понеділок, 13 грудня 2021 р.

Втрата голоду або навіщо напружуватись, коли вже все є?

 

Зручно і комфортно знаходитись у теплій ванні, насолоджуючись попереднім сезоном. Можна розслабитись, протягнути ноги, лежати і мріяти, розглядаючи безкрайній горизонт. Як по мені, то другу половину 2021 року більшість гравців Динамо провела у комфортній ванні думками на екзотичних курортах. Це забезпечили здобутки попереднього сезону, вихід напряму у ЛЧ. В чемпіонаті рівень суперників настільки комфортний, що перемагати можна на класі. Це в попередньому чемпіонаті Динамо декілька разів виривало перемоги у матчах, які невдало складались. Що Динамо вирвало  і у кого в цьому сезоні? Да, ледь не вирвало перемогу у Бенфіки в матчі, який не складався важко. Не треба було відіграватись. По суті в останні 5 хвилин гравці Динамо напружились і створили за 5 хвилин більше небезпеки, ніж за майже 90-то хвилин перед цим. Тренерський штаб продовжує гнути історію із молодим складом. Всі розпарились і розслабились, потрапили у зону комфорту.


І от у підсумку провалили євросезон. А в останньому матчі чемпіонату втратили лідируючу позицію. Чому? Бо не знайшли в собі сили переломити хід матчу. Тренерський штаб не знайшов у складі гравців, які б вийшли і щось змінили. Самі гравці не знайшли в собі резервів, щоб влаштувати штурм, дотиснути суперника. І знову історія про молодий захист. Ніякої критики. Все чудово. Динамо додає у грі. Але ж результату немає. Краще погано грати і мати результат. Динамо ж стабільно весь листопад просідало. І матч із Мінаєм, в якому, будемо чесними, нам просто пощастило. Весь другий тайм, після комфортного першого, більшість гравців так і не зрозуміли те, що сталось. Було тепло і комфортно. А тут треба бігати, відбирати. Відривати п’яту точку з нагрітої зони комфорту катання м’яча.

Молода Команда. Це така зручна історія. Хто з молодих гравців за весь 2021 рік отримали шанси заграти в основі? Навесні шанси отримував лише Ванат. І то це шансами важко назвати. Хто з молодих гравців отримав шанси показати себе? Ніхто. Один раз у заявку потрапив Яцик. Всі талановиті гравці, які прекрасно показали себе у ЮЛЧ, так і не отримали шансів показати себе в жодному з матчів. І це при тих проблемах, які є у Динамо із складом. Історія про молоду Команду викликає лише подив. В яких місцях присутня молодь? Ок. Забарний і Сирота. Всі інші – вже досвідчені бійці, які в першій команді більше 3-х років. Варто подивитись на склад Байєра, там набагато більше молодих гравців у старті. І що? 3 місце поточне Бундесліги. А Зальцбург? Там по суті вся основа – гравці 18-21 рік. Лілль, Севілья і Вольфсбург – безумовно далеко не Баварія, Барселона і Бенфіка. Але є факти. 1/8 ЛЧ для дійсно молодої команди. Молодий тренер. Слабкий чемпіонат.

Проблеми із складом. Особисто я бачу декілька проблем. Головна – відсутність харизматичних лідерів у складі. Так, ось таких гравців як Лужний, СаШо, Ярмоленко. Безумовно можна знайти багато інших капітанів і просто харизматичних гравців в історії Динамо. Той же Вукоєвич чи Віда. Гравців, які вміють брати відповідальність на себе, особистим прикладом повести за собою партнерів. Немає у Динамо хребта. Хребет – люди, які є обличчям команди. І це не обов’язково дядьки за 30-ть років. Молоді теж можуть бути харизматичними. Не бачу у цьому складі жодного такого гравця. Є багато інтелігентів, які і голос підняти не можуть. Той же Сидорчук. Хороший парень. Але не лідер.

От дивився я на днях матч Брентфорд Уотфорд. На 84-й хвилині капітан Брентфора центральний захисник Понтус Янссен зрівняв рахунок. Як же він заряджав партнерів в кінцівці, як повів за собою. Видно наскільки це заряджений гравець. У важкий момент він став тим елементом який зламав хід матчу, зарядив інших. От я не бачу в Динамо жодного такого гравця зараз.

