середу, 7 лютого 2024 р.

Ставка на Михавка

 

Всі помітили як змінилась риторика інсайдерів? Таки змінилась, насправді. Загальний фон СаШо доволі сприятливий. Сам Олександр грає у мовчанку. Із ЗМІ не спілкується взагалі. Йде робочий процес. І його задачі насправді доволі важкі. Чому? Бо головний суперник активно посилюється кадрами. Так, поки це все доволі молоді гравці, яким знадобиться певний час на адаптацію. Безумовно для бразильців головна мотивація – ЛЧ. У чемпіонаті вони далеко не завжди вмотивовані віддаватись на всі 100%. Але в середині колективу є чітка динаміка. Клуб купує дорогих гравців. Це свідчить про амбіції і розвиток. Але підсилюється шахта і структурно. Бо у тренерський штаб зайшли цікаві фахівці. У той час як Динамо взяло Сергія Федорова. Стабільність.


І не тільки шахта посилюється. Кривбас, Полісся, навіть Колос. Динамо же робить акцент на тому, що головне підсилення – Андрій Ярмоленко. Безумовно гравця такого рівня, із таким досвідом, зрілістю, майстерністю і амбіціями немає у жодного клубу. Але у нього є одна проблемка – здоров’я. Далеко не факт, що Ярмола може витримати без травм 3-4 місяці. Все ж він вибудував свою чітку мету – 2 роки в Динамо. Все як у Андрія Миколайовича Шевченка. Хороша традиція, насправді.

Якщо ж говорити про риторику, то наразі загальний тон такий, що підсилення шукають. Але. Але, знову це на словах, гравці вимагають захмарні контракти. І що Динамо не хоче платити більше. Це логічно. Саме тому риторика така, що навіщо платити більше, якщо стільки власних вихованців поряд. СаШо дійсно активно награє Михавка, Гусєва, Царенка, Пономаренка. Навіть Маткевич, Кремчанин і Пашко вже отримали свої шанси. Не здивуюсь, якщо в якомусь матчі з’являться і інші таланти академії. Я про Білого, Осипенка, Озимая. І, безумовно, великий інтерес є до Павла Люсіна.

Всі ми усвідомлюємо, що ставка на власну школу – добре. Але власна школа не може закривати всі позиції. Безумовно бувають роки по набору, як 2002. Нагадаю, що це Нещерет, Забарний, Вівчаренко, Бражко і Ванат. І Динамо тут дійсно влітку зробило хороше підписання Тараса Михавко. Молодий гравець, який дійсно готовий для дорослого футболу. Саме тому підписали і Брагару. Ставка на українців – вибір тренерського штабу. Легіонерів то набрати можна. Сумнівної якості. Збирати вершки з талановитих українців по іншим клубам – хороший рецепт. Це теж трансферна робота. Але для атмосфери у колективі необхідно купувати і легіонерів, купувати за гроші. Тут треба як продавати, так і купувати – ознака амбіцій і життя.

Риторика блогерів така зараз, що навіщо купувати легіонера, якщо є Тарас Михавко. І дійсно на зборах виглядає все так, що Тараса СаШо активно награє. До старту сезону залишилось 18 днів. До закриття трансферного вікна залишився 1 місяць. Навіщо тренеру гравець в оборону, який не проходив збори разом із командою? Тому буде все так, як є.

Дякую ЗСУ!!!

18 коментарів:

Стас сказав...

Для покупки хорошего лега нужно тратиться! А я не хочу этого делать.Мне легче нанять "блогеров", которые напишут про Тараса Михавко! И так будет ещё очень долго. ДК будет медленно падать...

Parker сказав...

