вівторок, 28 листопада 2023 р.

Костюк, Саленко і СаШо, Шепелєв. Динамо може відкрити нову еволюційну сторінку для світового футболу.

 

2 перемога Динамо із новим-старим головним тренером не викликає великих здивувань. Це все сприймається як само по собі, природнє явище. Для одних – просто результат на хвилі емоцій від відходу Луческу. Для інших – просто збіг обставин. І, насправді, тільки одиниці дивляться глибше. Випадкові перемоги бувають. У Динамо ж і далі величезний кадровий голод. Окрім Ярмоленка і Шапаренка, які дійсно більше лікуються, ніж грають, останні роки. А тут травми з’явились ще й у Попова, Волошина. Супрягу може бережуть, може у нього якійсь рецидив. Та й Ваната вирішили зі старту поберегти. Все це не сприяє якісним результатам. Тим більше коли граєш проти сусідів по турнірній таблиці. Рух же не так давно за грою виніс шахту. Дійсно там була гра в одні ворота. А Кривбас зараз всі називають найсильнішою командою чемпіонату. Не випадково вони єдина команда, яка переконливо виграла у Максимова із його Дніпром 1. Так змінилось щось в Динамо при СаШо?


Насправді я б почав із дубля. Особливо багато писати і розкривати не хочу. Бо ж багато розкажеш, хтось прочитає і потім складніше буде всім здобувати перемоги. Знаєте, при Луческу дубль і основа могли не контактувати на рівні головних тренерів. Але Костюк і Сашо знають один одного з дитинства. Цілком логічно, що можуть бути коригування тактичні, паралельні із дублем. В останніх матчах дубль Динамо почав грати із надзвичайно цікавою схемою. Можна її назвати 4-4-2, можна 4-2-4. Основа Динамо донедавна так само грала. Але суть змін полягає не в схемі. А у тому, хто грає 2 гравця у атаці. У дублі наразі – опорний півзахисник, Саленко. Так, тактична новинка від Ігоря Костюка – гра із опорним півзахисником на вістрі атаки.

Минулого року всіх здивував Пеп Гвардіола, коли центральний захисник Стоунз почав грати у центрі півзахисту. Для багатьох це рішення стало справжнім відкриттям. І я тут погоджуюсь. Коли забирають гравця із центру оборони, ослабляючи її, вище – виглядає вкрай ризиково. Дубль Динамо перейшов із схеми 4-3-3 на 4-4-2. Атакуючий півзахисник у цій схемі, у нашому випадку – Кирило Осипенко, грає в опорній зоні, на позиції Шапаренка. Виконує функцію глибинного плеймейкера. У чому полягає ідея Костюка? Чому саме опорний півзахисник? Я впевнений, що головне тут – функціонал. У Саленка все добре із здоров’ям, він готовий покривати великі відстані і активно 90 хвилин працювати у пресингу. Саме високий пресинг – основна його задача. Великим плюсом для Романа є те, що він має якісний пас. І тому в цьому сезоні багато голів вже забиті після його високих відборів і якісного розрізаючого пасу.

Нещодавня перемогу Динамо над Рухом пов’язали із невдалою грою воротаря останніх. Просто взяв і 2 рази помилився. Легко і зручно говорити по факту. От так взяв і віддав на Тимчика і Кабаєва. Але насправді ці помилки Герети стались через тиск на нього, через обмеженість часу на прийняття рішення. І через те, що Рух не грає на винос, грає на збереження м’яча. Тренерський штаб Динамо дав правильну установку на гру. І оцей високий пресинг буде продовжуватись, я впевнений. Цілком можливо, що епізодична участь у цьому пресингу від Шепелєва може перерости у використання саме когось із гравців опорної зони саме поряд із форвардом. Якщо той експеримент, який зараз ставить Костюк, все більше буде себе виправдовувати, то і перша команда може частіше пробувати її.

Безумовно для Костюка зараз виникає проблема вибору, бо одужав Давид Білий. Яскравий плеймекер, атакуючий гравець, який є одним із головних талантів дубля. Чи знайдеться йому місце у новій схемі? Чи через нього Саленко присяде на лавочку? Тренерський вибір. Білий не зможе виконувати функцію Саленка. Але і Саленко – далеко не Давид Білий. У СаШо така ж сама дилема. Буяльський і Шапаренко повинні грати. Саме тому реалізувати схем Костюка у Першій Команді набагато важче. Саме через наявний кадровий ресурс.

Дякую ЗСУ!!!

17 коментарів:

Parker сказав...

