вівторок, 31 жовтня 2023 р.

Чи є у Динамо ким і чим здивувати в п'ятницю?

 

Футбол завжди вміє здивувати. Але здебільшого, якщо брати не один конкретний матч, а довгі відстані, то тут все цілком логічно. На довгій дистанції перемагає краще підготовлена команда. Не обов’язково краще укомплектована. Команда, де є органічний симбіоз тренерського штабу і гравців. Де правильно закладена фізика, гравці чітко розуміють те, що від них вимагають. І виконують поставлені задачі. Буває все навпаки, коли є класний тренер, чудовий набір гравців і абсолютно відсутня гра і результати. Свіжих прикладів достатньо. Аякс, Челсі, МЮ. Є команди, які сильно грають у єврокубках і провалюють чемпіонат. І навпаки. Логіка присутня у всьому. Як і те, коли чітко видно, коли команда будується і у неї є чітка перспектива. Або навпаки, коли будується і будівництво завалюється на якомусь етапі.


Динамо знаходиться саме на тому етапі, коли йде якась побудова, але будинок немає чітких рис. Все в тумані. Є набір гравців, які для нашого чемпіонату цілком конкуренті. І є проблеми із комплектацією окремих, ключових позицій. Тренерський штаб не може побудувати нічого з тих матеріалів, що є. І тому конструкція руйнується на очах. Можливо фундамент заслабкий. Чи бетон невірно замішаний. Або цегла неякісна. А може сам директор просто вже не у тому віці чи емоційному стані, щоб будувати. Є факти – виліт з єврокубків, виліт з Кубка України, провальний виступ в чемпіонаті. У 5 останніх матчах 1 перемога, 3 поразки і 1 нічия. Якби це були матчі із Реалом і МанСіті, то можна було б сприймати адекватніше.

Про ситуацію написано багато. У тому числі і я писав. Попереду матч із шахтою. Так виходить, що менеджмент шахти, яка програвала в чемпіонаті, показувала невиразну гру, спрацював оперативно. Наскільки якісно – покаже час. Безумовно по комплектації шахта запакована зараз найкраще. По 3 гравці на позицію. Це дійсно забагато, але вибір є. Об’єктивно є награна обойма. І у цій обоймі є якісна молодь, є досвідчені гравці. Динамо, можливо, мало меншу обойму, але якіснішу. Та травма Ярмоленка, дискваліфікація Ваната, безальтернативність вибору ставить Динамо у вкрай складне становище. Рівноцінної заміни немає. Банально немає кому грати. Тоді як шахта дефіциту немає. Вибір величезний. Новий тренер, мотивація. Вони теж знають про наші проблеми. Мотивація буде шалена, щоб роздавити із більшим рахунком. На папері так і повинно бути. Мінімум 0:5.

Чи зможе Луческу здивувати? Тільки відставкою. Зараз він поставлений на край. Здається, що поразка буде останньою крапкою. Але, як я написав спочатку, що футбол завжди вміє здивувати. І тренер, і гравці. Це згідно теорії ймовірності виглядає помилкою вибірки. Величезною. Однак, навіть якщо із шахтою вийде не програти, то це не змінить динаміки. Динамо знаходиться у патовій ситуації. І вихід один – повне перезавантаження.

Дякую ЗСУ!

32 коментарі:

Анонім сказав...

Стас. Артёму Франкову светлая память.Покойся с миром.

ViAn сказав...

Так, Артем був ерудованою людиною із чудовим критичним мисленням і власним світоглядом. Його буде не вистачати. Хай йому буде добре там, девін думав, що буде. 4 діток залишив - класно! Сумно, що пішов так рано.

Анонім сказав...

Стас.Что-то уже якобы после Мирчи какого-то поругала нам готовят.Ума не приложу что он с нашими игроками делать будет?

ViAn сказав...

Стас, на А Бола такої інформації я не знайшов. Тому писати можна все, що хочеш.

Parker сказав...

