середа, 16 червня 2021 р.

Україна Північна Македонія. Коли як не зараз?

 

Одна з вічних дилем футболу – питання про гру на результат  і красоту гри. Згідно класики найкрасивіше у футболі – результат на табло. Матч проти Нідерландів Україна розпочала яскраво. Атакою на атаку. Та й в принципі хоча і притиснулись до своїх воріт у другій половині першого тайму, але це не була гра виключно від оборони. Гру від оборони можна було побачити вчора у виконанні шведів. Коли за весь матч команда здійснила біля 100 передач. Шведи намагались засушити гру і у них це майже вийшло. Іспанія же випустила Морено, який міг витягнути гру. Але Шведи при всій свої грі із 15-20% відсотками володіння м’яча все ж мала 2 100% шанси вирвати перемогу. Некрасиво зіграли. Можна критикувати. Але нічия і +1 в скарбничку. Україна ж намагалась грати яскраво, на контролі м’яча. Та ми програли центр поля. І так як не були готові до сушіння гри отримали дірки в усіх зонах. Нідерланди рвали нас як хотіли. Прагнення зіграти красиво – амбіційно. Однак це відірваність від реальних можливостей власної команди. Добре, що вдалось забити два шедеври. Погано, що тренерський штаб так і не захотів навіть після 2:2 спробувати засушити гру свіжими замінами. Тому маємо те, що маємо. Результат на табло.


Тепер Збірну чекає Македонія. Дуже цікаво яким буде план тренерського штабу на гру. Спробую спрогнозувати, що він буде так само амбітним, агресивним і планом виграти центр поля, зіграти першим номером і задушити суперника. Ми це проходили проти Фінляндії не так давно. Андрій Миколайович продовжує гнути свою лінію. Свого часу був дуже цікавий експеримент проти команд, які грають у 3 центральні захисники, коли Яремчук був переведений на лівий фланг атаки. Тоді це дало хороший результат. Як буде зараз? Чи будуть тактичні зміни на майбутнього суперника? Якими будуть кадрові рішення? Думаю, що є декілька питань. Чи зіграє з перших хвилин Циганков? Бо на лівий фланг тактичних варіантів багато, але профільний гравець готовий є лише один. І як зміниться центр поля? Я спрогнозую, що потрібен хвильоріз. Логічно, що це Стьопа.

Як я вже написав, що Північна Македонія грає у 3 центральних захисника в лінію. Розстановка по суті така сама, як і у Нідерландів. Майстерність виконавців інша. Розстановка така ж. Принципи побудови гра абсолютно інші. Бо фуллбеки тут саме захисники за функціоналом на полі, а не крайні форварди. Це типова балканська команда. Головна задача – не дати грати супернику. В’язка боротьба, багато дрібних фолів, артистизм, брутальність по всьому полю, на кожній ділянці де затримується гра. Футбол перетворюється у возню без швидкостей. Головна ідея – вигризти м’яч, змусити помилитись, обрізатись і організувати швидкісну атаку чи просто підловити на помилці в штрафному. Цей стиль гри вкрай неприємний. Особливо для тих команд, які хочуть грати у футбол.

Як розв’язати таку задачу? Це до тренерського штабу. Зрозуміло, що це пошуки вільних зон, довгі переведення, несподівані вривання у вільні зони, які звільняють партнери. Це вміння терпіти, чекати і гнути свою лінію. Не обрізатись. Австрія таки витримала і дотиснула. Акцентувати увагу на Горані Пандеві чи Еліфі Елмасі – недоцільно. Тут вся команда суперник – злий дядька, який виходить боротись, нав’язуватись, ламати, не давати грати. Не варто очікувати яскравої і швидкісної гри. Але якщо зламати македонський командний хребет, то може бути результат, як у матчі проти Сербії. І хай так і буде.

Дякую за увагу!

18 коментарів:

ViAn сказав...

Всіх з перемогою! Хоча треба було все вирішувати раніше набагато, ще в першому таймі можна було довести рахунок до ще більш переконливого. І вигравати з куди більшою різницею. Але перемога - перемога!

Parker сказав...

