середу, 15 травня 2019 р.

Трансферні пошуки. Тренер. ч.6.


Хочеться продовжити трансферні пошуки тренерів. Сьогодні будуть виключно вільні агенти. І все це знову ті люди, які зробили у футболі собі ім’я. У кожного своя історія. Хтось і далі росте як фахівець. Хтось просто зробив на певному етапі неправильний вибір. Для когось Динамо буде викликом. А комусь це просто можливість реабілітуватись і довести свою спроможність робити сильні команди. Між іншим хоча в мій список і не потрапить, але всім нам добре відомий фахівець Хуанде Рамос також зараз вільний. Свого часу він зробив у Дніпрі дуже якісну команду. Та все ж для мене і далі важливим фактором є вміння ростити молодь. Для майбутнього тренера Динамо це є пріоритет №1.
Жорже Жезуш


64-х річний португалець, який у своїй країні є легендою. Чому? Бо він виводив Бенфіку двічі у фінал ЛЄ. При ньому команда дала футболу світовому дуже багато зірок. Починав він кар’єру з самих низів. Поки не добрався до вищої ліги. І тут довелось працювати із багатьма командами аутсайдерами. Та сильний тренер дорогу свою знайде. І після сезону у Бразі, були 6 років у Бенфіці. 3 роки у Спортінгу і останні пів року в Аль-Хілялі. І команду із Саудівської Арваії Жезуш також привів до золотих нагород. Титулований фахівець, який вміє будувати команди. Всі команди грають у швидкісний, технічний, агресивний, сучасний футбол. У мене і досі перед очима стоїть матч Бенфіки проти Челсі у фіналі, коли команда Жезуша за всіма параметрами виграла той матч. Але трофей дістався супернику. У португальці головне – досвід, вміння будувати сильні команди. Головне – що випускники академії і молоді гравці, яких купують, грають. Десятки імен, які і зараз є зірками. Саме при ньому розпочав Ренато Санчес, який привів свою збірну до перемоги на Євро. Саме він вивів у люди Гонсало Гедеша, Віктора Лендельофа, Жоао Консело, Андре Гомеша, Родріго, Бернардо Сільву, Яна Облака, Акселя Вітселя, Неманью Матіча і Давіда Луіса. Такий фахівець наразі вільний і було б дуже цікаво підписати його, і всю команду його фахівців.
Юлен Лопетегі


Багато хто пам’ятає як рік тому цей 52-х річний іспанець перед стартом ЧС підписав контракт із Реалом. Саме він повинен був прийти після ЧС на заміну Зінедіну Зідану. Це викликало величезний скандал і його звільнили. Без нього збірна Іспанії провалила турнір. Цей тренер характеризується саме вмінням працювати із молоддю. Він тренував і Кастілью Реалу, і майже всі юнацькі збірні Іспанії. Та й національну збірну він тренував упродовж двох років. А перед тим була доволі симпатична робота у Порту. Правда останнє місце роботи хоча й зіркове але Реал цього сезону – далеко не подарунок. Лопетегі без Роналду розпочав пошуки альтернативи. Почав награвати більше молоді з академії. Лідери команди після ЧС були вижаті, бо для більшості він став провальним. Лише для Модріча він став фантастичним, бо Лука отримав Золотий М’яч. Лопетегі – тренер прагматик. Він не сповідує яскравий атакуючий футбол. Та він вміє виводити молодь на новий рівень. Це досвідчений фахівець. Прекрасний тактик. Хоча і важко його уявити в Динамо.
Доменіко Тедеско