До того ж в заявці знову багато гравців. Але грають одні й ті ж. Трикутник Сидорчук, Шапаренко і Буяльський по суті взагалі безальтернативний. І хоча Сидорчук давно викликає багато запитань, але Динамо і далі стоїть на місці. Без лідерів, без підсилення нападу, півзахисту. Влітку ж було стільки трансферів. Рамірес, Антюх, Кулач, Шкурін, Вітіньо. І що? Кого можна виділити за підсумками осені з цього списку? Ніхто не став гравцем основної обойми. Всі періодично з’являлись і так само зникали. Вітіньо провів декілька хороших матчів і сів. Рамірес більше їздив додому, а не грав. Хоча у дебютному матчі зробив гол + пас. Кулач лікувався, один раз забив гол, який на хід матчу не вплинув. Шкурін асистував, грав. Але зникав. Антюх так само пару разів засвітився в основі. Вітіньо провів декілька дуже хороших матчів. Змістовних. Він показав, що у нього дійсно є потенціал стати важливим гравцем Динамо. Але останні пару тижнів він припинив грати. Тренеру видніше. Але суть одна, що жоден літній трансфер не підсилив Динамо в осінній стадії.

Я впевнений, приєднаюсь тут до думки багатьох, що Луческу вже вичавив із більшості гравців все, що можна було. Необхідно шукати нові механізми, нові ідеї, нових людей. Знаходитись і далі у теплій ванні молодої Команди – застарілі аргументи. Важливо лише те, що зробила Команда для того, щоб перемогти, а не тисячі пояснень того, що не змогла зробити.

Дякую за увагу!

13 коментарів:

Стас сказав...

Из более менее толковых покупок только Витинью.И поболее ничего.Если покупки будут похожими на наш обычный уровень,то...Играть будет Гармаш!Покупать нужно.И не одну покупку делать нужно.Но,ИМС если и купит кого то только для Галочки.А играть будет Гармаш.

ViAn сказав...

Стас, просто треба розуміти, що Гармаш завжди був топовим футболістом. Через різні обставини він не реалізував себе за кордоном. Але в Україні він завжди був топовим гравцем. І сьогодні в Динамо гравців його рівня немає. Тому купити кращого не так і просто.

Стас сказав...

ViAn, І сьогодні в Динамо гравців його рівня немає. Тому купити кращого не так і просто. Особенно,когда особо не искать!

ViAn сказав...

Стас, просто Ден - атакуючий півзахисник. Він вміє нав'язати боротьбу, зачепитись за м'яч, розвинути атаку, виграти другий поверх, знайти зони. Взагалі свого часу саме знаходження вільних зон в атаці називали його найкращою рисою футболіста. Уміння знайти, увірватись туди. Використовують форвардому бо інші такого не вміють. Це природній дар. Форварди - завжди дорого. Якщо готовий платити, то знайдеш. Але якісний форвард - завжди штучний товар. Форварди ж які просто забивають у пусті ворота... таких дуже багато. Кожен з нас заб'є в пусті ворота.

Parker сказав...

Всім вітання!
Дійсно, багато гравців опинилися в теплій ванні. У нас безальтернативний центр півзахисту, у нас безальтернативний Забарний та Миколенко, у нас безальтернативний Циганков. Плюс голкіпер, де місце в основі забронював Бущан.
Варіації можливі лише з позицією другого ЦЗ, де може зіграти Попов, позицією правого захисника, де Кендзьору більш-менш нормально можуть підмінити Караваєв та Тимчик, позиція лівого вінгера, де окрім Де Пени маємо Вербича та Вітінью.
З форвардом суцільна проблема: таке враження, що ми приречені чекати Бєсєдіна.
6 безальтернативних польових гравців - це дуже багато. Втрата хоча б одного з них відразу суттєво послаблює команду. А такого бути не повинно.
Тверді гравці основи без тиску з боку конкурентів за позицію втрачають мотивацію та бажання грати з максимальною віддачею.
Що з цим робити - складне питання. Потрібні реальні, а не номінальні конкуренти для Сидорчука, Шапаренка, Буяльського, Циганкова, Миколенка. Потрібен форвард, рівня хоча б Мораєса. А це дуже багато придбань, адже ні в молодіжці, ні у внутрішній першості рівноцінних гравців знайти практично неможливо.
Прямо зараз вбачаю, що в "Динамо" можливо було б спробувати Тілля з "Ворскли" та когось з пари Шахаб Саядманеш з "Зорі". І то, далеко не факт, що вони будуть гідні грати в ДК.
Наша селекційна служба має дуже сильно напружитися, щоб знайти тих, хто зможе допомогти команді вийти на новий рівень. Можливо, це буде хтось з гравців близько 30 років, який ще може відіграти кілька потужних сезонів. Можливо, хтось з молоді, але вже з певним досвідом виступів в Європі.
Будемо дивитися...

