неділя, 19 лютого 2023 р.

Основа Динамо чітко вимальовується

 

Ми знаходимось напередодні річниці активної стадії війни, якій насправді вже сотні років. Бо всі бажаючі можуть приїхати на метро Арсенальна і побачити там у стіні заводу Асенал залишки від кулевих отворів, які залишили щорсівського богунівського полку, який розстрілював армію УНР в Києві у лютому 1919 року. Мені це розповідали з дитинства. Тому я завжди знав правду про сусідів. І от зараз іде ціле роздування страхів, що зараз буде щось страшне до річниці. Пийте спокійно чайок-кофейок і донатьте на ЗСУ. Все буде добре. ППО всіх захистить. І можна буде дивитись футбол. Правда хочеться, щоб не так, як сьогодні. Все ж ці турки завжди були турками. Тому що там їм вдарило в голову, щоб не дати людям подивитись футбол. Я про 2 тайм. Бо ж перший був доволі цікавим.


Саме важливе на даному етапі – те, що Динамо розпочало награвати основу. Вже чітко вимальовується та група, яка буде починати сезон. По суті під питанням залишаються пару позицій. Найцікавішими питаннями було те, хто замінить Забарного і Циганкова. Я був впевнений, що це будуть Боль і Волошин. Та поки ситуація розгортається в іншому ключі. У центра захисту вималювалась пара Попов і Дячук. Останній для мене був четвертим – п’ятим серед всіх центрбеків. Але Сирота і Бурда дійсно на зборах виступають непереконливо. Бурда взагалі провалив все. Та й Сирота наобрізався достатньо. Луческу дивує своїм вибором. Та йому дійсно видніше.

На позицію Циганкова в останніх матчах зайшов чітко Перріс. Ямаєць провів 2 якісних матчі. Показав свій потенціал. Хороший гравець, який дійсно має достатній потенціал, технічний рівень і вміння знаходити зони для розвитку атак. А от Волошин виграв боротьбу за лівий фланг. Логічно, бо Луческу любить інвекторних вінгерів. А Назар показує тут і швидкість, і агресію, і нестандартне бачення гри. Як по мені, то він тут розкривається. І Кабаєву, і Самбі буде важко відбити у нього цю позицію в старті. Якщо врахувати травми Шапаренка, Бущана і Тимчика, то позиції, де тренерський штаб має буде проводити ротацію – лівий фланг оборони. Тут і Дубінчак, і Вівчаренко виглядають конкурентними. І позиція у центрі півзахисту, де тренерський штаб награє Шепелєва, Гармаша і Лонвейка. Думаю, що все ж саме нідерландець виграє боротьбу. Та поки він має мікро ушкодження, що заважає грати.

Ми всі розуміємо, що ще повинно бути підписання гравця чи гравців. Як і може бути таке, що хтось піде. Бурда чи Андрієвський. Час ще є. Пошуки і переговори ведуться. Динамо зараз показує змістовний футбол. І в обороні є суттєві покращення. Точно є оптимізм. Хоча це все товариські матчі.

Хочеться подякувати ЗСУ за можливість дихати повітрям на Вільній Україні.

14 коментарів:

Parker сказав...

Привіт усім!
А тим часом до кінця трансферного вікна залишилося 4 доби...
То, звісно, добре, що до гри за основу "Динамо" залучають молодь, але далеко не вся вона виглядає переконливо. Поки жодного адекватного підсилення складу не бачу, таке враження, що було прийняте стратегічне рішення про те, що команда погоджується з третім місцем і виступами в наступному році в Лізі Європи. Хоча з огляду на осінні результати виступів в цьому турнірі очевидним є той факт, що команда потребує підсилення.
Буду приємно вражений, якщо когось все ж підпишуть у ці останні кілька днів.

З повагою, Parker.

Parker сказав...

До речі, ViAne, а яка Ваша версія основного складу? Якою Ви вбачаєте стартові 11 та найближчий резерв, який має бути в заявці на матч? Тобто умовні 18?

Та й інших колег хотілося б почути!

З повагою, Parker.

ViAn сказав...

Parker, доброго дня
Сьогодні річниця, тому інші теми сьогодні виглядають не такими цікавими
Але моя основа на сьогодні не сподобається. Нещерет, Гусєв, Боль, Когось треба купити, Вівчаренко, Лонвейк, Шапаренко, Когось треба купити, Діало, Когось треба купити, Ванат.

