середу, 25 жовтня 2023 р.

Про мух і катлети...

 

Хто винен у сьогоднішній історії Динамо? Безумовно – все накопичувалось роками. Системні помилки у розбудові команди, у менеджменті. Відсутність стратегії розвитку. І все це із іноді дійсно яскравими спалахами. Іноді стається. Напевно найсвітлішою полосою Динамо часів ІМСа – були неочікувані тренерські рішення. Період приходу тренерів москалів, які дали клубу поштовх, виховали плеяду талановитих гравців. А потім знову сірий період, хоча і з гучними тренерськими призначеннями, Лужний, повтором невдалим із москальом. І, здавалось би, самий жахливий період – Блохін. У нього були найкращі легіонери за всю історію Динамо. Величезні інвестиції в топових гравців. І провал.


На дні Динамо відшукало Реброва. Саме Ребров і є найсвітлішою полосою Динамо. І суть далеко не тільки у 2 чемпіонствах, виходів 1/8 ЛЧ. Ребров будував систему. Від академії до першої команди була побудована вертикаль. Чіткі принципи, базова модель, команда однодумців. Іспанці дали Динамо дуже багато. А Ребров не хотів зупинятись. Він вимагав від ІМСа змін. Клуб повинні були залишити ті, хто тягнув Команду вниз, хто пересидів. Але ІМС не пішов на радикальні зміни. Тому Ребров пішов. А ми залишились із ручними, зручними Хацкевичем, Михайліченко. Результати падали вниз, все йшло на дно. І тут ІМС знову здивував радикальним рішенням. Луческу – було саме радикальне рішення з усіх можливих. Всі сприйняли його негативно. А Мірча прийшов із свіжими ідеями. Перший сезон пройшов вкрай вдало. Вихід у ЛЧ, золоті нагороди. Але другий сезон вже був не таким. Початок команда йшла по накатаному, а потім почала видихатись. Може війна і вплинула на Динамо. Але зараз вже зрозуміло, що Луческу зайшов у глухий кут. Динамо необхідна радикальна міра.

Скажу одразу, що безумовно варіант із СаШо актуальний. Може він і дасть якісь зміни. Тут важливо зрозуміти те, що якщо ІМС таки вирішить прибрати Луческу, то СаШо – не радикальна міра. Може Сашо і матиме результати. Він людина розумна, але чи має він команду, філософію, плани будувати систему? Не впевнений. Все ті ж динамівські серця. Радикально – взяти тренера, який перезавантажить команду, знайде серед молоді тих, хто одразу підсилить Динамо. І розчистить конюшні від тих, хто там застоявся.

Хочу розібрати Луческу. Безумовно його перший сезон – довіра до Шапаренка, який розкрився. Це довіра до Бущана, який різко додав у стабільності. Це довіра до Забарного, який у 18 став справжнім лідером оборони Динамо. Це Циганков, який був на надзвичайно високому рівні. І це прогрес Буяльського. І Де Пена, Жерсон, Кендзьора. Динамо мало легіонерів, які робили свій вагомий вклад у результати. Команда була вмотивована. Зараз ми маємо команду, де не підготовлена зміна. Гравці йшли, а заміна не була підготовлена. Вертикаль в Динамо ніхто не будував. Рішення легко розібрати.

Відхід Миколенка. На той момент у Динамо був Вівчаренко. 19 років. Очевидна перспектива. Всі визнають, що це один із головних талантів академії. Не випадково цього літа Тоттенхем хотів його підписати. Так, задешево. Але що зробив тренерський штаб? Замість активної ставки на молодого гравця, який доволі успішно грає у своїх матчах. Достатньо згадати скільки вирішальних голів за Динамо він вже забив. Повернули Дубінчака. Старшого гравця за Миколенка. І саме на нього йде ставка у Луческу. Дубінчака не бачать тренери Збірної. Вівчаренка навіть без практики випускають у матчі молодіжок України і Англії. Вівчаренко стає одним з найкращих гравців на полі у протистоянні із топовими гравцями. Нормальна практика для клуба розвивати молодь. Не награвати безперспективного Дубінчака.

