субота, 4 листопада 2023 р.

Що може дати кризовому Динамо Олександр Шовковський?

 

Сьогодні Олександр Шовковський провів перше тренування. Його призначення викликає багато суперечок, запитань і думок. Що одразу є показовим? Динамівське серце. Чергове Динамівське серце. Так, був Рербов і його робота – світлий етап і історії Динамо. Але були Блохін, Хацкевич, Михайліченко, Лужний… Це все більш складні етапи. І найскладніше, що було у цих тренерах, це їх зіркова хвороба. У всіх. Ребров дійсно простіше як людина. Зіркова хвороба – хвороба. Чи є вона у СаШо? Скажу свою думку, що вона присутня. Як і у його помічника Олега Гусєва. Це все дуже глибоко. Тренери, які залишаються із зірковою хворобою після завершення кар’єри. Як там це у колективі? Важко сказати. СаШо – легенда Динамо. Вся кар’єра в одній команді. Найкращий воротар України в її історії. Людина із характером бійця, вимогливий і жорсткий. Але, як кажуть, справедливий. Чи дасть він зараз щось Динамо?


За версією багатьох експертів у Динамо Луческу склалась історія, що тренер вимагав від команди гру, яку вони не могли дати. Яку гру? Інтенсивну. Чому не могли? Хтось каже про проблеми із фізичним фундаментом. Що задля виходу в єврокубки була форсована фурма, а друге дихання у вересні не відкрилось. Гравці шахти, які були в середині гри, сказали, що на другий тайм гравців Динамо не вистачило. Цілком можливо. Хоча я не сказав би, що шахта у цьому матчі показала якусь інтенсивну гру. До забитого голу шансів вони не мали. І якогось звичного домінування не було. Це ж раніше шахта нагнітала, створювала, затискала. Зараз – банальна гра на швидких атаках у вільні зони. Тому може не вистачило дійсно Тимчику. Може саме в одному епізоді і не вистачило. Але якщо виходити з думок експертів, то фізично Луческу закачував на агресивну гру, а гравці Динамо виконати не могли.

Я скажу свою думку. Головна проблема Динамо – кадровий голод. Важливо мати на лавці запасних гравців, які можуть вийти і урізноманітнити гру, освіжити. У Динамо зараз цього немає. Банально немає гравців групи атаки, які можуть вийти і додати. Навіть ті гравці, які виходять у старті, вони ще молоді і їм треба дорослішати, набувати досвіду, стабільності. Ванат і Волошин – якісні активи. Але вони потребують ротації, замін для того, щоб освіжити гру. Друга проблема – відсутність свіжих ідей. Луческу катає один футбол, з однією манерою. Ніколи не робить по ходу матчів спроб змінити тактичну розстановку. Не грає у 2 форварди, бо 2 форварда банально немає. Не переходить на гру із 3 захисниками. Луческу мав великі амбіції, але не знаходив засобів і інструментів, як досягати результатів. Багато його рішень не були логічними. Тобто тренер грав не від наявного у нього складу, а від власних амбіцій.

І тут виникає питання до СаШо як буде будувати гру він? Від амбіцій чи від наявних ресурсів? Чи спробує СаШо грати у менш агресивний футбол епізодами, якісніше розподіляти сили гравців по ходу матчу? Бо ж по суті в Динамо глобально нічого не змінилось. Пішла особа, яка була стратегом і тактиком, абсолютом. Тепер може початись більш командна робота де гравців буде чути тренерський штаб. Напевно це є тим єдиним плюсом, який буде зараз. Кадровий голод нікуди не зникне. Наступний матч проти Кривбасу. Збалансованої команди, яка чітко дотримується тренерських установок. Хороша перевірка. Можливо більш серйозна, ніж шахта.

У СаШо точно є час до зими. Якщо він дасть результат, то може стати повноцінним тренером. Але у нього немає нового тренерського штабу, немає власної команди фахівців. Зараз він працює в команді Луческу. І цьому його велика відмінність від Рербова. СаШо сьогоднішній – просто одиниця. Від рекомендацій утримаюсь. Але Міхавко все ж можна спробувати в центрі захисту.

Дякую ЗСУ!

12 коментарів:

ViAn сказав...

Я матчу не бачив. Криків там у Гагаріна дуже багато. Але судячі з відсутності коментарів, всі в шоці від СаШо. Дивлюсь Челсі і МанСіті. Схоже тут так само суперепатажна гра.

