понеділок, 24 квітня 2017 р.

Розставляючи акценти.

  Вже багато всього сказано, написано. Не думаю, що варто зводити всі думки, наводити приклади. Всі ці розмови про побудову нової команди, про обмежений кадровий потенціал. Зрозуміло, що все так і є. Але, це все для слабких. Є найголовніше. Особисто я так і не зрозумів за рахунок чого Динамо думало, планувало перемогти у цьому матчі. Якщо відомі сильні сторони суперника, то намагаєшся знайти їм протидію. Особисто я побачив, що Динамо таки знайшло протидію швидким атакам. Це правда. Дві помилки в обороні за весь матч – не так і багато. Та ми не побачили жодного якісного загострення. Ми не побачили якісної роботи в атаці. І саме це дивує.


  Насправді ми можемо побачити, що Фонсека підготувався до Динамо. Замість Ліщука, основного нападника зараз, який би не виграв боротьби у нашого потужного захисту, він поставив швидкого Ферейру. І це стало головним аргументом. Ставка на швидкість. Тобто нас не планували продавити. Від нас планували втекти. Ребров підготувався до іншого Шахтаря.
  Ребров зробив ставку на виграшний склад. Та легко передбачити, що одна справа грати проти Зорі, і зовсім інша – проти Шахтаря. Якщо передивитись ще раз матч, то легко побачити, що перед Сидорчуком разів 5 була вільна зона. Таких зон не було у Шахтаря. І все це відбувалось за рахунок вдалих перехоплень. Та Сидор елементарно не має кваліфікації швидко приймати рішення і використовувати якісно такі вільні зони. Це є принциповий момент. Бо саме Сидорчук повинен був доставляти м’яча в атакувальну зону. Виходило, що гравці атаки починали рух у вільні зони за спини захисту, та не отримували якісних передач. М’яч летів частіше в спину, в офсайд. Чому? Це все якість гри Сидорчука на атаку. Якби в центрі поля був гравець, який вміє розганяти атаку, швидко і якісно віддавати перший пас, то ми отримали б зовсім інший результат. Особисто для мене саме у повній відсутності якісної передачі на атаку, затримки в прийнятті рішень, величезний брак і є головними причинами поразки.
  Друга причина – те, що Ребров не здивував Фонсеку. Вони знали, що вихід буде через Сидорчука. Знали, що Шепелєв, на відміну від Сергія, має перший пас. Тому вони не хвилювались, звільняли зони для Сидора, та максимально накривали Шепелєва. Знали, що Ярмоленко опускається під пас, а інші відкриваються під нього. Знали про Морозюка і Антунеша. Саме тому Ісмаілі і Срна в атаку не ходили. Це було зроблено для того, щоб не дати розбіжатись Морозюку і Антунешу. Фонсека розібрав гру Динамо, легко передбачив, виключив сильні сторони. Ребров програв тренерську дуель. Чого я очікував? Чим можна було здивувати? Ми ж розуміємо, що результат матчу не був настільки важливим з турнірної точки зору. Саме тому в центрі поля хотілося б побачити Шапаренко замість Сидорчука. Чому?
  Всі, хто дивляться матчі молодіжного складу знають, що це лідер півзахисту. Микола має суттєві переваги над Сидорчуком у швидкості, у техніці, у вмінні розігнати атаку, у першому пасі, у вмінні створити чисельну перевагу в атаці. Та й відбір не є слабкою ланкою Шапаренко, хоча зрозуміло, що Сидорчук у цьому компоненті один із найкращих гравців нашого чемпіонату. Микола розумний півзахисник. Саме такого гравця так не вистачає Динамо. І якби Ребров поставив його, то це був би дуже несподіваний крок. Це б додало якості, швидкості атакам Динамо з глибини. Бо перекрити Миколу дуже важко. Він дійсно має прекрасні технічні характеристики, яких так не вистачило півзахисту Динамо у матчі із Шахтарем.
  Так, хтось скаже, що і так вже два молоді гравці грають у старті. Та що ми бачимо? Чи поступається Шепелєв іншим гравцям? Ні. Думаю, що треба збільшувати долю молоді в складі. Тим більше, що Сидорчук вже довів свою не здатність створювати чисельну перевагу і швидко діяти в умовах високого темпу. Ризик виправдовує себе. Нові, несподівані ходи треба готувати саме на такі матчі. Щоб суперник не мав можливість підготуватись. Шапаренко замість Сидорчука, Тимчик замість Морозюка, Яремчук замість Гармаша… не все одразу, але щось нове обов’язково. Бо якщо тебе можна передбачити ти програєш. Тому це не програш Динамо через причину побудови нової команди. Це типовий тренерський програш. І це зовсім не свідчить про те, що я проти Реброва. Він продовжує і далі вчитись. Це легко побачити. Наступного матчу і він, і Динамо будуть краще. Бо тільки на помилках вчишся.

  Дякую за увагу!

5 коментарів:

Leonidas B сказав...

