вівторок, 12 грудня 2023 р.

Перше міжсезоння Шовковського буде показовим! Та я не думаю, що нас чимось здивують.

 

Хочу привітати Олександра Шовковського із призначенням на посаду головного тренера Динамо Київ. Для нього – шлях всього життя. Надзвичайно рідкісний шлях вірності. В наш час лише одиниці можуть похвалитись тим, що народжуєшся, ходиш в дитячу школу, стаєш гравцем основи, легендою клубу і потім стаєш головним тренером у своєму Місті. Навіть Блохін і Михайличенко таким похвалитись не можуть, бо у них були інші клуби в кар’єрі. Ніхто не може передбачити своє життя. Важко сказати яких досягнень СаШо досягне як тренер. Поки не видно у ньому надзвичайних здібностей. Не видно особливої методики. Він іде протоптаною стежиною. Нічого радикального. Тихо і спокійно.


Правда всі ж ми знаємо, що без характеру досягнути висот – нереально. І що не все так просто із характером СаШо. Амбіцій у нього  вистачає. Наразі є 4 перемоги у 4 матчах. І вчорашня, напевно, найважча. Чи здобуло б Динамо вчора перемогу, якби не суддівський фактор? Всі ці вилучення, зарахований гол Беніто, пенальті на Буяльському. Насправді все могло скластись інакше. Судді іноді ставлять такі пенальті, як нещодавно у ворота Вереса поставили за гру рукою, якої не було. Так і тут можна було не помітити фолу останньої надії на Ванаті. Чи знайти офсайд, порушення правил у Беніто. Все там на тоненьку, насправді. Та й фол на Буяльському теж можна не побачити, при певному бажанні. Динамо вчора виграло. І моменти створило. Але те, що повинно було залетіти – не залітало. А забили дивний гол між ніг. Беніто пробивав неробочою правою. Пробивав так собі. Сказати, що Динамо виграло незаслужено – неправда. Сказати, що впевнено – теж такого не було. Проскочили.

Динамо дійсно зараз грає без запасу міцності. Чи з’явиться ця міцність найближчим часом? Треба чітко сказати про прогрес Ваната і Волошина. Ці 2 гравці вже сьогодні показують футбол стабільний, якісний. Володимир Бражко може виглядати суперечливою фігурою. Але от гравець листопада в УПЛ – визнання. І це не я так вирішив. Можна сміливо казати, що у Динамо є декілька молодих гравців, які вже про себе заявили на дорослому рівні. Переросли юнацький футбол. Клуб буде і далі їх награвати. Запас міцності сьогоднішнього Динамо – одужання Ярмоленка. Якщо Андрія підлікують і він зможе провести на своєму рівні весняну частину сезону, то слова про перемогу в чемпіонаті можуть стати реальністю. Однак, я в цьому впевнений, що шахта буде посилюватись. Із Дніпром 1 ситуація інша. Їх фінансовий стан наразі далекий від оптимізму. Полісся безумовно підсилиться. Кривбас буде цього прагнути. Та у Кривий Ріг поїде не так багато футболістів серед тих, хто готовий їхати в Україну. Саме в Київ запрошувати футболістів найлегше. Бо Київ прикрито.

Динамо теж підсилиться. СаШо не буде вимагати надзвичайного. Але він точно отримає одного – двох гравців взимку. І цілком логічною буде чергове очищення складу від тих, хто не готовий працювати на результат. Я припускаю, що Шапаренко і Бущан можуть отримати шанс на продаж кудись в Західну Європу. Як кажуть, що попит на українців є. Ми ж всі бачимо, що Миколенко, Забарний і Циганков мають надзвичайно хороші показники. Школа Динамо показує, що може готувати якісних гравців для топових чемпіонатів. Це дуже важливо для перспективи продажів. Саме тому я думаю, що весною ми можемо побачити більш молоде Динамо. Вся інтрига міжсезоння – дізнатись рівень амбіцій і можливостей Олександра Шовковського на посаді головного тренера Динамо Київ.

Дякую ЗСУ!!!

12 коментарів:

Стас сказав...

Центральный защитник и вингер не из нашего чемпионата? Посмотрим. Я надеюсь никому не придёт в голову идея вернуть в ЧУ Коноплянку! А вобщем я не особо верю в то,что получится подписать игроков способных усилить ДК нынешнее прямо сейчас.

Vitos сказав...

Батагов, Брагару, Гуцуляк ось верх наших мрій на даний час...

