вівторок, 7 вересня 2021 р.

Динамо. Чи стали ми сильніше?

 

Вже прочитав декілька матеріалів на цю тему. Трансферне вікно закрито. Позаду вже подоланий великий проміжок у чемпіонаті. Попереду справжні випробовування важким графіком матчів, де неможна втрачати очки. Які здобутки у Динамо? З чим Команда входить в сезон? Чи є шанси на те, що всю подальшу дистанцію пройдемо рівно, без зривів? Тут важливо розуміти наскільки підготувались фізично і по складу.


Які висновки можна зробити по першим турам? Динамо додає. Особливо це помітно у двох останніх матчах. Можливо це пов’язано із одужанням Луческу. Можливо із виходом на кращий рівень форми. Гра стала набагато змістовнішою не просто у порівнянні із минулим роком, а із весною, коли Динамо виглядало достатньо переконливо. Наразі рівень гри став ще кращим за організацією, структурними побудовами, лаконічністю, темпом. Це процес еволюції. Помітно наскільки всі гравці додали як індивідуально, так і в розумінні того, який футбол вимагає тренерський штаб.

З іншого боку красномовними є гра з Інтером, хай і товариська, і матч із Інгульцем після. З Інгульцем взагалі була найгірша гра в чемпіонаті за довгий період. Бо за змістом нічия – був максимум. На більше Команда не награла. Із Інтером нас просто зім’яли. Саме тому гра через 2 дні на третій може призвести до втрати очок. Саме гра після Інтеру і викликає питання по спроможності Динамо грати в такому режимі. Якщо втрата очок в ЛЧ – не буде сприйматись критично. Все ж група у нас якісна. Але втрати в чемпіонаті неприпустимі. Саме тому підготовка до сезону, ось ці товариські матчі із Інтером, Фенербахче під час сезону і були направлені підготувати Команду до інтенсивності такої гри в напруженому графіку. Чи дасть ця підготовка потрібні результати? Відповіді всі ми отримаємо вже скоро.

Багато хто аналізує склад. Але головними словами є те, що сказав Луческу. Дійсно є достатньо змін. Пішли ряд гравців, таких як Дуелунд, Сідклей, Родрігес. По суті вагомою втратою я б назвав Родрігеса. Про нього є багато різних думок. Проблеми із дисципліною, складний характер. Але саме цей характер в минулому сезоні дав можливість здобути Суперкубок, витягнути ряд матчів в чемпіонаті на останніх секундах. Наскільки ця втрата відобразиться на результатах  в складних матчах – побачимо. Тут повинна бути довіра тренерському штабу.

Про нові придбання казати поки складно. Три форварда підписали. Ще й залишився Супряга, якого активно намагались працевлаштувати в іншій команді. Хто з 4-х наявних форвардів є основним? За гроші взяли цього міжсезоння лише Раміреса. Але він поки себе не зарекомендував. Він, як і Шкурін, як і Кулач, взагалі у більшості матчів не потрапляли в заявку на матч. Назвати когось з них підсиленням поки важко. Поки найприємніше враження склав Шкурін. Але його вистачає на 25-30 хвилин максимум. По суті ми входимо в новий сезон із великою наявною кількістю форвардів. Але жоден з них поки не виглядає готовим для рівня ЛЧ.

Є зараз популістські намагання порівняти трансферні компанії двох лідерів нашого чемпіонату. Але треба розуміти, що є абсолютно різні складові. Луческу йшов у команду де було багато молодих і талановитих українських гравців, таких як Бущан, Нещерет, Тимчик, Забарний, Попов, Сирота, Миколенко, Шапаренко, Шепелєв, Цитаішвілі, Лєднєв, Супряга, Циганков, Ванат, Бєсєдін і багато інших. Був матеріал, із яким він готовий був працювати. Знав потенціал і що можна досягнути із цією обоймою. Ми ж можемо стверджувати, що за рік Бущан, Забарний, Буяльський і Шапаренко вийшли на надзвичайно високий рівень. Прогрес більшості гравців, навіть не таких вже молодих, як Буя і Сидор, помічають всі. Вся Команда виросла. Є основна обойма. Є бачення перспектив і розвитку. Цей єдиний великий трансфер, я про Вітіньо, він дійсно повинен додати команді в цій позиції конкурентності, якості. Однак стратегія - ставка на власних вихованців. Тому і не варто очікувати багато дорогих трансферів. Вони закриють дорогу в основу талановитій молоді.