Тому така складна історія. А так назвати мої 18 - складно і поки туде не потрапить Царенко і декілька інших молодих хлопців. Із наявних - Бущан, Нещерет, Тимчик, Гусєв, Попов, Боль, Балаба, Вівчаренко, Котуха, Лонвейк, Шапаренко, Яцик, Діало, Волошин, Пашко, Періс, Ванат, Пономаренко.

Parker сказав...

Вітаю, ViAne!
Я, власне, чому запитував? Через назву цього Вашого допису.
На мій погляд, склад, який Ви окреслили, на сьогодні здатен боротися за чемпіонство хіба що у турнірі молодіжних команд. Ані для УПЛ, ані, тим більше, для єврокубків (навіть Ліги Європи!) він не є конкурентоздатним.
Можливо, у молодих хлопців і є потенціал, але чи розкриється він у дорослому футболі? Чи станеться це саме в "Динамо"? Чи станеться взагалі?

З повагою, Parker.

ViAn сказав...

Parker, я чітко окреслив, що Динамо необхідно придбати 3 гравця. На мою суб'єктивну думку. Якщо ж нікого не купувати, то треба награвати молодих гравців. Можна легко подивитись, що навіть у складі таких команд, як ПСЖ чи Барселона грають гравці 2002, 2003, 2005, 2006 р.н. і Не один. А по декілька одразу. Яскравий приклад - Ред Булл Зальцбург чи Байєр, Боруссія Дортмунд. Дуже багато команд, які грають із багатьма молодими гравцями в основі. І ці команду ведуть боротьбу за золоті нагороди. Тому якщо не купувати дорогих гравців, а діючий рівень основи не дозволяє піднятись на більш високий рівень результатів і гри, то треба шукати найкращі таланти і награвати такий склад, щоб там були і декілька досвідчених гравців, основа - молодь. Для нас - 2002 і 2003 рік, я про Нещерета, Вівчаренка, Ваната, Боля, Яцика, Волошина, Діало. Нормально, коли основна обойма - гравці 20-22 років. Свого часу саме таке Динамо давало результат, я про покоління Шовковського, Дмитруліна, Реброва, Шевченка. І ще підключити декілька гравців зовсім молодих, як Гусєв, Пашко, Пономаренко. Це покоління 2005-2006 дійсно талановите. На них можна робити опору. Починати поступово награвати окремих гравців.

Для Динамо і футболу України в умовах війни - єдиний правильний шлях розвитку.

Parker сказав...

Вітаю, ViAne!
Вибачте на слові, але наша, так звана, талановита молодь є талановитою виключно на внутрішній арені і тільки серед своїх однолітків. В той же час молодь названих Вами клубів вже успішно грає у більш сильних чим УПЛ чемпіонатах, у єврокубках та за свої національні збірні. З наших молодих, здається, тільки Нещерета та Дубінчака викликали до лав збірної. Маю на увазі, звісно, першу збірну. А от чи виходили вони на поле - не пам'ятаю. Також уся ця європейська молодь вже має дуже високу вартість, яка оцінюється у десятки, а іноді - сотні мільйонів.
Я це до чого? До того, що побудувати команду виключно з молоді та більш досвічених власних виконавців не вийде: потрібна свіжа кров, потрібні легіонери, потрібна конкуренція та ротація. А цього не вбачається. У нас в цілому склад досить посередній, навіть на рівні УПЛ, що продемонстрували результати восени, коли "Динамо" ледь-ледь видряпалося на третю сходинку з найнижчих щаблів турнірної таблиці. Про ганебні виступи у Лізі Європи я взагалі мовчу.

Мій варіант основи виглядає так: Нещерет (Бущан після одужання); Тимчик (іноді, можливо, буде з'являтися Гусєв); Попов (іноді - Боль), Дячук, Сирота; Вівчаренко, Дубінчак; Сидорчук (Андрієвський, Шепелєв), Лонвейк (Шапаренко після одужання); Буяльський, Гармаш; Кабаєв, волошин, Діалло (отут можливі варіанти, поки Діалло не дуже зрозумілий персонаж через свої ігри за молодіжну збірну); Караваєв, Перріс; Ванат.
Чому саме так? Тому, що на зборах молоді гравці не були аж надто переконливими на своїх позиціях. Хіба що Волошин виглядав гостріше за Кабаєва.

До закінчення трансферного вікна лишилося кілька днів, до старту весняної частини чемпіонату - тиждень. Подивимось, чи будуть придбання, хоча яким чином інтегрувати гравця без проходження зборів - питання.

З повагою, Parker.

ViAn сказав...