Мої вітання, Віане!
Не дуже зрозумів, що Ви вважаєте новою еволюційною сторінкою для світового футболу? Зміна позиції гравців відбувається протягом усієї історії футболу - Андрій Гусин перекваліфікувався з форварда у опорного півзахисника, Ярмоленко починав на фланзі захисту і т.д.
Шепелєв на позиції Буяльського - скоріше вимушена рокіровка через неповну готовність Віталія. Хоча, можливо, враховуючи спрощення футболу від "Динамо" гравці з високими фізичними кондиціями будуть заміняти тих, хто продукує ідеї.

З повагою, Parker.

ViAn сказав...

Parker, доброго дня!
Наприклад, свого часу, ВВЛ грав із ліберо Герасименко. Атакуючий півзахисник грав нижче Ващука і Головка. Його функціонал був детально розібраний і пояснений ВВЛ.

Тут ми бачимо як на вістрі атаки грає опорний півзахисник. У нього немає задачі забивати. Він виконує функцію високого пресингу, постійного тиску. Задача - не дати швидко супернику розпочати атаку, змушувати швидко приймати рішення, помилятись, обрізатись. І це призводить до того, що втрачається м'яч і Динамо за рахунок таких помилок створює гольові моменти. Можнете навести приклад ще однієї команди у Європейському футболі, яка грає зараз із такою ж ідеєю?

Parker сказав...

Вітаю, Віане!
Шепелєв не грає на вістрі атаки. Він підіймається вище для створення пресингу, а не для заміни на цій позиції форварда. У Володимира для гри в атаці замало швидкості. А от фізичних кондицій вистачає.
Якщо умовний Дубінчак чи от Миколенко, який, доречі, двічі забив за "Евертон", знаходяться у карному майданчику суперника - це ж не означає, що вони форварди?! Це просто додаткова функція, окрім основної. Так і з Шепелєвим.
Дубінчак, доречі, в останньому матчі бігав на позиції лівого вінгера, от тільки Шовковський пояснив, що це вимушений крок, оскільки відсутній профільний гравець на цій позиції, а інтенсивність руху треба було підтримувати.

З повагою, Parker.

ViAn сказав...

Parker, так Шепелєв наразі не використовується так, як Саленко. Бо у Динамо є Буяльський. Але дубль Динамо грає у дуже цікаву схему. Це творчий експеримент Костюка. Цим експериментом він показує себе надзвичайно розумним тренером, який пробує знайти в сучасному футболі нові шляхи вдосконалення. Я пишу саме про Ігоря Костюка і дубль, і що СаШо ж не може не бачити цей експеримент, не може не обговорювати його із Костюком. І Що основа Динамо так само може прийти до використання цієї схеми більш активно.

Parker сказав...

Вітаю, Віане!
Ще до уходу з Луческу ми тут обговорювали те, що в "Динамо" не вистачає мізків для конструювання позиційних атак. Без Ярмоленка, який віддавав 20+ передач у двадцятиметрову зону від воріт суперника, усі наші звитяги на початку чемпіонату, коли ми забивали більше чим суперник, незважаючи на проблеми у захисті, розтанули як туман під сонцем.
Оце переведення Саленка на позицію Буяльського і акцент на його фізичних кондиціях, які дозволяють перехоплювати м'яч і проводити стрімкі контратаки - підґрунття того, що потім у першій команді не вистачає мізків.
Можливо, це наш шлях, і саме він принесе нам успіх, я не знаю. Але свого чергового Буяльського чи Ярмоленка з таким підходом нам треба буде чекати дуже довго!

З повагою, Parker.

Стас сказав...

На мой взгляд тут совсем всё просто,тот состав который имел Луческу не мог играть в футбол Луческу! И Ярмоленко и Шапаренко это потери для футбола Луческу.Достаточно ли этих двух людей для футбола румынского специалиста?Ответ: нет.Нужно ли было покупать футболистов именно под тренерское видение? Да.Но...А дальше то,о чём я здесь давно пишу.Я не хочу тратиться и хочу светить выпускников динамовской школы чтобы потом их с выгодой продавать! И как же турнирная таблица? Она для меня не столь важна. Тоесть я хочу первое место и ЛЧ!Но готов ли я тратиться под это дело? Нет.Отсюда и Шовковский.

ViAn сказав...

Parker, доброго вечора!
Я скажу так, що проблема відсутності мізків для роботи у позиційних атаках - проблема 99% клубів світового футболу. Бо всі футболісти, які вміють грати не на вільних зонах, а саме долати позиційну, ешелоновану оборону, вони одразу потрапляють в клуби, які грають в ЛЧ і виходять там у топ 16.

