четвер, 25 квітня 2019 р.

Про зміну стратегії розвитку!


Взагалі я не хочу казати про матч Динамо проти шахти. Всі все побачили вчора. Відверто обидві команди не вразили. Та все ж ми розглядаємо все крізь призму гри Динамо. І тут можна сказати сміло, що ми не побачили агресії, не побачили гри на максимумі. Ми не побачили палаючих очей. І не було надриву. Гравці бились, але це все силовий футбол. Обидві команди грали без ризиків. Лише декілька разів у другому таймі гра розкрилась. Був порив. Він тривав хвилин 10 максимум за всю гру. А потім знову жорстка гра у відборі, позиційні атаки. Нічийна гра, яку багато хто охрестив ніякою. Може дійсно так.


Чому я написав про це? Вчора прозвучало одразу два великих сигнали. Спочатку слово взяв генеральний директор Резо Чохонелідзе. Все у нього порядно, спокійно, виважено. І потім фраза, що клуб не поспішає із плануванням майбутньої трансферної компанії. Чому? Бо у кінці травня клуб визначить нову стратегію розвитку. Дивна фраза. Ми ж всі знаємо про стратегію розвитку.
А потім було вью ІМСа. Де він також дуже стримано пройшовся по матчу. Але найцікавіше все там же, що він слідкує за розвитком команди. Чи прогресує молодь, чи прогресує команда в цілому. Фраза про те, що в таких матчах головне – командна міць, потужність і характер далеко не випадкові. Це прямий текст. І адресований він не нам, а головному тренеру Динамо.
Оця вся історія про відсутність командного розвитку. Далеко заглядати не треба. Командно ми не бачимо прогресу. І нова стратегія розвитку – абсолютно не стратегія. Стратегія – ставка на власну молодь. А от розвиток – да. Без розвитку не буде прогресу. Про що ж це? Легко зрозуміти. У Олександра Миколайовича через місяць завершується контракт. І вже зараз пішло обговорення продовження контракту. Чи підписання іншого тренерського штабу. На мою думку Хацкевич відпрацював два роки. Є досягнення, є здобутки і є провали. Провалів багато. І командного розвитку ми не побачили. Що рік тому, що зараз ми граємо в однаковий футбол. В однаковий за змістом. Команда не прогресує. А молодь окремо прогресує. Це добре.
Тому щось в середині народилась думка, що обговорюється питання зміни стратегії розвитку виключно у розрізі людини, яка зможе дати більше цій команді. Є відчуття, що ІМС вже на фінішній прямій рішення. І що остаточно все буде вирішено після матчу у Харкові. Хоча я думаю, що остаточне рішення приймалось за підсумками вчорашнього матчу. І це рішення не на користь Хацкевича. Залишилось місяць почекати. А там буде вже все зрозумілим.
Дякую за увагу!

25 коментарів:

ViAn сказав...

Стас, а хто на твою думку у МанСіті потужний у групі атаки? Агуеро, Стерлінг, Бернардо Сільва, Давід Сільва, Гюндоган, Фернандіньо, Марез, Жезус, Фоден, Сане, де Брюйне? Щось не бачу тут щодного потужного гравця. А як вони вигризають боротьбу. По глибині лавки, так Хацкевичу ж пропонували взимку двох форвардів. Не тільки Соля. Він сам відмовився. А тепер каже, що треба було таки брати. Так чиє це було рішення не брати ще одного форварда?
Ми не приймаємо рішення. Як на мене, то у Хацкевича є системні проблеми. Наприклад Кадар, який продовжує привозити. Гравець вкрай нестабільний. І це при наявності Шабанова, який навесні провів всі матчі дуже потужно. Якість Попова ми побачили. Це надзвичайно потужний гравець. Саме такого нам на стандартах зараз не вистачає. Хто лікар Хацкевичу у тому, що він не використовує Попова? Чому у багатьох командах не бояться ризикувати і награють гравців, яким 17-18 років? У нас є ціла група прекрасних гравців. Треба ставити. Як вчора Цитаішвілі показав себе у відборі. На швидкості він не поступився Тайсону і корпусом віддтер того від м'яча. От і невеличкий гравець, але дуже жорсткий. Не вистачає атакуючих гравців? Є Ісаєнко, є Шулянський, є Волошин. Їх можна садити на лавочку, а не тримати там по 5 руйнівників. І випускати на 10-15 хвилин. Це нормальна практика. Нажаль Хацкевичу не вистачає сміливості. Тому команда топчиться на місці. І дійсно важко сказати що буде при іншому тренері. Але я погоджуюсь із тими, що час настав щось змінити. Хацкевич зробив для цього Динамо вже все, що зміг. Треба попробувати інших фахівців. Та рішення за ІМС.