Усім вітання!
Щодо португальського тренера: кажуть, що це Вітор Перейра, 55 років.
Також пишуть про зацікавленість "Динамо" у вісімнадцятирічному правому вінгері з Румунії.
Знаєте, шановне панство, все це як раз красномовно свідчить про відсутність стратегічного мислення та планування в клубі: після провалу у минулорічному чемпіонаті будь-який адекватний керівник мав би передбачати ситуацію, що у новому сезоні можливе продовження невдач і на цей випадок шукати заміну тренеру.
Після відходу Циганкова, оренди Перріса та підписання Ярмоленка тільки сліпому чи дурному не було видно, що хоча Караваєв номінально може зіграти на цій позиції, але він значно слабший і за Віктора, і за Андрія. Профільного гравця на цю позицію, який би міг замінити Ярмоленка, не було придбано. Хоча з урахуванням травм та віку Андрія було очевидно, що заміну йому треба вже починати готувати.
Аналогічна ситуація з форвардом, атакувальним півзахисником, центральним півзахисником, центральними захисниками. На кожній з цих позицій є лише один гравець (Ванат, Буяльський, Шапаренко...), який більш-менш відповідає певному рівню.
Багато працюю з людьми і вже за півроку до закінчення проєкту чи трудового договору починаю міркувати, про кадрове забезпечення. А тут все відбувається в режимі латання дірок, хоча ситуація максимально прозора та передбачувана.
Оце найбільша проблема клубу - непрофесійність менеджменту, при чому ця непрофесійність не через брак досвіду, а через самовпевненість у власній безгрішності та надзвичайній фаховості.

З повагою, Parker.

P.S. Щодо матчу з "Шахтарем" - буду приємно здивований нічийним результатом...

Анонім сказав...

Проблема клуба в том что люди решили что будут выходить как минимум в ноль и выбрали не того тренера! Болелы ДК вью Собко вам в помощь.

Анонім сказав...

Это Стас если что.

Leonidas B сказав...

Вітаю шановне панство! Родині Франкова наші співчуття, його Футбол це було щось, гарний там колектив був, стільки всього, які цікаві репортажі, тільки за це людині величезна повага, про інше згадувати не будемо. Навіть Динамо виграє, проблеми залишаться, Луч вже все, влітку буде новий наставник, якщо термінові зміни, то дадуть Шовковському чи Гусеву покерувати. Ціх молодих гравців, які щас грають треба було раніше задіяти, ще в том чемпіонаті. Мене лише дивує як хопці які цілком показували пристойний рівень, після початку війни забули як грати, настільки безпорадно виглядали абсолютно усі, може крім Жори Бущана. Скоріше за все був страх за своє життя, що можуть забрати на війну. Зараз тільки будемо спостерігати те що є.

ViAn сказав...

Рекомендую до перегляду сьогодняшній матч дублерів. Надзвичайно якісна гра, де Динамо повністю домінувало у фінальній третині. Хоча матч був важкий, силовий, були сварки, червона картка. Динамо перграло Шахту. Кожен гравець Динамо виглядав переконливіше, ніж його суперник по позиції. Кожен.

Здавалось би, що всі виглядають дуже якісно. Про кожного гравця дубля Динамо сьогодні можна сказати багато позитивних слів. І Суркіс, і Гусєв, і Міхавко, і Іщенко, і Саленко, який додає останніми матчами, і Пономаренко, і Осипенко, і Кремчанін, і Балаба, і Котуха. Але дуже потужно провів другий тайм Кирил Пашко. Нарешті він відновився від травми і починає набирати обертів.

ViAn сказав...

Без Буяльського, але із Супрягою в запасі)) Може це і на краще. Побачимо))) Пономаренко в запасі є і це чудово.

Parker сказав...

Усім привіт!
Ще й без Буяльського... В "Динамо" і так дуже мало гравців, які більше думають, ніж бігають, а тут і один з тих, хто грає мізками отримав пошкодження.
Шапаренко в старті, але з ким йому взаємодіяти?!

З повагою, Parker.

ViAn сказав...

Якщо грати як Караваєв при реалізації, то про нічію навіть можно не мріяти... Хоча перший тайм Динамо зіграло краще ніж шахта. Це об'єктивно.

Leonidas B сказав...

Що напрошувалося те й сталося, не більше не менше, в цілому все закономірно.