Цьому німецькому тренеру лише 33 роки. А він вже має за плечима 11 років роботи тренером. Так, більшість цих років – робота із молодіжними командами Штутгарта і Хоффенхайма. Але останні два сезони цей фахівець очолював далеко не останню команду Німеччини – Шальке. І як очолював? Різнобарвно. Перший сезон видався шикарним. 2 місце в чемпіонаті. На команду тоді ніхто не ставив. Всі очікували від Дортмунду, Хоффенхайму, Ред Булла і Байєра боротьби за зону ЛЧ. А тут вискочив Шальке і прорвався на друге місце. Ми ж знаємо, що Коноплянка не адаптувався під футбол Тедеско. Питання і у схемах, і у вимогах до всіх гравців грати не тільки в атаку, а і в оборону. Другий сезон для Тедеско став провальним. При ньому команда йшла у зоні вильоту. Причин багато. Основна, як на мене, це втрата лідерів у захисті, тобто всієї лінії захисту. А це Кехрер, який перейшов у ПСЖ і Налдо, який у чемпіонському сезоні забив 7 голів у чемпіонаті. Хоча головна втрата – лідер команди Леон Горетцка. Та й не витримала команда гри на всі фронти. Все ж ЛЧ – величезне випробовування на міць. Та Шальке першого сезону був дуже сильним. І тренер за два сезони зумів виховати якісну молодь. І продовжував працювати на перспективу. Саме при ньому заграли воротар Нюбель і центральних півзахисник Вестон МакКенні. А нападник Кутучу і вінгер Матондо з 18 років почали запускатись в основний склад. У 33 роки треба розуміти про велику перспективу тренера. І того, що він хоче працювати далі в команді, яка ставить перед собою великі цілі.
Я впевнений у тому, що Динамо і далі шукатиме свого тренера. Нам потрібна людина, яка готова буде багато років працювати. Працювати системно. Вибудовувати вертикаль. Такою людиною здавався Ребров. Але Сергій не витримав навантаження. Не зміг переорієнтуватись у нових реаліях. Хоча як фахівець він дуже сильний. Цікаво подивитись чи вибудовує він таку ж вертикаль в Угорщині. Бо нам майже нічого не відомо про його роботу там. Пошуки тренера повинні тривати. Ми повинні знайти оптимальний варіант. Все зважити. І так, цілком можливо, що і цього разу ми не знайдемо такого фахівця, який дасть швидкі, якісні результати. Та треба шукати.
Дякую за увагу!

38 коментарів:

Стас сказав...

Эриксен? Я не думаю, что ИМС на столько глупый человек!)))

Леший сказав...

А спортарена пророчит кого-то из 3: Хац, Миха или Калитвинцев. Совсем эти писатели старика не уважают))))

ViAn сказав...

Ну, про Еріксона я б не казав поганого. Ще 10 років тому він закладав фундамент сучасного МанСіті. А останні роки працює в Азії. І працює довлі успішно. 71 рік - безумовно показник. Але якщо взяти той самий Шанхай, який він тренував 2 роки, то він заклав там якісну базу власної молоді. І показав сильні результати. Ми не можемо тут бути об'єктивними. Ми хочемо мінімум Гвардіолу і тут все зрозуміло. Ми можемо лише сприймати вибір, який буде. І хто там буде ми скоро дізнаємось.

ViAn сказав...

І ще)) Зараз дивлюсь запис матчу сьогоднішнього. Що здивувало? Поява реклами двох телеканалів. І один з них - Інтер. Фірташ схоже повертається, а з ним і гроші в Динамо. Тому то і трансфери можуть бути, і тренер більш якісний. Все ж у світлі Динамо - добре. У світлі боротьби із олігархами - ні. Але олігархи були, є і будуть.

Parker сказав...

Вітаю усіх!
Результат матчу непоганий, в тому сенсі, що здобули 3 пункти та перемогу над принциповим суперником.
Мінусами є те, що продовжують випускати Сидорчука, ігнорують Дуелунда, який вже майже волає про своє бажання вийти на поле, підтверджуючи це непоганими виступами за молодіжку.
Ну і просто огидно виглядає заява про окремі технічні дії окремих гравців, ніби саме вони є причиною незадовільних результатів команди. І це вже не вперше, що, на мою думку, свідчить про не особливо гарні людські якості головного тренера.

З повагою, Parker.

Стас сказав...

Parkerа я полностью согласен со сказанным Хацкевичем,класс некоторых игроков ДК и их техническая оснащённость оставляют желать лучшего! И это очень мягко говоря!

ViAn сказав...

Стас, а ти знаєш склад, який бездарно програв за всіма статтями, абсолютно за грою в 1996 році Ксамаксу? Максимов, Калітвінцев, Беженар, Шовковський, Лужний, Ващук, Головко, Дмитрулін, Хацкевич, Ребров, Леоненко, Косовський, Кардаш. Шева і Белькевич не грали. Але точно були в обоймі тієї команди. Тоді всі кричали про відсутність майстерності, про бездарних гравців... Скажи, а що змінилось вже так скоро, що команда у 1997 виграла в Барси із загальним рахунком 7:0? З'явилась майстерність? Чи замість Сабо з'явився ВВЛ? Гравці ж не змінились.