Стас сказав...

Vitos ,это не усиление. Разве что Брагару. Но ИМС что-то говорил на счёт не внутренеего рынка...Посмотрим.

Vitos сказав...

А кто про усиление говорит...

ViAn сказав...

Стас, Брагару - цікавий гравець, безумовно. Але я не впевнений, що зараз його рівень відповідає рівню стартового складу Динамо. Якщо ж клуб хоче його взяти і зайнятись розвитком, то через рік його дійсно можна буде підтягнути до старотової обойми.

Ми не чули офіційних заяв СаШо чи ІМСа. Журналісти також, я у цьому впевнений, свічку не тримали на їх зустрічі. А позиції - все їх особисті думки. Впевнений, що СаШо - закрита людина для розголошення такої інформації. Також я впевнений у тому, що такі зустрічі не відбуваються без підготовки. І що на певному етапі підключають умовного голову селекції. Або вже до зустрічі селекція надала свої кандидатури. Думаю, що до зустрічі. Відповідно перед ІМСом СаШо міг покласти дос'є з кандидатами. Будь-яка нарада завжди проходить так, в конструктивному ключі. А просто поговорити - можна будь-коли і будь-де.

Стас сказав...

ViAn ,если ИМС сам говорит что усиление будет не с ЧУ,то...я подозреваю что он на что-то уже рассчитывает, впрочем...Верить ИМС...Дальше ты знаешь. Я не верю в усиление из за рубежа! Вот даже если бы не было войны...Не верю.

ViAn сказав...

Стас, я б поставився серйозно до ринку Балкан. Ментально тамошні гравці готові до війни, бо виросли у цій атмосфері. В історії Динамо хорвати і серби залишили великий слід. Тут важлива думка Сашо, його формування як гравця. Його особистий досвід із легіонерами.

Стас сказав...

ViAn,стоящие игроки от туда к нам не поедут. Они поедут в Европу! А то, что согласится приехать...Не сильнее уже имеющихся.

ViAn сказав...

Стас, я скажу так, що взагалі не розглядав будь-які трансфери поза Україною. Не досліджував ринки. Бо не вірю в якісні трансфери Динамо саме з тих причин, які ти озвучуєш і знаєш. Але ІМС - людина така, непередбачлива. У нас є Вукоєвич, Гавранчич. До того ж є певні моменти, які озвучували раніше. Наприклад, Маріан Худжа, португалець, який грає за Петролул румунський. Високий центральний захисник із робочею лівою ногою, який має певні характеристики у грі на другому поверсі, технічне оснащення. Його хотіли підписати ще рік тому, але він отримав травму хрестів. І тому лише в жовтні одужав. Провів хороший листопад, стабільно грає, забиває. Була інформація, що він готовий переїхати в Київ. Стосовно його якості - до селекції. Я його не знаю. Таке ім'я в інфопросторі є. У світі футболу достатньо умовних Ріядов Марезов чи Н'голо Конте. Невідомих гравців, які можуть неочікувано розкрити свій потенціал. Це робота селекції.

ViAn сказав...

Я от відкриваю Рієку. Бачу у їх складі 2 гравця, які до літа 2023 були такими собі грацями, які подавали надії. Не більше. Марко Пашаліч. Йому було 22 роки, зараз вже 23. Грав він за дубль Борусії Дортмунд. Якщо за дубль - значить щось у ньому було. Але в основу Дортмунда пробитись не міг. І от вліьку він перебрався в Рієку вільним агентом. Також в Ріеку перебрався вільним агентом Тоні Фрук. Належав Фіорентині. 22 роки, грав по різним орендам. І от влітку перебрався у Рієку. У підсумку обидва розкрились, заграли. Команда веде боротьбу за чемпіонство. Фрук віддав 11 гольових. Пашаліч вже зіграв 2 матчі за дорослу збірну Хорватії.

Це приклад, коли гравці були талановитими, доросли до віку 22-23 роки і у правильних руках видають якісний сезон, додають різко у ціннику. Можливо з них нічого і не буде. А можливо, що це майбутні зірки європейського футболу. Влітку 23 їх можна було обох взяти вільними агентами із Дортмунда і Фіорентини.

Parker сказав...