Parker сказав...

Усім привіт!
Я не знаю, що ще має статися, щоб Луческу пішов у відставку. При тому, що обидві команди грали відверто слабко, але "Шахтар" свій момент реалізував, а "Динамо" - ні. Якщо ще і Шапаренко зламався - це буде абсолютний провал.
Луческу, як на мене, дуже сильно затягнув із замінами, Царенко вийшов лише після травми Шапаренка, а віхід одночасно Супряги та Пономаренка - то вже не план, а ва-банк від безвиході. Більш мен нормально виглядали Дубінчак і Шапаренко, вони хоча б намагалися грати у футбол. Бражко вже вкотре зловживає дальніми ударами, а Шепєлєв - не зловживає ніякими.
Беніто, очикувано, не нападник, хоча один шанс у першому таймі мав. Караваєв мав пару моментів - в цьому його перевага над Беніто, але ефективність аналогічна. Волошин вже кілька матчів поспіль виглядає непереконливо.
Тимчик багато бігає, але користі з того дуже мало.
Здивувала гра захисників - практично не помилялися, хіба що в кінці ледь не наварили у власному штрафному майданчику не розібралися.
В цілому - все дуже погано: неякісна пасова гра, неякісні удари з далекої відстані, нестача мізків для того, щоб регулярно заходити у штрафний майданчик суперників..

З повагою, Parker.

hunter сказав...

Вже сталося,нарешті пішов

Анонім сказав...

Ушёл Мирча.Теперь кто?Шовковский?Неужели кто-то всерьёз думает что это выход?

Parker сказав...

Нарешті це сталося. Хоча мало б статися ще після непотрапляння команди в єврокубки. Суркіс як завжди проявив чудеса менеджменту.
Луческу подяка за перший сезон, а за два останні - величезний мінус. Але роль ІМС в цьому аж ніяк не менша.

З повагою, Parker.

Анонім сказав...

Это снова Стас.

Vitos сказав...

Справа далеко не в Мірчі, краще не буде. А Суркіс не піде...

ViAn сказав...

Насправді шахта матч не виграла. 2 моменти за всю гру і Бущан, який у другому моменті потягнув, а у пешому між ніг пропустив. Воротар банально пропустив те, що повинен брати.
Динамо виглядалог гідно. Складний матч, але була боротьба, було бажання і було мінімум 4 хороші гольові можливості. А момент у першому таймі Караваєва, та й у другому, коли Пономаренко його вивів, - просто не вистачило виконавської майстерності. Насправді гравець групи атаки 1 з 2 точно повинен забивати.

Відхід Луческу - єдиний вихід. А кого призначать - ми побачимо. СаШо точно буде наступного матчу. Якщо ви звернули увагу, то СаШо стояв паралельно із Луческу і командував грою. Схоже було, що відторгнення румуна відбулось вже до гри.

Анонім сказав...
Адміністратор блогу видалив цей коментар.
ViAn сказав...

Безумовно анонім, який не підписується - видаляється. Подобається, не подобається. Є правило. Воно єдине для всіх. А тим більше всі ці провокативні історії хто, де і кого більше любить, проблеми із самим собою... У 22 роки, коли я прийшов на роботу, то до мене почала одна заміжня дівчина проявляти інтерес. Я їй прямо сказав, що вона заміжня і що у мене в Донецьку є дівчина. І що не треба так насідати. Але у відповідь у месенджерах компанії вона почала поширювати інформацію, що я гей... Так і тут. Не треба особисте переносити в обговорення футболу.

Луческу звільнився, бо втратив контроль над Командою. Питання - що далі. Побачимо вже скоро. Наступної гри.


Стосовно виходу, то в тупіковій ситуації, коли тренер провалив попередній сезон, а його залишили. Якщо хтось розкаже, що у Динамо був слабший склад, ніж у Дніпра 1 чи Зорі, то це викличе сміх. Зоря, яка грала із орендованими у Динамо, не потрібними Динамо гравцями, такими як Булєца, Русін, Бражко, Антюх... і ця Зоря показала кращий футбол за якістю. А гравці, які не потрібні Динамо, стали кращими гравцями цієї команди.

