пʼятницю, 5 січня 2018 р.

Реальна вартість Динамо.

За останні декілька днів я прочитав декілька цікавих матеріалів. Сьогоднішній футбольний світ глобалізований. Та моду диктують продукти, які розкручені. Ці ж продукти працюють у власному ключі. Як визначити потенціал гравця, потенціал команди? Більшість із нас одразу включає відомий сайт і дивиться там ціну команди, статистику гравців. Я не є виключенням. Так само користуюсь тим, що доступне. Так само оцінюю команди за загальною цифрою вартості. От Динамо коштує після уходу Віди і Ярмоленко менше 60 млн євро. Найнижча ціна за довгі роки. А головний актив зараз – Дерліс. Середня ж ціна гравця основи зараз приблизно 3 млн. євро. Так, це не густо. Можна сказати більше, що це повна печаль.

Однак, цей німецький продукт нажаль втрачає об’єктивність. Він не встигає за тенденціями. Точніше встигає лише у одній лізі, у своїй, у німецькій. Варто було Ярмоленко зіграти пару гарних матчів за Дортмунд і його ціна одразу підскочила на 10 млн. євро. З’являється молодий гравець. Варто йому провести 10 матчів за клуб у Бундесліге, непогано себе проявити і його цінник одразу виростає у рази. В цьому чемпіонаті зараз дуже багато гравців, яким 18-20 років, вони проводять хто перший, хто другий сезон, а їх цінники вже настільки високі, що диву даєшся. Зрозуміло, що німці розкручують власний продукт. Щоб німецькі клуби мали можливості більше заробляти на трансферах. Відповідно занижують інші, щоб могли купувати дешевше.
Приклад Пулішича, який безумовно дуже талановитий гравець, ще рік тому він коштував 5 млн євро. Та вже до літа його ціну дотягнули до 18, а цієї осені аж до 45 млн. Але, який вкладу Пулішича у гру Дортмунда? 24 матчі, 4 голи, 1 гольова. І це атакуючий півзахисник, вартістю 45 млн євро. Те ж саме по Санчо, якому лише 17 років, він ще ніде не грав, по суті провів лише 16 хвилин у першій команді, та його цінник вже 5 млн. А до літа натягнуть до 10 точно.
До чого це я? Нещодавно опублікували статистику гравців Європи по ефективності дій. Ярмоленко увійшов у десятку найефективніших гравців. Попереду нього Неймар, Мессі, Каванні, Кейн… 1,38 участі в результативній атаці за матч. Це показник топ гравця. І що? А те, що Циганков, для порівняння має 1,37. І це у 20 років. А який же цінник у Віктора? Німецький сайт нажаль страждає відсутністю об’єктивності. Циганков нічим не поступається Пулішичу за потенціалом, якістю гри і вкладом у перемоги Динамо. Нижчий рівень турніру? Це правда. Та різниця у ціннику у 20 разів?
У відповідь можна лише розробити власний, український продукт, підтримувати його у такому масштабі і ставити там цінники на власних, українських хлопців. Саме тому присутність у Динамо цілого ряду молодих гравців, які з 19 років вже є гравцями нац. збірної – показник потенціалу. Реальна трансферна ціна Динамо суттєво занижена. Безумовно на сьогодні Миколенко, Шепелєв, Шапаренко, Бущан, Русін, Циганков і Бєсєдін мають безмежно занижений цінник. Основний воротар Динамо, який прекрасно провів осінь, видавши серію сухих матчів, коштує лише 300 тисяч. Що? 300 тисяч? Це серйозно?
Шапаренко, який провів цілу серію яскравих матчів, навіть на міжнародній арені у ЛЄ, він взагалі має нульовий цінник. Да зіграй так гравець з будь-якої німецької команди в ЛЄ і наступного дня його цінник одразу став би із 6 нулями. Саме через це потенціал молодого Динамо абсолютно не оцінений. Безумовно реальна вартість цієї команди вища за 100 млн євро. А лідери, основний актив, це якраз ця молодь, одна із найкращих у Європі. Чому? Бо вже у 18-20 років ці хлопці грають у такій команді, яка веде боротьбу за золото чемпіонату, бореться у єврокубках, мають вже матчі в офіційних турнірах за Збірну України, навіть голи вже вирішальні на такому рівні мають. Вплинути на політику німецького сайту я не можу. Та можу сказати свої думки.

Дякую за увагу!

9 коментарів:

Стас сказав...

А по трансферам то заглохло всё...! Не уж то что-то реально интересное нас ожидает?)))

ViAn сказав...

Стас, я теж сподіваюсь на те, що щось цікаве таки буде. І тиша безумовно дає надію.

Стас сказав...

А может и не купят сейчас никого.Хотя там говорят за выступление в ЛЧ клуб может получить ещё больше денег.Я бы на месте ИМС очень бы постарался в этом плане.Ибо денег можно в наше тяжёлое время заработать, а это важно!

Vitos сказав...

А мне без разницы кто сколько стоит, главное побелы и трофеи.
И да, трансфер будет, завтра Шабановым "усилимся".

ViAn сказав...

Я думаю, що не треба робити поспішних висновків. Зачекаємо і побачимо всі ті трансфери які будуть. І тільки після цього вже поговоримо по факту.

Vitos сказав...

В недавнем интервью Хацкевич сказал, что Шабанов находится в списке, он он далеко не в приоритете, а основные кандидаты цз иностранцы. Значит ни с кем не удалось договорится?

Oleksii сказав...

скоріше так воно і є! он за Нтуху Спартак дає 10млн, нічого дивного, у нас все як завжди... не здивуюсь , якщо Шабанов наш останній трансфер, ну можливо ще Ротань! все, УПЛ можна брать!
Якось вже лише одна роздратованість присутня за все, що твориться у нас в клубі останні роки

ViAn сказав...

А завтра напишуть, що шахта 20 за Нуху дає, а потім ПСЖ 50 і МанСіті 80... ну да агенти вміють працювати безумовно. Не розумію що ж такого поганого в Шабанові? І чому Динамо не може підписати 2 центральних захисників? Бо ж ця зона на сьогодні найпроблемніша. Доречи, на Нуху світ не зійшовся. Варіантів достатньо.

Vitos сказав...

Ну может Ротаня ещё подпишем и я так понимаю усиление закончилось...