четвер, 9 травня 2024 р.

Менти проти кротів. Чи відродиться інтрига в чемпіонаті?

 

Можна було багато про що написати. Тим більше, що ми стали свідками 2-х півфіналів ЛЧ. І ми побачили, що далеко не завжди перемагають ті, хто мають дорожчий склад. А результат роблять іноді далеко не зіркові гравці, а й такі хлопці як Хоселу. Будь-яка гра – вміння тренера знайти аргументи для здобуття результату. Навіть якщо м’яч не йде у ворота. ПСЖ обстріляв всі штанги. Реал обстріляв всі штанги. Луїс Енріке робив заміни, Карло Анчелотті робив заміни. У першого вони не спрацювали. У другого вони стали вирішальними. У цьому є специфіка футболу результатів. І у матчі із Колосом, коли гра була, але не було голів, СаШо знайшов якісь ходи. І за 5 хвилин Динамо забило 3 голи. Реал забив 2 за 3 хвилини. Де це тонка грань – можливо і самі ці тренери не знають. А може знають.


У суботу нас чекає сама відповідальна гра весни. Так, її результат глобально може не вплинути на результат сезону. Бо ж перевага шахти +4. І перемога Динамо зведе відставання до +1. Тоді як перемога шахти зробить їх автоматично чемпіонами сезону. Є 2 амбітні команди, які перебувають у стадії побудови. У одного тренера в руках є гроші, ресурси, можливість купувати гравців за десятки мільйонів. Інший тренер такої можливості немає. Він працює із тими, хто є. І намагається досягнути із цим складом прогресу і результатів. Треба об’єктивно сказати, що Динамо і шахта мають довгу безпрограшну серію в чемпіонаті. Обидві команди наразі суттєво кращі за інших суперників. І за грою, і за набором гравців. А матч скоріше за все може бути сухим, на результат. Хоча, як я чув, що боснійський тренер шахти грає виключно у яскравий футбол. Хоче так грати.

Про шахту треба сказати декілька речей. Головне, на мою суб’єктивну думку, що зараз у них відбувається – рішення Пушича відмовитись від Степаненка. Як це сприймає гравець? Точно без оптимізму, але професійно, як капітан. Вже 35 і команда – головне. Тут все зрозуміло. Його місце на Євро безумовно не перебуває під загрозою. Хоча, зрозуміло, що при поточній історії саме Бражко має більше практики, більш високу якість, має можливість і руйнувати, і робити півзахист гнучким. Бо швидко приймає рішення і має прекрасний перший пас. І от структуру гри шахти треба розглядати саме через намагання тренера відмовитись від руйнівника у центрі. Гвардіола не відмовляється. Реал собі таке не дозволяє. Але Пушич – людина з чемпіонату Нідерландів. Тут головне – швидкий рух м’яча, швидкий перехід з оборони в атаку і мобільність півзахисту. Степаненко робить гру повільнішою. Саме тому він мало грає. Хоча, може з Динамо буде інша тактика, інша філософія і Тарас зіграє. Побачимо.

Безумовно для Пушича головна проблема наразі – величезна кількість легіонерів і українців, які йому не потрібні. Це все гравці попередника. І вони не вписуються в його історію. Лемкін, Педріньо, Міроші, Келсі, Таїров… Обойму тренерський штаб визначив. І підсилення влітку буде точно. На сьогодні шахта має молоду команду, з якісними молодими бразильцями. Рівень українських футболістів співставний із гравцями Динамо. Є баланс у грі. Легіонери зміняться. Може їх стане навіть менше ніж зараз. Але це буде точно набір під цього тренера.

Тому це буде зустріч двох молодих команд. І у кожної команди свій шлях розвитку, свої можливості, своя історія, своя філософія. Динамо наразі має достатньо якісну обойму молодих вихованців. І навесні склад ще більше омолоджується за рахунок Пономаренка і Михавка. Однак проти шахти, скоріше за все, вони будуть на заміні, зіграють у матчі за дубль. Їх роль ще не настільки вагома у Першій Команді. У них все попереду. Склади обох команд можна вгадати на 99%. Лише травми можуть чомусь завадити. Цей матч покаже реальний баланс сил на сьогодні і куди треба рухатись. І, я нагадаю про матч Реал Баварія, що навіть наявність зіркових фігур, як Ярмоленко чи Судаков, хоча йому ще далеко до Андрія, не говорить, що результат матчу зроблять обов’язково зіркові фігури. Роль для своїх Хоселу може мати місце.

