вівторок, 18 грудня 2018 р.

Підсумкові роздуми


Загальна думка більшості по підсумкам сезону добре відома. Але ж всі ми знаємо, що наша думка не є вирішальною. Навіть той пустий стадіон на останньому матчі нічого не змінить. Президент Динамо любить свою команду. І він буде робити все так, як хоче. Ми не зможемо вплинути на зміни в політиці клубу, в селекційній роботі. Ми не вплинемо на тренерський штаб. Це закритий клуб для своїх. І грають вони для своїх. Так вже склалось за останні роки. На словах все для вболівальників. Але ж слова – лише слова. Нам і далі будуть розповідати про молоду команду, про те, що їй менше року. Потім буде лише рік. А потім ще більше омолодження. І знову побудова вже нової молодої команди із новими молодими гравцями. Тому для себе важливо визначитись. Хто винен у тому, що ми зараз маємо те, що маємо?



Загальний підсумок який? Динамо влітку провело достатню кількість трансферів. Витратило на це більше 20 млн. євро. По суті лише Сідклей останні 1,5 місяці почав стабільно грати. Але використовують його не в захисті, а в групі атаки. Не від хорошого життя це робиться. От ми і маємо, що витрачена велика сума грошей, а віддача майже нульова. Цілковито логічним виглядає інший аспект, що краще підписати 2 гравців по 10, а можливо і 1 за 20, але такого, щоб був готовий одразу грати і підсилювати команду. Саме через це основний висновок достатньо простий. Літні втрати вільними агентами групи гравців тільки ослабили конкуренцію в команді. Була багато матчів, де тренерський штаб взагалі або не мав ким підсилити гру з лавки, або не робив замін. По суті першу частину сезону команда провела без форварда. При всій повазі до Артема Бєсєдіна. Але він зупинився у розвитку. Безумовно ставка на нього провалилась.

Тренерський штаб першу частину сезону грав трійкою Сидорчук, Гармаш і Буяльский. Абсолютно бездарна, сіра гра. Нарешті в кінці жовтня з відомих причин тренерський штаб дозрів і зі старту почали грати Шапаренко, Шепелєв і Буяльський. Саме в цей час ми побачили яскраву командну гру. Команда полетіла. А от кінцівка сезону пов’язана із травмою Буяльського і знову все більшому поверненню до Сидорчука у складі. З його появою командна гра стає суттєво повільнішою, ми більше втрачаємо м’яч. Легко побачити, що в центр поля потрібен ще один гравець. Бо Че Че не виправдовує очікувань поки. По суті трійка Шапаренко, Шепелєв і Буяльський є безальтернативною. Команда потребує придбання якісного гравця в центр поля.

Незалежно від підсумків жеребкування. Греки в лютому – складна задача. Там так само багато іспанців, португальців. Ми вже це проходили. Про греків поговоримо ближче до матчу. А зараз і далі про підсумки.

Найважливішою проблемою, на думку багатьох, таки залишається слабкість тренерського штабу. І дійсно Хацкевич відверто нестабільний тренер. І команда при ньому навіть стабільного складу немає. Він шарахається, не може визначитись. Майже регулярно вже другий сезон у команди однакова проблема – два діаметрально протилежні тайми. Тренерський штаб стабільно провалює цикли. Хоча все ж виходить з групи ЛЄ. Можна казати про те, що реально важко оцінити силу тренера. Для цього треба провести експеримент і дати потренувати одних і тих самих гравців різним тренерам. Та все ж є вже певні моменти, які кажуть про відверто проблемні місця у цього тренерського штабу. Однак, я не сперечаюсь із тим, що бувають і цікаві матчі. Але коли Динамо возять Карпати і Астана – викликає відверте здивування, величезні питання і дуже вже негативний настрій. І це при тому, що цей самий склад в кінці жовтня возив шахту. А це задачка достатньо важка. Ми ж це розуміємо. Де логіка? Чи це тренерський штаб навмисно віддає ініціативу, навмисно йде по тонкому? Але добре відомо, що де тонко, там і рветься. Поки я не бачу у молодого Динамо стабільності. Є якісні гравці, але тренерський штаб не використовує всі резерви. Той самий Цитаішвілі довів, що він повинен бути в ротації. У Динамо ж по суті є лише Вербіч і Циганков, як флангові вінгери. Сідклей, як я вже писав, це захисник. На крайній випадок латераль по всьому флангу. Але він точно не вінгер. Тому то при дефіциті кадрів, маючі в молодіжній команді такого вибухового, технічного, агресивного гравця, який вміє вносити злам у хід матчів, глупо хоча б в домашніх матчах не випускати його на 10-15 хвилин, щоб дати відпочинок або Віктору, або Беньяміну. Це нормальна практика. Та тренерський штаб продовжує розповідати, що у нього немає якості у гравців. І це при такій шаленій молоді. Якісний сплав молодості і досвіду повинен дати результат. Тільки от ці гравці із досвідом – треба виміряти, треба думати, треба вміти відпускати тих, хто пересидів і брати тих, хто відповідатиме стратегії розвитку команди.

