вівторок, 9 лютого 2021 р.

Часи порожніх гаманців.

 

В сучасних умовах штучної пандемії у всіх сферах життя відбулись кардинальні зміни. Чудово, що це призвело до скорочення захворюваності на ГРВІ і грип, та й насправді випадків із вірусною пневмонією у важкій формі стало набагато менше. На спорті це сказалось так само. І матч Швейцарія Україна – випадок, коли всі хотіли грати, але нові протоколи призвели до того, що доля матчу вирішується в кабінетах. Постраждали всі чемпіонати у фінансовому плані. Для більшості команд однією з основних складових доходів завжди були глядачі на стадіонах. Тут діє цілий комплекс. Люди приїжджають, купують квитки, оплачують паркомісця, заходять у фаншоп, де купують різноманітні сувеніри і продукцію клубу. Потім дружно купується пивко, бургер і інші смаколики. Все це давало сотні мільйонів євро в бюджети великих команд. Впевнений, що для більшості команд це були 20-25% бюджету. Середні втрати грандів оцінюються в 150-200 млн євро. Все це живі гроші. Тому не дивно, що цієї зими більшість чемпіонатів показали трансферні анти рекорди за достатньо тривалий термін. Багато команд продавали всіх, хто продавався. І продавали більше ніж за адекватні гроші.


Хочеться навести приклади роботи багатьох команд на ринку. Показник якості, коли сильні гравці були придбані за дуже хороші гроші. Дуже цікавий трансфер провів Байер з Ліверкузена. Демарай Грей. 24-х річний атакуючий півзахисник Лестера, який не вписувався у схеми тренера. Лестер грає у фуллбеків, а Грей не має функціоналу для того, щоб одному тримати весь фланг. Тому й не дивно, що він абсолютно не грав. 2 млн євро за гравця, який коштує 12. І вже у дебютному матчі за новий клуб англієць забиває. Айнтрахт повернув Луку Йовіча, якого продав 1,5 роки тому за 63 млн євро. В Реалі гравець не грав. Після повернення в Бундеслігу і зараз грає по 25 хвилин за матч, повертає ігровий ритм. У підсумку оренда 1 млн євро, 5 матчів і 120 хвилин на полі, 3 забитих голи. Напевно один з найкращих трансферів за ефективністю здійснила Севілья, яка підписала Гомеса у Аталанти. Так, гравець має складний характер і італійці намагались позбутись гравця, через конфлікт. Та все ж 5,5 млн за гравця, у якого цінник 15 – висока якість роботи. Результати? Гол вже у першому матчі в Ла Лізі.

Можна сказати, що це все топові команди і топові чемпіонати. Безумовно. Але, от для прикладу, захисник бразильський Пабло, який перейшов в локомотив з Бордо. Це навіть у цьому сезоні залізний гравець старту був у Бордо. Цінник 8 млн євро. 2 матчі за збірну Бразилії. Локомотив підписав його за 2,5 млн. Значить таки можна підписати хорошого центрбека з ліги 1 за адекватні гроші. Можна навести ще достатньо прикладів. Той же Жедсон Фернандеш, який був у річній оренді в Тоттенхемі. Так, за рік зіграв у 14 матчах, трохи більше 300 хвилин. Але грав у 1/16 ЛЧ за англійців. Цінник зараз 13,5 млн. Повернувся в Бенфіку і лише за 500 тисяч відправлений в оренду в Галатасарай. Такий гравець би точно підсилив Динамо. Так, оренда, але ж лише 500 тисяч. Можна знайти багато прикладів вмілої роботи відділів селекції на сучасному ринку.

Мішки, або скрині із грошима, зараз у більшості команд світу перебувають у майже порожньому стані. Можна домовитись і підписати багатьох гравців за суми у 2-3 рази менші за їх трансферну вартість. Історія Динамо трохи інша. Ми давно не купували. І клуб за цей період все ж давав приводи думати, що гроші на адекватні трансфери є. Треба користуватись цим періодом.

Дякую за увагу!

8 коментарів:

Стас сказав...

ViAn,блажен тот,кто всё ещё надеется!Народ тут всё больше на отсутствие денег давит...Так Луч для ДК заработал без малого почти 40 лямов!По этому ссылаться на отсутствие денег это обман самого себя!А вот то,что нету желания умно тратиться и причём уже давно нету,а вместо этого имитация и надувательство это всё есть факт.Не будет никакого усиления команды.И летом не будет.Я тебе больше скажу,если получится летом продать своих лидеров,то всё равно никто тратиться на покупки не будет.Опять будут попытки засвета своей молодёжи и потом продажи.Не построить никогда таким макаром ни одну команду!