Відхід Забарного. Достатньо свіжий приклад. Всім було відомо, що в дублі грає Антон Боль. Молодий гравець. Швидкісний, з хорошим пасом, відбором, світлою головою. Саме його бачили в основі всі фахівці. Тільки Забарний закривав йому шлях в основу. І от відхід Забарного. Ідеальний момент довірити Болю. Але Луческу робить ставку на Дячука. Гравця, який за своїми модельними характеристиками наближений до Попова. Тільки слабший за рядом показників. І от всю весну 2023 тренерський штаб награє пару Попов і Дячук. Так, з проблемами, з складними моментами. Але є довіра і гравець прогресує. Боль не отримує довіри, гріє лавку. У підсумку влітку гравця, який по суті не грав пів року, відправляють у Зорю де є зіграна пара центрбеків. Ставка на пару Попов і Дячук? Ні, випливає Біловар. Провалює першу ж гру. У підсумку, після першого слабкого матчу Дячук також сідає на лавку. Динамо має 4 захисника. Але лише Попов є кваліфікованим гравцем. Всі інші не відповідають рівню. Тренерський штаб профукал Боля. Не факт, що хлопець зможе знайти тепер себе у футболі.

Відхід Циганкова. Впевнений, що в клубі такого ніхто не очікував. Але тут план був. І цей план – Ярмоленко. Безумовно купити гравця рівня Циганкова – нереально. Виховати – да. Але школа так і не дала талантів на цю позицію. Тому Ярмоленко прийшов. Перріса відпустили. І тепер Шепелєв бігає на цій позиції. Гравець без швидкості і креативу, опорник.

Планування у Динамо відсутнє. І це робота менеджменту. Рушійна сила тут хто? Президент? Головний тренер? Спортивний директор? Впевнений, що це робота всіх. Стратегія розвитку – комплексна робота. Недостатньо мати таланти у школі. Треба будувати систему так, щоб все було монолітно. Наразі Динамо у всебічній кризі. Кадровий голод. Відсутність гри. Жахливі результати. Вихід із кризи один – радикальні міри. Але, я так думаю, що мухи сплять, бо наїлись котлеток і все у них добре.

Дякую ЗСУ!!!

33 коментарі:

Анонім сказав...

Не будет никаких мер.Придёт СаШо и довольно быстро провалится. И потом всё по новой
ИМС я так понимаю всё устраивает.Это Стас С телефона.

ViAn сказав...

Стас, СаШо - легко передбачити. Але ІМС іноді може здивувати. Це доведено історією. Я все ж більше схиляюсь до думки, що наступним тренером Динамо буде Папшун.

Анонім сказав...

Стас.Это вариант с перспективой.Хотя бы в теории

ViAn сказав...

Стас, я думаю, що кращий варіант для Динамо зараз - Унай Мельгоса. З усіх боків. І надати йому повне право розбудовувати систему, вводити тренерів на всіх рівнях.

А по Луческу, то він хоча і працював над школою у шахті, але його філософія була іншою. Він не будував так, як Ребров. У Луческу був склад основний бразильців, а в дублі були запасні бразильці, яким було по 18 років. Саме з них він і готував резерв. По суті брав готових бразильських футболістів і потихеньку вмонтовував їх у свій дорослий футбол. Працювати ж з молодими вихованцями школи - не Луческу. Він міг витягнути 1-2 гравців. Умовні Пірло, Хаджи, Коваленко. Але поставити роботу по переходу вихованців школи на конвеєр - не його.

Parker сказав...

Усім вітання!
2ViAn: практично у всьому погоджуюсь. Головна проблема на зараз - безлад у керівництві клубу. Купа незрозумілих персонажів, які невідомо за що відповідають, а натомість - провали на усіх основних напрямках роботи. ІМС намагається уособити в собі функції власника, спортивного директора, голови селекційної служби, прес-аташе клубу, керівника відділу стратегічного планування, психолога-мотиватора і казна кого ще. При цьому на все це йому не вистачає ані часу, ані фахових знань.
Найбільш розумним та адекватним рішенням було б найняти нормального менеджера (геннерального директора), який би привів з собою штат фахівців (або найняв їх на конкурентних засадах) і лише вкладати гроші на підставі обґрунтованого кошторису. Але це ж ІМС - логічні та розумні рішення то не його варіант.
Он Ахметов, який має значно суттєвіший фінансовий ресурс, давно вже розглядає "Шахтар" як бізнес-модель, попри усі свої слова про безмежну любов до футболу. Саме тому гірники вміють робити якісний промоушн своїх гравців (і не тільки тих, хто був куплений за кордоном!) та вигідно їх продавати. Продаж одного-єдиного Мудрика перекриває за грошима усі наші нещодавні продажі (Забарний, Миколенко, Циганков), хоча я вважаю, що Віктор аж ніяк не гірший за Михайла, і має коштувати десь співставних грошей. Але менеджмент "Шахтаря" якісно спрацював, яскраво презентувавши Мудрика в ЛЧ, а ми разом із Циганковим борсалися у другорядних єврокубках, до того ж не дуже вдало.
Також можна подивитися у бік "Руху", який вже пару сезонів "натягує" академії як ДК, так і ШД, завдяки комплексній якісній роботі з молоддю.
Скажу більше, клуб "Динамо" замість того, щоб прислухатися до доволі професійних порад, як маленька дівчинка ображається та кривить губки. Це також свідчить про управлінську кризу.

