субота, 12 червня 2021 р.

Україна Нідерланди. Для віри завжди є місце!

 

Старт такого специфічного Євро – подія історична. І ще й із глядачами. Рік тому в це слабо вірилось. Але зараз, коли всіх масово підсадять на вакцину, все почне потроху повертатись. Вакцинація правда залишиться. Такий собі квиток в світ без обмежень. Новий Світовий порядок. Вакцинуєшся і вільний, не вакцинуєшся і сидиш в ізоляції. Паспорт вакцинації через рік буде документом важливішим за паспорт. Але все ж хочеться поговорити про футбол. Євро зробили вигідним для декількох збірних. Італія проведе всі групові матчі дома. Нідерланди з Україною розпочнуть в Амстердамі, Іспанія гратиме в Іспанії, Англія в Англії, Німеччина в Німеччині. Євро зробили таким, щоб провідні збірні мали перевагу не тільки по складу, але ще й домашнє поле. Дуже зручно. І головне – робить можливості майже рівними. Це ж правило декларує УЄФА? Але тут виходить трохи по іншому.


Всі зберігають публічно виважену позицію. Хоча реально і так зрозуміла історія Євро 2021. Добре, що воно нарешті розпочалось з яскравого матчу, де Італія вдома винесла Туреччину. Не думаю, що було б щось інше в Туреччині, в іншій країні. Туреччина має хорошу команду, більшість гравців грає в добротних європейських командах, де є гравцями основної обойми. Але що відбулось на полі? Італія винесла в одні ворота. Без шансів. Вражений тим, як організована Італія. Давно не бачив у них такого ігрового тонусу. Навколо Збірної України зараз величезна історія із формою. Чи потрібна вся ця шуміха? Кому вона потрібна? Гравці Збірної зосереджені на грі проти Нідерландів чи на тому в якій формі вийдуть на поле? Форма – важливо, патріотично, хороші продажи. Якщо це допоможе перемогти Нідерланди – буде ще більшим плюсом.

Про збірну Нідерландів є багато різних думок. І вони абсолютно протилежні. Головний тренер Франк де Бур, який багато років провів головним тренером Аяксу. Доволі успішно провів. Заклав фундамент того Аяксу, який декілька років тому дуже сильно виступив у ЛЧ. Подальша клубна кар’єра не склалась в Англії і Італії. В МЛС все було набагато краще. Франк еволюціонував як тренер. Він відійшов від типової нідерландської схеми 4-3-3 на доволі модну 3-5-2. Це агресивна, гостроатакуюча схема із швидкими переходами, вибуховістю. Все більше тренерів, навіть Гвардіола, впроваджують схему гри у 3 центральні захисники. Наш Андрій Миколайович також спробував. Поки не вийшло. Тому де Бура одні називають слабким тренером, а інші кажуть, що дуже цікавий, грамотний фахівець.

Набір гравців у збірної Нідерландів безумовно сильний. Більшість гравців є лідерами в своїх командах. Але тут багато хто каже, що втрата Ван Дейка критична для оборонних побудов. Цілком можливо. Та от ця схема 3-5-2. І те, що збірна Нідерландів все більше переходить на неї в останніх матчах. Чи є набір гравців для цієї схеми? Чи награна ця схема? Міняти перед Євро основні принципи – вкрай ризиковано. Правда це не наші проблеми. Є достатньо якісних гравців. Основними в схемі 3-5-2 – фуллбеки. Це люди, які тримають весь фланг. Якщо подивитись на ігри останні, то по суті Думфріс і Війндал виконують функцію крайніх форвардів. Тоді як головна надія – Депай, більше грає з глибини, другим темпом.

Експерти сходяться на думці, що головна задача – зупинити Депая. Правда не відповідають на питання чи треба зупиняти Вейналдума, Френкі де Йонга, Малена чи Вегхорста. У збірної Нідерландів дійсно немає топового гравця в атаці, топового бомбардира, як це був Бергкамп, ван Бастен, ван Персі чи Ністелрой. Відмовилась збірна і від того ж Баса Доста, який вміє тиснути на захист. Не потрапив і молодий Боаду. Гравців же рівня Снайдеру, Роббена. Вся надія на Депая і Вейналдума. Рівень окремий гравців оборонного плану вищий за рівень гравців атаки. Цього повинно вистачити для перемоги в групі, але чи вистачить цього для перемоги на Євро?

