четвер, 19 жовтня 2023 р.

Наші нові реалії

 

Буду сьогодні писати на неочікувану тему. Хоча, вона зараз актуальна як ніколи. І тут кожен може дивитись на цю тему під власним кутом. Я не драматизую. Вважаю, що всі процеси природні. І це тільки на краще. Про що ж мова? Зараз у відборі на Євро бере участь команда Володимира Єзерського до 17 років. Елітний відбір. Це хлопці 2007 р.н. Розбавлені 1 гравцем 2008. Для більшості з нас ця вікова категорія є недоступною. Тільки батьки дітей, які варяться в цих вікових групах, знають трохи більше. Бо ж своє ближче до тіла. Завжди тут в основному були гравці Динамо, шахти, Дніпра, Металіста, а зараз і Руха. Яка картина зараз?


Половину команди складають легіонери. І це ті хлопці, які виїхали в 2022 році. Виїхали, як ми розуміємо, на хвилі активної фази війни. 2005, 2006, 2007, 2008, 2009 роки. Безумовно і більш молоді хлопці. Відстежити можуть лише фахові люди. Такі, як Єзерський. Наші хлопці є в більшості юнацьких чемпіонатів Європи. У збірній Кузнєцова з’явився хлопець з чемпіонату ОАЕ. Впевнений, що родини виїхали в Штати, і в Австралію. В Ізраїль, між іншим, теж багато родин виїхало. Саме тому легко побачити гравців, яким зараз по 15-16 років в Австрії, Данії, Португалії, Польщі і інших чемпіонатах. Безумовно це глобальний потік. Сотні дітей, які адаптувались на нових місцях. Нещодавно була інформація, що Барселона підпише юного українського воротаря. Це все втрати шкіл.

Дійсно, клуби готують гравців з 6 років. Зараз навіть раніше беруть вже. І в 13-15 років вже майже сформовані гравці виїжджають. У цьому віці вже всі бачать потенціал і можливості. Саме тому втрати Динамо, Дніпра, шахти – втрати цих клубів, бо інвестиції не повернуться. Хлопців забирали, знімали квартири батькам, возили на турніри, годували, вчили, платили стипендії. І от зараз збірна Єзерського показує вершинку айсбергу. 9 легіонерів у збірній Ю17. Баварія, Байєр, Аталанта, Гент. І всі ці гравці грають в цих командах. Мають грані відгуки, хорошу статистику. Драган, Богданов і Петренко – втрати Динамо тут. Я так розумію, що Драган для Динамо і Степанов для шахти – найбільш вагомі втрати. Зірки юнацького рівня. Хочеться вірити, що хлопці реалізують себе в своїх клубах.

Якщо ж копнути глибше, то офіційно Динамо втратило 15 гравців, у тому числі і 2 гравців, яких вже заграли інші юнацькі збірні. Шахтар втратив 14 хлопців. Дніпро 1 теж втратив 15 гравців. Це мінімальні цифри тих вікових категорій, які можна відстежити. Насправді сотні гравців грають у різних лігах. Є команда у 6 дивізіоні Німеччини де грають 10 українців. І більшість із них – хлопці по 16-18 років. Можливо чули про Данілу Кревсуна, який запалює зараз у дублі Борусії Дортмунд. На місці Реброва я б викликав його в Збірну і заграв у найближчому матчі.

Кажуть, що саме таким шляхом стала потужною збірна Хорватії. Багато дітей виїхали від війни. Вони були виховані іншими школами, але грали за збірну Хорватії. Є і інші приклади, коли серби загравались за інші збірні. То й же Драгович тут яскравий приклад. Якщо певна частина з цих дітей проб’ється в сильних чемпіонатах, у сильні клуби і збереже Україну в своєму серці, то тоді від цих втрат клубів виграє Збірна. Юнацькі збірні поки виграють. Але ж є багато прикладів, коли гравці змінюють громадянство. Тому тільки час покаже втратили ми чи знайшли…

Дякую ЗСУ!!!

5 коментарів:

hunter сказав...

Я не не знаю що сказати по цій "грі"

Стас сказав...

А что сказать? Защиты нет как класса!Остальное...В отсутствии Ярмоленко атака ...отсутствует.Всё.

Leonidas B сказав...

Усім доброго вечера! Нажаль Динамо нічого не змогло протиставити Дніпру, якось безпорадно все, схоже Луч вже не взмозі керувати командою. Під Шахту ще ляжуть і ІМС може зважиться Лучу дати відставку.

ViAn сказав...

Матч я не бачив з технічних причин. Але не жалію. Зберіг багато нервів. І не факт, що на наступну гру знову у мене не виникнуть технічні причини. Така зараз історія. Знову Динамо просіло, втратило гру. Все як і минулого сезону. Тоді це пояснювали важким графікрм і ямою від непотрапляння в ЛЧ. Зараз переїздів немає. Однак, дійсно немає Ярмоленка. Всі інші вже здорові. Луческу треба або йти, або виводити команду на якісно більш високий рівень. вважаю, що відставка - встряска. Тільки вона теоретично може цій команді щось дати, щоб виповзти чи вистрибнути з ями.

Parker сказав...

Привіт усім!
Знову скажу про захист: справа не тільки у конкретних гравцях, справа у командних діях у захисній фазі гри. А це відповідальність як гравців, так, більшою мірою, і тренера. Луческу озвучив думку, яку я висловлював тут - опорна зона дуже часто просідає, даючи можливість суперникам підбирати та пробивати.
Щодо нападу: слабкою є команда, яка аж настільки залежить від кількох гравців. У минулому сезоні вилетів Шапаренко, цього разу - і Шапаренко, і Ярмоленко. А адекватної заміни їм нема. Власники клубу не можуть або не хочуть вкладати кошти у придбання нових виконавців, сподіваючись на молодь. Але молодь не навчена грати проти команд, які захищаються в три редути.
Звільнення одного Луческу в цій ситуації може лише трохи струснути першу команду, але для більш системних змін треба звільняти ще й Іщенка та Костюка, впроваджувати на усіх рівнях стиль гри першої команди. Або запрошувати того, хто буде грати у, так званий, "динамівський" футбол, тобто віддавати м'яч супернику та грати на швидких контратаках. От тільки питання в тому, що в чемпіонаті України практично відсутні команди, які вміють грати першим номером. Вчора "Дніпро" це продемонстрував. А вони ще не з останніх колективів...

З повагою, Parker.