пʼятницю, 19 травня 2023 р.

Сага про нового тренера розпочалась

 

Матч з Олександрією дійсно можна назвати вирішальним. Хоча навіть поразка Динамо вплине лише на те, що відстань між клубами скоротиться. Але об’єктивно Динамо вже майже гарантувало собі 4 місце. І до 3 вже не дотягнеться. На початку сезону це здавалось би якимось сюром, бо склад був найсильніший. Все вийшло так, як вийшло. Провальний сезон. Втрата лідерів взимку. І пошуки нових лідерів навесні. Завжди легко знайти пояснення того, чому все пішло не так. У Луческу – втрата великої кількості гравців, переїзди. Однак, втратили всі і переїзди у всіх. І інші команди втратили більше, ніж Динамо. Тому всі ці пояснення – для слабких. Сильні не шукають виправдань. Просто констатують, що провалились.


Тут складна історія. Луческу залишився – величезний плюс. Луческу не впорався із кризою в Динамо – величезний мінус. Тому на наступний рік нас може чекати зміна тренера. Вже є кандидат на цю посаду. Фігура, яка дійсно дивує. Когось приємно здивує, а інших – ні. Польський фахівець Марек Папшун майже офіційно підтвердив факт переговорів із Динамо. Звучало там так, що переговори мають місце і він зацікавлений у роботі, але поки він не знає буде це цього літа, чи через рік. Виглядає дійсно реалістично. Цього літа – якщо Луческу не зможе чи не захоче працювати далі. А влітку 2024 у Мірчі закінчується контракт. Тому зараз схоже на те, що Марек Папшун – дійсно той варіант, який розглядає керівництво Динамо. Говорити про поляка щось конкретніше – треба його вивчати, приділяти цьому час. Поки я ознайомився поверхово.

Легко зрозуміти, що всі дограють сезон. Влітку може бути чергова переоцінка тих, хто є в наявності. Якщо буде новий тренер, то шанси можуть бути у тих, хто зараз в оренді. Впевнений, що зараз багато тренерів переварюють нову ігрову схему Гвардіоли. Пеп здивував всіх. По ходу сезону змінювати, пробувати і прийти таки до гри де баланс надзвичайно тонкий. Але глобально він іде до принципів, які озвучив ВВЛ, де гравці є універсалами, які не закріплені за позицією і можуть опинитись в будь-якій позиції і зіграти там так, як вимагає ігрова ситуація. Наступного сезону Гвардіола продовжить еволюцію Сіті. Будуть трансфери. Будуть зміни. Цілком можливо, що такі ж радикальні, як і цього сезону. Головне – результат на табло.

А по грі з Олександрією взагалі не бачу сенсу турбуватись. Можливо у заявці буде Шапаренко. Він тренується без обмежень. Лєднєв вже тренується. Зараз така історія, що на цей сезон вже всі забілі. Таке у мене відчуття. Чекають відпустки. Виключення – ті, кого чекає збірна і молодь, якій є що доводити. Може бути ще гірше, ніж із Чорноморцем, бо ж Ванат пропускає 3 матчі.

Дякую ЗСУ і силам ППО за можливість написати цей текст.

18 коментарів:

Leonidas B сказав...

Вітаю усіх! З перемогою! Матч в перший раз слухав по аудіотрансляції, відеотрансляцію не знайшов, Динамо прорвало, сподіваюсь подивиться відеоогляд.

Leonidas B сказав...

Передивився відеоогляд, дуже непогано, швидкість, легкість, мабуть відсутність Сідорчука було корисно - м'яч не затримувався в середині поля. Буя не зволікав а в один ритм давав шикарні передачі, да і хлопці не марили часу на завершальний удар. Молодь потроху наберає оберти.

ViAn сказав...

Леонід, насправді гра легкою не була. І все могло б скластись для Динамо інакше, якби був ВАР. Друга половина другого тайму дотисли. Суддя видав знов шедевральний матч. Приємно вразив Перріс, чому грає не він, а Беніто - загадка величезна. Але виграли, забезпечили єврокубки. І добре.

Parker сказав...

