пʼятницю, 8 березня 2024 р.

Втрата очок через помилки стратегічного планування...

   Останній тиждень активно почали продавати Динамо. Як сам клуб, так і одного гравця. Тема продажу Динамо не підіймалась дуже давно. Останнім бажаючим впрягтись був Порошенко, який дійсно має статки. Це на словах. Тепер це людина без якогось серйозного бізнесу з середовища Зеленського. Знову на словах. Зараз всі бачать як впрягають люди з бізнесу у великий футбол. Впевнений, що багато хто з них хотіли б мати не Полісся, а Динамо. Бо це головний бренд футбольний України. І можна вкладатись, підіймати. Динамо потребує інвестора з великим капіталом. Це всі розуміють. Бо на одних вихованцях все ж так далеко не поїдеш. Якою б класною не була школа.


  Стосовно можливого трансферу Шапаренка, то тут все логічно. Рома і Інтер зараз активно звучать. Як і Жирона зазвучала у розрізі Тимчика. Але все ж хочеться написати про Шапаренка. Ми всі побачили наскільки півзахист Динамо відчуває нестачу кадрів. Андрієвський і Шепелев – хороші гравці насправді. Але вони хороші тоді, коли треба вийти на заміну, підтримати темп матчу, або підмінити когось із тих гравців старту, які з якоїсь причини не грають. У матчі із Вересом Динамо недорахувалось одразу Бражка, Буяльського і Царенка. Верес побудував тактику гри в силовій манері. А у Динамо вийшов склад без Бражка. Володимир є вкрай важливим для силової боротьби у силу своїх природніх даних. Він вміє вигравати силові двобої. Це його важлива риса. Як і ми говорили після відходу Сидорчука і Рамадані, що вкрай ризиково входити у сезон лише із 1 опорником у заявці. Саме тому банально Андрієвський і Шепелев програли силову боротьбу. Всі ж ми розуміємо, що їх стиль гри абсолютно не силовий.

  Тепер заговорили про відхід Шапаренка. Так, час назрів. Треба пробувати себе в іншому чемпіонаті. І для гравці, і для Динамо – правильне рішення. Але, як роблять всі грамотні команди, які готують гравця на продаж? Вони починають награвати заміну. Я вже писав про те, що у нашому чемпіонаті є лише Рубчинський. Він модельно може замінити Миколу. І бажано купувати так, щоб був час на адаптацію. Якщо ж клуб не збирається купувати, то продаж Шапаренко – награвання Андрієвського чи Шепелєва? Вони і близько не зможуть замінити по позиції Шапу. Якщо є гравець у дублі, то треба підпускати його в обойму. Це точно не Царенко. В дублі є Осипенко, він грає саме на позиції Шапаренка. Було б логічно давати хлопцю шанси. Вважаю, що вчора він міг би допомогти.

  Наразі ситуація в Динамо така, про яку казали напередодні старту чемпіонату навесні. Є стартові 11 гравців. По деяким позиціям є альтернатива. Але це стосується більше захисту і воротарської позиції. А півзахист весь і вся група нападу – по суті безальтернативна історія. Особливо у світлі подальшої відсутності Андрія Ярмоленка. І саме на довгій дистанції це починає показувати свій негатив. Верес це показав. Це був лише Верес. СаШо необхідно шукати, думати. Для нього це досвід. А для Команди – втрата безцінних очок у боротьбі за ЛЧ.

  Дякую ЗСУ!!!


11 коментарів:

Стас сказав...

То что команда недоукомплектована ни для кого не секрет! Она и далее не будет доукомплектована. Причины не в главном тренере будь то Луческу, Ребров и Шовковский. Причина имеет имя и фамилию. Какую? Это не тайна, правда? Тут вопрос лишь только в финансовых возможностях или в простом нежелании вкладываться в клуб. Нельзя начинать с одним лишь опорником.Это на длинную неправильноНо почему так? А потому что Брашко попытаются выгодно продать только лишь он нармально станет на ноги. И конкурента у него не будет. Чтобы не мешал, ведь правда?