Якщо тренер провалив сезон один, провалює і другий сезон. У Динамо склад слабший ніж у Кривбаса, Полісся, Дніпра 1? Ні. Значить тренер не може досягнути з командою результатів. Доказ - Дніпро 1 у цьому сезоні із Кучером і без нього. Що змінилось? Тренер. Гравці всі ті ж . Але гра стала кращою набагато. Так, не без проблем. Але є результат. Коли команда завалюється, то гравців вигнати не можна. У них контракти. Посеред сезону нових не набареш. Вихід - зміна тренера. Так діють всі клуби. Один МЮ продовжує страждати. Але то їх проблеми.

Leonidas B сказав...

ІМС напевно буде вирішувати що і як, але треба до ялинки вже мати тренера, чи будуть до кінця сезону СаШо дірку затикати?

ViAn сказав...

Леонід, я впевнений, що відставка Луческу не стала несподіванкою для ІМСа. І у нього є чіткий план. Впевнений, що останній місяць вони це обговорили багато разів. До того ж тут свіжий приклад від Ріната і Коломойського, які змінили тренерів по ходу сезону. Та й Гелер також змінив. Попшун на сьогодні - цілком вирогідний варіант. СаШо - самий.

Vitos сказав...

Скільки молодший президент, ніколи у нього не було чітких планів, спонтанні рішення на емоціях. А тут чіткий план, так-так, вірю...

Parker сказав...

Усім вітання!
2Vitos: повністю підтримую. ІМС ніколи не займався стратегічним плануванням. Це стосується усього - купівлі-продажу гравців, запрошення тренерів, вибудови роботи з фанатами, торгівлі атрибутикою і т.д.

Шовковський в.о. головного тренера - очикувано. Просте рішення - все як любить наш Президент.
Звісно, Шовковському удачі, він завжди був інтелектуалом, і це, можливо, допоможе йому в роботі. Не дуже зрозумів навіщо лишився Еміл Карас у тренерскому штабі. Тут або Суркіс не хоче платити неустойку, адже подав у відставку Луческу, а не Карас. Або Карас був тим "сірим кардиналом" при Луческу, як Малдера та Тасотті при Шевченку в збірній.
За грою команди спостерігати страшно, а за навколоклубними справами досить цікаво!

З повагою, Parker.

ViAn сказав...

Vitos, я впевнений, що відхід Луческу був чітко спланованим, обговореним. І що заміна на СаШо також. Питання в іншому, що все ж матч із шахтою був тим лакмусовим папірцем. Ми програли. Луческу пішов. Тут все логічно.

А далі все залежить від СаШо. Безумовно глобально відхід Луческу багато міняє. Але це не стресова встряска. Чи щось зміниться? Безумовно. Навесні СаШо грав трохи іншим складом. При ньому якісно заграв Андрієвський. І Царенко мав більше ігрової практики. Цілком ймовірно те, що ми станемо надійніше грати в обороні. Для Динамо зараз це є визначальним моментом. Надійна гра в обороні - мінімум нічія. А атака у Динамо свої моменти і гали створює регулярно.

Стосовно загальної оцінки трансферної діяльності Динамо на продаж, то Забарний грає за Борнмут без замін всі матчі зі сатрту сезону. Миколенко - гравець так само старту. І не просто старту, а і гравець жовтня в Евертоні. Він у збірній жовтня АПЛ. А сьогодні ще й голешнік красень поклав. Як і Циганков. Жирона на 1 місці. Циганков - лідер команди. Вони з Довбиком розривають оборону суперників. Школа Динамо показує, що її гравці готові для топ чемпіонатів. Це бачать всі агенти, всі клуби. Це плюс для Вівчаренка, Ваната, Шапаренка, Бражка, Волошина.... актуальність українських гравців зі школи Динам і Дніпра 1 в Європі буде зростати.

Parker сказав...