Хацкевич буде і далі тренувати. Яким би слабким не був цей тренерський штаб, але ІМС хоче дати йому шанси. Цілком можливо, що зростання молоді і прогрес цих тренерів буде йти паралельними стежками. І що ми врешті решт отримаємо якісну, стабільну гру і сильного, готового тренера. Та я приєднуюсь до думок багатьох. Головний резерв у розвитку Динамо – повна зміна тренерського штабу на більш молодих західних фахівців, які будуть дивитись на сьогоднішнє Динамо не під кутом динамівського серця.

Воротарська позиція – глобально. Денис Бойко є №1. І всі його помилки, іноді жахливі, дійсно можна було б виправдати матчами, де він тягне все. Таких матчів в цьому сезоні достатньо було. Хоча і є декілька матчів, де саме жахливі воротарські дії призвели до наших поразок. Достатньо згадати нещодавній матч із Олександрією. На мою думку тут треба мислити стратегічно. Треба суттєво почистити цю позицію. В команді є відверті пасажири, як Рудько і Бущан. Їх час давно вийшов. Їм давно не 20. Треба починати награвати поступово воротаря, який не буде допускати провалів. Навіть в нашому чемпіонаті є Бандура, є Паньків. Достатньо цікаві воротарі. На мою думку вони точно не гірші за Дениса Бойка. І не варто забувати про Кучерука і Нещерета. Треба визначитись і зробити ставку. Руслан Нещерет може в 17 вже починати награватись у першій команді.

Кажуть, що Динамо гостро потребує у підсиленні захисту. Чи так це? Насправді ця ланка достатньо прогнозована. В кінці сезону чітко вималювалась основна четвірка – Кендзьора, Бурда, Кадар і Миколенко. Насправді захист – така лінія, де експерименти повинні бути мінімальними. У Динамо достатньо молодий захист. Кадар у свої 28 дійсно тут дядько. Середній вік 23,5 р. Та в запасі є 3 гравці, які майже не грають на сьогодні. До того ж позиція лівого захисника більш ніж укомплектована. Тому логічним буде те, що Піварича взимку будуть продавати. Це виглядало логічним ще влітку. Але тоді підстрахувались. Зараз же із вірогідністю 95% можна стверджувати, що хорват залишить Динамо. По іншим гравцям, таким як Шабанов і Морозюк не думаю, що будуть прийнятті якісь рішення. До літа скоріше за все вони залишаться. Чи будуть розбивати центр захисту? Кадар в Динамо суттєво додав в ціні. Зараз ми можемо його за 6-7 млн продати. Він і сам про це каже. Найбільший його плюс – сильний перший пас. А от швидкість – найгірше. Дуже вже угорець повільний. Хотілося аби на його місце придбали іншого гравця, або Шабанов отримав більше часу. До того ж не варто забувати про Попова. Все ж його теж вже час починати потроху підпускати к першій команді. Тому особисто я не очкую великих змін. Під питанням лише Кадар. Тоді Динамо вийде на трансферний ринок по цій позиції. Та наразі до літа тут скоріше за все змін не буде.