Саме тому треба шукати інші шляхи для досягнення результатів. І Костюк над цим працює. І має дуже цікаві ідеї.

Parker сказав...

Вітаю, колеги!
2Стас: повністю підтримую. Футбол від Луческу був можливий, коли на полі одночасно! перебували Ванат, Буяльський, Ярмоленко та Шапаренко. Це давало в атаці необхідний IQ, який дозволяв грати за бразильською системою - ви нам заб'єте скільки зможете, а ми вам - скільки захочемо.
Втрата Ярмоленка - це відсотків40 від цього потенціалу. Травма Андрія поставила хрест на ідеї Луческу, адже інші виконавці з цього списку теж з тих чи інших причин пропускали матчі.
Можливо, хоча я не впевнений в цьому, "бистрие флангі" наше всьо!

2Віан: для того, щоб з'являлися гравці з інтелектом, потрібна планомірна системна робота академії, як це відбувалося при іспанцях та так, як це зараз відбувається в "Шахтарі". Судаков, Бондаренко чи Сікан не з неба впали, їх виховали в певному середовищі за певними принципами. Хтось пам'ятає, коли "Шахтар" вигравав молодіжну першість? Бо це не є завданням академії!
Щодо 99 відсотків клубів - не погоджуюсь, академії "Аякса", "Борусії", "Барселони", португальских, французьких, бельгійських та іспанських клубів працюють над вихованням інтелектуально розвинених гравців. Приклади збірних цих країн свідчать, що жодна з них не грає у силовий футбол, намагаючись контролювати м'яч.

З повагою, Parker.

ViAn сказав...

Parker, я от би дуже довго сперечався про гравців із інтелектом у такій великій кількості. Я знову повторюсь, що одна справа грати на швидких атаках і зовсім інша - грати проти насиченої оборони. Навіть МанСіті, краща команда по проходу насиченої оборони, втрачає очки. По Бельгії і великій кількості гравців із інтелектом... де Брюйне. Зараз зростає у них потенційно де Брюйне 2 - Вермеєрен. Все інше у Бельгії будується за рахунок Лукаку. Інтелект там чи фізичне здоров'я? Так, контроль м'яча. Ті ж Опенда, Доку - не інтелект, це швидкість. Просто у людей є швидкість, технічний рівень. Футбольний інтелект - Зідан, Кройфф, Дель Пьєро, Белькевіч, Мунтян. Люди, які вміли контролювати хід гри, компактність ліній, змінювати темпоритм матчу, знаходити слаькі місця в насиченій обороні суперника. Якщо ми говорим про футбольний інтелект, то це надзвичайно дороговартісна риса. Саме тому Циганков такий цінний, бо він має футбольний інтелект достатньо високго рівня. Але інтелект, якщо його не тренувати, не розвивати, якщо він знаходиться в комфортному середовищі, де немає мотивації зростати, то відбувається історія Циганкова. Циганков у 18 років був куди цікавішим за Циганкова у 26. Інтелект втратив спроможність прогресувати.

Такі люди, з таким футболним інтелектом, народжуються достатньо рідко. Як я казав, що це одиничні гравці навіть у Бразилії чи Аргентині. При тому, що там селекція відсіює десятки тисяч гравців у кожному році. Вишукує максимум талантів. Чи є зараз у Бразилії гравець із справжнім футбольним інтелектом? Вінісіус і Родріго? Безумовно. Але вони у Реалі. Неймар - за потенціалом був найкращий гравець Світу. Але гроші, понти і, можливо, травми так і не дали йому можливості вийти на головну роль. Інтелект футбольний у нього вличезний, але понти - понти. Понти нівелювали інтелект.

Саме тому якщо немає гравців з інтелектом, а є бігунки аля Мудрик, то треба будувати гру від наявних ресурсів. Саме тому Костюк шукає.

ViAn сказав...

І да, через відсутність Іщенка сьогодні дубль Динамо знову повернувся до гри із бігунками. Нажаль.

Parker сказав...

Вітаю, Віане!
Що значить, "будується за рахунок Лукаку"?! За рахунок форварда не будується гра жодної команди. В Бельгії, окрім Де Брюйне, в наявності ще Янік Караско, Юрі Тілеманс, Орель Мангала. Вони жодного разу не "бігунки" і не гравці силового спрямування, а як раз "заточені" під комбінаційний футбол. А Лукаку - це остання ланка, яка реалізовує зусилля партнерів у побудові гри.
Чи можна було назвати Мбокані тим, навколо кого будувалася гра "Динамо"? Звісно, що ні. Тоді була креативна ланка півзахисту з Велозу, Ленсом, Белянда, Ярмоленком, Гусєвим. Саме вони були обличчям того "Динамо". А Дьомерсі лише ставив фінальну крапку.
Чи нині Пономаренко - це той, навколо кого будується гра U19? Попри усі його бомбардирські здобутки?