Стас сказав...

ViAn ,мой ответ: гений! Гения звали Валерий Васильевич Лобановский! Я уверен в течении ближайших нескольких десятков лет ДК такого гения не видать.Так что твой пример некорректен,извини.

Леший сказав...
Автор видалив цей коментар.
Леший сказав...

Боюсь, что на фоне Хацкевича гением может быть даже Блохин или Леоненко. Стас, не загоняй себя в логические парадоксы:)

Стас сказав...

Леший ,ты лично знаком с Хацкевичем? Я - нет.По сему я не даю никакую оценку его деятельности на посту гл. тренера ДК.Тебе,видать,сподручнее сие делать...

ViAn сказав...

Стас, по Хацкевичу навіть вчора можна розповісти десятки тактичних проблем. І не тільки вчора. Саме тактичних. Геній ВВЛ - безумовно. Але, не тільки геній, а молода команда, якій потрібна була людина, яка правильно направить. Ти ж чув, що не так давно, а саме вчора, сказав ГМС? Далеко не випадково він згадав саме 1996 і прихід ВВЛ. І не випадково у цьому світлі згадують шведа Еріксена. Досвідчений майстер, який дасть потрібний поштовх команді. Все вже вирішено, що буде новий тренер. Питання лише в тому хто це буде. Хацкевич дав цій команді все те, що міг. За це йому велика подяка. Але потрібен інший тренер. ВВЛ вже не буде. Але світ не стоїть на місці. І з'являютья нові талановиті тренери. Нажаль на мою думку Хацкевич приніс себе в жертву. Але він дав поштовх цій молоді. Та не дав команді прогресу.

Леший сказав...

Стас, но ты же и с ВВЛ не знаком, правда? Я же писал про логику и парадоксы:) А если учесть, что результат- основной критерий для оценки любого вида деятельности, то и говорить про Хацкевича не о чем

Parker сказав...

Приветствую, Стас!
Предлагаю говорить (писать?) прямо. Посему, предлагаю назвать имена тех, кто не соответствует уровню "Динамо". Это я не к тому, что таковых нет, а к тому, что возможно, их имена уже давно звучали в наших обсуждениях в контексте того, что им пора покинуть клуб.

И да, наконец-то отмучились, "Шахтер" и де-юре оформил чемпионство. Так что последние три тура уже абсолютная формальность, по крайней мере, для ДК. Кстати, считаю, что вполне символичен тот факт, что именно при Хацкевиче "Динамо" потеряло статус самого титулованного клуба независимой Украины. Ну и Суркис, конечно, тоже соучастник сего события.

С уважением, Parker.

ViAn сказав...

Все ж треба відзначати заслуги Хацкевича. Він стабільно 2 роки поспіль виводив Динамо в 1/8 ЛЄ, а це все ж рівень. І якщо рік тому команда здивувала багатьох у Римі саме змістом гри, то в цьому сезоні ми виглядали на фоні Челсі безпорадно. Але є і інший плюс. Якщо минулого року ми пройшли АЕК на дикому фарті, то цього разу пройшли Олімпіакос абсолютно по ділу. Знову таки минулого сезону навесні команда показала видовищний футбол у чемпіонаті. Зараз ми такого не бачимо. Особисто я вчора побачив наскільки додав Циганков у завершальній фазі. Не випадково Ромео Вендлер публікує у себе відео як всі наші хлопці активно працюють над завершальною стадією. Хорват продовжує ставити Віктору фінішний постріл. І в цьому компоненті Циганков буде додавати, бо помітен суттєвий прогрес у цьому компоненті. Вендлер в Динамо - робота Хацкевича. Тут також великий плюс.
Проблема Хацкевича - робота по ходу матчу. Він не вміє змінювати хід гри, не вміє своєчасно робити правильні заміни. І в цьому сезоні це стало дуже вже помітно. В тому числі і вчора, коли ми робили заміни на 90-й хвилині... Навіщо Шапаренко і Дуелунду виходити на 3 хвилини? Що це їм дасть? Команді це нічого не дало. Не дало свіжості у грі. Бо для свіжості треба робити зміни на 60 хвилині. Та наш тренерський штаб надзвичайно слабкий тактично. І ментально Хацкевич дійсно дозволяє собі принижувати власних гравців. Це робити заборонено. ВВЛ собі такого ніколи публічно не дозволяв. Він казав зажди МИ, і ніколи не переходив на особистості. Хацкевич принижує Шепелєва, Циганкова, Русіна, Шапаренко... і це публічно. Тому ніякого вміння психологічного я не бачу. Нажаль. А ВВЛ був видатним психологом.