З повагою, Parker.

Стас сказав...

Якщо готовий платити, то знайдеш. Вот,вот в нашем случае тогда здравствуйте шкурины и кулачи...А играть будет всё равно Гармаш!Гармаш, который совсем не форвард.Гармаш,только потому, что ты набрал на вес дешёвого мусора!

ViAn сказав...

Якщо Динамо продасть Миколенка і Циганкова, то шанси пробудитицю команду будуть цілком реальними. Так, це буде втрата. Але є Дубінчак, Вівчаренко. Є дійсно варіанти із Волошиним, Діалло, Сіядманешем і іншими гравцями. Необхідна встряска. Якщо продадуть гравців у хороші команди за нормальні гроші, то це буде дуже класний заряд мотиваційний. Плюс будуть гроші на якісне підсилення.

Стас сказав...

ViAn ,про Саядманеша я не слыхал ничего относительно ДК,а в остальном на счёт продаж я согласен.Тут вопрос в другом,да есть молодёжь своя,но...Нужно и игроков толковых покупать,а не только зарабатывать исключительно на продаже своих воспитанников.Ведь ДК хочет попасть в следующую ЛЧ,правда? Кстати,на счёт продажи Циганкова я пока ничего не слышал...

ViAn сказав...

Стас, ти же знаєш, що важливо показати життя. Життя для ФК - коли найсильніші гравці йдуть далі у більш сильні клуби, ліги за хороші гроші, а їх місце займають або власні втхованці, або придбанні гравці. Це коли уходять ті, хто програв конкуренцію. Не сидять на контрактках, а уходять. І на їх місце приходять гравці, які створюють реальну конкуренцію, підсилюють склад. Це і є активне життя. А зараз у всіх тепла ванна. Тому треба продавати, купувати і давати шанси молоді. Сміливіше.

Leonidas B сказав...

Можно лишь добавить, что в данном Динамо слишком сильное лобби во главе Сидорчука(капитан) и Буяльского(сторожил), своя компания которая втянула в свою орбиту почти всех украинцев, которое не замечает других, не старается найти компромисс, кто этому кругу полезен могут и впустить, Вербич например, будь это на пользу команде нет вопросов, но с течением времени ситуация усугубляется не в лучшую сторону. Сколько было видео, где иностранцы отдельной компанией, а Сидорчук и ко с остальной. Слишком у нас медленный центр, в основном все атаки Динамо проходят, когда соперник уже выстроил все оборонительные редуты, из-за этого игроки сжигают слишком много сил, чтобы преодолеть оборону, которых потом не хватает на протяжении всего сезона.

ViAn сказав...

Леонід, насправді в Динамо зараз цікава історія. Шапаренко ж завжди дружив із Лєднєвим, Поповим, Дубінчаком і Цитаішвілі. Це така собі банда у них. Але зараз компанія розпалась чомусь. Лєднєв і Шапа майже разом не зустрічаються. Шапа зараз дуже тісно дружить із Вербічем і Кендзьорою. Тільки він. Іце дуже дивно виглядає. В цю ж компанію, як не дивно, дуже часто потрапляє ще один гравець. Який? Гармаш. Так, Ден дружить із Шапаренко, Кендзьорою і Вербічем. Я припускаю, що це пов'язано із тим, що Шапу намагаються засватати. Навколо нього завди в цих компанія з'являються нові дівчата. Тому все дуже цікаво.
А стосовно Сидорчука, то його вплив вагомий зараз. Це правда. Бо він має прямий контакт із ІМСом.

Parker сказав...

Привіт усім!
Кажуть, що заміною Миколенку, який ніби вже майже у "Евертоні" буде Дубінчак. Але, як на мене, лише одна гольова передача за 18 турів - це дуже мало. З урахуванням того, що ДК практично завжди домінує та грає першим номером, атакувальні навички мають бути більш вагомими. Чомусь гадаю, що краще було б повернути Сідклея з Греції.

З повагою, Parker.

ViAn сказав...

Parker, а я би обміняв на Люку Діня. Але рішення приймає Луческу. Миколенко ще нікуди не перейшов. Трансферне вікно в Англії відкриється 1 січня. Тому наразі можуть роздувати з мухи слона.