Усім привіт!
З перемогою! Підтримаю думкуавтора блогу - потрібно було вигравати з більш переконливим рахунком. Були шанси забити з гри, був шанс забити з пенальті. Чесно, зараз не хочеться занурюватися у регламент, але дуже не хотілося б, щоб ці змарновані шанси завадили нам посісти друге місце.
Ще одне спостереження полягає в тому, що розпіарені зірки з Манчестеру та Бергамо виглядають досить не переконливо, на відміну від їх колег з Брюгге та Лондона. Та й представники української першості не пасуть задніх. Караваєв буквально розквітнув під орудою Луческу - якісна робота в "Динамо", а тепер і пристойна гра в збірній. І це вже далеко не перший вдалий матч Олександра.
Аналогічно можу сказати про Сидорчука - Сергій поступово модернізується у сучасного опорного півзахисника, який і в захисті працює, і в атаці допомагає.
Бущану респект за відбитий пенальті, а захисникам треба бути уважнішими, аби не давати можливість гравцям суперника наносити повторний результативний удар. В футболі дрібниць не буває!

З повагою, Parker.

Leonidas B сказав...

Всех с первой победой Украины на Евро! Очень классный первый тайм, второй решили на классе продержаться и едва не поплатились. Отдельный респект Ярмоленко, Яремчуку и Бущану они подтверждают ожидания болельщиков, остальным нужно подтягиваться. Не знаю как там по стратегии выбирать, но вроде второе место и встречаемся с Италией, третье светит кто-то из испанского пула, что лучше будем смотреть.

Стас сказав...

Ну,что,Шахтёр усиливается помаленьку...

Leonidas B сказав...

Юрий Мороз возглавил Черноморец, стало быть реально ожидать динамовского десанта в Одессе, те кто не попадёт в основную обойму Динамо могут попробовать туда пробиться через основу Черноморца, который в этом сезоне будет выступать в вышке. Надеюсь что ИМС не станет прописывать, чтобы не играли против Динамо.

Стас сказав...

Ох и сб.Украины...(((

ViAn сказав...

Наша Збірна давно довела, що не здатна грати в режимі 3 матчі за 1 тиждень. Ледь на 11 стартових можна нашкребти. По суті травми Коноплянкиі Буяльського звели можливість ротації до мінімума. Надія на шахті, яка по суті вже підписала 3 легіонери, які точно закриють дорогу українцям, відсутня. Чи зможе Динамо дати когось ще? Побачимо. Гіо ми вже втатили.

Тому перспективи Збірної - молодь, яка зміцніє. Циганкову, Миколенко треба йти далі. Я маю мову про перехід в інший чемпіонат. Свого максимуму вони досягли. Прогрес - інший чемпіонат.

Австрія - матьора команда, з надзвичайно сильними гравцями. Якби ми з ними грали першу гру, а не третю, то шанси б на свіжості були.

Leonidas B сказав...

Звоночек уже звучал когда была тройная спарка, где нас по сути хватило на первую игру, последующие игры свежести не хватало. Выводов Шева не сделал, хотя запланировал такой длинный сбор. А так всё было до кучи от федерации до игроков на поле. Шевченко сам себе подляну сделал пытаясь соблюдать гораздо выше нормы кротовские интересы, зачем вести столько лишних пассажиров и никого не задействовав толком, в результате мимо денег, конечно если фарт ляжет то могут с группы выйдем и с этим багажом, но не с нашим фартом. По игрокам сегодня кроме Бущана и в целом по трём матчам к нему претензий нет, провалились все, нивелировав достижения Ярмоленко и Яремчука до нуля, а остальных в глубокий минус и не очень, откровенно разочаровали топы.

Parker сказав...

Привіт усім!
У нашої збірної існує проблема з вибором тактики на матчі з командами середнього рівня. З топами ми, як правило, граємо від оборони (Іспанія, Франція, Португалія), з значно слабшими - намагаємось домінувати. Іноді це виходить, іноді - ні (Казахстан, Бахрейн). А от з середнім рівнем ми не можемо визначитися - чи ми вже достатньо круті, щоб домінувати, чи ще потерпіти і зіграти від захисту.
Здається, сьогодні ставка була на гру першим номером, але Австрія вміє дуже гарно пресингувати, що зруйнувало наші намагання якісно організовувати свої атаки через контроль м'яча. І про вміння австрійців пресингувати було відомо. Отже, вирогідно, правильним рішенням могла б стати гра на швидких контратаках з мінімумом проміжних дій. Але тактика була обрана інша...
Чекаємо результатів матчів в усіх групах, від нас тепер нічого не залежить.

З повагою, Parker.

ViAn сказав...