IllyaGIP сказав...
Автор видалив цей коментар.
illyaGIP сказав...

Всім привіт.
Пам’ятаю як в кінці минулого сезону,ми тут обговорювали те, що Динамо переможе у цьому сезоні за три-чотири тури до кінця. На жаль сталося усе навпаки. Минулий сезон закінчувався для нас з надією - команда показувала не погану гру. На жаль сезон вдалим для нас назвати не можна.
Інтрига залишилась тільки у тому хто буде тренувати Динамо далі. Надіюся, шо це буде людина яка дасть новий поштовх. Хочеться бачити награні комбінації, відпрацьовані комбінації, впевнені перемоги. Хочеться бачити Динамо на першому місці у турнірній таблиці.
Побачив щойно інтерв`ю Суркіса і не дуже зрозумів, шо він збирається ще побачити в останніх турах. Я думаю що і так всім все ясно. Дійсно треба подякувати за ці два сезони. Так, вони були не вдалі, але подякувати є за що. Треба завжди залишатися людьми. Дякуємо і вирушаємо далі до кращої гри,нових перемог і нових титулів.

Parker сказав...

Вітаю, ViAne!
Не вважаю досягненням Хацкевича вихід до 1/8 ЛЄ. Бо з Ребровим ми виходили до 1/8 ЛЧ та 1/4 ЛЄ. Тим більше, що зважаючи на рівень суперників у групах ЛЄ та грецькі команди у 1/16 ЛЄ (а не італійські, німецькі, англійські, іспанські!) ми, як мінімум, маємо грати з ними на перемогу. А от відсутність внутрішніх досягнень, особливо чемпіонських титулів, суттєві прорахунки у міжсезонній підготовці, слабку тактичну підготовку, значні психолого-педагогічні навички вимагають зміни головного тренера.
Доречі, там, здається, Рангнік звільнився...

З повагою, Parker.

Vitos сказав...

ИМС о Михайличенко думает...

ViAn сказав...

illyaGIP, добрий вечір!
А на чому базувалась наша впевненість? На молодій команді. Саме минулої весни яскраво розкрилась ціла група молодих гравців. Повністю змінився півзахист де основну скрипку грав Шапаренко. Що ми побачили в перші 3 місяці минулого сезону? Ставку на Гармаша і Сидорчука. Які завалили все що можна. Замість тієї команди, яку ми чекали, ми побачили ставку не на тих гравців, які робили результат навесні. Лише в кінці жовтня щось сталось. Я писав тоді що. І знову повернулись у старт Шепелєв, Шапаренко. Стабільно заграв там Миколенко. І команда знову полетіла. Не так ефективно, як навесні. Але результати були дуже позитивні.
Хацкевич сам винен у результатах цього сезону саме через те, що наступив на ті ж самі граблі.

ViAn сказав...

Parker, добрий вечір!
Про звільнення Рагніка було відомо дуже давно. Найого місце прийде Нагельсман. Про це повідомили ще в 2018. Не вважаю грецький чемпіонат слабшим за наш. Навпаки. І Олімпіакос також за історією і складом не поступається Динамо. До того ж чемпіонат в розгарі був. Це величезний показник стабільності. Коли двічи поспіль команда виходить в 1/8 ЛЄ. А порівнювати склади у Хацкевича і Реброва недоцільно. Це прірва. У Реброва був вдвічи дорожчий склад.

ViAn сказав...

Vitos, його запитали і назвали прізвіще. Він і відповів, що думає про нового тренера. Але те, що він думає про Михайличенко... Ясна справа, що ні.

Стас сказав...

Интересно будет глянуть на новый дизайн формы ДК! Ждём воскресения,может у кого есмь мнение по сему поводу?Охотно бы выслушал...

Дмитрий сказав...