Всем привет! Очень неплохой матч с Черноморцем! Понравилось что пробовали играть сразу в касание, не задерживая темпа, первые голы так и забивались. Очень хорошо то что в этом непосредственно принимали участие молодые игроки Динамо (Шепелев и Кравченко). Отличный матч провёл и Андрей Ярмоленко, наконец-то его КПД от его ТТД стал таким каким он должен быть, много смещался играл нестандартно. Шепелев на данный момент гораздо лучше Рыбалки. Ещё подогнать кого-то из молодых вместо Сидорчука, который сегодня хорошо сыграл в отборе но страшно тормозил динамику атак Динамо. Защитники смотрелись сегодня тоже неплохо, Антунеш и Кравченко постоянно подключались в атаку. Единственный минус это пропущенный гол (вина Коваля) и Черноморец вполне мог положить ещё двушку, только класс завершителей подкачал. А так надеюсь что Ребров наконец-то нащупал нужный каркас для будущего Динамо и теперь потихоньку наращивает мышцы. Мышцы быстрые, мгновенно реагирующие на ход игры. Только ещё пару бы исполнителей подтянуть с таким пониманием футбола.

ViAn сказав...

Leonidas B, на самом деле Ребров продолжает удивлять лично меня. Почему? Вот Шепелев, я уже писал о нем, что в дубле он не был лидером. Наоборот, он далеко не всегда попадал в основу осенью, так как Алибеков на его позиции смотрелся гораздо интересней. И тут бац и в основе с весны. А Алибекова заперли в ю19. Воспитание? Возможно. Но, если брать игровой потенциал, то Алибеков на порядок интересней. Это я не претензии к Шепелеву, а о логике Реброва. То же самое по Кравченко. Молодой и интересный парень, который по сути осенью не был в дубле и близко основным. Он ведь далеко не защитник, а центральный полузащитник атакующий. Весной его попробовали в дубле на фланге полузащиты, слева, где он неплохо смотрелся. А справа то Леднев в дубле играет, а подменяет его Тарануха. Основной правый защитник при этом Тымчик, который весной смотрится прекрасно. Он один из лидеров дубля, который обладает и скоростью, и пасом, и техническими характеристиками, и лидерскими качествами. И мы видим как Ребров атакующего полузащитника ставит правым латералем. При этом в дубле есть Тымчик. Удивительные решения. И что мы видим? Что Шепелев и Кравченко, который в дубле то и не были лидерами, подтягиваются к основе. А Шапаренко, Лукьянчук, Тымчик, Казаков, Булеца, Леднев и близко не подтягиваются. Наоборот лидера дубля Шапаренко на последние несколько матчей опускают в ю19. А в дубле играют Федорчук, Корзун... Не надо быть супер спецом, чтобы увидеть качество игры Шапаренко. Вот он есть игрок в дубле, прекрасно готовый парень, которому только 18 лет. Лично мне не понятны акценты Реброва. Лидеры дубля не играют в первой команде, а откровенные запасные становятся основными и ни в чем не уступают своим более возрастным партнерам. Поэтому для Динамо спрос - матчи с Шахтером, а там мы пока смотримся бледно. А с Черноморцем сыграли качественно, тут спору нет.

Oleksiis сказав...

Дивлюсь основний склад і запас на сьогоднішню гру... Вибачте, але просто немає слів! Скажіть: будь ласка, як награвати молодь, як не в таких матчах? Оріховського нема, Шапаренка теж. Бачим все ті ж самі обличчя! Дайте шанс хлопцям, дак ні, у нас упертий баран (вибачте за слово) вирішив грати основою.

Leonidas B сказав...

Всем добрый вечер! Порадовали сегодня динамовцы голевым фейерверком! Конечно игру сломало быстрое удаление у Александрии, но Динамо было сегодня на две головы сильнее. Единственный упрёк Реброву, это то что он в середине поля по-прежнему ставит на Гармаша, Сидорчука и Рыбалку. Если Гармашу и Сидорчуку ещё как-то за счёт активности и работоспособности удаётся наводить ещё шорох, то Рыбалка в этом сезоне просто лишний пассажир, неужели нельзя кого то привлекать из молодых, всё же матч уже после первого тайма был выигран и можно было выпустить того же Шапаренко. Да сейчас и такая полузащита в ЧУ грозная, но как показал матч с Шахтой, что повязав тех кто в Динамо разгоняет атаки, и всё. Дальше умных и дельных мыслей нет. Как только идёт жёсткое противодействие ни Сидорчук ни Рыбалка не рулят.

ViAn сказав...

Лично я также не понял замены Шепелева на Рыбалку. Для меня сложно многое понять. И действительно хочется видеть больше молодежи в основе. Тем более, что после 3:0 в первом тайме можно смело было выпустить Яремчука. Все же лучше дать 30 минут молодому форварду, чем опытному полузащитнику, который увы показывает слабый уровень игры. Ведь даже сегодня Сергей умудрился один раз очень опасно обрезать команду. Но, Ребров играет обоймой. Не стоит забывать, что в июне играет сборная и поэтому все игроки сборной должны быть в тонусе. Плюс 17 мая кубок, тут не до наигрывания молодежи резкого. Я думаю, что после 17-го молодежи может добавится, так как турнирное положение ухудшить не возможно. А игра сегодня была очень классной. Первые 5 минут показали отличную готовность команды и счет по сути до 5 минут уже мог быть 3:0 по моментам. Порадовал и Цыганков. Витя отлично вошел в игру, много обострял, хорошо открывался и играл на команду продуктивно. А гол вышел на загляденье. Как и весь матч. Да, удаление испортило ход игры, но кто же заставлял Симинина там так откровенно фолить... Спасибо парням за яркую победу! Идем дальше.