Мої вітання, колеги!
Можливо, Михавко зможе стати наступником умовного Забарного та Миколенка, а можливо, і ні.
Але проблемною є позиція не тільки центрального захисника. Майже кожна позиція в центрі поля потребує підсилення. Смішно вважати, що у найближчий рік хтось вийде на рівень гри умовного Буяльського чи умовного Шапаренка в його кращих кондиціях. Адже зараз Микола теж не виглядає готовим хоча б відсотків на 70 своїх можливостей. Аналогічно, важко уявити, хто може замінити Ваната. Номінально маємо Беніто, Супрягу та Пономаренка, але Беніто ніколи і не досягне рівня Ваната, а Супрязі з Пономаренком ще працювати і працювати. Та й позиції вінгерів не є прямо чудово укомплектованими: якщо все гаразд з Ярмоленком, Волошиним, Кабаєвим, Караваєвим - то ще більш-менш, але осінь продемонструвала, що цього недостатньо. До того ж, Караваєв, а особливо - Ярмоленко не молодіють.
Якщо брати до уваги молодь - то окрім згаданого Михавка щось, можливо, вийде у Царенка, бо людина намагається грати на полі не тільки ногами, а й мізками.
З приводу легіонерів, їх якості та ціни: умовні Макуана та Бадібанго не коштували величезних грошей, та й їх заробітна плата навряд така, яка не по кишені умовному "Динамо". І тут я погоджусь зі Стасом - Суркіси не хочуть витрачати гроші. Мова не йде про мільйони, а й про сотні тисяч. І це можна зрозуміти, але тоді не треба розповідати про мету виграти чемпіонат. Знову мушу констатувати, що відверта комунікація в клубі з вболівальниками відсутня як така.

З повагою, Parker.

ViAn сказав...

Я вважаю, що Динамо треба вийти із якоюсь заявою. Назвати стратегію існування і розвитку. Клуб орієнтується виключно на українських гравців, бо за наявні гроші не може придбати гравців рівня основи. Саме така заява буде чітко зрозумілою всіма. Але за наявною інформауцією клуб шукав легіонерів. Але не домовився. Давайте об'єктивно. За скільки Динамо купило би захисника рівня Дениса Попова, але легіонера? За скільки Динамо готово продати Попова? Менше 7-8 млн навіть розглядати пропозиції ІМС не буде. Чи готово Динамо витратити 8-10 млн на центрбека зараз?

Питання риторичне.

Безумовно при відсутності якісних підписань рівень Динамо скоріше за все продовжить падіння. Але є і інша історія, що молодь вся вистрелить. СаШо вистрелить. І ця команда із Нещеретом, Гусєвим, Дячуком, Михавко, Вівчаренко, Бражком, Брагару, Царенком, Волошиним, Пономаренком, Ванатом і іншою молоддю заграє так, що змусить нас всіх змінити свою думку.

Факт простий. Динамо не готове витрачати 10 млн на трансфер. А дешевше гравців підписати належної якості - рідкісна вдача.

Стосовно Макуани, Полісся... я б поки не поспішав так оптимістично їх сприймати. Склад у них вкомплектований із гравців, яких відсіяло Динамо і шахта. Тобто рівень у гравців є, амбіції є. Але просто так гравців не відсіюють. А те, за що відсіяли, це виявляється на довгих дистанція, як правило. Макуани це теж стосується. Його теж відсіяли у Франції.

Стас сказав...

ViAn ,Але за наявною інформауцією клуб шукав легіонерів. Или делает вид что их ищет. И только лишь за тем чтобы их не найти! Причины я уже тут называл.

ViAn сказав...

Стас, я просто скажу тобі так, що давай подивимось на об'єктивну історію. Фред - МЮ, Фернандіньо - МанСіті, Дуглас Кошта - Баварія, Луіс Адріано - Мілан, Вілліан - Челсі. Можна продовжувати ще довго цей ряд. Ти розумієш про що мова? В Бразилії знають, що через шахту можна потрапити в топовий європейський клуб. Клуб грає зараз у ЛЧ і дає там результат. Відповідно підписати якіснго гравця із такою історією набагато простіше.

Динамо же може похизуватись лише тим, що вигідно продає українців. Саме тому переконати легіонера дуже важко. Переконати українця дуже легко. Відкриваєш трансфермаркет, а гравці обов'язково відкривають, і бачиш скільки бразильців у шахті. А у Динамо македонець, сенегалець і нігерієць. Всі це розуміють. Динамо робить ставку на українців. А шахта чітко орієнтована на легіонерів. І те, що продали Мудрика і Тпубіна. Це добре, але це не система. Так склались обставини. Тепер продають Судакова і Матвієнка. Після Мудрика ой як складно буде продати. Всі усвідомлюють ризики. Як і апетити. Тому спрогнозую, що Судаков і Матвієнко надовго у шахті. Як бачимо, що Матвієнко почав деградувати останній рік. Судакова теж мже таке чекати із часом.