Усім вітання!
З черговою перемогою. Вона була доволі впевненою, і якщо у "Колоса" був лише один хороший момент з виходом Богданова на ворота Бущана, то у "Динамо", окрім трьох голів було ще кілька епізодів, де можна було збільшувати рахунок.
Перріс вже вдруге демонструє пристойний рівень, не розумію, навіщо було його стільки часу маринувати на банці. Рамірес виглядає дуже слабко, він зовсім не вписується у стиль гри команди. До речі, як на мене, він чимось схожий на Франа Соля, теж мало бере участі у загальнокомандних діях, більше стоїть та чекає на передачу.

2ViAn: гарантоване місце в єврокубках отримають перша та третя команди чемпіонату, а нам ще треба буде зіграти у кваліфікації. І це буде кваліфікація Ліги конференцій. Жадібність та недалекоглядність керівництва клубу призвели до того, що ми скотилися до участі у третьому за силою єврокубку, і, це, здається, вперше в історії. Так що антирекорд! Хоча, справедливості заради треба сказати, що ті два Кубка кубків, які "Динамо" вигравало у 1975 та 1986 роках теж вважалися третім за силою турніром після Кубка чемпіонів та Кубка УЄФА. Можливо, саме в цьому турнірі нас чекає успіх? Принаймні зможемо пристойно виглядати та набирати очки для рейтингу клубу та країни.

З повагою, Parker.

ViAn сказав...

Parker, місце в єврокубках і гарантований груповий етап - різне.
Керівництво зберігло Динамо, не кинуло як Ярославський. Все інше - емоції. Багато разів писав про причини провалу в сезоні. Але під кінець гра знаходиться. Склад стабілізувався. І Волошин почав забивати, і Перріс розкривається, і Андрієвський приємно дивує. Шапаренко одужав. Навіть Кабаєв почав щось показувати гідне. Тому треба вірити, що далі буде тільки краще. Іншого виходу немає.

Parker сказав...

Вітаю, ViAne!
Ну якщо ми б в цьому сезоні не потрапили до першої п'ятірки, яка бере участь у єврокубках, то Луческу треба було б гнати поганою мітлою! Якщо в такому чемпіонаті з цим складом посісти шосте місце - то треба примудритися!

З повагою, Parker.

ViAn сказав...

Parker, доброго дня
Я взагалі вважаю, що для Динамо місце нижче 1 в чемпіонаті - провал. Особливо в поточному чемпіонаті.

Parker сказав...

Привіт усім!
Ось ми і маємо чемпіона сезону 2022-2023. Нажаль, всупереч сподіванням та більшості прогнозів ним стало не "Динамо". Більше того, команда провалила турнір, попри найменші втрати у складі у порівнянні з суперниками та голосними заявами про найталановитішу молодь. Також сезон провалила і команда U19, яка вдруге поспіль поступилася молодіжці "Руху". За провали молодіжки, тим більше двічі поспіль треба вживати заходів до керівників академії, адже, як не крути, а більш статусна академія "Динамо" програє провінціалам з Вінників.
Кілька спостережень щодо першої команди: ми програли більше за всіх з першої четвірки - 6 матчів (у "Шахтаря" одна поразка, у "Дніпра 1" та "Зорі" - по п'ять. І вони зіграли на матч більше); нічиїх у нас також більше ніж у "Дніпра" та "Зорі": у нас 5, у суперників - по 4. "Шахтар" має 6, але враховуючи їх мінімальну кількість поразок, це не суттєво.
Ми не дотягнули до 60+ забитих м'ячів, на відміну від усіх зазначених суперників. "Дніпро" та "Зоря" пропускали більше від нас, а захист "Шахтаря" був найнадійнішим.
З шести наявних поразок ми двічі поступилися "Зорі", по одному разу "Шахтарю" та "Дніпру 1", при цьому другий матч з "Шахтарем" зіграли в нічию, а у "Дніпра" навіть виграли.
З потенційних 18 очок у матчах з першою трійкою ми змогли набрати лише 4.
Іншими словами, ми фактично, програли очні зустрічі з ключовими суперниками і зіграли 5 нічийних матчів з суперниками, які розташовані нижче нас у турнірній таблиці.
Не можна не згадати дві поразки у другому колі від "Інгульця" та "Чорноморця".
Власне, успіх "Шахтаря" обумовлений тим, що він не програвав відвертим аутсайдерам, витягував нічійні результати плюс-мінус як і суперники.
Нагадаю, що перше чемпіонство Реброва у "Динамо" виглядало приблизно так само: ми програли двічі "Шахтарю", але менше втратили з командами середини та підвалу турнірної таблиці. Мені здається, що нашим гравцям треба доносити просту істину: 3 очки з умовним "Інгульцем" не менш цінні, ніж 3 очки з "Шахтарем". А оскільки чемпіонат триває 30 турів, його виграє той, хто матиме менше необов'язкових втрат. У цьому сезоні у "Динамо" цих необов'язкових втрат було аж надто багато. Плюс не можна не відзначити погану роботу менеджмента щодо комплектування команди: Ваната повернули тільки після першого кола, Беніто, Перріс, Царенко, Волошин стали потрапляти у склад лише тоді, коли, фактично, боротьбу було програно.