Я погоджуюсь із тим фактором, що довгі збори перед Євро призвели до того, що гравці отримали додаткове міжсезоння без відпочинку отдразу після важкого сезону і з ним повне навантаження, як на довгий сезон. Луческу ще треба буте це вигрібати. Бо хлопців вимотали. Це чітко видно по Миколенко. Він то гравець який завжди готовий на 90+, а тут навіть його не вистачало. Тому подякуємо італійському фахівцю з фізухі. Вн Збірну знищив своєю програмою.

Стас сказав...

В принципе разница невелика.Так попали бы на Италию! Ключевое слово *попали*...Если же этот финт изначально расчитан на то,чтобы выйти на пик формы в плейофф и мы туда какие-то макаром всё равно попадём и попадём не на Италию тогда...А пока мой прогноз о нашем невыходе из группы пока что оправдывается.Я похоже опять угадал, чему не рад вовсе...

ViAn сказав...

Стас, ну який прогноз. Тактично негнучкий тренер, який не вміє ломати гру, яка складається невдало. Обмежене коло гравців. Багато пафосу. В той час як деякі збірні пашуть на полі від своїх можливостей, та ж Фінляндія... тут відверто намагання грати від амбіцій тренера, а не від кадрового потенціалу. Плюс провал по фізухе. Вихід в 1/8 - буде величезним фартом.

Стас сказав...

ViAn ,если я таки окажусь прав,то недаром Россия проиграла сербам 0-5.Именно с таким счётом мы её как раз во Львове и обыграли...Я ещё тогда писал о том что игра то очень странной была в исполнении сербом.сли же я не прав и мы пройдём далее то Шева готовил свою команду именно к играм в плей офф и стало быть пик формы закладывался на это.Ну и на Италию попасть это смерти подобно.Одним словом посмотрим если попадём в плей офф как мы там будем выглядеть.

ViAn сказав...

Стас, шанси будуть до останнього матчу. Але хто нам там випаде - ще та історія, якщо ми потрапимо. Франція, Німеччина, Іспанія чи Швеція... Шведи - завжди цікаво. Але потрібен фарт. Не думаю, що Збірну готували під плей-офф. Просто провалили підготовку - факт.

А поки дійсно перший фарт прийшов. Ми кращі за фінів. Треба подякувати Лукаку.

Parker сказав...

Привіт усім!
Якось за чемпіонатом Європи відійшли на другий план трансферні події в клубах УПЛ. Хоча тут є про що поговорити. "Шахтар" придбав майже за 40 мільйонів трьох гравців у кожну з ланок, і це достатньо якісні виконавці. Так, вони не лідери своїх колишніх клубів, та все ж...
А ми наразі переглядаємо півзахісника "Колоса". Вбачається серйозне прагнення гірників відвоювати собі роль провідного клубу України і зовсім не проглядається бажання керівництва "Динамо" цю роль утримати.
Крім того, навіть клуби другого ешелону активно переглядають новачків, а ми продовжуємо спокійно переглядати європейську першість. Ситуація трохи тривожить...

З повагою, Parker.

Стас сказав...

Parker ,я хочу каждый год зарабатывать на выступлении команды в ЛЧ но я не хочу для этого тратиться!И под это дело я готов любые отмазки придумывать.Если тратиться под видение Луческу как главного тренера,то тогда нельзя будет покупать дуэлунов...Луческу попросту не даст этого делать...)))

ViAn сказав...

Я на цю тему написав блог. Зараз його розміщу. Треба сказати, що тренер сильний вміє викопувати гравців. Може Луческу і викопав Антюха і Коробенка. І ми в наступному сезоні будемо здивовані їх прогресом.

ViAn сказав...

А про шахту я скажу так, що вони опустили свій рівень. Більшість тих бразильців, які є в наявності, абсолютно не відповідають високому рівню. Агенти там активно працюють і натягують цінник декільком гравцям. Взяли дійсно гравців, які не були лідерами. Це не та планка, яка була раніше. Дійсно, коли брали Фреда, Косту, Вілліана, Фернандіньо... це були топові молоді гравці в Бразилії, які стали топами і в Європі, пограли чи грають у грандах.
Топові гравці коштують топових грошей. Поки я не побачив жодного топового трансфера. Можливо Педріньо, можливо. Але якщо він не заграв у Бенфіці, то це не говорить, що він не заграє в нашому чемпіонаті. Але ж мова про єврокубки. Тому трансфери є, але вони сумнівні. Як тренерський штаб буде розгрібати проблеми з такою кількістю посередніх бразильців - ще те питаннячко. Але нас повинно хвилювати лише Динамо.