середа, 17 липня 2024 р.

Темні омути СаШо

 

Нещодавно написав про перебір гравців у півзахисті Динамо. Так, завжди потрібна конкуренція. Але треба врахувати, що у Динамо наразі вимальовується молодий півзахист поряд із більш досвідченим. І молодь така, що сидіти в запасі вже недоцільно. Основна обойма – 3 людини в старті, 3 на заміні – максимум. Безумовно мати можливість освіжити замінами центр поля гравцями, які можуть підсилити гру, - плюс. І от вчора Динамо оголосило про трансфер Олександра Пейкрішвілі. Трансфер офіційно за 300 тисяч євро. Можна передбачити, що там закладені відсотки з майбутнього продажу. Так, Пейкрешвілі підписали в дубль. Але ж легко зрозуміти, що це трансфер із прицілом на основу. Інакше б не купували.


З усіх боків – хороша робота. Талановитий хлопець на позицію бокса. Але ж треба подивитись, що в дублі на цій позиції грає Осипенко і один із головних талантів академії – Павло Люсін. Люсін вже і з Першою Командою тренувався. Не варто забувати про Давида Білого і Богдана Редушко. Ще один гравець в центр поля, де навіть у дублі чудовий вибір. Виправданням може бути тільки той фактор, що це дійсно гравець надзвичайного таланту. Хоча за надзвичайні таланти 300 тисяч не платять. Побачимо. Всім не пробитись в Основу.

Шанс на основу – завжди суб’єктивний вибір тренера. От грав у дублі 18-ти річний Володимир Шепелєв, старанний гравець без видатного таланту. Ребров побачив у ньому гравця на позицію, яка йому була потрібна у схемі 3-6-1. І дійсно при Станіславовичі Шепелєв проводив багато сильних, змістовних матчів. Його головний козир – надзвичайна природня витривалість. Саме він багато років вигравав тест йо-йо. Вже не виграє. Зіркою Шепелєв не став. Але всі ці роки він в основній обоймі. Влітку було багато очікувань на те, що СаШо підключить до основи когось із дубля. Цей дубль зумів вирвати золоті нагороди вперше за останні роки 3-4. Так, протягом сезону Михавко і Пономаренко стали гравцями Першої Команди. Впевнений, що вони і далі будуть мати ігрову практику за дубль, за основу.

Вибір тренера – таємна магія. Вміння розкрити талант – складна робота тренерського штабу і гравця. Логіка подій така, що на сьогодні єдина критична позиція в Динамо – позиція Ярмоленка. Абсолютно незахищена позиція. Сам Андрій весь сезон не потягне. Альтернатива – Назар Волошин, який дійсно може закрити цю позицію. Однак всім відомо, що він краще почуває себе з протилежного флангу. Беніто Динамо відправило у Зорю. Трансферів на цю позицію ми не побачили поки. В дублі є Кремчанін. Хлопець провів потужний сезон. У багатьох матчах саме він був лідером. Робоча ліва, хороші габарити, високий футбольний інтелект і вже той вік, що треба переходити в дорослий футбол. Але на збори їде Кирил Пашко. У Кирила була важка травма. Він довго відновлюється. Минулий сезон він не може записати собі в плюс. Єдиний матч в якому він дійсно показав якісний футбол високого готунку – домашній матч проти шахти 02.11.23. По суті він був гравцем ротації, а навесні відвертим лавочником. Можна сказати, що по юнакам саме він називався головним талантом групи 2006 р.н. І я про нього писав. Травми, перехід з дитячого футболу у дорослий. І СаШо, який взяв саме Кирила Пашка на збори, єдиного гравця з дубля. Правда і тут, на жаль, Пашко знову отримав травму. Та й із Гаджиєвим наразі все неоднозначно. Велика конкуренція.

Дякую ЗСУ!!!

8 коментарів:

Parker сказав...

Усім вітання!
2ViAn: можна скільки завгодно перелічувати гравців з молодіжки, але жоден з них не грав за дорослу команду, як отой грузин. А також жоден з наших талантів не потрапив до рейтингу молодих талантів.
Сьогодні відбувся крайній матч на зборах перед грою з "Партизаном". Нарешті ми побачили Себальоса, який привіз третій гол в наші ворота. Діалло забиває в другому матчі поспіль, Піхальонок відрізняється досить якісним пасом на велику та середню дистанцію. Ванат почав забивати, а от Супрязі чогось не вистачає, і це щось з психології.
Вінгера, наскільки розумію, продовжують шукати, при чому шукають універсала.
Треба максимально якісно підготуватися до першого матчу з сербами - головне - баланс, не має бути недооцінки плюс концентрація протягом усього матчу. Сьогодні її не вистачило на кілька останніх хвилин, що призвело до поразки.
Але гравцям треба ще раз нагадати, хто такі серби в цілому, і клуб "Партизан" зокрема.

З повагою, Parker.

ViAn сказав...