З повагою, Parker.

ViAn сказав...

Parker, доброго дня!
Я б все ж більше загострив увагу не на ІМСі, бо ж власник точно не зміниться. Головний тренер - фігура. Луческу - фігура у світовому футболі. Так, може бути така фігура, як Ребров 10 років тому. Молодий тренер, який як тренер ще нічого не досягнув. Але він мав власну ідею, власну філософію. І він себе реалізував. Його команда - іспанці. І команда всі ці роки з ним. Це важливо. З'являються нові іспанці, дехто йде. Але Босх, Мельгоса і Вісенте Гомес працюють в одній команді. У Реброва є результати. Але 10 років тому ІМС прийняв ці ідеї, пішов на революцію в академії, на побудову системи по всій вертикалі. Та Ребров тоді не зумів дотиснути, авторитету не вистачило. Авторитет сьогоднішнього Реброва інший. Він би зараз вже дотиснув. Авторитет Луческу ще більший, ніж у Реброва. Але Луческу топчиться на місці в Динамо. Він зараз у глухому куті. Він вже 2 сезон у глухому куті. Без ідей, без свіжості. Динамо не розвивається - важливо. Без розвитку командного немає і і індивідуального зростання. Луческу повинен залишити Динамо. Потрібно щось міняти, бо так далі тривати не може. Але Луческу ж отримує зп, хорошу зп. Тому сам він не піде. Гроші зайвими не бувають. Динамо ж із ним продовжує деградувати.

Анонім сказав...

Ежели ИМС не смог выдержать Реброва какой Мельгоса? Ты дай мне результат!сейчас и за минимум зелени!

Анонім сказав...

Если што это Стас.

ViAn сказав...

Стас, а хто сказав, що ІМС не витримує Реброва? Все навпаки. Він всі ці роки багато разів пропонував Реброву повернутись. Тут питання досвіду і амбіцій. Цілком можливо, що зараз найкращий момент для повернення Динамо до іспанської філософії. Вже у новій реальності. І Мельгоса тут є найкращим варіантом. Об'єктивно.
Якщо йти іншим щляхом, то це інший шлях. Побачимо яким він буде. Папшун - тренер лише для однієї команди. Він не є будівником вертикалі. Вертикаль - все ж особлива ментальність людини, особлива філософія і вміння думати ширше, маштабніше.

Анонім сказав...

В своё время Ребров поставил условия...ИМС не выдержал.И это его ошибка На длинную ошибка!

Анонім сказав...

Гм. Опять Стас

ViAn сказав...

Так, я написав про це. ІМС вирішив, що людські відносини важливіші за результат. Така він людина. По людські - нормально. Але непрофесійно це. Ребров же профі і він вихований інакше. Саме ця людяність до футболістів не дає Динамо можливість прогресувати. Можливо ІМС змінився.

Parker сказав...

Привіт усім!
Чергова поразка наших юних дарувань. Забивають багато, але й пропускають чимало. Плюс з 12 матчів маємо дві нічиї та дві поразки. "Шахтар" випереджає нас реально, а "Рух" - віртуально.

З повагою, Parker.

ViAn сказав...