З повагою, Parker.

Parker сказав...

Навздогін: перемогу "Шахтарю" забезпечили колишні дублери колишніх же основних виконавців: Бондар, Трубін, Конопля, Судаков, Бондаренко, Сікан, Мудрик. Плюс частина тих, кого раніше забракували наші гранди: Ракицький, Михайличенко, Зубков, Швед.

При цьому вплив легіонерів на результат був незначним. Відзначити можна хіба Траоре та зимового новачка Келсі.

З повагою, Parker.

ViAn сказав...

Parker, вітаю
Не бачу сенсу сперчатись. шахта заслужено виграла чемпіонат. І перемогу забезпечили вихованці. Але це все не свіжа група новачків, всі вони були в обоймі. По суті лише Бондаренко зайшов в стратову обойму. А так всі інші були в ротації. Тут велика заслуга тренера. Він знайшов баланс у грі. Плюс взяв частину своїх гравців і колишніх гравців шахти. Зубков, Джурасек, Назаріна, Швед, Петряк, рак, Михайличенко. Динамо ж шукало весь сезон. Під кінець щось почало виходити СаШо.
По молодіжці, то провалу там немає. Хороші показники. Просто Рух провів сильний сезон без поразок. Покоління хороше. По суті дуже потужні фізично, там високі хлопці, з хорошою школою. З рахунок дисуципліни в обороні, гри на стандартах, мотивації Рух своє бере. Динамо ж має історію, що більшість 2002 і 2003 вже грають на дорослому рівні. Можна було залишити і боротись. Та краще, щоб грали на дорослому рівні. Факт Бражка вже це підтвердив, та й інші хорошо себе показують. Та ж молодіка Зорі з 2006 року Динамо вкомплектована, класний сезон провели хлопці.

Parker сказав...

Вітаю, ViAne!
Прості питання: скільки років академії "Руху"?
Чи вона така ж знана, як академія "Динамо"?
Фізичні кондиції це точно те, що має тренувати Іщенко в академії?

Хвалитися тим, що наші 19-ти та 20 ти річні вихованці грають в УПЛ - то якось дивно з урахуванням того, що в провідних чемпіонатах вже дебютують 16-ти річні хлопці. Та й Забарного он продали за 25+ млн. у 20 років.

Щодо вихованців: хто заважав нашому штабу у дуже багатьох товариських матчах награвати молодь, якщо вже набрало чинності правило УЄФА про відхід гравців? Хто заважав награвати Дячука восени, коли вже було відомо про відхід Забарного? Хто заважав награвати заміну Циганкову, коли він не пролонгував контракт? Хто заважав щось думати з позицією Вербича та Де Пени, коли вони пішли ще навесні минулого року? Всі ці проблемні позиції латалися в останню мить, перед закриттям трансферних вікон, гравці були не вмонтовані в структуру гри, що і призвело до безлічі провальних матчів як на внутрішній, так і, особливо, на міжнародній арені. Ваната також повернули після того, як зрозуміли, що з Бєсєдіна та Кулача толку не буде, хоча це і раніше було видно.

Нажаль, у нас відсутнє стратегічне планування як клас. Я вже не кажу про проміжок часу 10-15 років, тут хоча б на 3-5 сезонів щось спланували!

З повагою, Parker.

ViAn сказав...

Parker, про стратегічне планування - сильно. Сьогодні в Києві зранку всі побачили, що таке стратегічне планування і балістичні ракети. І що планувати в цих мовах щось - утопія. Невипадково в провідних лігах різко зросла кількість дітей з українським громадянством в дитячо-юнацьких командах. Кращі їдуть. Кожен може подивтись на своє життя і сказати наскільки він готовий до того, що зараз є. І що більшість тих, хто має статки, своїх дітей вивіз і не планє повертати. Та й самі повиїжджали ті, хто виїздні. Те, що футбол є - досягнення. Я не вірив, що чемпіонат пройде взагалі. Збереження футболу - диво. А критиквати по факту... найлегше.


