середа, 14 серпня 2024 р.

А далі Карпати

 

Чому футбол – найпопулярніша гра? Бо не буває матчів із 2-ма однаковими сценаріями. І передбачити розвиток подій не може ніхто. Але ті хто програв завжди жаліються на суддівство, на довгу дорогу, на стан газону. Зовсім як деякі українські олімпійці, у яких день був не такий і тому вони показали такі слабкі результати. Так і у Рейнджерс у всьому винний суддя. От до вилучення все складалось як треба, а після все пішло шкереберть. Я правда не можу зрозуміти, а що ж було так? 0:0 рахунок влаштовував Клемана? Цей рахунок гарантував вихід у подальшу стадію? У першому таймі Рейнджерс створив десяток 100% моментів? Чи Динамо нічого не створило у першому таймі? Рівна гра із рівними можливостями. Обидві команди атакували, створювали моменти. 52 на 48 володіння м’ячом на боці Динамо. 2 проти 2 по ударам. І обидві команди намагались у фінальній третині грати за рахунок швидкісних атак. Але у шотландців були 2 жовті, обидві за зрив швидкісних атак Динамо. І багато попереджень від судді не порушувати грубо правила.


Футбол буває справедливим, буває – ні. Я думаю, що перемога Динамо справедлива. Чому? Бо нічия у першому матчі була несправедливою. Кожен може жалітись стільки, скільки хоче. Наприклад, Назара Волошина теж видалили навесні у матчі чемпіонату, де він отримав 2 жовті за пару хвилин. І другу саме за гру ліктем в обличчя. Рейнджерс намагався за рахунок агресії компенсувати слабкий фізичний стан і далеку від видатної індивідуальну майстерність. У Динамо ж є Шапаренко, рівень футбольного інтелекту якого у цьому матчі став ключовим. Агресія – завжди ризик. Бо якщо не встигаєш першим до м’яча зносиш суперника. Замість простого фолу виходить агресивний фол. Так Хефте отримав 1 карточку. Так грали інші партнери по атаці. Відверті поштовхи у спину, провокації. Це все не прикрашає футбол. Якщо накладка – просто через агресію, то хамство, яке було декілька разів від чеха Черни – психологічні проблеми. Можливо саме тому він не заграв у Бундеслізі.

Стосовно тактики, то все було доволі передбачливим. Клеман вирішив продовжити матч у Любліні. Він вирішив, що нащупав слабке місце Динамо – намагання зберегти м’яч під високим пресингом. І, відповідно, втрати біля своїх воріт. Нічого нового він не відкрив. Це було відкрито десятки років тому. Вдосконалили цю історію Гвардіола і Гасперіні. Багато тренерів намагаються побудувати відбір м’яча одразу після втрати. Легендарні правила 3-х секунд Пепа. Вважається, що це менш затратно, ніж бігти до своїх воріт. Менший об’єм бігової роботи. Але значно вищий ризик, якщо суперник знайде аргумент як проходити цей високий і агресивний блок. У якісних команд накриття йде за рахунок неточного пасу під тиском, коли м’яч перехоплюється. У слабших команд – намагання фізично відібрати на прийомі. Це і призводить до накладок, які ми вчора побачили. Тактика Клемана певним чином працювала, бо гравці Динамо разів 5 таки обрізались. Але реалізувати не вийшло. Втома накопичується. І саме тому пішли ці фоли від самого недосвідченого у європейському футболі гравця. Тому я принципово не погоджуюсь. Клеман не має відповідних гравців для тактики гри високим блоком. Він сам дав гравцям вказівку, а вони виконували так, як вміють. Тому і отримали червону. І, у підсумку, 0:2.