Parker, я би акцентував увагу на тому, що Костюк продовжує експерименти. Пара центрбеків у цьому сезоні - Балаба і Михавко. Хороша пара, надійна. Але Костюк вирішиввипустити Коробова. Ще молодшого гравця, з хорошими габаритами, але низькою швидкістю. Хлопець різко виріс за рік на 10 см. І це на його кординацї позначилось. Організму треба перебудуватись. Костюк хоче всім дати довіру і час. От і дав. Наступного матчу знову гратиме Балаба зі старту.

Parker сказав...

Вітаю, ViAne!
Можливо, я щось не розумію в цьому житті, але результат команди не може залежати від того, що один молодий хлопець виріс на 10 см. Він же не 4 автоголи ударами головою забив? Якщо він наймолодший, його мають страхувати та допомагати партнери, а для цього тренер має на це звернути увагу.

З повагою, Parker.

Parker сказав...

Блін, це просто жах! Жах не в результаті гри, жах в її змісті. Руїна в головах, психологія невдах в душах, безпорадність та байдужість в очах...

З повагою, Parker.

Анонім сказав...

Стас.Средние игроки посредственная команда!

ViAn сказав...

Матч я знову з технічних причин не бачив. Але просто хочу звернути увагу, що на лавці запасних були гравці з дубля. Михавко і Саленко. Можна було б сказати, що тренер підтягує молодь. Але Михавко - центрбек. Саленко - опорник. При цьому в заявці були ще Сирота, Біловар і Рамадані. А атакувалбних гравців аж Беніто і Царенко. Тобто легко зрозуміти, що в заявці повинні були бути хтось із списку: Пономаренко, Янчиишин, Лобко, Калін, Пашко чи Кремчанин - гравці групи атаки. Але це логіка. Луческу і логіка наразі не дружать.

ViAn сказав...

Подивився огляд матчу. Геніальний суддя, який не бачить удара в ногу і дає другу жовту... Це дійсно геніально. Особливо це геніально перед матчем із шахтою. Не вірю я у такі геніальні випадковості.

Parker сказав...

Вітаю, ViAne!
Я б не шукав тут теорію змови, адже вилучень у складі ДК в цьому сезоні вистачає, при чому абсолютно по ділу.
З такою грою нам буде, м'яко кажучи, складно з "Шахтарем" хоч з Ванатом, хоч без нього.
Щодо матчу з "Колосом"тезисно: у Ваната вже кілька турів як збився приціл; Буяльський сьогодні зіграв слабше свого рівня; Волошин виблиснув у кількох попередніх іграх та теж здувся; захист (і не тільки чотири захисники!) вчергове зіграв погано
У мене все.

З повагою, Parker.

ViAn сказав...

Parker, доброго дня!
Я хочу акцентувати, що другої жовтої у Ваната не було. Це рішення судді впилнуло на гру з Колосом, вплине на гру із шахтою. Це факт.
Що тренерський штаб на лавку запасних з дубля взяв центрбека і опорника. Хоча вибіратакуючих гравців у дублі є. При тому, що опорник і центрбек у заявці не були потрібні. Там і так було 2 центрбеки, а ще опорник і 2 захисники Малиш і Вівчаренко. А от атакувальних гравців там не було. І от тут - Луческу. Це його рішення. Чи можна за таке рішення критикувати? Втрата очок. Лише 1 заміна. Луческу повністю відповідає за те, що не взяв у заявку Пономаренка, Кремчаниначи когось іншого з групи атаки. Вони могли б вийти і реалізувати, щось створити. Луеску відповідати повинен за свої нелогічні рішення.

Parker сказав...

ViAne, я не сперичаюсь щодо того, щщо Луческу, як один з творців цієї ситуації має відповідати. Унього досить багато нелогічних рішень. Те, що нам на матч з ШД треба буде щось міркувати з форвардом - це теж факт. Хоча, думаю, що консервативний Луческу випустить Беніто.

З повагою, Parker.

ViAn сказав...

Parker, сьогодні Шурик, Олександр Попов, залишив коментар під своїм постом стосовно ситуації в Динамо, причин. І там, як не крути, в усьому вина Луческу. Можу зробити копію і вставити сюди. Можна просто зайти до нього і прочитати. Як я розумію, що Луческу зараз в піке знаходиться. Нікого не слухає, навіть помічників. І у нього в усьому винні судді, дороги, трава і т.п... Він не знає виходу, не хоче його шукати. На Думку Луческу команда вкомплектована і готова до чемпіонства, а заважають обставини, вічні обставини...