Parker, доброго дня
Стосовно молоді і цінника, то тут все не так однозначно. Насправді сьогодні умовний Забарний - гравець дубля. А завтра, за певних умов, це вже гравець старту дорослої Збірної. Якщо ми візьмемо Миколенка і Забарного, по суті 2 найуспішніших молодих хлопців, вихованців школи, які були продані за останній рік за хороші гроші, то вони скористались тим, що на їх позиціях були всі травмовані і їм дали грати. Дали грати тому, що пару місяців закрити позицію не було ким. І за цей час ці гравці показали себе. У підсумку ми обох продали за хороші гроші.

Але якби не було травмованих, то Миколенко і Забарний могли б зараз грати десь в оренді в Колосі чи Олександрії. Обидва. І тут є вся суть історії з молоддю. Є інший момент, коли гравця свідомо вводять в основу, попри те, що багатьом цей гравець здається сирим, чи дерев'яним. І тут легко побачити Хачеріді, Ярмоленка - про тих, хто був дерев'яним. Чи Циганкова, Шапаренка, Шепелєва, які отримували шанс в юному віці і у підсумку є гравцями основи. І тут різна історія. Цитаішвілі не заграв. Хоча шансі він багато отримував. Шепелєв так і не вийшов на високий рівень. А кращий його сезон так і є перший сезон при Реброві, коли він грав у іншій схемі, із іншими принципами побудови гри, ніж при Хацкевічі, Михайліченко і Луческу.

Тому талановита молодь є. І зрозуміло, що не всі можуть заграти. Тут або тренер повинен вирішити і почати ставити гравця. У нас зараз - Ванат. Він по суті покии є тим гравцем, на якого зробив ставку Луческу і намагається вивести на рівень Збірної. Плюс зараз є у Луческу можливість знайти таланти серед молоді. Це про покоління 2003 і молодше, яке не було відсіяно попередніми тренерами. Тут ми побачимо кого обере він і хто почне стабільно грати. Яцик, Боль, Царенко, Волошин і більш молодші хлопці, - нова стратегія. Будуть просіювати. Молодь українська завжди була надзвичайно талановитою. Тому то і 99-й рік є ЧС. Це не випадковість. 90-й рік виграв свого часу Євро.

У вашому варіанті складу все очевидно. Хоча Андрієвський - нажаль, не помічник. Хай він мене вибачить. Зовсім не йде у нього гра в Динамо.

Parker сказав...

Вітаю, ViAne!
Так я і не кажу, що Андрієвський буде гравцем основи. Хіба що в ротації, хоча я б пробував когось з молодих.
Вибір очевидний, тому, що по-перше, молодь себе не проявила; по-друге, конкуренції в основі нема. Тільки-но з'явився Лонвейк - відразу центральна вісь отримала додаткові варіанти. І це ж зовсім не топовий гравець, вартість досить помірна. Саме оцього я і не розумію, чому не шукати таких от умовних Лонвейків? Зрозуміло, що війна, зрозуміло, що ситуація складна, але ринок величезний - від Румунії, Хорватії, Чехії до Нідерландів, Португалії та країн Скандинавії. І це я ще не згадую Африку та Південну Америку. І наші інші клуби доводять, що гравця можна привезти майже звідусіль. А ми знаємо, що гроші в клубі є, Забарний та Циганков - це, як мінімум, 30 мільйонів євро.
З огляду на ситуацію, яка складається, у мене кілька висновків:
1. Курс на тотальну економію коштів без прицілу на боротьбу за зону ЛЧ. Під ЛЧ підсилюватися ніхто не збирається, а робити там без підсилення нема чого.
2. Курс на пряму путівку в Лігу Європи - гарантовані 5 млн. плюс можливі кошти за очки в групі. Також можливість хоч таким чином засвітити свою молодь.
3. Виходячи з пп. 1 та 2 - курс на максимальне залучення власних резервів, бажано таких, яких потенційно можна буде продати в Європу.

З повагою, Parker.

ViAn сказав...

Parker, нажаль на сьогодні власники Динамо перебувають у складному фінансовому становищі. І все направлено на збереження Динамо. Це величезна структура. По трансферам можна подивитись на шахту. Вони продали Мудрика і на його місце не купили гравця. Хоча і так зрозуміло, що вони втратили лідера. Історія про Топалова чи Криськіва - не те. Трансфери у них є. Але це все робота на перспективу і абсолютно не статусні гравці. Немає жодного топового трансфера і не буде.

Динамо працює над поверненням Ярмоленка. Це відбудеться. Скоріше за все влітку. Підсилення форвардом якісним - важко. Не хочуть люди їхати в Україну. І Лонвейк - просто він така людина. Його рішення. Хоча, він не грає вже 2 тижня. І офіційно немає пояснень. Та все ітак зрозуміло, що він травмований.