Тому висновки прості, що Динамо вкрай важко підписати якісного легіонера саме через свою кадрову політику.

Leonidas B сказав...

Вітаю усіх! Щодо Динамо, то воно не дуже тішить результатами, багато помилок, щодо придбань то ІМС включив виживання, він на баче сенсу вкладатися в команду поки йдуть активні бойові дії, вважає що вкладатися поки не варто. Зеленський таки зняв Залужного, не пережив що у того більше рейтінг чим у нього, не любе хто має свою думку, призначення Сирського, генерала який має залежність від Зе, несе собою багато ризиків, Зе продовжує розколювати суспільство. Усім мирного неба.

ViAn сказав...

Леонід, я безумовно так само переживаю ситуацію із Главкомом. Та створювати ідолів - неправильно. Валерій Залужний свого останнього слова не сказав. Але треба дивитись на війну відкритими очима. У 2023 Залужний не зумів реалізувати плани. Їх так розкручували, так озвучували. Створили нові бригади, люди йшли туди із задоволенням. Але 2023 - провал. Військовий провал. Можна довго говорити про відсутність авіації, про мінні поля, що головна задача - зберегти людський ресурс. Це правда. Та по факту ми очікували результати, вони є, але до Токмака не дійшли, Бахмут не повернули. Ситуація така, що Залужний немає чіткого плану як зрушити з тієї безвиході, де ми зараз. Гравців ми змінити не можемо. Так, ми чекаємо на літаки. Чекаємо на снаряди. Однак, якщо Главком і його команда генералів нічого не може зробити, то треба міняти Главкома і команду.

Єдиний вихід від Залужного - нарощувати людський ресурс. Тобто м'ясо. Тому вихід заміни цілком логічний. Тут питання, що Сирський - дійсно суперечлива фігура. Всі хотіли б побачити молодого Главкома із європейською освітою і свіжими поглядами. Але це питання лише конкретної людини. Факт зміни Главкома і його команди - назріло ще з осені.

Parker сказав...

Усім вітання!
2ViAn: європейські та й американські військовослужбовці вже давно не воювали з армією, яка б була хоча б приблизно такого ж рівня, як і їх власна. Вони живуть у своєму фантастичному світі, де у повітрі сотні бойових літаків та гвинтокрилів, де супротивник не має далекобійних артилерійських та ракетних систем, де чисельність армії ворога не відіграє жодної ролі. У нас з росіянами парітет практично в усьому, а в деяких компонентах ми навідь поступаємось. Плюс, поки наші та іноземні політики півроку теревеніли про контрнаступ, агресор теж не сидів склавши руки і готувався до оборони. За планами західних військових у перші кілька днів українського наступу ми мали б подолати до 9 км, але самих тільки мінних полів було 17 км.
А чи не є Сирський таким самим генералом, з того ж тіста, що і Залужний? Іншими словами, на хіба міняти шило на мило?! Єдина причина, на мій погляд, це те, що Залужний мав настільки високий авторитет серед військових, що міг не дослухатися до "професійних" порад політичного керівництва України та наших західних колег, які геть відірвані від реальності. А от Сирський подібного авторитету не має, та й тепер буде зобов'язаний Зеленському відпрацювати призначення на посаду головкома.
Так що звільнення Залужного - нерозумне рішення з будь-якого боку.

З повагою, Parker.

ViAn сказав...

Parker, я скажу так, що міста звільняє тільки піхота. Так, можна домінувати у повітрі, мати куди більший запас ракет. Але без піхоти не звільнити жодного метра. Жодна країна немає такого досвіду, як ми. Залужний перебував у ступорі. Його головний мінус у тому, що він не бойовий генерал. Але сильний стратег. Він сам визнав не так давно, що його стратегічний задум провалився. Він вважав, що будь-яка країна, будь-яка армія при втраті сотень тисяч людей зупиниться. Але орки людей не рахують. І визнання такої помилки - говорить про те, що вся стратегія була помилковою.