Півзахист – найбільш складна тема. Вибір гравців тут величезний. Але так вже склалось, що час розставляє все по місцям. Хацкевич не хоче робити різких рухів. Та еволюція привела до того, що основною трійкою є Шепелєв, Буяльський і Шапаренко. На підміну Че Че і Сидорчук. А от Гармаш і Андрієвський взагалі майже не грали. До того ж є ще хоча і травмований, але надзвичайно талановитий Мікель Дуелунд. Він також буде грати навесні. Одужає і буде грати. Тому особисто я хотів би, що команду залишили Буяльський, Гармаш і Сидорчук. Та щось підказує, що команду залишать Гармаш і Андрієвський. І точно буде придбаний ще один гравець в цю зону. Як і цікаво хто ж з молодих гравців отримають шанси на зборах. Булєца і Алібеков – легко передбачити. Цілком можливо, що будуть і інші хлопці. Той же Білошевський. Він типовий гравець для Хацкевича. Але окрім габаритів і жорсткого відбору має ще й перший пас, вміння грати у значно більш швидкісний футбол, ніж Сидорчук.

У групі атаки всі запитують про Буено. Чи повернеться він в Київ? Складно сказати.  Я умов договору не читав. Та схоже Хацкевич на нього не розраховує. Тут взагалі багато моментів. Я вже написав, що на мою суб’єктивну думку Бєсєдін на сьогодні не прогресує. Він 2 роки тому виглядав значно цікавіше. Вся суть Артема при Хацкевичі – виключно величезний об’єм роботи на полі. Важкої надзвичайно. Багато боротьби, пресингу. Мало ефективності. Форвард повинен все ж забивати, створювати. Бєсєдін лише бореться. Тому дійсно краще було б подумати чи потрібен він Динамо взагалі. Якщо Хацкевичу потрібен, то він буде в обоймі. Та моє бачення форварда трохи інше. А те, що буде придбаний новий форвард – взагалі справа давно вирішена.

Можна думати, що передбачити весняне Динамо складно. Та насправді зміни будуть мінімальними. Обойма залишиться. Підуть ті, хто останні 1,5 місяця не грав. Прийдуть максимум 2 нових гравця. Молодь підпускатись нова не буде. Хіба що дійсно Цитаішвілі отримає реальний шанс. Але 2 гравця будуть точно під основу. І вони скоріше за все одразу будуть грати зі старту. Тобто це будуть дорогі і якісні придбання. Кажуть, що гонка озброєнь цієї зими відновиться. І обидва гранди українського футболу почнуть купувати дорого. Побачимо!

Дякую за увагу!

12 коментарів:

Parker сказав...