Vitosom сказав...

Профутбол задал конкретный вопрос по поводу тренера, и на Пасху, в передаче мы услышим ответ ИМСа. И что то мне подсказывает что Хацкевич остается на следующий сезон.

ViAn сказав...

ІМС на самі конкретні запитання завжди відповідає обтікаємо))) Більше того, чкільки було випадків, коли він казав, що ми такого гравця не купуємо, а на наступний день із ним контракт підписували)) Тому вірити ІМСу неможна, він ніколи не скаже правду. Команді ще 7 матчів грати.

Parker сказав...

Перенесу сюда мой ответ для уважаемого Стаса из-под предыдущего поста:
Приветствую, Стас!
Докупать и чистить придется при любом раскладе. Сидорчук, Гармаш - это самые первые кандидаты на выход. Люди потеряли место в основе даже не взирая на кадровые проблемы клуба. А к ним, на мой взгляд, могут присоединится Русин, Беседин, Пиварич. Форварды так и не воспользовались предоставленными им шансами, а без хорвата мы уже сыграли практически полный сезон. Да и Беседин как сломался осенью, так и только-только начнет работать в основной группе. Иными словами, у нас оказалась целая куча игроков, которые по разным причинам не могли и не могут помочь клубу.
Что до позиции Шапаренко, хотелось бы взглянуть на Дуэлунда, а то он тоже пока больше лечился, чем играл.

UPD: на самом деле, наши трансферы при Хацкевиче и не от Красникова были достаточно успешными - Кендзера, Кадар, Пиварич, Вербич, Дуэлунд. Главная проблема в наличии двух или более центров принятия решений в клубе.

С уважением, Parker.

ViAn сказав...

Parker, добрий день! Про гравців на вихід поговоримо пізніше. А от по трансферам Хацкевича, то Кадар - трансфер Реброва. По суті ж трансфери із Східної Європи для нашої команди завжди були успішними. Тому і не дивно, що Вербіч, Кендзьора і Піварич можна назвати успішними. Хоча Піварич влітку на 99% буде проданий. Там у дублі зараз закріпився Вівчаренко. Він вже стабільно грає за ю-21, а хлопець 2002 р.н. І він як і Миколенко лівий або центральний. І я б сказав, що він талановитіший за Миколенко.

Parker сказав...

Вітаю, ViAne!
В тому й справа, що гравці непогані і витрачено на них було небагато. Я думаю, що ці трансфери, окрімтого, що були зі Східної Європи, так ще й погоджувалися з головним тренером. На відміну від тріо бразильців, двох з яких ми вже позбавилися.

З повагою, Parker.

Стас сказав...

Ох и возит же нас Львов!(((

Leonidas B сказав...

Просто подфартило и ничего больше, игроки явно мечтают о конце сезона в котором всё ясно, а тренер что тренер как-то тренирует через пень колоду, одни и те же грабли - недооценка соперника, небрежность в игре и недисциплинированность команды, плюс это всё накладывается на высокие затраты при малом КПД, сколько вхолостую сжигается физики, но часто впустую.

ViAn сказав...

Насправді ситуація банальна. Хацкевич так і не зробив висновків із минулої поразки цій команді. І знову нас підловили на контратаці. Бо що Бурда, що Кадар - достатньо повільні гравці, як для швидкісних контратак навіть таких бразилців достатньо середнього рівня сірії Б. Тому особисто я чекав коли відбудеться провал і він відбувся достатньо швидко. Ніякої діагональної підстраховки. А Львів просто не вміє грати першим номером. Тому нам пощастило, що ми забили швидкий гол. І ми мали ще шанси на контрах забивати. Навіть в дев'ятьох ми мали забивати. Суддя безумовно в моменті із други вилученням не розібрався. Там обоюдне вилучення. Більше того цей 6 номер награв на 2 червоні. Чомусь в Динамо не вчать падати тоді, коли гравці суперника відбрикуються. Це б суттєво полегшило всю справу. А де Пена таки молодець. Один уругваєць повозив всю бразильську рать)) Він і сподобався.
Цікаво хто буде грати у захисті через тиждень. Бо ми знову втратили на декілька матчів 2 гравців основи. Ще не відомо скільки пропустять Бурда і Кенджьора. Сподіваюсь, що Попов одужає. Знову буде багато молоді на наступну гру. Між іншим за ю-21 вже грали вчора 17-ти річні хлопці, бо немає кому грати. Добре, що там запас величезний від Олександрії, а від шахти взагалі відрив більше 20 очок. Час Кравченко може нарешті прийде. Тут ми всі б згадали Морозюка. Побачимо як буде. Емоції у хлопці є. А грати немає кому. Вербіч вилетів до кінця сезону. Може Бєсєдін екстрімально буде підтягнутий. Може і Дуелунд нарешті з'явиться хоч в дублі. Виграли і добре. Хоча сьогодні Хацкевич вчергове про себе нагадав. А наші хлопці молодцом. Справжні чооловіки, які вже змужніли.