З повагою, Parker.

Parker сказав...

Усім вітання!
Дуже цікава ситуація з матчем проти "Минаю". Черговий перенос матчу на невизначений термін.
Але головні питання в тому, яким чином було допущено стадіон без штучного освітлення до проведення матчів УПЛ? Думали, що усі ігри будуть починатися о 13:00? Ми ж граємо і в жовтні, і в листопаді, і в березні. А в ці місяці вже о 17:00 достатньо темно. Друге питання, чи "проковтне" Суркіс подібну ситуацію? Або буде наполягати на технічній поразці? Он "Шахтар" вже звернувся щодо ТП у поєдинку молодіжних команд з МХ1925, хоча, як на мене, там реальна ситуація форс-мажору, яку не можна було передбачити.

З повагою, Parker.

ViAn сказав...

Parker, я все ж не випадково пишу про де Брюйне. Ще один гравець із футбольним інтелектом для гри проти позиційної - був Еден Азар. Так вже заведено, що проти позиційної оборони можна грати або за рахунок фізики, тобто стандартів, прострілів, навісів. І тут головна роль саме Лукаку. Але коли є де Брюйне, то він вміє знаходити зони для бігунків, для потужних форвардів. Саме він - зброя проти всіх типів оборони. Караско - бігунок. Тілемас і Мангала - гравці центра поля. Їх функція - відбір і перший пас. Пас або на бігунка на фланг, або на де Брюйне. Футбольний інтелект для швидкісних атак і для всткриття насиченої оборони - зовсім інше. Ми же говоримо саме про насичену позиційну оборону. Зараз всі навчились оборонятись, всі навчились вибігати у швидкі атаки. А от гравці, які вміють вскривати насичену оборону - одиниці. Таких гравців зажди мало, бо це люди із унікальними характеристиками.

Стосовно матчу Минаю і Динамо, то матч відбудеться навесні. Що тоді буде - побачимо. Те, що допустили цей стадіон - справи не наші. Як відомо, що багато легіонерів у 2022 році погоджувались переїжджати лише на умовах гри в Ужгороді. Такі реалії війни.

Стас сказав...

Parker ,ты не совсем меня понял.Ранее у Луческу были Вербич Депена и Циганков.Этого было достаточно для Луча? Нет. Взяли молодого бразильца...Луческу ждал хороших трансферов от ИМС.И...Недождался! Были бы они если бы не война? Нет. Почему так,я уже обьяснял.

Parker сказав...

Вітаю, Стас!
В той період, про який Ви згадуєте, креативом займалися Циганков, Вербич, Де Пена, Буяльський, Шапаренко.
Перші троє покинули "Динамо", Шапаренко травмувався у минулому сезоні, Буяльський один не вивіз. В цьому сезоні прийшов Ярмоленко, який за своїм рівнем та досвідом, на мій погляд, вартий і Циганкова, і умовного Вербича чи Де Пени. Ніби відновився Шапаренко, підтягнувся до більш-менш нормального рівня Ванат. Ось і склалися передумови для перемог з чотирма забитими м'ячами. Звісно, Луческу як і будь-який тренер хотів придбати якісних гравців - йому дали лише Ярмоленка. А ні захисників, а ні півзахисників, а ні форвардів під бачення гри Луческу не з'явилося. Наша академія не продукує таких виконавців, а іноземців запрошувати не хочеться, бо це витрати. В чому причина? Зрозуміло, що у власнику/власниках клубу. Вони не розуміють, що будь-який бізнес потребує інвестицій, намагаючись працювати в стилі 90-х років. До менеджерських якостей Суркіса та й усього його оточення дуже багато питань. І про це говорять усі, хто хоч щось розуміє у футболі.

З повагою, Parker.

ViAn сказав...

Стас, я нагадаю, що в лютому 2022 Динамо повинно було підписати 2 бразильців. Одним з них був Габріель Меніно. У 2022 він би точно побив наш трансферний рекорд. Угоди були на мазі. Не здійснились вони через 24.02.22. ІМС готовий був купувати якісних гравців. І Вітіньо тому підтвердження.

Стас сказав...

ViAn,про якобы двух бразил... Всё это пустые разговоры! Я такого уже неоднократно насмотрелся и наслушался. Неверю !!