Про Сирського я нічого не знаю. Він бойовий генерал. Але який він адміністратор і стратег я не знаю. Я очікував звільнення Залужного. Тут все логічно. Наша справа маленька - робити все для перемоги. А все інше побачимо. По факту 3 штурмова повертається в зону бойових дій. Побачимо куди і з якими задачами. 2 місяця відпочили, переозброїлись. Вони зараз є надією на зміни. Ідола із Залужного не треба робити. І Сирський теж не Дамблдор.

Leonidas B сказав...
Автор видалив цей коментар.
Leonidas B сказав...
Автор видалив цей коментар.
Leonidas B сказав...

Залужний визнає, що план наступу був розрахований по натівських підручниках на чотири місяці, протягом яких ЗСУ могли дійти до Криму. Але цього не вийшло і українські сили просунулись усього на 17 кілометрів. Але не його вина що політичне
керівництво не забезпечило військових всім необхідним, не було авіації, достатньої кількості бронетехніки, РЄБ, машин розмінування, боеприпасів і т.д. до наступу запоребрик встиг вибудувати дуже потужну лінію оборони. кілька ліній, наступ не розпочинали доки ворог не побудував ці лінії, бо чекали більше техніки така була воля Зе, після Харькова та Херсону, Зе запровадив робити ставки де вимагав озвучувати всі плани, які потім через кротів потрапляли до ворога. Щось Зе має звичку оточувати себе людьми, які мають родичів у раші, Арахамія з Сочі, у Подоляка рідний брат в ФСБ працює, у Ермака батько працював у ГРУ, у Сирського батьки та брат живуть у раші, шанувальники путіна, та скрізь народу що працювало на Януковича. Десь в травні Зе втратить легітимність, буде триматись тільки на багнетах, за законами військового часу він буде мати право, але питання будуть бо нелегітимний вже, будимо дивитись як на це буде реагувати суспільство.

ViAn сказав...

Леонід, я хотів би, щоб всі виклали своє коріння. Я можу сказати так, що по батьківському роду я киянин. І що по чоловічому роду і моя прабабуся, і мій прадід народились в Києві. І що вони із українського роду, козацьких родів тих полків, які стояли з 16-го сторіччя в Києві. Легко знайти в реєстрових книгах того часу моїх пращурів, українців у Києві.

Але от мій дід в 1941 році, в 13 років, був вивезений прабабусею в Казахстан. В 1945 він повертався додому через самару... Так, у мене в самарі є родичі і моя бабуся москалька. Багато родичів. Мій племінник одружений на дочці орківського генерала фсб, до 22 року жив у москві.

По мамі мій прадід - генеральний прокурор совка, який очолював групу прокурорів підчас нюрнберського процесу. На ньому крові, у тому числі українців.... рідкісна мразота. Але оце пряме родство дуже допомогало жити всім у часи совка.

Про світлу частину маминого казати багато не буду. Але там польська і німецька кров. Доволі цікаві там роди. Але оцей німецький рід Сіменсів у часи совка... як і польській рід Ягеллонів... все складно, насправді.

Але я маю багато родичів у московії.

По Залужному і наступу по підручникам НАТО... Це говорить про те, що Залужний не усвідомлював нічого, якщо планував наступ по підручникам НАТО. Я в це не вірю. Ми не наступали по натівським стандартам. Ми наступали так, як могли. Без авіації - дійсно було важко реалізувати.

ViAn сказав...

Рамадані пішов. Діало наступний. Зайдемо в сезон із 1 легіонером. Це буде рекорд за всі роки з 1991, напевно. Бо навіть у 1991 у нас було 2 легіонера.

Parker сказав...