Parker сказав...

Привіт усім!
Дуже важкий матч. Причин, на мій погляд, декілька:
по-перше, відсутність глибини складу. По суті, у нас нема двох рівноцінних гравців на жодну з позицій. І це спільний прорахунок тренерів та президента; по-друге, неякісна підготовка до конкретного суперника. Те, що ФК "Львів" має саме таких гравців, було відомо ще з початку цього чемпіонату. Більше того, вже маємо негативний досвід гри з цією командою. Однак, висновків зроблено не було; по-третє, мені здається, що самі гравці, з одного боку, відчувають безперспективність гонитви за чемпіонство, а з іншого - підійшли до звітної гри з певною недооцінкою суперника, адже практично усі гравці "Динамо" зіграли нижче своїх можливостей.
Ну і фактор суддівства відіграє певну, хоча й невизначальну, роль. І це стосується не тільки вчорашнього поєдинку.

З повагою, Parker.

ViAn сказав...

А я б зробив ще один акцент. Що тренерський штаб навіть у скрутній ситації, коли команді на полі потрібні були руйнівники, коли втомився і Андрієвський, і Шепелєв, навіть у цій ситуації не випустили Сидорчука. Про що це говорить? Думаю, що всім і так це зрозуміло. І Сергію в першу чергу.

Стас сказав...

ViAn,а разве речь только про Сидорчука?))) Центр поля.Очень слабый центр поля.Я понимаю что с деньгами нынче туго,но хорошего разрушителя в центр поля я бы купил.Вот не поскупился бы на всяческий Че че и Буэно,а купил бы классного игрока в центр поля!Плюс Заваров,как говорят злые языки, поехал в Россию за защитником для ДК...Я не знаю как на сие реагировать и как к этому относиться.Если коротко и прямолинейно,то ДК видать нужон центральный защитник опытный...Может быть оно и так.

Parker сказав...

Привет всем!
Тут ведь вот еще какая проблема: под модель, которую выстраивает Хацкевич, действительно нужен высококлассный чистый опорник. Но, скажем, у Реброва ему места уже нет, поскольку там опорник должен быть скрытым плеймейкером или, на худой конец, уметь двигать мяч.
Все будет зависеть от того, кто станет нашим тренером в следующем сезоне или останется таковым.
У нас много полузащитников-универсалов, которые хороши в модели с 2-3 бокс-ту-боксами, но сейчас мы так не играем, а профильных полузащитников у нас кот наплакал. Шапаренко и Дуэлунд чистые АПЗ, все остальные - ни туда, ни сюда. Даже Шепелев умудрялся играть под нападающим.
По Сидорчуку и Гармашу: на мой взгляд, они пересидели в клубе и нужно парней отпускать.

С уважением, Parker.

Стас сказав...

Parker ,ага,возвращаемся к тому,что я написал после того как Хацкевич стал гл.тренером ДК.Так вот я,пускай это будет и нескромно,повторю,даже для гл.тренера и под него нужны будут купленные игроки! И с некоторыми не попадающими в обьектив такого футбола,нужно будет и попрощаться,или, на худой конец, отдать кое кого в аренду в надежде на то,что они могут приглянуться тренеру,что придёт в ДК опосля Хацкевича.

ViAn сказав...

Стас, Заваров дивився гравця, який хоча і грає зараз у Тульському Арсеналі, але належить Аустрії. І після чемпіонату повернеться з оренди. Універсальний гравець, який може зіграти і центрального захисника. Але по суті це опорний півзахисник. Він 90% своїх матчів в кар'єрі провів саме як опорник. Але може зіграти і в центрі оборони. Тому точно його дивляться як опорника. І опорник він цікавий. Ще достатньо молодий. Та він лише один з кандидатів.

Стас сказав...

ViAn , Мохаммед Кадири ? Ничего сказать не могу ибо не слежу за туляками...

Parker сказав...

