понеділок, 13 травня 2019 р.

Потрібні зміни!


Насправді сезон вже завершено. Для дубля він ще продовжується. Там хоча і є перевага у 6 очок над найближчим переслідувачем та ще попереду 4 тури. Для ю-19 взагалі боротьба вся попереду. Бо відрив від другого місця ще менший. А от для першої команди Динамо по суті сезон завершено. Чому? Бо перше місце нам вже не світить. Друге місце ми також не зможемо віддати, бо за 4 тури до фінішу недосяжні для Олександрії. Тут би зосередитись на ще більшому награванні молоді. Але знову є ситуація, що до складу збірною ю-20 на ЧС треба відпускати 5 гравців, кожен з яких мав би шанси отримати більше часу. Правда це не стосується Миколенко. Він і так грає. А от Попов, Цитаішвілі, Булєца і Супряга мали б шанси отримати ще більше ігрового часу. Тому чи буде тренерський штаб брати іншу молодь – поки питання. В дублі є достатня кількість хлопців, яким би не завадило отримати шанс на такому рівні.



Тому за 4 тури до кінця вже можна сміливо підвести підсумки. Тим більше, що все йде до того, що наступний сезон стане іншим. Скоріше за все влітку буде перезавантаження. Частина гравців піде. Частина залишиться. Важко називати прізвища. Чому? Бо наразі все знаходиться у підвішеному стані. Але легко побачити те, що най затяті прибічники Олександра Миколайовича бачать все крізь власну призму.
Ми ж не одні розумні. Таких достатньо багато. Балачки про відсутність досвіду вже не проходять. Більшість гравців в обоймі Хацкевича, навіть незважаючи на молодість, проводять 2-3 сезон в першій команді. За два роки можна було побудувати гру. А що ми бачимо? Ми не бачимо гри. Більше того. Ми не бачимо прогресу. Для порівняння варто взяти минулий сезон і цей. Тоді боротьба йшла до останнього туру. У фінальній шістці Динамо майже не втрачало очок. Втрати було лише дві. Команда грала достатньо яскраво. Так, тоді багато хто це пов’язував із Шапаренко, із відсутністю Сидорчука. Ми втратили бали у матчі із Вересом і із Маріуполем. А матчі із головним конкурентом ми  виграли. По суті фінішна різниця у 2 бали – була ознака якості роботи тренерського штабу. Бо ми втратили 3 у кабінетах через помилкове рішення ІМСа.
А що відбувається цього сезону? Молодь дійсно і далі награється. Це головний плюс. Та у порівнянні із минулим сезоном додався лише Миколенко. Інші підключаються епізодично, а не системно. Молодь при Хацкевичі отримала можливість завити про себе, випробувати себе на міжнародному рівні. І більшість з них стали гравцями Збірної. Всі вийшли на певний рівень і перейшли з юнацького до дорослого футболу. Але Шапаренко рік тому виглядав набагато цікавіше. Це ж стосується і Циганкова. Віктор виріс але через те, що командна гра не має змісту і він виглядає як дядько, який тягне на собі команду. Гравці повинні летіти, а вони працюють на полі. Працюють важко і без іскри. Хтось скаже, що треба терпіти. Та вочевидь можна легко побачити регрес не тільки у результатах, а і у змістовності гри. На мою суб’єктивну думку, Хацкевич дав цьому колективу все те, що міг. Він не може далі прогресувати як тренер. І через це буксує талановита команда. Хацкевич залишить по собі молоду команду, де є 5-6 молодих гравці, які ще можуть суттєво додати. Та от для того, щоб ці люди додали необхідна інша команда фахівців, які скорегують правильно склад. Необхідні зміни.
Дякую за увагу!

3 коментарі:

Leonidas B сказав...

По сути коротко и ясно. Возможно Хацкевич и сам это понимает и понял это раньше, но ИМС уговорил его ещё порулить, возможно тогда вопрос по замене тренера не был подготовлен. Теперь просто ждём официоз, надеюсь карты откроют сразу 1-2 июня, не будут тянуть кота за хвост, межсезонье короткое и впрягаться нужно сразу, будет видно каким путём пойдёт или попытается пойти Динамо.

Parker сказав...

Привіт усім!
Автору подяка за матеріал.
На мій погляд, є кілька аспектів роботи цього тренерського штабу.
1. Молодь. Дійсно, за Хацкевича стали гравцями основи Циганков, Шапаренко, Шепелєв, Миколенко. Відродили свою кар'єру Бурда та Буяльский, які, хоча вже й не дуже молоді, але ж ще далеко не вікові гравці. В той же час, так і не отримали своїх шансів Попов, Булєца, Алібеков. Трохи кращою ситуація є для Бєсєдіна, Русина та Цитаішвілі, вони грали хоча і не багато, але ж більше, ніж той же Попов. Окрема історія з Супрягою - взагалі не зрозуміло, навіщо було висмикувати хлопця з "Дніпра". Загалом можна зазначити, що політика щодо молоді була якась аж надто незрозумілою та обережною: у останньому матчі з "Зорею" абсолютно спокійно можна було випускати у центрі поля Алібекова та/або Булєцу, а не Сидорчука та Гармаша.
2. Трансфери. В цілому за Хацкевича ми запрошували достатньо пристойних виконавців - Кендзьора, Піварич, Вербич, Дуелунд, Соль. Однак абсолютно дурна політика керівництва клубу, яке створило кілька центрів прийняття рішень, призвела до марнотратства та втрати часу. Так, якщо б влітку замість непотрібних тренеру Че-Че та Буено були придбані форвард та півзахисник, потрібного Хацкевичу штибу, результати осінньої частини сезону, можливо, могли бути кращими.
3. Рівень тренерів. Тут, нажаль, позитиву майже не має. Достатньо посередній рівень як головного тренера, так і його помічників, якідо того не мали жодних досягнень на тренерському містку. Плюс загальний невисокий рівень гнучкості мислення, тактичної грамотності, стратегічного планування, банальної фантазії. Помилки у літній підготовці команди - два абсолютно однакових провальних відрізка на початку осені.
4. Звісно, частину з цих негативних моментів з тренерським штабом повинен розділити президент клубу, це стосується і запрошення Краснікова та придбання бразильців, та й призначення самого Хацкевича, який був скоріше зручним та керованим, ніж самостійним. Також слід відзначити певну складність при розставанні з окремими гравцями, що шкодить діяльності тренера.
На мій погляд, Хацкевич та його штаб мають піти. Однак перш, ніж призначити нового тренера Суркісу потрібно переглянути модель керування клубом та власну участь у цьому процесі. І, звісно, більш якісно підходити до витрачання обмежених коштів.

З повагою, Parker.

ViAn сказав...

Я впевнений у тому, що поступово відбуваються зміни. В структурі керівництва також. Просто якщо прийде закордонний фахівець із авторитетом, то він допоможе направити ці процеси у правильне русло. Якщо ж прийде хоч і іноземець але ручний, то він не буде міняти менеджмент. Він буде займатись виключно тренуванням і футбольною вертикаллю. І трансферами. Тому дійсно важливо хто прийде на місце Хацкевича.