Стосовно головного конкурента, то там інша історія. Тренер має своє бачення футболу. Та обойма, яка є у нього зараз, абсолютно не відповідає тим задачам, ігровій моделі, яку Де Дзербі хоче втілити в життя. Тому трансферна компанія там тільки розпочата. Наступні міжсезоння будуть ще придбання. На сьогодні там команда буде грати на результат. Але не в ту гру, яка потрібна тренеру. Ставка на дорогих легіонерів, які швидше адаптуються і швидше дають результат. І Динамо варто це враховувати, бо це стратегія не на цей сезон. Це гра на довгу.

В Динамо хотілося б акцентувати увагу на молодіжному складі. Саме сюди придбали сенегальця, литовця і марокканця. Саме тут є хороші молоді гравці, які чекатимуть на свої шанси впродовж сезону. Хто знає. Можливо хтось і отримає шанс, зачепиться за нього. Дубль Динамо на сьогодні достатньо якісний. І це і є стратегією розвитку Динамо зараз. Вирощувати у дублі молодь.

Як я розпочинав про слова Луческу, який сказав, що трансферна компанія Динамо по суті якісно не підсилила Команду. Гравці за 8 млн – абсолютно не та сума, щоб дати якісний поштовх для розвитку сьогоднішньому Динамо. Однак це показник того, що власники готові інвестувати в нових гравців. Так, є Вітіньо, Рамірес, Шкурін, Кулач, Антюх. Є Вербіч, який потроху набиратиме оберти. Є Бурда, який теоретично може замінити Попова. Якісне підсилення – гравці на інші суми. Динамо залишається із кадровим потенціалом минулого сезону. Правда із суттєво краще налагодженою командною грою основної обойми, більшим досвідом. І от в сезон входимо обоймою, яка по суті немає резервів. Жодному з гравців немає рівноцінної заміни. Є 14-15 гравців, які знову тягнутимуть сезон. Рівноцінної заміни немає. Це по суті стосується більшості позицій. Хоча набір гравців великий. А от обойма яка даватиме результат у важких умовах маленька. Інші гравці – просто затикання позицій у зв’язку із травмами і дискваліфікаціями основних гравців. Від цього може страждати результат.

Не тільки ЛЧ стане мірилом. А весь сезон. ЛЧ покаже наскільки подорослішала Команда. Наскільки готова працювати із важкими суперниками на результат. Шлях Динамо – розвиток власних вихованців. Без намагань швидко піднятись на високий рівень. Насправді мені такий підхід куди симпатичніший, ніж по 10 легіонерів на полі, що ми бачимо у стані шахти. Вони обрали свій шлях. Ми свій. І тим це цікавіше.

Дякую за вашу увагу!

6 коментарів:

Leonidas B сказав...

Спасибо за статью ViAn! Всё так, маркер будет ЛЧ и соревнование с Шахтой. В последнем матче сборной понравились Шапаренко и Цыганков, которые выходят постепенно на пик формы. По трансферам главную задачу не выполнили, не взяли игрока под Сидорчука, его сломают или переберёт карточек с удалениями и без, и с феншуем получим гембель. Не думаю что Луческу возражал против этого трансфера.

ViAn сказав...

Леонід, ми нічого не знаємо про те, які задачі ставив на трансферну компанію Луческу. Як по мені, то не впорались із працевлаштуванням Супряги. Погано і те, що не продали жодного гравця з обойми. Все ж це був би хороший показник. Продати, скажімо, Миколенка за 20 млн в Наполі і підпустити одразу Дубінчака. Мотивація б покращилась у всіх. А за частину гроші за Миколенка можна було б підписати і гравця в центр. Та це все фантазія. Тільки Луческу знає відповіді на ці питання, бо він головний тренер зараз.

Leonidas B сказав...

Наконец то Динамо в приоритете, всех с победой Динамо! После матчей сборной Динамо всегда имело проблемы в первенстве ЧУ, сегодня же в отсутствии Буи и Шапаренко первый тайм не исключение, но Луческу дал пенделя в перерыве, сделал правильные замены и два гола забили, могли и больше. Судья отмени гол Гармаша и точно можно было заподозрить в игре на кротов. Единственный напряг провал центра защиты пару раз, что не может не беспокоить перед Бенфикой. Вербич конечно тяжко входит в сезон, может стоило дать возможность дебютировать Витиньо.

ViAn сказав...

Леонід, а ми відвідали Одесу. Тому вже без футболу залишились))

Leonidas B сказав...

В Одесі зараз бархатний сезон, погода напричуд чудова. Черноморець потрошки обживається в ПЛ ЧУ.

ViAn сказав...

Мене здивував той факт, що в суботу біля Опери я зустрів юнацьку команду Баварії. Що вони робили в місті - для мене повна загадка)).