четвер, 17 грудня 2020 р.

Підсумки року. Які сюрпризи нас чекають взимку?

 

Зараз такий період, що всіх цікавлять трансфери. Жива тема. Для Динамо, яке вже достатньо давно не купувало якісних гравців, ця тема актуальна. Ми ж часто чуємо від Луческу слова, що для розвитку в команді потрібні бути легіонери з багатьох країн. Сукупність культур і шкіл, на його думку, дають кращий командний прогрес. І дійсно в його колективах, в тому числі і в шахті, завжди були не тільки бразильці і українці, а і хорвати, румуни, чехи, серби, нігерійці, аргентинці. В Динамо насправді також є поляк, словенець, уругваєць, бразилець, румун, данець, люксембуржець і грузин. Бо що б там не казали, а Цитаішвілі хоча і має український паспорт, але залишається грузином. Національностей багато. Тому вся суть у підвищенні якості наявних гравців.


Однак сьогодні я підіб’ю підсумки 2020 року. Короновірусний футбол вже увійшов у літопис футболу. Через багато років всі будуть згадувати цей період, як щось таке, що підірвало в житті і спорті всі устої. Динамо також відчуло наслідки, особливо це стосується листопаду і грудня. Найважливішого періоду. Не зважаючи на всі складнощі, що майже вся команда була викошена позитивним тестами, тренерському штабу вдалось витиснути майже максимальні результати. Хоча після останнього матчу залишився осад. Осад від того, що команда не вийшла налаштованою вигризати результат у матчі з Колосом. Тим самим колосом, який звільнив Михайличенка і привів в Динамо Луческу. А міг і взагалі залишити без ЛЧ. Ці втрачені 2 очки в 13 турі у підсумку можуть стати вирішальними, яких не вистачить для перемоги в чемпіонаті.

Сезон розпочали шокотерапією. Я маю на увазі прихід в Динамо Луческу. Завжди є очікування і результати очікувань. Особисто я чекав в Динамо на хорвата Ненада Бієліца. Було багато сказано слів, що Динамо йому не цікаво, що він має дуже багато куди цікавіших пропозицій. Але зараз він очолює скромний Осієк, який веде боротьбу із Загребом за золоті нагороди. І показники по набору очок вищі, ніж в попередньому клубі. Це дуже важливо. Луческу – та історія в яку жодна людина у здоровому глузді повірити не могла.

Саме від цього і треба відштовхуватись у подальших прогнозах. ІМС спроможний здивувати. Так, далеко не тільки приємно. Тому якщо казати про трансферне вікно, то очікувати можна як чергові придбання вільних агентів сумнівної якості, так і достатньо дорогих гравців. Пам’ятаю в якому я був шоці, коли підписали Драговіча. Ні, мова не про сьогоднішній стан цього гравця. Коли його підписували, то це був вибух. Слідкував за хлопцем з його юнацьких років, коли він у 18 заграв за свою збірну і в дорослому футболі. А потім Ленс, Мбокані, Беланда, Кранчар, Раффаел, Тремуліна… Це ж гравці збірних Нідерландів і Франції. Можна уявити зараз, що ми підпишемо таких збірників? Я слабо уявляю. Але після приходу в Динамо Луческу… Очікувати можна все. В тому числі і чергових Клейтонів.

Результати осені можна сміливо оцінити на тверду 5. Мова про наявний склад, про ковідную епопею і травми Бурди і Тимчика. Ще раз перераховувати досягнення не варто. Ми всі їх знаємо. Як і те, що в основному складі своїми шансами скористались Забарний, Шапаренко і Нещерет. На підході був вже і Лєднєв. Думаю, що йому б ще пару тижнів і він би повністю увійшов в стартову обойму. Та наразі попереду трансфери. Неочікуваними можуть бути як трансфери на вхід, так і трансфери на вихід.

Буду робити прогнози. Руслан Нещерет витіснить зі старту Бущана, який буде запасним. Тут все логічно. Жора провів декілька сильних матчів, але і провалив ряд важливих. Він показав себе дуже слабким на виходах. Якщо ви почули перепалку в матчі із Колосом, то Кенджьора прямим текстом сказав Бущану, що він не хоче допомагати захисту. Мова саме про гру на виходах. Нещерет може і здійснив помилку у матчі із шахтою, та він ризикував свідомо. У 18 років можна вчитись. Руслан для мене перспективніше у всіх компонентах гри. І вже час грати. Невипадково він з 16 років готується грати за першу команду. Час настав. Денис Бойко дійсно або поїде в оренду, або залишиться третім воротарем. Саме тому, якщо він поїде, то виникає логічне питання по третьому воротарю. Це буде Моргун чи буде придбаний перспективний воротар, а може навпаки воротар, якому вже 36-37, який буде передавати досвід. Ви ж знаєте, що Андрій Пятов з 01.01.21  вільний агент?