Хоть и обещают эксклюзивный дизайн, ничего сверхъестественного от NB не жду. Одна белая, другая синяя + автограф ВВЛ. Шрифты тоже хотелось чтобы изменили.
А по поводу тренера - я бы дал возможность Калитвинцеву... С молодежью работать умеет, опыт работы какой-никакой есть, амбиции есть...да и игрок был умный.

Parker сказав...

Привіт усім!
Я з більшою зацікавленістю чекаю новий дизайн нашого тренерського штабу. І не хотілося б про нього сказати "нічого цікавого".
Щодо Калітвінцева: не знаю, наскільки він захоче співпрацювати з Суркісом та його командою "ефективних" менеджерів. Кажуть, що у Юрія достатньо непростий характер, і що він повністю не наближав до себе навіть Лобановського, який був чудовим психологом і вмів знаходити підходи до гравців.

2ViAn: ну якщо ми будемо хизуватися проходом греків, то в ЛЧ нам робити нічого. І нема нічого дивного у невпевнених виходах з групи ЛЄ.
Дійсно, у Реброва склад був потужніший, але ж він грав не з "Яблунцем" та "Астаною", а з "Порту", "Челсі", "Генгамом", "Евертоном". І грав гідно.

З повагою, Parker.

Стас сказав...

Parker,извиняюсь,что встреваю в ваш разговор,но...Воды в стакане ровно столько сколько в него налили и ни каплей больше! Ребров ушёл потому что хотел иметь состав посильнее того что имел! Ибо не видел подальшего развития команды с теми кто был под рукой... Задача Хаца поставить на ноги пару тройку игроков.Если поставит,значит,думаю,с задачей справился! А разговоры про то,что для нынешнего ДК существует только первое место...Это сродни тем кто голосовал за Зеленского и говорил что он поборет корупцию!)))

Дмитрий сказав...

"Суркис, Красников и Хацкевич на встрече обсудят трансферную политику на следующий сезон." Не знаю кому как, но анализируя сезон и трансферную политику - кто-то из пары Красников-Хацкевич явно лишний на встрече.

Parker сказав...

Приветствую, Стас!
Дело в том, что и "Шахтер", с которым у нас основная борьба за чемпионство далеко не тот, что был во времена Реброва и Луческу. А для постановки на ноги 2-3 молодых есть Мороз и его U21.
А ставить на ноги молодежь, регулярно макая их в дерьмо, это эксклюзивное ноу-хау Хацкевича. Так было с Бесединым, который сырой, хотя при том же Реброве был вполне уже в порядке, так было с Шапаренко, который был отстранен от футбола в воспитательных целях, так было с Русиным, из-за которого потеряли очки с "Александрией", так было с Шепелевым, который не пробил, а отдавал на Цыганкова.
И да, я чуть раньше спрашивал, кто по Вашему мнению не соответствует уровню "Динамо"?

С уважением, Parker.

Стас сказав...

Parker ,середина поля.Плюс купил бы ещё одного центр форварда и ещё одного атакующего флангового игрока.Про Беседина...Гм...Что б долго не рассекаться словом по древку,Челси продлил Жиру.Это сегодняшняя новость.Надобно разжёвывать причем здесь Беседин? Про молодёжь Шахтёра...Да простят меня болелы этой оранжево-чёрной команды но его молодёжка к основе не имеет никакого отношения,ну,или почти никакого.Упор не легов латиносов.А Ребров бы остался ежели ИМС команду усилил тогда нужными игроками.Что-то мне кажется я знаю какими.Как раз теми самыми молодыми гишпанцами,и тогда всё стало бы на своё место.И почему Рауль и почему испанка и почему...Очень плохо когда дела не доделываются.Ещё хуже шарахания в разную сторону из огня да в полымя!

Parker сказав...

Стас, а середина поля это все 3?
Вингеры: Цыганков, Цитаишвили, Вербич, Де Пена. Нужен еще кто-то?
По форварду: тут вопрос весьма скользкий, ибо мы не знаем, кто будет рулить. Хацкевичу нравится Соль, а Беседин такой себе третий сорт - не брак. В смысле замена Солю в случае форс-мажора. С форвардами типа Русина, Супряги, того же Хльобаса у нас не складывается.
Интересно было бы взглянуть на вариант Соль, Вербич, Дуэлунд, Цыганков, Буяльский, Шепелев, Миколенко, Попов, Бурда, Кендзера.
На мой взгляд, на сегодня это практически идеальный состав из тех, кто у нас есть. При этом, Буяльский и Шепелев против более сильных команд должны исполнять роль опорников, а против слабых - ситуативно меняясь поддерживать группу атаки. Возможно, вместо Буяльского в этой конфигурации купил бы крепкого опорника со светлой головой.
Беседин, Русин, Де Пена, Шапаренко, Цитаишвили, Андриевский, Алибеков, Пиварич, Сидклей, Шабанов, Кадар - в принципе, и на замену есть кому выйти, но даже с грамотными и своевременными заменами у наших тренеров не получается. И это еще я не упомянул тех, кто в аренде.