Дякую ЗСУ!!!

10 коментарів:

ViAn сказав...

Хочеться привітати дубль Динамо із чудовою перемогою над дублем шахти. Ця перемога повернула Динамо на 1 місце в чемпіонаті. Хоча гра дійсно була важкою.

Стас сказав...

Думаю сегодня Шахтёр станет чемпионом.

Leonidas B сказав...

Вітаю усіх! Нажаль в першому таймі Шахта зуміла витиснути зі своїх моментів те що потрібно, Динамо ні, суддя судить поки нормально. У Динамо є ще другий тайм щоб здобути бажаний результат.

Leonidas B сказав...

Шовковському є над чим працювати, бо більшість гравців Динамо не в змозі зіграти через не можу, вже котрий раз Шахта в матчі з Динамо де факто становиться чемпіоном, Динамо повинно бути соромно за це, Шахта давала грати і в їх діях було багато браку, але Динамо не скористалось цим.

Стас сказав...

Leonidas B ,тут на трансферах усиливать команду нужно. Но кто это будет делать, Шовковский? А Шахтёр в следующем чемпионате будет ещё сильнее. По сему ни в какую ЛЧ мы в этом году не попадём. Вполне возможно что и вовсе без еврокубков останемся. И не Шовковский будет тому виной.

Parker сказав...

Усім вітання!
Єдина прикрість - це те, що "Шахтар" став чемпіоном саме у матчі з "Динамо".
Якщо не дивитись на цей світ скрізь рожеві окуляри, то:
1. "Шахтар" має набагато більш потужний склад, особливо це стосується лави запасних.
2. "Шахтар" більш рівно пройшов усю турнірну дистанцію.
3. "Динамо" програло цей чемпіонат не сьогодні, а в осінніх матчах проти "Чорноморця", "Полісся", навесні проти "Вереса" та ЛНЗ. Тільки в цих чотирьох протистояннях ми втратили 10 очок. І подивіться, де зараз ці "грізні" суперклуби.
4. Жодного підсилення взимку, попри балачки Суркіса про боротьбу за чемпіонство. З'явився лише Михавко, але його важко назвати підсиленням. Відновлення Ярмоленка, звісно, це позитив, але не підсилення, завдяки якому можна домінувати над "Шахтарем".
5. Шовковський зробив чудову роботу, адже з наявним складом примудрився дотягнути інтригу аж до сьогодні.

З повагою, Parker.

ViAn сказав...

Не знайшлось у Динамо гравця, який зумів би потрапити у руку гравцю шахти в штрафному майданчику. Але у нас знайшовся такий, який виставив руку. Це ж треба мати мозок, щоб таке робити при наявності ВАР. А так Динамо повністю домінувало майже весь матч. Все ж СаШо треба прогресувати, думати, знаходити нові ходи. Динамо прогресує. Якщо не поступаєшся за змістом гри, то треба витискати із гольових моментів більше. Особливо з тих 10 кутових, які були.

Шахта виграла тому, що вміє витиснути із мінімума своє. Вміє падати, корчитись, підставлятись. Тому вчора Бєлік вдарив Іщенка після поразки, а сьогодні Егінальдо вдарив Дячука, як я розумію. Забили, бо так весь сезон їх тягнуть. Не з гри, так з пенальті. Динамо треба цьому вчитись. Коли востаннє ми били пенальі? Давно. А шахта б'є майже кожного туру.

Я не погоджуюсь із тим, що це Динамо наступного сезону буде слабшим. Точно буде сильнішим. Якою буде шахта - ми побачимо. Може ІМС теж вирішить витратитись на декілька якісних гравців. Шахта буде мати більше легіонерів, ще більше. Легіонери забивають на чемпіонат підчас ЛЧ. Це всім добре відомо. І тому треба не втрачати очок зовсім. Якщо Динамо зіграє чемпіонат так, як цією весною, то шанси на золото будуть більшими. У будь-якому випадку ми побачили, що шахта за змістом гри нічим не сильніша за Динамо.