Зараз, наприклад, нова хвиля критики, що ППО Києва закриває небо, а ППО Харкова, Дніпра, Запоріжжя... - ні. І тут масова огульна критика. Але всі забувають, що ППО - дуже дорого. І щоб закрити всю територію треба в 20 разів більше ППО. І що один постріл петріота - 500 тисяч мінімум. І добре, що нам допомагають. Вдячність - важливо. Але несеться інше - критика тих, хто добровільно несе шалені видатки, щоб закривати небо від ракет і дронів.

Parker сказав...

Усім вітання!
Перемога, виходячи з рахунку, виглядає досить легкою, хоча два останні м'ячі були забиті після того, коли рівняни програвали та почали розкриватися у захисті.

2ViAn: у складні аси стратегічне планування має ще більш важливе значення, адже ціна кожної помилки набуває ще важливішої ваги.
І чи було таке планування до повномасштабного вторгнення? Ми отут у блозі багато разів обговорювали, м'яко кажучи, дивні кадрові та селекційні рішення.
Щодо ППО: у Харкові жодна ППО не спрацює, адже дуже коротка відстань від пускових у Бєлгороді до передмість Харкова. 38 кілометрів до лінії кордону, 70 кілометрів безпосередньо до Бєлгорода. Ми в Харкові чітко знаємо, що коли спочатку оголошують тривогу - то не страшно, а от коли спочатку вибухи, а потім - тривога, то вже прильот.

З повагою, Parker.

ViAn сказав...

Parker, по ППО я не погоджуюсь. Якщо мова про нормальне ППО, то відстань для пусків буде збільшена на сто км від кордону мінімум. Кажуть, що на 150 при наявності ф-16. Бо вони будуть нищити все, що наблизиться ближче як на землі, так і у повітрі. Сумська область тут показова, бо там 3 літаки і 2 гелікоптери за день ППО вирубило. А потім і в Херсонській област теж. ППО - не тільки збиття, а і попередження запусків.
Стратегічне планування до 2 стадії війни у Динамо було. А зараз все змінюється. Можна відкрити список бомбардирів серед тих, хто буде грати в наступному призові Молодіжки. І перші 3 місця там - Ванат, Бражко і Волошин. Прогрес не зупинити. Стратегія буде працювати. Потрібен час. Іншого виходу наразі немає. Але без дорогих легіонерів в єврокубках нам нічого не світить. Для Динамо влітку головне підсилення - Ярмоленко. Все ж такої фігури зараз в Команді немає.

Стас сказав...

ViAn ,своя молодёжь это очень хорошо! И своих воспитанников мы более менее научились продавать,но...Без больших инвестиций клуб ДК не поднимется! Я очень надеюсь что опосля окончания войны деньги богатых людей могут сюда прийти.Дай Бог просто не проибать сей момент! Поотому что наш олигархат...Словом,я бы хотел чтобы эти люди постепенно лишались влияния на процесс принятия решений в нашей стране! И это касается не только футбола!

ViAn сказав...

Стас, а в яких країнах відсутні оліграхи? Такі люди завжди впливають на рішення на свою користь. Штати теж мають олігархів, більш впливових за наших. І вони диктують політику. І весь спорт світовий - олігархи. Маємо те, що маємо зараз. Всім хочеться бачити Динамо як МанСіті чи Реал по грошам і гравцям. Але навіть наявність грошей і гравців не гарантують результат. Челсі всім за приклад.

Parker сказав...

Привіт усім!
Нарешті завершився цей воєнний і багатостраждальний для ДК чемпіонат.
Завершився він, власне, як і проходив - команда вчергове втратила очки у поєдинку, де без усіляких попередніх умов мала б вигравати. Більше того, враховуючи склади команд навіть у меншості команда могла і мала! грати потужніше М1925.
Підсумки будемо підбивати окремо, але вже зараз очевидно, що сезон був провалений, перш за все, керівництвом клубу.
Денису Бойку удачі у подальший кар'єрі!

З повагою, Parker.

ViAn сказав...

Типовий такий собі договорняк. Динамо не вмотивоване. Металіст залишвся в еліті. Всім добре.