Страницы

вівторок, 28 травня 2024 р.

Тренер - архітектор, який може і не знайти баланс.

 

Сьогодні буду говорити про важливість балансу у складі. Таке вже сталось, що вчора юнацька Збірна України Ю17 завершила свій провальний виступ на Євро. Перед змаганнями було дуже багато розмов про цю Збірну. Такого елітного представлення легіонерами у нас ще ніколи не було. Гравці з самих елітних чемпіонатів, елітних команд. Так, здебільшого це є вихованці шахти і Динамо, які в 2022 виїхали і адаптувались на новому місці. Лише на місце воротаря у нас вибір між воротарем Байєра, Реалу і Дніпро 1. Я б сказав, що у Динамо і шахти наразі теж є якісні воротарі для цієї Збірної. Баглай і Мойсеєв вже зараз мають пропозиції з хороших команд топових чемпіонатів. Безумовно у Юрія Мороза голова від імен і варіантів розпухла. Але результат на табло.


Найцікавіше для цієї команди – поява першого натуралізованого українця. Андре Вакулюк народився у Португалії. Він є етнічним українцем, грає за юнацьку команду Бенфіки. Його переконали грати за нашу Збірну. Така ж робота йде із опорником МЮ Заком Бауманном. Зіркова Збірна гравців, які дійсно є надзвичайно талановитими. І саме тому, щоб не образити зірок, тренерський штаб взяв 3 потужних нападника, 3 правих захисника, 6 центральних півзахисників атакуючого плану. І лише 1 опорник, жодного нормального вінгера і зовсім без лівих захисників. А схема гри класична 4-3-3. Як можна грати без вінгерів у цій схемі? Дуже просто – ставити гравців штрафного майданчика на фланги атаки. Схема, за якої головна роль віддається швидкісним флангам. Чи є у нас якісні вінгери? Це питання до тренерів. Я точно знаю про Андрейко в Динамо. І у шахти в 2008 також є хороші вінгери. Якщо запросили Люсіна, то можна було брати і Андрейко. Все ж він з 2007 багато грав вже.

Тренерський штаб сказав, що хлопці перегоріли. Я ж категорично не погоджуюсь. Тренерський штаб мав право набрати цей набір гравців, але схема повинна була бути іншою. Насправді флангові захисники Шекелета, Стрільчук і Рибак – талановиті хлопці, які цілком можуть грати фуллбеків. Але схема у 3 центральних, 3-5-2. Це робоча схема для цього складу, яка б дала баланс у грі. На місці Реброва я б прибрав цей тренерський штаб за провал. Бо тренерський штаб Мороза має схему і має зіркових юнаків, але для роботи схеми, якщо саме схема домінує, необхідно брати швидкісних гравців на фланги. Саме тому ми побачили утопію у грі. Всі 3 матчі – було жахливо. Хоча хлопці індивідуально дійсно сильні.

Футбол – гра команда. Тут важливо мати баланс. Найзірковіший склад із різними тренерами показує різні результати. Наполі минулого сезону і цього – чергове підтвердження. Робота тренера підібрати гравців, змоделювати гру і досягнути балансу. Саме збалансована гра дає результати. І прогрес гравців. Юнацька Збірна показала, що якщо тренер не знаходить цей баланс, то відбувається провал.

Дякую ЗСУ!!!

5 коментарів:

  1. Якщо у Динамо вийде підписати Піхальонка, то це буде реальним підсиленням. Як бачимо, що Динамо вже активно працює на ринку.

    ВідповістиВидалити
  2. С Пихалёнком врятли выгорит ибо Шахтёр вмешается.

    ВідповістиВидалити
  3. Стас, кінцеве слово тільки за гравцем. І тільки за ним.

    ВідповістиВидалити
  4. Если Шахтёр захочет поставить палки в колёса он так и сделает.

    ВідповістиВидалити
  5. Ні, не зможе. Є таке право, першої ночі. Але вирішує все гравець. Це давно не та історія. У шахти теж грали і грають вихованці Динамо. Рудько, Назаріна... Право першої ночі по Назарині теж мало Динамо. Це все не та історія. Піхальонок сам вирішує. Я б на його місце краще поїхав у Європу, але, як я розумію, що він не хоче йти в команди, які боряться за виживиання чи середину таблиці. Тому він обирає між Динамо і шахтою наразі. Може він обере шахту. Я більше хотів би в Динамо Рубчинського.

    ВідповістиВидалити