Вітання усім!
Знаєте, ось дуже цікаві розмови про те, хто зможе підсилити "Динамо" сьогодні. "Динамо" сьогодні - це команда, яка вилетіла з двох європейських турнірів, в тому числі - найслабшого; "Динамо" сьогодні - це команда, яка програла не тільки "Шахтарю" та "Дніпру 1", а й "Чорноморцю" з "поліссям"; "Динамо" сьогодні - це команда, яка вилітіла на ранній стадії Кубку України від "Оболоні"; "Динамо" сьогодні - це команда, в якій виходять на поле Дячук, Кабаєв, Беніто, а не Мбокані, Ленс, Віда, Драгович, Белянда та Велозу.
Ми не маємо адекватної заміни не те, що лідерам, таким як Ярмоленко, Буяльський або Ванат, у нас навідь для середніх за рівнем гравців нема конкурентів.
Країна та клуб живуть (чи виживають?!) в умовах війни, тому треба бути реалістами і більш адекватно дивитися на ситуацію. Якісні гравці європейського рівня до нас не поїдуть, адже вони, по-перше, можуть реалізувати себе у Єврропі, а по-друге, їх трансферна вартість та заробітна плата нам не по кишені. Втім, це не означає, що не треба шукати, більше того, приклади інших клубів свідчать, що можливо знайти якісних виконавців за помірні гроші. Підкреслю, не сміття, яке нікому не потрібне, а виконавців не гірших за тих, хто зараз грає у "Динамо". Так, над цим треба багато та якісно працювати, але не бачу в тому нічого неможливого.
Інше питання, чи впорається з цим завданням відповідний підрозділ в клубі? Чи достатньою є компетенція тих, хто в ньому працює?

З повагою, Parker.

ViAn сказав...

Parker, доброго дня!
Динамо Київ - бренд. Це клуб, який багато років виступає в єврокубках. Стабільно виходить у євровесну. Не так давно 2 сезон поспіль Динамо було у ЛЧ в груповому етапі. Всі футболісти це знають. У світі футболу Динамо Київ знають всі футболісти. Це дійсно бренд. Але війна вкрай негативно відобразилась і на Динамо, і на українському футболі. Тут єдина команда яка хоч якось втрималась - шахта. Чому? Бо у 2022 їм була гарантована ЛЧ. Так, хоча вони не виграли чемпіонат, а ми віддали 1 місце в останньому матчі 2021, коли невдало зіграли із Зорею. І от у цьому сталась головна проблема. шахта готувалась до груповго етпау ЛЧ, а у нас був зашквар, бо Динамо без офіційних матчів було 8 місяців. І одразу важка боротьба за ЛЧ. Десь команда попливла після того, як не вийшли туда. Луческу теж можливо втратив контроль. Складний етап 2022 і 2023 для Динамо.

Але, треба бути об'єктивними, що на сьогодні вже є певний прогрес. У Динамо є група молодих футболістів, які дають надію. Є група досвідчених футболістів, які можуть допомогти молоді і зробити міцнішою Команду. Приход Ярмоленка тут визначальний. Заміна головного тренера поки теж позитивно відобразилась на результатах. І необхідно підсилити цю комаду декількома гравцями.

Стосовно трансферів, то можна драматизувати. Можна сказати, що ніхто сюди не приїде. Але ж я можу повторитись, що в 2024 аеропорт Бориспіль відновить свою роботу. Це говорить, що ППО буде таким, щоб захистити Київ від будь-яких ударів. Динамо залишається світовим брендом. Шанси на ЛЧ наступного року є. Для більшості легіонерів що є важливим? Гроші і амбіції. Чи є перемога в Чемпіонаті України амбітною метою? Безумовно. Так, для Мессі - нецікаво. Але для гравців багатьох чемпіонатів - достатній виклик. Мова про більшість чемпіонатів, від Ізраїлю до Бельгії. Навіть для середняків Іспанії і Німеччини. Питання грошей тут має значення. В Європейському футболі великі зп у Прем'єр Лізі. А гравці середняків навіть провідних чемпіонатів отримують по 15-20 тисяч євро на місяць максимум. Динамо може точно платити 50+. Може і платить більшості гравців своєї основи. Саме тому трансфери можливі. Так, більше зараз треба працювати по тим у кого закінчуються контракти, по вільним агентам. Такі реалії. Безумовно дорогі трансфери наразі у нас у футболі навіть шахта собі не дозволяє. Думаю, що максиму для шахти - до 10 млн зараз. Для Динамо - 3-4 млн. Може 5 - якщо дійсно гравець дуже важливий. Та за ці гроші якісних гравців готових не купити. Хіба що за 6 місяців до кінця дії контракту.