Динамо тактично змінило свій підхід. Більше того, вже по ходу матчу деякі гравці зуміли адаптуватись до суперника і почали діяти суттєво краще. У цьому матчі тактично СаШо переграв Клемана. Вихід через Кабаєва в атаку повністю себе виправдав. Влад виграв дуель у Тавеньєра. Перекрив йому кисень і індивідуально знайшов як його проходити. Рейнджерс не очікував, що ми гратимо через їх найсильнішого гравця, а ми зіграли. Досвід англійця дав йому розум не грати у стилі Хефте. На зв’язку Кабаєв і Шапаренко багато звертають зараз увагу. Всі бачили як Микола вимагав від Влада думати, швидко думати. Це хороші робочі моменти. Білдап в атаці наразі робиться саме через зміщення Кабаєва в центр, відкривання під Шапу. Гра в дотик, вертикальне розрізання. Так, суперник розгадає цей прийом. І доведеться шукати щось нове. Але наразі це працює. У СаШо були заплановані заміни. Заплановане підсилення. Вилучення не заплануєш. Але втому суперника запланувати можна. Цей матч повністю пройшов по плану. План навіть отримав якісну підтримку. Глибина лавки запасних важлива. На жаль, ми бачимо, що альтернативи Шапаренку немає. Ще на грав Рубчинський. Може він зможе щось показати. Лонвейк відверто не вражає.

Далі матч із Карпатами. Всі хвалять тренера Лупашка. Саме тому буде можливість перевірити Динамо себе на фоні такого розхваленого тренера і Карпат. Карпати – по суті набір гравців із досвідом виступів в УПЛ. Всі ті ж Мирошніченко, Адамюк, Очеретько, Кузик, Бабогло, Полегенько. Нові команди заходять в УПЛ, а гравці у них ті ж самі, що грали минулого сезону в інших клубах. Зовсім мало у Карпатах свіжих, молодих випускників академії. Саме це завжди було особливістю цього клубу.

Слава ЗСУ!!!

5 коментарів:

Leonidas B сказав...

Усіх з перемогою! Доволі впевнена перемога Динамо над амбіційним суперником з залученням довгої лави запасних, таки СаШо має намір розподіляти навантаження в команді. Тепер з гарним настроєм на РЕДБУЛЗ.

ViAn сказав...

СаШо із своїми експериментами, коли він змінює основу на 60-70%, може догратись. Тим більше у Львові проти Карпат. Але добре, що все добре.

По Карпатам і їх театральним падінням, особливо у виконанні Очеретка,... Все ж це спорт, а не цирк. І ще мене з минулого сезону вкрай дивують клуби із Західної України. У них підчас матчів на трибунах присутні сотні здорових чоловіків ультрасів. І це в ті часи, коли ультрас, навіть шахти, вся уЗСУ. Дивно це.

Перемогли і добре. СаШо дійсно награє велику обойму гравців. Може це і на краще. Хоча, згідно прийнятих канонів, основна обойма - 14-15 гравців максимум. Якісна перемога на класі із мінімальними витратами сил, бо швидкість Динамо сьогодні майже не включало.

Анонім сказав...

Усім привіт. Сашо експерементує і ці експеременти мають право на життя. Так я к ми боремося за вихід у ЛЧ, а це важливіше ніж перші тури ЧУКРА. І ці експерименти поки дають результат. Особисто мені це подобається.
А що дивного на рахунок ультрас? Чи у всхіх містах прям всі пішли на війну? Це не так. На заході країни зібрали по всім селам і містечкам всіх кого можна було і не можна. Чому тут дивуватись. Я нещодавно був у Києві і там не меньше здорових чоловіків гуляє по мусту. Що тут дивного. На війні не всі і добре що не всі.

IllyaGIP сказав...

Забув зареєструватись передати тим як написати коментар) моя вина))

ViAn сказав...

IllyaGIP, я кожного дня в Києві і тому історія про багато чоловіків на вулицях - перебільшення. Більша частина чоловіків, які не оновили свої данні, сидять по квартирам. І мова абсолютно не про це. Ультрас - особлива каста людей. Прості вболівальники на трибунах - одне. Ультрас - люди іншої субкультури. Всі ультрас Динамо пішли в ЗСУ. Всі. Хто не там, той не ультрас. Саме тому в Києві на стадіоні підчас матчів зараз немає ультрас, хоча всім відомо, що саме Динамівські ультрас - найбільша група в Україні. І тут ми бачимо чоловік 500 на трибуні ультрас Карпат. І ще й таких, які обсвистують Динамо. Всім добре відомо, що ультри Динамо, Карпат і Дніпра - друзі. І ультрас Карпат ніколи не свистіли на Динамо. А тут таке... Дивна група, яка займає сектор, але не знає правил поведінки на матчах із Динамо.