ViAn сказав...

Стас, ми всі розуміємо той факт, який є по трансферам. Але задача тренера планувати. Рамадані ніхто не примушував відпускати в оренду. Є цілий ряд орендованих центральних півзахисників: Яцик, Михайленко. Є дубль. Не існує безвихідних ситуацій. СаШо стратегічно не передбачив такої ситуації. Це його тренерський прорахунок.

Parker сказав...

Привіт усім!
Я от чомусь не думаю, що Шовковський не розумів, де є тонкі місця в комплектуванні команди. Адже ми, які не фахівці це бачили. Але, як правильно вважає шановний Стас, що Олександр міг з цим зробити без ресурсів?!
Чутки про продаж клубу могли виникнути не на порожньому місці, адже усі учасники чемпіонату зацікавлені у наявності нормальної конкуренції. Звісно, ми не знаємо стану справ у бізнесі Суркісів, але, очевидно, що конкуренти зараз виглядають значно потужніше. І я кажу не тільки про "Шахтар", але й про "Полісся", "ЛНЗ", "Кривбас". Майже усі клуби, включаючи першу лігу, підсилюють склади, але не "Динамо". І пояснити це виключно тим, що є сподівання на власну молодь, неможливо.

З повагою, Parker.

ViAn сказав...

Parker, доброго дня!
Я можу нагадати історію зими 2023, коли Динамо потребувало підсилення на 2 позиції. Центрального захисника і вінгера. Що зробив Луческу? У нього так само були проблеми із трансферами. Він повернув з оренди Волошина і Дячука. Обидва стали гравцями основи навесні. Зараз же історія інша, що у Динамо є македонець Рамадані. Це гравець молодіжної збірної Македонії, який вже зіграв декілька матчів і за основу Динамо, і у нього великий досвід виступів на рівні дорослих команд, бо він з 17 років грає за Шкендію. Є Яцик, який стабільно грає у старті Зорі. Є Михайленко, який стабільно грає у старті Олександрії. Обидва - молоді гравці, які вже мають досвід виступів на дорослому рівні УПЛ, єврокубків. Якщо є такий дефіцит, то цілком логічно було б відкликати когось із них з оренди. Час був до 8 березня, чи до 9. Точно не скажу. Трансферне вікно закривається. Але СаШо не відкликав, він залишається із проблемою, яка є.Це проблема стратегічного планування. Якщо ми це розуміємо, то це не говорить про те, що СаШо це передбачив. Припускаю, що він розраховував на Навіна Малиша, який раніше травня не зіграє. Цілком ймовірно, що СаШо свідомо розуміє цей ризик і іфн так хоче мотивувавати команду, такими критичними умовами.

ViAn сказав...

Наприклад опорний аівзахисеик Михайленко щойно забив гол Поліссю. Це так, про резерви Динамо. Вони є. І дуже хороші.

Parker сказав...

Вітаю, ViAne!
Якби резерви були хороші, вони б не грали за інші клуби, не витримавши конкуренцію в "Динамо".
З приводу Рамадані я ще коли його відправили в оренду зазначав, що за спиною Бражка нікого нема. Була інформація, що Шовковський не заперечував проти цієї оренди. Звідси випливає, що він не прорахував ситуацію нестачі виконавців.
Але, головне, на мою думку, відсутність підсилення за рахунок трансферів. Ми взимку казали, що нагальною є потреба у центральному захисникові, а от виходить, що більш серйозною проблемою є замала кількість півзахисників. У нас вчора центральних оборонців у заявці було аж 5, і доречі, всі мають певний досвід гри в УПЛ. Ну у Біловара він маленький, а от про Сироту та Дячука цього не скажеш.
При цьому півзахисників з аналогічним досвідом у нас нема. Вилетіли лише двоє - Буяльський та Бражко, і усі резерви вичерпались, нічого не лишилося для лави запасних. І це з урахуванням того, що півзахисників троє, а ЦЗ - двоє.
Я вже не згадую про якість Андрієвського та Шепєлева у порівнянні з Буяльським та Бражком. І така ж ситуація з Шапаренком - номінальна заміна є, а якісної - нема.