Є таке відчуття, що основна четвірка в захисті буде складатись з Тимчика, Попова, Забарного і Миколенка. В основну обойму потраплять Скорко, Боль і Вівчаренко. Допускаю, що буде придбаний досвідчений центрбек з лівою робочою ногою в ротацію. Хоча не варто забувати, що Бурда в середині березня буде вже готовим грати. Перспективи Шабанова достатньо туманні. Караваєв, Сідклей і Кендзьора… Хтось з них, а може  і всі вони, можуть залишити Динамо. Сирота може залишитись в ротації. Та він не матиме дуже багато часу.

Півзахист – та ланка, яка потребує максимальних інвестицій. Нам добре відомо, що основне тріо – Сидорчук, Шапаренко і Буяльський. Ясна справа, що Шепелєв, Гармаш і Андрієвський мали свій час. Припускаю, що мінімум один гравець буде придбаний. А може і два. Тут все залежатиме від того, чи збирається Луческу робити ставку на Бєлуце, чи буде шукати гравця в опорну зону. Так само, як і на позицію Буяльського потрібен гравець, який може робити набагато більше в плані індивідуальних дій в атакувальній фазі. Та й при роботі на відбір. І це будуть трансфери готових майстрів, а не перспективних юнаків. Суб’єктивно можна сказати лише те, що тільки Шапаренко має чіткі перспективи в майбутньому Динамо. Чи є в дублі гравці, які можуть зайти в першу команду? Наразі я таких не бачу. Навіть Надольський, який провів сильну весну, зараз не показує змістовного футболу.

Чи буде придбаний гравець в групу атаки? Лінкольн, Маркос Пауло? Можна допустити, що мінімум один швидкісний і універсальний гравець може бути придбаний. Як і те, що будь хто може залишити Динамо. Всі окрім Циганкова, Бєсєдіна і Супряги. Родрігес, Лєднєв, Цитаішвілі, Вербіч, Де Пена, Клейтон. Це історія, коли по іменам багато гравців, кожен з них доволі непоганий гравець, але абсолютно не видатний. Видатний в Динамо тільки Циганкова. І тому для нього потрібні партнери, які спроможні робити різницю. Це дорого. З молоді на сьогодні виділяється потенціалом лише Назарі Волошин. Але йому лише 17 років.

Стратегія розвитку Динамо може мати два напрямки. В першому випадку, якщо ми збережемо сьогоднішній склад, а значить і напрямок розвитку, то мова про технічне домінування навіть з такими суперниками, як Брюгге чи Ференцварош стояти не буде. Тут іде мова виключно про роботу на фізику. Перемога за рахунок фізичних якостей. Перебігати, перетерпіти і скористатись своїми шансами. Якщо йти другим шляхом, тобто шляхом побудови технічної, швидкісної команди з високим  футбольним IQ, то потрібні відповідні трансфери в півзахист і атаку. Це міжсезоння і покаже який фундамент почне закладати Луческу. Впевнений, що він хоче будувати футбол на майстерності і інтелекті. Чи будуть під це виділені інвестиції?

Дякую за увагу!

20 коментарів:

Parker сказав...