Приветствую, ViAn!
Несколько мыслей по поводу:
1. Второй сезон мы проваливаем отрезок с конца августа по начало октября, а это значит, что есть недостатки в летней подготовке.
2. По поводу двух разных таймов - очевидно, тренерский штаб не может донести до игроков мысль о том, что выходить на поле нужно готовыми к игре и битве.
3. О плохом умении настраивать команду говорит и тот факт, что мы значительно больше теряем со слабыми командами, нежели с сильными.
Однозначно, 3 минуса тренерскому штабу.
По составу:
1. На мой взгляд, Бойко нужно подтянуть игру на выходах, при чем игру как руками, так и ногами. Но, с учетом того, что тренером вратарей остается Михайлов, на прогресс в данном вопросе особо рассчитывать не приходится. Единственный, кто при Михайлове стабильно играл на высоком уровне, был Шовковский, но это лишь в следствие самоорганизации и стремления к совершенствованию самого Александра. Иные вратари, как собственные воспитанники, так и пришедшие из вне ничего не показали у нас и в дальнейшем особо не улучшили свою игру. Согласен с тем, что Рудько и Бущан уже сейчас должны определиться со своим будущим. Как минимум один из них должен покинуть команду.
2. Не совсем согласен по защитникам: считаю, что Шабанов не оправдал надежд, но возникает вопрос о том, почему не начинают наигрывать того же Попова? Также очень нравился Очигава, но ему толком не дали себя проявить, а теперь, по слухам, и вовсе отправляют в перволиговый "Днепр 1".
Проблему вижу в правом защитнике, т.к. за спиной Кендзеры нет никого. И Тымчика до лета возвращать не собираются. Универсальному Морозюку пора искать новый клуб, уровнем ниже. Это мой лично первый кандидат на выход.
До того момента, пока в первой команде не закрепится Цитаишвили (да и еще один игрок, способный подменить Цыганкова не помешал бы), стоит оставить Сидклея на позиции вингера. А значит, Пиварич пока еще нужен. Кроме того, его конкурент Миколенко может закрыть позицию ЦЗ.
В полузащите однозначно нужно избавляться от Гармаша и Сидорчука. Это кандидаты № 2 и № 3 на выход. Также, на мой взгляд, напрасно был возвращен в состав Андриевский, ему нужно играть и, как минимум, нужно искать вариант с арендой. Буяльский в сочетании с Шапаренко и Шепелевым выглядит более-менее пристойно, посему, возможно, можно пока его оставить. Че-Че пока не оставил по себе определенного впечатления, но он может быть полезен при позиционных атаках, когда нужно контролировать мяч.
Кандидат № 4 на выход - это Буэно. Совершенно непонятно, чего ждать от этого игрока. Возможно, у него есть скрытые таланты, но они скрыты уж как-то слишком тщательно.
По форвардам: у нас есть силовой форвард Беседин, универсал Русин и легкий и быстрый Супряга. В зависимости от того, какого форварда (или форвардов?) мы купим, кого-то из этой троицы стоит отправлять в аренду.
Состав мне видится таким:
Вратари (3): Бойко, (Рудько или Бущан), молодой вратарь.
Защитники: ЛЗ - Миколенко, Пиварич, Сидклей (после решения вопроса с вингерами); ЦЗ - Кадар, Бурда, Попов, Миколенко (хотелось бы второй шанс для Очигавы); ПЗ - Кендзера, молодой исполнитель или новый игрок.
Полузащитники: ОПЗ - новый игрок, Буяльский, Алибеков; ЦПЗ - Че-Че, Шепелев; АПЗ - Шапаренко, Дуэлунд, Булеца.
Форварды: новый форвард, двое из тройки Беседин, Русин, Супряга.

На выход: Морозюк, Сидорчук, Гармаш, Буэно.
В аренду: Андриевский Беседин, Русин или Супряга.
На вход: форвард, ОПЗ/ЦПЗ (6/8), правый защитник.

Но все эти расклады годятся только для ситуации, когда мы никого не потеряем из основной обоймы. В противном случае нам придется выходить на трансферный рынок помимо тех трех позиций, которые я указал выше.
Все это сугубо мое мнение, при этом я ратую за то, чтобы проблемные позиции закрывали собственные воспитанники. Так, например, если Алибеков хорошо себя проявит на позиции опорника, отпадет необходимость приобретения сюда игрока.

С уважением, Parker.

Алексей сказав...

20 м евро за Циганкова- норм сумма и возможность прогресса для парня, хороший вариант как по мне

Leonidas B сказав...

Спасибо ViAnу за статью! Очень грамотно сделан анализ даже с учётом полезных мнений посетителей блога. Хорошо замечено, что главная проблема на сегодняшний день это тренерский штаб, который не способен поставить команде игру, плюс неудовлетворительная подготовка на сборах, большая текучка кадров, тасование то в одну, то в другую сторону, а игроки это чувствуют, отсюда бывают совершенно провальные матчи, что показывает неудовлетворительную профпригодность наставников. Даже Шева уже смог за тот промежуток времени, который он у руля сборной, определиться с основной обоймой игроков. По сути на вторую половину сезона надежда только на талант молодых игроков, и на сохранение высокой квалификации уже основных Цыганкова, Вербича и бл-ть кого ещё добавить, дальше все идут, которые два-три месяца назад были в резерве - Шапаренко, Миколенко, Сидклей, Чече. Правильно замечено, об этом года четыре назад говорилось, что надо брать одного игрока высокой квалификации раз в сезон - лучше годная шуба, чем заплатки на старую. В межсезонье скорее всего возьмут только напа. Отдадут может кого-то в аренду, не более. Основные подвижки будут летом после подведения итогов за сезон, там и решится доля ХАНа и товарищей. А напа хотелось уровня Мбокани, такого же высокого и мощного, готового продавить, умеющего играть головой, с этим у нас полный швах, и достаточно подвижного.