З повагою, Parker.

ViAn сказав...

Parker, я просто можу зазначити, що орендовані гравці Динамо є лідерами у своїх командах. Це важливо. Безумовно заявляти про себе через оренду - нормально. Багато хто через це пройшов. Бражко, Буяльський, Волошин, Дубінчак, Ванат, Тимчик... Саме тому якщо взяти сьогодняшній день, то автори голів в УПЛ - Денис Кузик, Артем Козак, Артем Шулянський і Микола Михайленко. Їх об'єднує одне - академія Динамо.

Те, що СаШо стратегічно помилився у плануванні складу - вже факт. Але наразі є можливість цю помилку усунути. Точніше звести наслідки до мінімуму. Це наразі головна задача.

Parker сказав...

Вітаю, ViAne!
Те, що вони лідери у другорядних командах ще не дає їм можливості претендувати на основну обойму "Динамо". Вони були відсіяні на певному етапі і вище певного рівня не піднімуться.
Колишніх вихованців школи "Динамо" в УПЛ багато, але практично ніхто з них і близько не підходить до рівня хоча б запасних. Одна історія, коли того ж Бражка віддавали в оренду з метою набрання досвіду, і зовсім інша - колишні вихованці, які себе не змогли проявити на пристойному рівні.
Звісно, якщо ІМС бажає максимально економити, то можна розглядати і їх, але тоді треба забути про якісь серйозні результати. Просто ми опустимося на рівень умовних "Олександрії", "Зорі", "ЛНЗ", "Полісся", "Кривбасу" і т.д. А про змагання з "Шахтарем" можна забути. Як, власне, і про єврокубки!

З повагою, Parker.

ViAn сказав...

Parker, я все ж думаю, що 19-20-ти річні молоді гравці, які в орендах і стабільно грають за клуби УПЛ - хороший рівень і перспектива. У такому віці грати і давати результати на рівні дорослих команд - хороший показник. Ми ж не говоримо про 30-ти річного умовного Шабанова чи Бурду. А про молодь, якій важко реалізувати себе саме на дорослому рівні.

Я от уважно спостерігав за Брагару. За тим, що після матчу він був єдиним гравцем Чорноморця якого підійшов, обійняв СаШо. Це ж вже гравець Динамо. І матч він провів достатньо посередній. Але така політика Динамо.

Глобально я пишу про помилку стратегічного планування головного тренера. Якщо є гравці, які у юному віці хорошо показують себе у дорослому футболі на проблемній позиції, і це гравець, який належить команді, то цілком правильний крок повернути з оренди, якщо трансферів немає. Це логіка. Але СаШо не побачив проблемності у центрі півахисту. Це і є помилка стратегічного планування. Через цю помилку Динамо втратило 2 очки.

Parker сказав...

Усім привіт!
Звісно, що проблеми індіанців шерифа не турбують, але, вважаю, нам певною мірою пощастило, що в "Зорі" виникли внутрішні проблеми.
Взяли три пункти та йдемо далі.

З повагою, Parker.

ViAn сказав...

Про який футбол взагалі можна говорити при таких погодних умовах... І про яке здоров'я футболістів, які на такому полі конкретно підсіли. Добре, що ніхто травму не отримав. Виграли і це чудово. Всі історії про слабку Зорю недоречні. 6 легіонерів були на полі, більша частина польових гравців. Якщо є якісь проблеми із групою українських гравців, то це треба вирішувати.

Виграли і добре. Було відчуття, що дежавю може бути. Але Попов зняв всі питання. Тепер попереду Збірна.