Стас сказав...

Просто СаШо сегодня можно поздравить с победой но не более того.

ViAn сказав...

Стас, я же правильно зрозумів, що Динамо грало сьогодні у старті без Ярмоленка, Шапаернка, Буяльского і, може і не треба його рахувати, Волошина? І таки здобуло перемогу. Без всіх основних досвідчених лідерів, які повинні робити різницю. Грали проти лідера чемпіонату на його полі. І так, якась дрібниця, виграли і не пропустили. Вперше за дуже багато матчів.

Leonidas B сказав...

Вітаю спільноту з перемогою Динамо, гадаю що це більше як закінчилась чорна смуга почалась біла, Динамо потрібно узимку перезавантажити. Не знаю що Динамо дасть СаШо, чи взмозі дати, а Максимов с Дніпром штампує перемоги, раніше сподівався що у Динамо прийде його час, але його характер та ІМС гадаю що це несумістно.

ViAn сказав...

Леонід, треба бути об'єктивним. Завжди. Юрій Максимов працює тренером з 2005 року. За ці 18 років у нього в досягненнях аж 1 кубок Азербайджану. Йому вже 55. Що він виграє у цьому сезоні ми це побачимо. Сезон ще навіть не на середині. Вибір гравців у нього скоромний. Це об'єктивно. Атака дуже слабка. Так, Гуцуляк зараз набрав форму. У його кар'єрі це можна періодично спостерігати. Набір форми, 4-5 яскраивх матчі і потім глобальний провал у наступних 4-5. Я не поспішав із висновками. Але те, що Дніпро 1 виграв у шахти - чудово. Трохи поставили на місце Пушича.

Parker сказав...

Усім вітання!
По матчу: максимально простий футбол від "Динамо", атака складається з 2-3 передач; дуже пощастило, що ми перші забили м'яч і "Кривбас" не міг вже дозволити собі грати виключно на контратаках; також допомогло раннє вилучення захисника суперника; у більшості за майже 80 хвилин змогли забити лише один гол завдяки наполегливості Караваєва; у "Кривбаса" в меншості теж були шанси і не один.
Щодо післяматчових подій: на прес-конференції "придворні" журналісти "Кривбаса" кілька разів провокували Шовковського, але він досить виважено та стримано їм відповів. Навзаєм потім відмовився спілкуватися з прес-службою "Кривбаса", на що дуже образився пан Гагарін, хоча регламентом подібне спілкування не передбачається.

В цілому - для подібного футболу Буяльський, Шапаренко та Ярмоленко - зайві. Їх інтелектуальний футбол нема кому підтримати. Коли вони усі троє, або хоча б вдвох на полі - щось складається, в інших випадках - повна імпотенція.

З повагою, Parker.

ViAn сказав...

Parker, доброго вечора!
Насправді сьогодняшній Кривбас дуже нагадує шахту, особливо ранню шахту, коли Ахметов її розбудовував. Багато апломбу, є гроші, влада і поза ображених на всіх. Якщо ж фрахувати фігуру Гагаріна, то там все дуже сумно. При цьому добре відомо, що Зе і більшість кварталу є відкритими вболівальниками Динамо. Навіть зараз.

А по вертикальному футболу і інтелекту, тот це все дуже велика філософія. У вертикальному футболі саме швидкість прийняття рішень і їх виконання, тобто футбольний інтелект, є вирішальними. Реал грає у дуже яскравий вертикальний футбол у 2-3 дотики. Хто не вірить, то може подивитись голи в останньому турі і як все вирішувалось. Кроос на 50 метрів пас і гол Карвахаля. Та й матч їх із Барсою нещодавний теж це підтвердить.

ViAn сказав...

Parker, і ще хотів сказати про одного форварада, який вийшов і забив гол Динамо, вилучення заробив на собі... Я вже тоді сказава, що 1 гра - не показник. І що ми бачимо? З 20.08.23 у Самсона Ієде засуха. Регулярно грає в основі, зі старту, але вже 10 матчів не забиває. Чорноморець виграє, набирає очки. Правда і програє. А нігерієць заробляє червону картку. Безумовно можна купити 30 нігерйських форвардів і випускати кожного по 1 матчу в сезоні, щоб він ось так яскраво себе показував. Це шутка. Правила життя прості, що тільки більш довга статистика показує якість гравця. Самсон Ієде буде на пенсії розповідати внукам як забив гол Динамо. Це буде його найяскравіший футбольний спогад.