Футбол України зараз - мова про існування самого футболу. Динамо має хорошу власну школу. І на сьогодні - єдина можливість реально посилити основу дійсно талановитими грацями.

Стас сказав...



Журналист "ТаТоТаке" Михаил Спиваковский рассказал о ближайших трансферных планах "Динамо".


- Нужно немного потерпеть. По моим прогнозам до 1 марта у "Динамо" должен быть как минимум один новый игрок. Хотя есть риски, что ничего не выйдет, как это было с Параскивым. У "Динамо" есть позиции кроме нападения, которые требуют усиления. Например в центре поля.
Будем надеяться на лучшее.

ViAn сказав...

Стас, всі ті, хто спостерігав за зборами легко помітить, що в центрі поля у Динамо перебор гравців. За номіналом - Сидорчук, Лонвейк, Шепелєв, Гармаш, Андрієвський, Яцик і Кабаєв. Так, як не дивно. Сьогодні Луческу вперше за весь час зіграв у другому таймі із Кабаєвим в центрі поля. Буяльский і Царенко - більше про відтягнутого форварда. І Царенко провів дуже якісні збори. Він безумовно буде в основній обоймі. А ще є Шапаренко. Тому тут щоб когось купити, треба когось відпустити спочатку.

А от по форварду біда. Супряга нічого не показав на зборах. Дуже слабка гра від нього, нажаль. Бєсєдін і Кулач пішли. Зараз залишається один Ванат. А він, як відомо, дуже емоційний, різкий, жорсткий, отримує багато жовтих карток. І заміна йому абсолютно відсутня. Тут або дійсно тренерський штаб вирішить робити ставку на Горбача, як на резервного форварда, або треба купувати обов'язково, щоб був ще один форвард. І краще купувати досвідченого майстра. Такого матьорого форварда. Наприклад, Юрген Локадія зараз без клуба. Хороший нідерландський форвард, якого зустріне тут Лонвейк.

Parker сказав...

Вітаю, ViAne!
Щодо перебору гравців у центрі поля: названі Вами Сидорчук, Лонвейк, Шепелєв, Гармаш, Андрієвський, Яцик і Кабаєв.
Твердими гравцями основи можна вважати хіба що Сидорчука та Лонвейка, ну це якщо брати до уваги осінь. Шепелєв, Гармаш, Андрієвський є гравцями ротації, при чому найслабшим з них є Андрієвський. Його б, на мій погляд, слід було відпустити у менш амбітний клуб. Шепелєв і Гармаш поступаються Сидорчуку та Лонвейку. Яцик ще достатньо молодий і, можливо, буде мати кілька хвилин в деяких матчах. А Кабаєв виглядає непереконливо хоч на позиції вінгера, хоч в центрі. Єдиним суттєвим посиленням "Динамо" може бути Шапаренко, але ми не знаємо, в якій формі він повернеться, коли це станеться і чи вийде Микола на свій рівень. Маємо ще Буяльського, який на сьогодні є одним з лідерів не тільки ДК але й усього чемпіонату за кількістю та якістю створених моментів і цілою купою інших атакувальних скілів.

Номінально гравців повно, але дійсно якісних, які готові досягати результатів - обмаль. По суті, 4 гравці на 3 позиції, з урахуванням одужання Шапаренка.

З повагою, Parker.

ViAn сказав...

Parker, якщо ми подивимось 3 останні товариські матчі Динамо, то чітко видно те, що сезон в центрі поля ми розпочнемо із трикутником Сидорчук, Гармаш і Буяльський. Андрієвський - перший гравець в ротації. Шепелєв і Лонвейк не грають вже два тижня. І тому може вони і будуть грати. Особливо по Лонвейку. Та от якщо вони не грали, то значить травмовані, випали з цикла і у перших турах грати готові не будуть. А Яцик показав себе також цілком конкурентним.

Стосвоно Кабаєва у центрі, то Динамо грало вчора по схемі 4-5-1 у другому таймі. І не стандартно. Латералям був відданий весь фланг. А 5 гравців всі були у центрі. Це відбулось тому, що Валмієра наситила центр поля і наші там просідали. Таким було оперативне тактичне рішення.

Тому побачимо на готові рішення Луческу. І хто буде грати в основній обоймі.

ViAn сказав...

Нападника Динамо таки знайшло. Рамірес - дійсно нормальнийваріант. А от македонець схоже дійсно, якщо торкатись Шкендії, то самий цікавий грвець у них - Решат Рамадані. Якщо трансфер анонсували, то цікаво побачити він, чи хтось інший.