Parker, доброго вечора!
Я скажу так, що Пейкрішвілі не провів на дорослому рівні жодного матчу. Всі його матчі за другу команду Динамо Тбілісі. Стосовно різних рейтингів, то багато Динамівців там присутні. І якщо Пейкрішвілі купило Динамо, то багатьох динамівців готові купити топові клуби. Не випадково зараз стільки українців з Динамо і шахти грають в топових юнацьких лігах, в топових командах.
Про ЛЧ і суперника, то все ж важливо, щоб був результат. І емоції зайві тут не потрібні. І турнір цей братній... так, подивися матч із конями партизан 0:3 програв. Неприємно, мерзотно, але подивився. Гроші там вирішили все. Заплатили гонорар. У них немає війни. А гроші потрібні. Доречи більше всього легіонерів в оркостані з Бразилії. І хороших легіонерів. Пруть туди толпами.

Обов'язково напишу про підготовку Динамо і про майбутнього суперника. Про Динамо взагалі багато всього можна казати.

Parker сказав...

Вітаю, ViAne!
А можете навести інформацію про рейтинг (не український!) куди входили/входять молоді динамівці? Маю на увазі не тих, хто вже проданий, і не тих, хто вже в першій команді? Дуже цікаво.

З повагою, Parker.

Vitos сказав...

Так, Пейкрішвілі за першу команду не грав. Але грав за дубль, у складі дубля забив 9 голів та зробив 4 асисти у 28 матчах.
Їхній дубль, це як колись Динамо-2. Так що він грав у другій лізі проти дорослих мужиків, а не за юнацьку команду. Різниця є!

ViAn сказав...

Vitos, тоді ж треба сказати і інше, що Пейкрешвілі не є капітаном юнацької збірної. Лише у 2-х матчах він був капітаном, а в 5 не був.

По Другій Лізі у цьому сезоні з 16 матчів Пейкрешвілі заграв лише в 7. І далеко не всі матчі в основі. При тому, що дубль Динамо Тбілісі має середній вік 18 років гравців. І там грають ще молодші хлопці, ніж він. А статистика набита іграми в окремих матчах. От зробив він хет-трик проти Колхеті Хобі, відвертого аутсайдера 2 ліги. Забив за 30-ть хвилин. Прокатіло. Буває. Я б не казав про те, що він має стабільний рівень гри у дорослому футболі за основну команду. Не має. У в дублі він в 2024 році був гравцем ротації.

ViAn сказав...

Parker, доброго вечора!
Можна шукати рейтинги. Їх дуже багато, насправді. Наприклад за Golden Boy 2023 році боровся Максим Дячук. У рейтингу CIES був Назар Волошин в 2023 в топ 10 на своїй позиції. Стосовно рейтингів і їх учасників в середині, не номінанти, то тут легко все вирішується заносом потрібній людині. Так було завжди в усіх сферах. Хочеш бути у рйтингу найкращих футбольних талантів 2024 року народження - легко вирішується. І ніхто не буде цікавитись методологією формування цих рейтингів. Трансфермаркет - самий об'єктивний рейтинг.
По трансфермаркету Михавко 24 серед захисників 2005 р.н. Пономаренко 18 серед форвардів 2006 р.н. Якщо вони будуть грати і прогресувати, то через рік будуть суттєво вище.

Parker сказав...

Вітаю, ViAne!
Я спеціально акцентував увагу на тому, що рейтинг має включати тих гравців, які не продані і не грають за першу команду. І Дячук, і Волошин вже давно в дорослому футболі, а в минулому сезоні регулярно з'являлися у складі першої команди "Динамо".
Чи є десь в рейтингах оті молоді й талановиті, які бігають за U19, з якими буде конкурувати Пейкрішвілі? Ось в чому питання. Михавко та Пономаренко, звісно, теж не дуже підходять, адже вони були задіяні в матчах основи.
Не думаю, що в Грузії хтось переймається потраплянням молодого гравця у якийсь рейтинг. Цим більше бавляться бразильці, балканці та інші масові постачальники футбольних талантів.
Чи Ви думаєте, що за Дячука чи Волошина хтось щось комусь заносив?! Дуже сумніваюсь.

А от в тому, що грузинський футбол може народжувати гарних гравців - сумнівів нема. І виступ їх збірної на Євро це підтверджує. Та й активність на трансферному ринку щодо грузинських гравців це підтверджує. Так що, сподіваюсь, ми придбали непоганого виконавця з можливістю подальшого продажу за досить скромні гроші.

З повагою, Parker.

ViAn сказав...

Parker, доброго дня!
Golden Boy - всесвітньо відома нагорода. За неї йде велика боротьба. Джуд Белінгем володар нагороди у 2023 році. До нього це був Вінісіус Джуніор. Тому наявність там українців показово.

А по іншим рейтингам - все заноси агентів. Агентам такі рейтинги потрібні.

По Динамо скажу так, що нещодавно була інформація, що Дем'яном Третяком цікавиться МЮ. І що англійці ведуть активні переговори із Динамо по цьому гравцю. Це і є той самий рейтинг. Ринок дає рейтинг. Волошиним Назаром, коли йому було 15 чи 16, теж цікавилась Баварія. Активно цікавилась. Волошин все життя в різних рейтингах був.

Пейкрешвілі підписало Динамо. Це добре. Значить у ньому бачать потенціал. Однак я, подивившись відеонарізку, суб'єктивно стверджую, що Кирил Осипенко сильніший за всіма компонентами.