Parker сказав...

Вітаю, ViAne!
В "Чорноморці" нема одного яскраво вираженого бомбардира, який би забивав на регулярній основі. Взяли гравця-ноунейма, який вже двічі відзначився в чемпіонаті та ще раз - в кубку. У нас Беніто забив більше? А він перший на заміну Ванату.
Тут питання не у конкретному Ієде, можна згадати Герейро, Макуану ще когось. Тут питання в отих дурнуватих відмазках керівництва клубу, що до нас ніхто не хоче їхати. Так, звісно, гравці рівня Мбокані, Ленса, Драговича, Віди, Белянда, Велозу зараз в ДК не приїдуть. Вони не приїдуть в жоден клуб в Україні, але можна і треба! знаходити виконавців нормального рівня, які будуть підсилювати команду в чемпіонаті.
У нас купа позицій, де нема альтернативи гравцям, які на них виступають. Але ж ніхто не чухається з цього приводу під заколисливі казочки про те, що до нас ніхто не хоче їхати.
Практично усі футбольні люди не говорять, а волають про те, що у динамівському менеджменті, включаючи селекційну службу, твориться безлад. У нас ІМС як і Х..ло усе вирішує одноосібно. Чи не тому у клубі і у недокраїні величезні проблеми?!

З повагою, Parker.

ViAn сказав...

Parker, суть у тому, що легіонери, які приїхали в чемпіонат, нічим не кращі за наших гравців. А кращі їхати не хочуть. Чи треба шукати? Безумовно. Побачимо на наступне трансферне вікно. Зсуви позитивні є лише у шахти. Вони купують фактором ЛЧ. Тільки цим турніром. Але великих зірок серед легіонерів поки у шахті не помітно. До того ж там історія, що новий тренер захоче інших легіонерів, бо деякі приходили под іншого тренера.

Динамо зараз взагалі на такому етапі, що невідомо нічого. Хто буде тренером навесні? Відповідно і взимку від цього все будуватиметься. Чи потрапить Динамо в єврокубки? А оже і виграє чемпіонат. Зараз все дуже складно. Передбачити ми не можемо. Є факти. СаШо працює із тими, хто у нього є. І якщо рулить він, то плануватиме міжсезоння. Можливо. Треба з ним говорити. Як він бачить розвиток Динамо. Я поки від нього нічого не чув. Він по позиції схожий з Хацкевичем і Михайліченко. Працює на Динамо у тих умовах, які є. І це виглядає погано. Однак, ми можемо помилятись. Треба почекати, подивитись. Може у нього великі плани.

Parker сказав...

Вітаю, ViAne!
Судячи з того місця, яке зараз займає "Динамо" в чемпіонаті, нам дуже потрібне підсилення. І наявні в обоймі гравці не дають необхідного результату. Тобто їх рівень занизький для боротьби з тими командами, які розташовуються вище.
Це саме продемонстрував і попередній сезон, ні Луческу, ні Суркіс цього попередження не сприйняли. Наслідки спостерігаємо прямо зараз. Якщо гравці "Динамо" мають достатній та необхідний рівень, то чому ми вже стільки матчів програли в цьому сезоні?! Не можу погодитися з тим, що це були виключно тренерські поразки Луческу, проблема також і у недостатній укомплектованості команди, відсутності глибини складу та можливості проведення ротації. І це стосується не однієї, а цілої низки позицій на полі.

З повагою, Parker.

ViAn сказав...

Parker, як показує практика, то всі команди підсилюються. І Динамо тут не є виключенням. Ми говорили вже про брак форварда, брак досвідченого центрального захисника. Зараз, із травмою Ярмоленка, очевидна проблема із групою атаки. Однак, я не думаю, що у Динамо набір гравців слабший за тих, хто є у Кривбаса, Дніпра 1 чи Полісся. Об'єктивно сильніший. І тут вже тренерська робота по тому, як він вміє витискати результат із наявним ресурсом. Це Луческу відмовився від Лєднєва і Булеци. Не факт, що СаШо відмовився б від них. Все ж це 2 хороші одиниці для нашого чемпіонату.

Наразі об'єктивно Динамо немає найкращого складу в чемпіонаті, як це було рік тому. Але боротись треба. Поки у нас шанси є.