ViAn сказав...

Стас, я теж бачу, що поки інвестувати в розвиток Команди Суркіси не можуть чи не хочуть. Тут у кожного своя думка. Вони ж точно не заробляють на Динамо. Це виключно затратний проект. І ці гроші за ЛЧ дійсно допоможуть, підтримають. Але це дійсно не говорить про хороші трансфери. Поки вся надія виключно на вихованців. Та наразі в основну обойму заходить Ванат. Але наскільки він отримуватиме довіру, думаю дуже мало. Зараз багато хто буде відправлений в оренду. Шабанов, Русін, Бойко. Може підпишуть дійсно центрбека цього з Румунії. Бо за Поповим і Забарним прірва. Єдина гідна альтернатива - універсал Миколенко. А так все вкрай сумно поки.

Oleksii сказав...

ВіАне, пост дійсно по суті! Це ще раз показує рівень нашого менеджменту і скаутінг, який може лише подивитись ролік на ютубі (грубо кажучи), а про вміння вести переговори з клубами/гравцем...
У нас майже всі в менеджменті це "динамівські серця", які будучи футболістами і книжку то з трудом читали, про який розумовий рівень і рівень менеджменту можна говорити?
Надія була і у мене, але вже і у вас вона погасла.
Не вміють і не хочуть у нас використати цей момент пониження цін, да і взагалі як зрозуміло не хочуть і глубже шукати гравців, бо хороших гравців тьма! Але їх треба шукати і тішки ризикувати. А у нас раніше було - хто запропонував свої послуги/привіз Шаблій, того і забираємо! Навіщо напрягатися, коли бабосік всеодно капає

Стас сказав...



Артем Шабанов переходить в "Легію"! Про трансфер буде офіційно оголошено вже незабаром!

Про це сьогодні повідомило джерело "Бий-бiжи" в київському клубі.

Сторони домовилися про оренду українського захисника до кінця сезону 2020/21. Офіційно про трансфер буде оголошено після вирішення деяких формальних процедур.
Неужели тех центр защей что сейчас имеются хватает с лишкой? Неужели тот румын о котором писали заменит Шабанова потому что сильнее его на голову? на мой взгляд ответ прост зарплата румына будет значительно меньше нежели у Артёма.Я только так сие могу объяснить.Может у кого-то есть и альтернативная точка зрения?Поделитесь...

ViAn сказав...

Олексію, я б не казав про рівень скаутінгупогані слова. Скаут може нормально працювати. Його задача - знайти кандидатів. Переговори - справа абсолютно інших людей. Впевнений, що скаути мають дуже багато класних кандидатів на всі позиції, абсолютно на всі.
Менеджмент теж вміє вести переговори. Тут питання, що можна дійсно боротись за гравця. Можна просто робити запити і проводити поверхові переговори. Тому складається враження, що банально поки ніхто не проводив агресивних переговорів. Чому? Бо ІМС не проявляє ентузіазму. Його все влаштовує.

ViAn сказав...

Стас, тут ситуація об'єктивна. Шабанов дуже слабкий при позиційній грі. Хоча індивідуално це захисник із хорошими характеристиками. Все ж Сирота може ще і в дублі пограти. Він теж сирий. Мені Боль куди більше подобається. Але хлопець травмований зараз і зовсім молодий ще. Тому підписання румуна, якщо піде Шабанов, може дійсно відбутись.

Стас сказав...

ViAn ,не верю что сей румын на столько сильнее нынешнего Шабанова.Тут два варианта,или уменьшение зарплаты,либо раз ты не покупаешь мне нужных игроков...То...По этому Белуце и ещё один румын.Но,я и ошибиться могу,так что...

ViAn сказав...

Стас, тут є завжди велика поправка на клуб. Віторул - середняк чемпіонату Румунії. Гіта - гравець, який провів у складі молодіжки 2 скликання. І він не може себе назвати залізним гравцем старту весь цей час. Йому 22 роки. Доволі молодий вік. У своїй команді він капітан. І у молодіжці останні матчі в 2020 він був капітаном. Це говорить про певні риси характеру. Румуни ж всі такі емоційні. Значить він може бути лідером. Це важливий аспект. Динамо потрібен гравець, який би був у ротації. Гіта грає лівого-центрального захисника. За потенціалом - хороший гравець. Але ніхто не буде чіпати пару Забарний і Попов. Це пара, яку будуть награвати далі. Румун буде на підхопленні, на підстраховці. Не румун, так хтось інший, як Шабанов і Сирота. Свої до 10 матчів в сезоні точно матиме.

По грошам і зп, так зрозуміло, що румун зароблятиме менше Шабанова. Але не думаю, що це все критично.