Вітаю, ViAne!
На мою думку, "Динамо" на п'ятірку не награло. Тверда четвірка, максимум чотири з плюсом.
Поясню: незапланована втрата очок з "Колосом", нічия з "Зорею", коли луганчани ще не набрали ходу, нічия з "Десною", яка хоча й виглядає досить зіграним колективом, втім, маємо перегравати таких опонентів. Підкреслю, не розривати, а обігрувати.
Також звертає на себе увагу втрата перемоги у матчі з "Ференцварошем" на виїзді.
Матч з "Шахтарем" стоїть окремо - там були свої нюанси, однак не побачив аж надто великого бажання у гравців битися за результат.
Ось за це, вважаю, і мінус один пункт.
Щодо трансферів: поки що не розумію оптимізму, пов'язаного з Тимчиком. Хлопець непогано зарекомендував себе в оренді, але й Супряга виглядав пристойно в "Дніпрі". Як впишеться Тимчик у ту концепцію, яку бачить Луческу - поки не зрозуміло.
Також не розділяю думку щодо перспектив Лєднєва. Якщо розглядати його як альтернативу на позицію Буяльського, то Ви самі зазначаєте, що туди потрібен більш кваліфікований гравець. А Лєднєв поступається Віталію. Якщо ж розглядати його як вінгера - то з ліва маємо Вербича (все ж це його рідна позиція!) та Де Пену, зправа - Циганков, Родрігес та Цитаішвілі. Для центру півзахисту Лєднєв дуже неактивно "тягає рояль", та й з Шапаренком тут мало хто зрівняється.
Критично необхідний форвард, який буде реалізовувати хоча б половину тих моментів, які мав та не використав Супряга.
Щодо опорника - все залежить від концепції. Для УПЛ достатньо й Сидорчука та умовного Андрієвського, а там ще й Бєлуце ми в грі толком не бачили.
Центр захисту - це не обов'язково варіант з Поповим, можливо це варіант Забарний та Сирота. Попов не подобається тим, що дуже часто втрачає спокій і робить невиважені дії.
Сумніваюсь, що Нещерет стане першим номером в команді, принаймі у цьому сезоні. Скоріш за все, першим буде Бущан, а Нещерет його дублером. А от Бойку, на мій погляд, є сенс пошукати іншу команду. Он Рудько непогано проявляє себе на Кіпрі і вже зацікавив більш сильні клуби.
Хто на вихід: перший кандидат - вже зазначений Бойко, другий - Гармаш, третій - Караваєв. Якщо Олександром будуть татикати дірку на лівому фланзі, він не зможе демонструвати максимум своїх можливостей, а на правому фланзі грає Кендзьора та й той таки Тимчик має повернутися.
Незрозумілою є ситуація з Дуелундом та Русиним: перший постійно в лазареті, хоча гравець непоганий, другий зовсім втратив довіру тренера.
Втім, Луческу заявив, що на перший збір поїдуть усі виконавці, а, отже, матимуть шанс перезавантажити свою кар'єру.
Плюс, до форвардів доєднається Бєсєдін. Я не вважаю його панацеєю в нашій ситуації, але, можливо, віін більше підходить до моделі гри Луческу.


З повагою, Parker.

ViAn сказав...

Parker, доброго дня!
А коли і де Луческу сказав, що на збори поїдуть всі? Це сказав один журналіст на ютуб каналі. Так і народжується дезінформація)).
Тимчик розпочав сезон і провів без замін достатньо матчів. Він тому і отримав травму, що організм не витримав перенавантажень. Основний гравець Збірної, який став кращим у матчі проти Швейцарії. Гравець, який за всіма характеристиками кращий за Кендзьору. Може це моя суб'єктивна думка. А може і не тільки моя)). Головне для нього - одужати.
Сидорчука і Андрієвського недостатньо для УПЛ. Чому? Бо ми втрачаємо з ними очки в матчах з Колосом, Зорею і Десною. Та й не виглядаємо із шахтою належним чином. Потрібні гравці іншого рівня, з якими ми не будемо втрачати очки в таких матчах.
Я от дивився вчора матч Брюгге. Не весь. Тільки перший тайм хвилин 30. Є у бельгійців Діата. Найдорожчий гравець. Він вчора грав форварда. Запоров десь 3 вихода один на один за ті 30 хвилин, які я бачив. Не якісь там важкі моменти. Ні. Купа часу на прийняття рішень. 3 100% можливості. А потім у другому таймі забив дубль. Просто йому моменти створюють пачками. У нас же Супряга має 1 момент за матч. Так, наче потрібно в ньому забивати. Але сила пасу, кочка, від якої м'яч змінює траекторію... Це ніхто не бачить. Немає форвардів, які забивають всі моменти. Навіть Мессі і Роналду не забивають. У них реалізація теж не вища 30% від створених моментів. Буде сильнішим півзахист, буде більше моментів і у Влада.

Parker сказав...

Вітаю, ViaNe!
Питання: а чому Вербич, коли грає на позиції ЦФ, забиває більше Супряги? Йому створюють більше моментів? Чи, можливо, він їх краще реалізує?
Щодо результативності: якщо б Супряга забивав 30% від створених йому моментів, то це було б дуже добре. Але є інший показник: кількість матчів/хвилин на одну результативну дію. Статистика Супряги в цьому випадку не вражає. 13 матчів УПЛ - 2 м'ячі. І це ж не проти "Ювентуса" чи "Барселони"!
Щодо Сидорчука та Андрієвського та втрати очок: яким чином сприяли нічиїй з "Колосом" ці двоє? А чи не більшим був внесок того ж таки Супряги, який не реалізував момент з XG, що дорівнював 0,63, або момент Караваєва, де XG був 0,34?
І чи можна вирахувати індивідуальний внесок конкретного гравця в разі втрати очок? Якщо, звісно, це не груба індивідуальна помилка?
Щодо Тимчика: Шабанов теж зіграв якісний матч проти "Барселони", та й до того у нього були непогані поєдинки, але це не робить з нього незамінного гравця. Так і Тимчик, зігравши лише кілька разів за основу ще, на мій погляд, не довів свою необхідність
тренеру. За сукупністю показникив Тимчик та Кендзьора плюс-міннус рівні, у Тимчика перевагою є вік та український паспорт, а у поляка - досвід.