Усім привіт!
Досить цікава ситуація: Рамадані у першій частині чемпіонату періодично виходив на заміну, у товариських зустрічах на зимових зборах також активно залучався до гри. Хто, на думку Шовковського, буде підміняти умовного Бражка в разі якихось проблем?! Андрієвський та Шепєлев?
Дивна трансферна політика клубу - маючи проблеми з комплектуванням, відпускати гравців. Я б зрозумів, якби хтось був запрошений на цю позицію, його б награвали на зборах і гравець щось демонстрував, але ж такого не відбувається. Менеджерський геній Ігоря михайловича в усій красі.
У мене лише одне питання: як настільки розумна людина як Шовковський погодився на таке на самому початку тренерської кар'єри? Має ж бути якась самоповага?

З повагою, Parker.

ViAn сказав...

Parker, доброго дня!
Тут все просто. Рамадані - талановитий гравець. І якщо йому довіряти, давати достатньо ігрового часу, то він зможе стати якісним гравцем. Але час він не отримує. Я так розумію, що за рік він не спрогресував. Об'єктивно за рік не спрогресував і Царенко. Важко розвиватись без ігрової практики. Навпаки, починається деградація. Ціаренко весни 2023 і Царенко зараз - різні гравці. Рік тому він був сильніше, цікавіше.

Саме тому на лавочці можуть бути гравці, які або вже мають достатній досвід, щоб тримати рівень. Мова про Андраєвського чи Шепелєва. Або таких гравців, які можутб набирати практику у матчах дубля. Саме тому зараз відстоюється повернення турніра Ю-21. Там зможуть отримувати практику ті, хто за віком не проходять у дубль.

Я впевнений, що ідея відправити Ромадані в аренду - виключно ідея СаШо. Він хоче отримати гравця із практикою, який буде прогресувати.

Parker сказав...

Привіт усім!
Рубрика "Думки футбольних людей":
1. С. Палкін: "Жоден легіонер не відмовив нам через війну в Україні".
2. С. Палкін "Ми купляємо легіонерів щоб не ганьбитися в єврокубках".
3. І. Суркіс "Якби не війна - за чемпіонство змагалисяб дві команди "Шахтар " та Динамо".
4. І. Суркіс "Полісся" та "Кривбас" то МОЇ суперники у гонитві за чемпіонство" (в контексті того, що інші клуби підсилюються, зокрема і легіонерами).

Мої висновки: Ахметов, попри усі свої знання (а я так собі думаю, що їх не менше, ніж у Суркіса) не озвучує питання, пов'язані з клубом.
Те, що "Шахтар" зараз і протягом останніх років переважає "Динамо" - заслуга менеджменту гірників на чолі з Палкіним.
"Шахтар" розуміє, що жоден клуб у світі не може досягнути нічого, навідь на внутрішній арені, без легіонерів. Успішні виступи у власному чемпіонаті призводять до потрапляння в єврокубки. Єврокубки дозволяють заробити гроші. Єврокубки дозволяють продемонструвати свою молодь, щоб її вигідно продати.
Ігор Суркіс помилково вважає, що якщо він протягом війни вирішив не вкладати у розвиток клубу гроші, то ніхто цього робити не буде. Але це призведе (і вже призводить!) до непотрапляння в єврокубки та неможливості вигідно продати своїх гравців.
Ігор Суркіс вважає, що чемпіонат України - це його особисте протистояння з іншими клубами або їх президентами. Тобто футбольний клуб - це не бізнес-проєкт, а спосіб задоволення власних хворобливих амбіцій.
Думаю, що більшість наших проблем лежить саме у цій сфері...

З повагою, Parker.

ViAn сказав...

Parker, доброго вечора!
Я скажу так, що говорити про палкіна і ставити якого в якийсь приклад - принизливо. Людина місяцями живе за кордоном в преміум умовах і жаліється на ситуацію, що як йому важко. Людина злосний аліментщик. У якого стільки сєпаров в структурі, той же ракицький. Для мене менеджмент шахти -люди, яких не можна наслідувати і ставити у приклад. Все почалос із Чигринського і Кравченка. Обох віджали безкоштовно у клубів, які їх виховали. І продовжуючи Йовічем і тим, як вони його підло у Дніпра 1 віджали. Вкрай мерзотні люди. Як їх власник, так і менеджмент, так і гравці... саме тому це шахта, сєпарская команда.