С уважением, Parker.

Стас сказав...

Parker,мне было бы весьма интересно глянуть какова игра была бы в центре поля имей у себя в составе ДК сильную "собаку". Возможно и остальные выглядели бы по другому.Цитаишвили это игрок на вырост и игрок коего думаю будут подтягивать ближе к контракту Циганкова в другой клуб...Я не тренер ДК но я не вижу в составе ДК не только Гармаша и Сидорчука,но и того же Андриевского. Пиварич уверен уйдёт из нашего клуба,так что тут и говорить не про что.Супряга,ну это на очень отдалённую перспективу,а кем играть сейчас.Травмирован был Соль и Беседин,а Хацкевичу нужен был столб с коим можно было бы обыграться партнёрам.Я ведь не даром тебе про Жиру снова написал,правда? Вот Хацкевичу и нужен условный Жиру.Если будет выбор между Бесединым и Русиным выбор Хаца будет не в пользу Назара!Фланговые атакующие игроки...На каждый фланг должна быть пара неравноценных,но хотя бы приблизительно равноценных игрока.По сему Хацкевич всё время и говорит об отсутствии конкуренции.

Леший сказав...

Стас, сравнивать Беседин и Жиру это слишком. Беседин это очень слабый, абсолютно нетехничный и нескоростной игрок. Жиру в сравнение с ним Месси. То что Беседин играет в основе ДК это самая лучшая характеристика нашего ТШ. Я понимаю, что в нем хотят видеть Шацких или Юрана, но он максимум 40% от них.

Стас сказав...

Леший,я обьяснять одно и тоже по двадцать раз не намерен,так что извини...Почему Альваро Мората не играет в Челси,а старичёк Жиру играет? Ладно,всё устал по кругу,одно и тоже...

Parker сказав...

Стас, по Сидорчуку и Гармашу спорить не о чем. Пиварич тоже возрастной игрок и пока еще свежи в памяти воспоминания о ЧМ2018 его желательно продать. Андриевский? Тут сложнее, поскольку он думающий игрок, умеющий перемещать мяч. Хотя и для него, и для Шепелева и Буяльского был бы весьма кстати хороший цепкий опорник, или та самая собака, о которой Вы столько говорите.
Что до столба Беседина - тут ведь все зависит от того, обладает ли команда возможностью варьировать тактику. На сегодняшний день такого навыка у команды нет.

С уважением, Parker.

ViAn сказав...

Я погоджуюсь із Стасом з тим, що Хацкевич не вміє використовувати Русіна. Хоча дивно, як він грав із Вербічем. Все ж словенець абсолютно не підходить під схему із стовпом. Та це абсолютна правда, що схема із стовпом - суть ігри Хацкевича. Нападник чіпляється і скидає. Нав'язує боротьбу, багато пресингує. Обамеянг у Хацкевича б не грав. Та це справа смаку.
На сьогодні головне питання - хто буде тренером у наступному сезоні. На 99% це буде не Хацкевич. А хто - наразі філософія.

Леший сказав...

Стас, намного не понял причём к слабому Беседину тема о слабом Морате. Разве то что они оба никакущие, правда каждый на своём уровне. Уровень Мораты это космос относительно Беседин, но ведь Мората в чукре и не играет. Как не играет ни в апл, ни в родной Испании.

Стас сказав...

Леший ,ну,не понял,что ж,бывает...

ViAn сказав...

Давайте без образ. Все ж повага - справа важлива. Мората знайде свою команду, де знову гратиме. А те, що він не модельний гравець, то так буває досить часто. Особисто я також думаю, що ВВЛ би зробив із Бєса шикарного опорніка. Але для цього треба над цим думати, аналізувати, пробувати. Не коожному таке дано, нажаль.