Приветствую, Стас!
Так и Хацкевичу нужны новые игроки под его видение футбола. Единственное, чего я не понимаю, почему видя необходимость приобретения того или иного игрока (даже без фамилии, только позиция) тренер это не озвучивает, а повторяет заклинание про то, что команда укомплектована.
Весь вопрос в том, что если бы Хацкевич заявил, что ему необходимы, например, еще один форвард и опорник, а позиции усилены не были, то автоматически ответственность за результат ложится на президента, который не купил или на селекционеров, которые не нашли. Если же тренер доволен комплектованием, значит потом, в процессе, пенять на то, что у него не хватает игроков, он уже не имеет права.
Пример: зимой мы знали, что Беседин травмирован и команде не поможет практически до конца сезона. Русин и Супряга не демонстрируют не то что результативности, а даже стабильности в дубле. При этом осенью мы уже играли без Русина, Супряги и Беседина с Вербичем на острие. И при всем этом Хацкевич отказывается от еще одного форварда, даже в контексте аренды. Кто тренеру доктор в данном случае? Тем более, варианты были и есть, вспомним того же Брауна Идейе.
Понятно, что молодежи тоже необходимо давать шансы, и пример Цыганкова, Шапаренко, Миколенко, Попова этому отличная иллюстрация. Но нужно же заглядывать на пару-тройку шагов вперед, нужно думать стратегически, сезон длинный, травмы, карточки, спады не обходят стороной ни один клуб.
А вот этого, а именно стратегического и тактического мышления нашему главному тренеру и его штабу как раз и не хватает. Иными словами, на каждую игру, на каждый турнир, в котором команда участвует, у тренера должны быть планы "А", "Б", "В", а возможно, даже "Г".

С уважением, Parker.

Стас сказав...

Parker,ну,чесслово,я пример Газзаева тебе уже приводил,правда? Не смотри что говорит, а что делает! Понятно что Хацкевич ставит на ноги молодёжь ДК.Понятно что такова стратегия.И она правильна,как по мне.Просто к этому всему нужны ещё и игроки с определённым классом и уровнем ибо на одной лишь молодёжи ты далеко не уедешь.Вон наш новый №14...Не уж то до кое кого дошло что нужон ещё один опытный атакующий футболист? В ценрре поля нету игрока способного отбирать мяч у соперника.Ты посмотри на Шахтёр супротив серьёзных команд без Степаненко...Тогда ты всё поймёшь.

Parker сказав...

Приветствую, Стас!
Кто мешал/мешает Хацкевичу озвучить списки на выход и на вход?! И если со списком на вход могут быть объективные проблемы (нежелание ехать в УПЛ, высокие финансовые запросы, недостаточно денег у Суркиса), то со списком на выход какая проблема? Вот не думаю, что Сидорчука и Гармаша нельзя продать. Аналогично и Беседин с Русиным.
А то нытьё по поводу отсутствия форварда уже начинает просто бесить. Неужели вот прямо сейчас нельзя заплатить китайцам какие-то минимальные деньги, чтобы они без вопросов отпустили Идейе как свободного агента? Не верю. А игрок полностью адаптирован к нашему чемпионату и еще пару-тройку сезонов вполне конкурентоспособен и в ЧУ и даже в еврокубках.
Понятно, что только на молодых далеко не уедешь, понятно, что в каждую линию нужны опытные игроки, способные сделать разницу. А раньше об этом не знали? Русин и Супряга никакие, Беседин травмирован, купили Соля и на этом успокоились. Вот ты себя поставь на место тренера, какие были бы твои действия?
Аналогично, проблема опорника вылезла вчера? Или об этом было известно и раньше? О том, что Гармаш может в любой момент подвести и воспитательные мероприятия у него чаще, чем игры никто не знал?! О том, что Сидорчук после травмы бледная тень самого себя было не видно?
Кто это должен оценивать и ставить перед президентом и селекцией соответствующие задачи?
Если бы вот это все Хацкевич озвучил, а Суркис сказал, не нашли, не могу купить, не хотят ехать, то мы бы понимали, играем теми, кто есть и исходим из наших скромных возможностей. Но Хацкевич молчал и молчит вплоть до неудачных матчей, после которых начинает рассказывать о кадровых проблемах.

С уважением, Parker.

Анонім сказав...
Адміністратор блогу видалив цей коментар.
Стас сказав...