Вітаю, ViAne!
Щодо нашої школи в цілому та молодіжки зокрема. У "матчі з Шахтарем" наша молодіжка володіла м'ячем трохи більше 42 відсотків ігрового часу, тривалість середнього володіння складала 3 передачі. А тепер порівняйте з тим, як грає перша команда "Динамо" (окрім матчу з "Шахтарем"), та як грають інші клуби, де представлені наші вихованці. Циганков, то, звісно, унікум, а Забарний та Миколенко - захисники, завдання яких, перш за все, не допускати голи у свої ворота.
Я це до того, що наша молодь та ті, хто вважається перспективним у першій команді зірок з неба не хапають навідь на рівні України, не кажучи вже про інші країни.
Молодіжка грає у досить простий (це щоб не сказати "примітивний") футбол, переважно на контратаках та завдяки швидкості й індивідуальній майстерності окремих виконавців. З тим таки "Шахтарем" наші юнаки вибігли у 10! контратак. В той же час до позиційних атак вони не навчені, тому виникають проблеми як у тих, хто переходить до першої команди, так і у цієї першої команди при грі першим номером.
Чи зможе Шовковський щось з цим зробити, чи вистачить у нього здоров'я та сили духу, щоб протистояти архаїчному Суркісу? Це великі питання. У Луческу не вийшло.

З повагою, Parker.

ViAn сказав...

Parker, цифри - зажди дуже цікаво)) дубль Динамо забив голи в результаті високого пресингу на половині суперника. Це було весь матч, дозовано. Пресинг включали в потрібний момент, накривали, якісно накривали і моментально створювали чисельну перевагу у воріт суперника. Цікаво за цим спостерігати. шахта катала м'яч на своїй половині поля, за рахунок цього більше номінального контролю. Динамо ж грало швидше, ефективніше, вертикальніше. Гра у першому таймі була одна, а у другому таймі зовсім інша. Класика дубля Динамо - високий відбір і швидка атака із мінімумом дотиків. Але гравці більше грають ривками сольними, індивідуальними проходами. Вайскаут і іншиі статисти дають сухі цифри, а спостереження вживу за футболом - зовсім інше враження. І першим номером дубль грав, і другим. Це ціла комбінація. Тактично дуже грамотно. Я ще раз повторюсь, що гравці Динамо виграли у дубля шахти всю силову боротьбу, всі підбори і були значно ефективнішими в атаках. шахта створила всі моменти після доволі сумнівних стандартів у наших воріт. Осипенко це може підтвердити, бо грає в м'яч, а суддя свистить штрафний в 22 метрах від воріт.

ViAn сказав...

І ще. А хто сказав, що між ІМСом і Луческу були потистояння? Як по мені, то Суркіс виконував всі забаганки Луческу. Стосовно дорогих трансферів, то Луческу був проти них категорично в останні 2 роки. Його філософія була виховати як можна більше молоді. А легіонерів брали таких, з якими виходило домовитись. Луческу ж хотів Парасківа в атаку. Особисто вів з ним перемовини. Не домовився, не переконав. І інші його кандидатури з Румунії не хотіли їхати у воюючу країну.

Parker сказав...

Вітаю ViAne!
Наголошую ще раз, наша молодіжка завжди грає у так звані "бистрие фланги", і абсолютно не навчена грати проти "автобусів". Те, що вони перехоплювали м'яч на чужій половині поля - то ще зовсім не показник їх майстерності, то показник фізики, яка дозволяє пресингувати. Ви самі кажете, що атаки будувалися в 2-3 передачі, але у дорослому футболі таке не проходить. Проти якісно вибудованої лінії захисту не можна так грати, приклади останніх матчів це довели. І стосуєтся це не тільки лідерів типу "Шахтаря" та "Дніпра-1", але й менш потужних команд.

З повагою, Parker.

ViAn сказав...

Parker, доброго дня!
Насправді це проходить проти будь-якої команди. Але, безумовно, якщо це лише 1 тактика у наборі, то їй легше протидіяти. Проти автобусів важко грати всім. Якісні автобуси не можуть пройти найкращі світові команди. Не випадково той же Реал вчора втратив із Райо. Футбол у своїй суті однаковий. Різна якість виконавців, різні структурні побудови, інсирументи. Але автобусу протидіяти завжди найважче.

Тому тут робота тренера. Але поки немає команди у футбольному світі, яка перемагає завжди і проти всіх команд.