З повагою, Parker.

Стас сказав...

На счёт замены центральной оси очень правильно!Я бы из центра поля как основного оставил бы только Шапаренко.Левый фланг...С моей точки зрения ни Вербич, ни Де пена не являются игроками для ЛЧ.И даже для ЛЕ. С большой натяжкой для внутреннего чемпионата.Если продадут Циганкова,то одного Родригеса недостаточно и нужна покупка хорошего атакующего игрока на правый фланг атаки.Ну и центр форвард.Опытный.Русина я бы продал бы в ту же Бельгию.Если конечно предложение от туда будет...То,что команда недоукомплектована даже для борьбы во внутреннем первенстве говорят наши потери очков с представителями Украины в еврокубках.И тот кто сетует на то,что только с помощь своей молодёжи можна что-то выиграть просто смешон.

ViAn сказав...

Parker, я завжди погоджуюсь із тим, що треба порівнювати цифри.
Вербіч. 27 років. 21 матч за осінь. 955 хвилин. 3 гола і 2 голоьові передачі. 955/5=191 хвилина на гольову дію.
Супряга. 20 років. 21 матч. 1300 хвилин. 3 голи і 5 передач.
1300/8=163 хвилини на гольову дію. Я скоромно нагадаю, що саме гол і дві гольові від Влада у ЛЧ дали Динамо змогу пройти Гент. Тобто він приніс в копілку команди своїми результативними діями частину з тих 36-40 млн, які отримає Динамо за ЛЧ.
Більше того, я можу легко нагадати, що саме він своїми маневрами уводив за собою захисників суперників, створюючи зони, з яких забивали. Вербіч у цьому не помічений жодного разу. Для свіжого прикладу - гол Гармаша нещодавній. Саме Супряга там створив глибину для пасу Циганкова.
Можна дискутувати багато. Молодий гравець у 20 років - нестабільність. Плюс у Супряги була важка травма, був ковід. Він просто не зумів набрати свої кондиції, які були у нього до травми.
Вербіч же почав сезон, точніше завершив попередній, з операції. І тому входив по ходу. Але ні травм, ні ковіду вже не отримував. Тобто форма йшла по накату.
Ну, і 20 років і 27 - велика різниця у 7 сезонів.
Нагадаю статистику Андрія Шевченко. Сезон 1994/1995 17 матчів у чемпіонаті і 1 гол. Це 18 років. У 19, в наступному сезоні 31 матч і 16 голів. Вау, да? Але що відбувається в сезоні 1996/1997? 20 років. 20 матчів, 6 голів. Не вражає, правда? Молодим гравцям треба довіряти.
Тимчик точно буде гравцем старту, якщо все буде добре зі здовров'ям. Це моя суб'єктивна думка.

ViAn сказав...

Стас, об'єктивно 3 придбання - 2 гравця в центр поля і 1 на лівий фланг атаки. Тоді наша група півзахисту і атаки буде конкурентною. Це те, що бачу я. Безумовно Вербіч і Де Пена - не гравці для серйозного рівня. Родрігес - гравець дня чи настрою. Якщо день у нього вдалий, то він може зіграти. Якщо ні, то може зникнути на полі. Плюс, цілком можливо, що з більш технічними партнерами Родрігес може додати в ефективності.

Parker сказав...

Вітаю, ViAne!
Вибачте, але звідки Ви нарахували у Супряги 5 гольових передач? Одна в ЧУ та 2 в кваліфікації ЛЧ.
І хіба це показник для форварда, коли він у 20 матчах забиває лише тричі?

З повагою, Parker.

ViAn сказав...

Parker, ну тут все просто. Трансфермаркет вважає зароблений пенальті за гольову передачу. І абсолютно правий в цьому. Тому статистика цього сайту є надзвичайно корисною. В сучасному футболі форварди несуть інше навантаження. Це звільнення зон для партнерів. Саме тому Роналду і Мессі так багато забивають всі ці роки. Форварди відпрацьовують на них. Чистих форвардів, які багато забивають, як Холланд чи Лєвандовскі залишилось не так і багато. Але є Мане чи Салах, Мессі і Роналду, Циганков і Хонг-мін Сон, Мбаппе і Неймар, Тадіч і Депай. Футбол еволюціонував.