Parker,Хацкевич сам никого продать не может!Потом,а почему ты думаешь что он не говорит о нужных ему игроках с президентом клуба?Другое дело что не нужны абы какие игроки,а нужны игроки способные играть в ото футбол что культивирует ныне Хацкевич.Че че,Буэно это ни о чём.Соля да,купили как раз под Хаца.У меня вопрос,а кого ещё купили под Хаца?
Потом,что тебя удивляет ежели вместо пары Мбокани- Мораес берётся 18-тилетний Супряга? Это о чём вобще? Про Назара я столько писал,что повторять лень,извини.А про опорника,ну,да,я давно пишу.Но не просто про опорника,а про игрока умеющего продолжить атаку,подключиться к ней,имеющего в своём арсенале хороший удар...

ViAn сказав...

У нас є правило. Всі анонімині коментарі видаляються. Правули багато років.
По Ідейє, то він вільний агент наразі.
По трансферам, то давно все було роз'яснено. Без згоди із Хацкевичем не підписується жоден гравець. І всі 3 бразильці були підписані при його одобрямсі. Гонсалєса відправили також при його одобрямсі. Як і Хачеріді, Морозюка. Не треба будувати теорію заговорів. Те, що він не зумів адаптувати Че Че і Буено - виключно проблеми Хацкевича. У нас Дуду і Рафаеля також не зуміли адаптувати. Дуду - кращий гравець чемпіонату Бразилії вже 3 сезони поспіль. А Рафаель після нас багато сезонів був одним із кращих у Бундеслізі. І до нас був на гарному рахунку. Те, що ми не вміємо таких шикарних гравців використовувати - проблема тренерських штабів. У тому ж Львові Че Че, Буено... для них це фантнстичні гравці. І там би вони грали і грали. Там просто вміють працювати із бразильцями. І це дивно. Це питання менеджменту.
По літнім трансферам я написав. Вирогідність того, що прийде інший тренерський штаб наразі дуже висока. І будуть інші гравці. ІМС - дивна людина. Він розповідає про відсутність грошей і підписує за минуле літо на дуже великі гроші гравців. Якщо треба, то підпише ще і гроші знайде.

Parker сказав...

Привет всем!
2Стас: если Хацкевич кого-то просит, а ему этого кого-то не покупают, то он имеет полное право сей факт озвучить, а также сказать, что бороться за чемпионство и кубок с еврокубком он не может. Но он молчит, следовательно, его все устраивает. Более того, мелькала информация, что в зимнее окно Хацкевич отказался от покупки еще одного форварда или взятие его в аренду.
Хацкевич, безусловно, сам никого не продает, но он может и Ддолжен! прийти к Суркису и положить ему на стол 3 списка: на выход, на вход и молодых, которые, по его мнению, могут играть за основу.
А дальше уже работа селекции и президента. И президент может требовать с тренера, если выполнил его просьбы. Я не помню, чтобы Хацкевич жаловался на некомплект ДО начала сезона. Он, конечно, хотел еще форварда, но был расчет на Беседина, Русина и Супрягу. А про опорника никто даже не упоминал, все больше о форварде.
Под Хацкевича купили Кендзеру, Пиварича, Вербича, Дуэлунда, Соля. Также был выкуплен Бойко. Это 5+1 игроков основы, т.е. ровно половина. Надо больше? А куда же ставить молодых? Бразильцев я выношу за скобки, еще раньше пришел Кадар, есть Бурда, вернули Андриевского, взяли Де Пену.
Кстати, за исключением бразильцев, которые либо, что вероятнее, просто не вписываются в концепцию Хацкевича, трансферы-то по соотношению цена-качество вполне адекватные.
2ViAn: относительно Идейе разные источники дают разную информацию, в том числе и о том, что он принадлежит "Тяньцзинь Тэда".
Суркис - удивительный человек не потому, что он рассказывает о недостатке денег, а потом тратит крупные суммы, а потому, что не может выстроить нормальную вертикаль управления в клубе, где существует несколько параллельных структур и несколько центров принятия решений.

С уважением, Parker.

ViAn сказав...

Parker, добрий вечір!
Браун на 100% вільний агент. Він нещодавно про це давав велике в'ю, де згадував про Динамо і прпопонував себе.
А Хацкевич і сам нещодавно сказав, що здійснив велику дурість, коли відмовився від ще одного форварда. Йому пропонували, а він вирішив, що Соля буде достатньо. Та все ж це шанси для молоді. По суті 2 місце вже наше на 99,9%. А перше недосяжне на 99%. Треба награвти активно Попова, Циташвілі, Ісаєнко і іншу молодь. Бо зараз для цього золотий час.

Parker сказав...

Вітаю, ViAne!
Ви, звісно, маєте рацію щодо турнірного становища та можливості використання молоді в матчах, що залишилися. Та от чомусь тренерський штаб на це не зважає.

З повагою, Parker.