Стас сказав...

Уж сколько времени прошло,а чего изменилось? Как была нужна универсальная собака так она и по сей день нужна.То что Супряга никакая не замена паре Мбо-Мораес,так от этого ничего не поменялось,правда? То что Бойко кипер стрёмный так это не фокус ни для кого из болел ДК!Говорил и далее буду говорить для популистов спецом,ничего толкового только с помощью своих воспитанников никакой клуб выиграть не может! Даже Барсой с Реалом это доказано и это не смотря на их классные футбольные школы. Даже такому тренеру как сегодняшний Хацкевич под его видение нужны игроки! И если ты зная все плюсы и минусы взял его на работу то с его мнением на счёт трансферов ты должен считаться!

Parker сказав...

Приветствую, Стас!
Ни сколько не защищая Суркиса, отмечу, что Хацкевичу, скорее всего, было озвучено о наличии финансовых трудностей и он, тоже весьма очевидно, на эти условия согласился. А даже если Суркис наобещал кучу денег на трансферы и обещаний не выполнил, у Хацкевича была прекрасная возможность озвучить свои претензии в летнее межсезонье и благополучно покинуть команду. Тем более, что основная проблемная позиция форварда не была усилена. Но он никуда не ушел. Значит, соглашается работать на таких условиях. А, следовательно, должен решать поставленные задачи, используя иные ресурсы, например, тренерские идеи.

С уважением, Parker.

ViAn сказав...

Parker, добрий вечір! Я не сперечаюсь із тим моментом, що Морозюк - варіант на вихід. Та тут ситуація достатньо цікава. Якщо підписувати когось в цю зону, то навіщо влітку повертати Тимчика? Тому Морозюк до літа залишиться. Тим більше, що він може закривати багато позиція на полі. Сидорчук - все наші бажання. А не Хацкевича. А по Буено ситуація надзвичайно складна. Ми підписались. І це говорить багато про що. Розторгнути оренду не так і легко як здається. Це ж оренда з двома опціями. Сантос задоволений Гонсалезом.

ViAn сказав...

Олексію, 20 млн за Циганкова - дуже мало за сьогоднішніми цінами. Мінімум 40. Мінімум. І це зараз. А через 1,5 роки, коли ми будемо його продавати, то думаю це буде 60-70 млн. І це не просто слова. Віктору ще є куди прогресувати в Динамо. А через 1,5 роки можна і продавати його.

ViAn сказав...

Леонід, Хацкевич має залізне алібі. Він будує молоду команду і у нього немає форварда. Тому він на 99% залишиться і на наступний сезон. А по трансферам у Суркіса гроші знову з'явились. Тому нас чекають великі трансфери взимку.

ViAn сказав...

Стас, Хацкевичу потрібно вчитись. Вчитись і вчитись. Бо навіть із наявними гравцями він не вміє їх правильно використовувати. Він вчиться разом із командою. І, як на мене, рівень багатьох гравців суттєво вищий за рівень тренерського штабу, нажаль.

Анонім сказав...
Адміністратор блогу видалив цей коментар.
Parker сказав...

Вітаю, ViAne!
Питання в тому, чи розраховують в "Динамо" на Тимчика. Звичайно, він повернеться влітку, адже оренда закінчиться. Та от чи буде він грати? Приклад Андрієвського перед очима. А вміння Морозюка закрити багато позицій нівелюється низькою ефективністю його дій на полі.

З повагою, Parker.

ViAn сказав...

Parker, добрий вечір! Мені не відомо наскільки ви регулярно дивлись матчі Зорі. Я дивився декілька матчів. І легко побачити, що Тимчик - не просто ключовий гравець. Це гравець, який тащить на собі Зорю. Андрієвський не був ключовим гравцем у Зорі. А от Тимчик - гравець набагато цікавіший за Кендзьору. І впевнений, що Хацкевич це бачить. Тому логічно, що на Тимчика розраховують. Бо Динамо потрібен гравець із такою швидкістю, такими діями в атаці. Тому я впевнений у тому, що в наступному сезоні саме Олександр буде основним правим захисником Динамо. Наступний сезон - 2019/2020.