У збірної Італії так само немає зараз гравців екстракласу. Це набір високоякісних гравців, яких підібрали під тренерську схему, награли і вони виглядають організовано. Чи буде збірна Нідерландів, яка зібрана із високоякісних гравців, такою ж монолітною тренерською командою? Набір гравців не говорить про те, що є команда. І навпаки набір гравців може бути скромнішим, але симбіоз структурної організації, тренерських ідей і підготовки до окремого суперника  можуть бути на надзвичайно високому рівні. Якщо Збірна України такого симбіозу досягне, то ми можемо виграти у Нідерландів. Їх симбіоз не виглядав в 2021 році на високому рівні. Правда і у нашої Збірної лише матч проти Кіпру вийшов дуже сильним. Правда суперник більшість матчу грав у меншості.

Проблеми Нідерландів – вихід з оборони в атаку. Зрозуміло, що на триманні м’яча і тут бувають обрізки, втрати. Так само і ризикова гра у фуллбеків призводить до проблем на флангах захисту. Наш суперник далекий від ідеального стану. В центрі захисту немає стабільної награної трійки. Де Ліхт під питанням. Шанси є!

Дякую за увагу!

 

 

5 коментарів:

Leonidas B сказав...

Поле ровное, мяч круглый. Если СбУ будет хорошо психологически готова и справится с волнением, то вполне можно рассчитывать на положительный результат. В начале голландцы наверняка захотят за счёт своего поля и своих болельщиков организовать давление. А так большая загадка как сегодня будет выглядеть сборная, как ей помог такой длинный сбор, будем надеяться, что Шевченко знает, что делать и игра голландцев разложена по полочкам. Удачи сборной Украине, динамовцам отомстить за Аякс!

ViAn сказав...

Без Циганкова вкрай важко очікувати на хороший результат. Безумовно від однієї людини не може так все залежати. Але він був головним джокером на вихід у другому таймі для підсилення. Тому побачимо як складеться. Матч з таким суперником легким бути не може. Поки на Євро перемогають ті, хто і повинен перемогати. Без сенсацій. Якщо Шева вийде грати раціонально, то можемо виграти. Якщо ж захоче зіграти першим номером, з виходом з оборони виключно на контролі м'яча... Тому вірю в Збірну!

Leonidas B сказав...

Ну что сказать, первый тайм смогли продержаться благодаря уверенной игре
Бущана, сборная нервничала, лидеры не тянули. Во втором фарт закончился, Миколенко гавкнул мяч, Бущан отбил перед собой а Сидорчук не закрыл свою зону, второй гол полностью вина Миколенко, вместо того чтобы выбить мяч начал пытаться прикрывать корпусом надеясь на штрафной. Третий гол Зинченко не смог помешать пробить голландцу, а Бущан не смог отбить этот удар. А между вторым и третьим была надежда, но не смогли удержать ничью. Вот это ближе к реальности, к сожалению главные наши надежды не смогли себя проявить. Пацанам забыть этот матч и готовиться с Македонией, где кровь из носу нужно побеждать, если СбУ что-то хочет рассчитывать на этом турнире.

Стас сказав...

Главный фактор поражения это травма Зубкова и неготовность к игре сегодня Циганкова.А Марлос...(((

ViAn сказав...

Об'єктивно на Євро - був найкращий матч. Дуже емоційний, яскравий футбол. Безумовно головна помилка - заміна Зубкова на Марлоса. Марлос взагалі віддав фланг. По суті залишив Миколенка одного. Можна багато говорити. Я думаю, що треба було Соболя випускати. Він би стримав активність Думфріса. Але легко судити після матчу. Безумовно не зіграли на високому рівні Зінченко і Маліновський. І це вже далеко не перший матч, коли вони провалюються. А міняти їх Шева не хоче. Та й ресурсів не так багато. Циганков точно був би важливим для такої гри. Та й Бєсєдіна можна було випускати на кінцівку.
Мені емоції сподобались. Важкий матч. Але 2:2 після 0:2 - дуже емоційно. Так, програли. Матч точно залишиться у пам'яті. Треба вірити в Збірну!