ViAn сказав...

Вічаренко підтвердив те, що я побачив при перегляді ВАР. Спочатку м'яч влучив у груди, а потім у руку. Такі пенальті ніхто не ставить. Бо це називається рикошет. Але ВАР акцентував увагу не на першому дотику м'яча, а на виставленій руці. Залишається тепер питання, що знову ми побачили некоректну роботу ВАР. Або суддя знав, що від грудей м'яч потрапив і це не стало для нього аргументом. Але згідно сучасних правил тільки пряме влучання в руку - пенальті. Будь-який рикошет - нефол на пенальті.

Parker сказав...

Усім вітання!
Вже сьогодні, після догравання матчу між "Кривбасом" та "Поліссям", в якому після 37-ми зіграних хвилин житомиряни виграють 0:1, "Динамо" де-юре може оформити срібло цієї першості. Звісно, що навідь в разі перемоги "Кривбасу" має статися щось неймовірне, а саме програш динамівцями двох останніх матчів, щоб команда з Кривого Рогу потіснила "Динамо" з другої сходинки. Такий варіант знаходиться десь за межами об'єктивної реальності, тому можна казати, що друге місце для ДК вже гарантоване.
Виходячи з цього, можна підбити певні підсумки і трохи порівняти роботу Луческу та Шовковського.
Луческу провів у чемпіонаті 10 матчів у 13-ті турах, три поєдинки були перенесені на інші дати, їх дограли вже за каденції Шовковського. Це матчі з "Металістом 1925", "Вересом" та "Зорею" у 3-му, 5-му та 6-му турах відповідно.
У цих 10-ті матчах було 4 поразки ("Чорноморець" на виїзді 3:2 у четвертому турі, "Полісся" на виїзді 3:2 у 10-му турі, "Дніпро 1" 0:1, вдома в 11-му турі та "Шахтар" 0:1 вдома у 13-му турі), а ще була 1 нічия у матчі 12-го туру в гостьовому поєдинку з "Колосом" 1:1.
10 матчів, 5 перемог, 1 нічия та 4 поразки. Різниця м'ячів 23:16.
Середня кількість набраних очок за матч - 1.6;
Середня результативність за матч - 2.3;
Середня кількість пропущених м'ячів за матч - 1.6.

Епоха Шовковського:
18 матчів 15 перемог, 2 нічиї ("Верес" 1:1 в гостях у 20-му турі та "ЛНЗ" 1:1 вдома у 23-му турі) та одна поразка від "Шахтаря" в гостях у 28му турі 1:0. Різниця м'ячів 38:10.
Середня кількість набраних очок за матч - 2.6;
Середня результативність за матч 2.1;
Середня кількість пропущених м'ячів за матч 0.56

* Шовковський зіграв три поєдинки, які були пропущені під час роботи Луческу у третьому, п'ятому та шостому турах: домашній з "Металістом 1925", домашній проти "Вереса" та гостьовий проти "Зорі", усі виграв з загальним рахунком 10:2 (4:2, 3:0, 0:3).

Це все для того, щоб було наочно видно, коли, хто і як програв цей чемпіонат.

З повагою, Parker.

ViAn сказав...

Parker, доброго вечора!
Цифри СаШо добре відомі. Цифри Пушича завищені, як мінімум через нічію із Олександрією, яку перетворили в технарь. Я все ж думаю, що є динаміка. Особисто я не бачу позитивної динаміки у грі шахти. Є динаміка результатів, але це і не дивно. Все ж склад шахти сильніший за всі інші склади на порядок. Єдине - склад Динамо. У ньому є декілька гравців цінник яких буде суттєво зростати. І тому розрив у цінах буде зменшуватись. Особливо це стосується українців. Основи на сьогодні приблизно рівні. У Динамо слабша лавка запасних. І футбол це показав. Грали дві рівноцінні команди. Тієї переваги, яка була раніше, наразі немає. Рівні склади. Але українці шахти вже розкручені. Українці Динамо знаходяться у стадії розкрутки цінника. І це заслуга СаШо, безумовно.