Анонім сказав...

.Ну да.Самое простое и относительно дешевое это всё спихнуть на главного тренера и потом его уволить! ИМС так обычно и поступает.Результат мы все видим.Стас.

ViAn сказав...

Стас, так Шурік каже, що ІМС готовий був підписати ряд якісних гравців. На думку Шуріка якісних. І що відмовився від підписання Луческу. За що купив, за то і продаю)))

Анонім сказав...

Я бы очень задумался на счёт правдивосьти такой инфы.Вспомни других тренеров под которых он якобы покупал игроков!!! На тобі Боже що мені не гоже это про ИМС.Накупить говна и потом не знать куда его втулить.

Анонім сказав...

Это Стас.

ViAn сказав...

Стас, у будь-якому випадку Динамо на сьогодні має вкрай погану історію в центрі захисту. І абсолютну відсутність форварда на матч із шахтою. Форварда банально немає, будь-якого. Та й у групі атаки по суті залишились Волошин і Буяльський. І все, прірва. Я Шуріку довіряю. Він людина абсолютно не зацікавлена в негативі. І вкрай рідко пише негатив. Ще рідше видає інсайди.

Parker сказав...

Вітаю, ViAne!
Дуже цікаво було б прочитати. А то щось я не знайшов. Але якщо ситуація така, як Ви описуєте, то на це має впливати власник клубу, а його, судячи з відсутності хоча б якоїсь реакції, все влаштовує.
До речі, дуже цікавий та показовий момент: новий тренер "Шахтаря" зустрівся з президентом клубу. І це новина від вчора або й сьогодні. Тобто президент не займається наймом співробітників, це робота генерального директора. І це, на мою думку, правильно. Або Суркіс має сам себе призначити на аналогічну посаду, або не втручатися в роботу найнятих фахівців, питаючи в них про результат їх трудових звершень. На зараз у клубі головує повна безвідповідальність.

З повагою, Parker.

ViAn сказав...

Александр Попов
Межул Илья 1. Главный тренер нереально загнал команду (физически) на сборах и на самом старте сезона. Но тогда это еще не было критическим фактором, команда понимала свою игру и в плане психологии не было еще проблем.
2. Низкий уровень защитников (особенно, центральных) и отсутствие при этом комплектации команды новыми кадрами (а хорошие варианты, по моей инфе, были).
3. Постоянные голы в свои ворота (да еще в большом как для Динамо количестве) не могли не сформировать негативную психологию по части неуверенности и боязни ошибиться.
4. В последнем временном отрезке команда не понимает (или понимает только частично), чего от неё хочет главный тренер.
5. Слишком повышенное внимание главного тренера к сторонним факторам, которые якобы могут быть определяющими, странное закручивание самых разных странных гаек (полный информационный вакуум о тренировочном процессе первой команды, который длится уже больше двух недель - это не к клубным медиа вопрос/претензия, например) - вместо всего этого, как мо мне, гораздо полезнее и эффективнее было бы фокусироваться на своих собственных огрехах как тренера, особенно в контексте тренера-психолога.
6. Зацикленность на выбранном курсе. Очень многие авиакатастрофы, которые произошли во время захода на посадку, стали следствием того, что командир был зациклен на том, чтобы посадить самолет с первого захода во что бы то ни стало, несмотря на целую череду УЖЕ допущенных ошибок, которые в сумме являются критическим фактором и полностью исключают возможность посадки - требуют ухода на второй круг. Главный тренер Динамо, по моим субъективным ощущениям, именно в схожей зацикленности и находится. И не слушает никого, как тот командир самолета не слушает призывы второго пилота и штурмана прекратить заход на посадку и уйти на второй круг.

ViAn сказав...

Сформульовано чітко і ясно. Безумовно, є багато не сказаного. Це теж відчувається. Головне - вихід із ситуації один, він всім зрозумілий.

Parker сказав...

Вітаю, ViAne!
А Ви могли б скинути посилання на цю дискусію? Дуже цікаво почитати усі коментарі. Дякую.

З повагою, Parker.

ViAn сказав...

https://www.facebook.com/shurik.dk
Це профіль Шуріка. Там обмеження, виключно для друзів. Тому не впевнений, що цей матеріал для всіх доступний. Матеріал 2 дні тому розміщенний. Він перший у його стрічці.