Parker сказав...

Вітаю, ViAne!
А от я не погоджуюсь з тим, що зароблений пенальті - це гольова передача. А якщо пенальті не реалізовано, то це гольовий пас чи не гольовий? Пас стає гольовим виключно після голу. А пенальті це десь приблизно 70 відстоків голу. Таким чином, пас на того ж Супрягу в матчі з "Колосом" треба вважати гольовим, адже вирогідність голу була близькою до 70 відсотків.

З повагою, Parker.

ViAn сказав...

Parker, доброго дня!
У мене всього лише співпадають погляди із найкращим безкоштовним футбольним сайтом, який розробили німці. Вони його і ведуть. Може ми дійсно помиляємось.
Особисто моя думка - я б рахував і другий пас, як в хоккеї. Там асисти записують на 2 дві останні передачі.

Oleksii сказав...

Гіо у Ворсклі мабуть! це дуже правильне рішення для всіх, йому вже час грати і набити шишкі, але у нас поки шансів у нього небагато. Я дуже давно хотів побачити його в оренді, але після того як він сказав,що в аренду не хоче, то надія була мізерною)

ViAn сказав...

Гіо максималіст. Але на сьогодні він немає стабільності. Один матч проводить яскраво, а потім два провалює. Кажуть про проблеми з психологією і переоцінкою власних можливостей. Тому оренда - дійсно для нього хороші можливості отримати більше ігрової практики. Напевно йому важливо сміймати хвилю і ритм матчів. Бо довіра дон нього на початку сезону була. Тому бажаю йому знайти себе і повернутись сильнішим.

Vitos сказав...

Коллеги, с праздниками, прошедшими и наступающими! Есть у кого инсайды по трансферам? Слышал какого-то балканца торгуют, вроде ЦПЗ или ОПЗ годный.

ViAn сказав...

Vitos, якщо Влашича з ЦСКА, то я тільки за. Але це все таке)). Але інсайди скоро будуть. Про хорватів кажуть давно. Але по суті з доступних варіантів є лише Башич з Бордо. Та я б не казав, що він прям настільки сильніше за Сидорчука.

Стас сказав...

ViAn ,если Влашич,то сие есть хорошо.Но...Что-то я не верю в то что ИМС готов на сегодняшний день платить за него такие деньги! Если же этот предполагаемый игрок уровнем не сильнее Сидора,то я не понимаю смысла в такой покупке.Будем смотреть и надеяться на то, что в этот раз руководство ДК пройдёт мимо мешков с мусором.

ViAn сказав...

Стас, Влашич - умовно. Не поїде він в Динамо. Ціна у нього буде як у Циганкова, тобто дуже висока. Зараз крутять все навколо узбека. Він же з 1 січня вільний агент, то або йому дійсно накручують інтерес від Динамо. Або інтерес дійсно існує.

Vitos сказав...

Не, ну ясно что не Влашич, ЦСКА его почти за 16 лямов брало. Сейчас цена 25, признали игроком года в РПЛ. Мы то его и из Хайдука за 10 не потянули.
Уверен больше 6 мы платить не можем, другой вопрос, что условная шахта берет за 2 Додо и за 5 Антонио и их уже готовы забирать за 20-25 топы. А наша селекция... к сожалению...

Стас сказав...

ViAn ,о! Вот в безплатного узбека из чемпионата Белоруси я готов поверить!)))Но в связи со всем этим у меня возникает вопрос,а Луческу это точно нужно? Или просто это нужно агентам и любителям затариваться с мусорок,а потом удивляться по телевизору от чего они не играют? Наверное, тренера плохие?)))

ViAn сказав...

Vitos, Антоніо взяли вільним агентом і він досі під Аланом Патріком грає, готується. А Додо дійсно взяли за 2. Але це робота селекції на довгу. Бо ж він у шахті заграв лише на третій рік, а взяли його дуже молодим. Тому історія, щоб брати у 18 і щоб в 21 гравець почав грати.... Це хороша історія. Але Динамо хоче зараз брати на зараз. Бо на перспективу є власна молодь.

ViAn сказав...

Стас, узбек може бути цілком хорошим варіантом. Бо ж він по профілю є вінгером, а реально заграв на позиції форварда. Тобто він може грати на позиції Буяльського, і грати там на хорошому рівні. Я його не вивчав, але Вернідуб дуже позитивно про його технічний рівень говорить. Не думаю, що він буде прикрашати.