четвер, 2 січня 2020 р.

Трансферне дно...


Хочеться розпочати цей рік такими собі роздумами про життя. Багато разів вже писав про це. А кожен з нас про це знає. Тут є багато висловлювань мудрих людей, про те, що двічі на одні граблі краще не наступати, а скупий платить вдвічі більше. І що краще 7 разів відміряти, перед тим, як відрізати. Я спостерігаю за трансферними чутками. Як показали минулі роки, що трансферна компанія Динамо, хоча і є таємною, але все зливається. Тому можна бути впевненими у тому, що 90% того, що є у ЗМІ – правда. І всіма цими гравцями насправді селекція цілеспрямовано цікавиться. Так, далеко не всі варіанти стають результативними. Йде вибір. Тому всі ті форварди, про яких написали останніми днями, це абсолютно реальні кандидатури.


Що всіх їх поєднує? Це все гравці 24-26 років. Тобто вже далеко не юнаки. І так наче показують результативний футбол. Та от цінник на них висить який? 2-4 млн євро. В 25 років. Не кажу, що це дворові гравці. Цінник доволі пристойний. Але 4,5 млн у 26 років – вже майже дах. Може подорожчати максимум у двічі.  Вище цей гравець точно не стрибне. Його рівень прекрасно відомий. Це гравець добротний, на рівень ЛЄ максимум. Чи можна потім очікувати від тренерського штабу дива, якщо купувати йому середньостатистичних гравців?
Інша справа – якщо взяти гравця у 18-20 років, який може коштувати і 50 тисяч. Але це той вік, коли цінник ще не говорить про реальні очікування. Бо гравець входить у той вік, коли наступні 2-3 роки сформують його базовий цінник. От Циганков у 21 вже оцінювався у 20 млн євро. Тут легко зрозуміти, що при правильному розвитку, у сильному чемпіонаті, хорошій команді і якісному тренері за 2-3 роки гравець може дорости до 100 млн. А може так і зупинитись на ціннику у 20-25, без прогресу.
Тобто у 24-26 треба або купувати гравців із базовою ціною рівня ЛЧ, тобто 15-30 млн, або 18-ти річних нікому не відомих гравців. Ще один шлях – шлях виховання. Та ми сьогодні про трансферну політику. Динамо йде тим самим шляхом. От взяти один з варіантів. Йохан Болі із Сент-Трюйдена. Син Роджера Болі, брат ще 3 футболістів. Серед яких і Яннік Болі, який пограв у Зорі, скандально її залишивши. Батько – агент гравців. А у Йохана Болі, який зарекомендував себе у Бельгії якісним форвардом середньої руки, до завершення контракту пів року. І тут виникають командочки, які потирають ручонки. Мол візьмемо непоганого форварда за безкоштовно. А там батько багатодітної родини і всіх треба годувати. Контракт не подовжено. Бельгійська команда безкоштовно втратить актив, який нею ж створений. А актив за кращі підйомні піде туди, де краще і більше заплатять. Історія дуже схожа із багатьма іншими історіями. Той же Мораєс на подібних кидаловах і підйомних годує себе і агента. Навіщо пов’язувати себе із такими гравцями? Який зиск? Агент гравця ж не злізе. Вимотає всі нерви. І буде вимотувати весь час перебування гравця у клубі.
Стосовно трансферів в Динамо, то, на мою суб’єктивну думку, найважливіші трансфери – повна заміна всієї вертикалі керування командою від генерального директора, до головного тренера. І вся ця вертикаль повинна складатись із системних, професійних людей, а не із друзів, родичів і колишніх гравців Динамо. Так, я буду писати про це ще багато разів.
Дякую за Вашу увагу!

10 коментарів:

Parker сказав...

Вітаю, ViAne!
Десь років зо два тому ми з Вами жваво дискутували з цього приводу. Тоді Ви запевняли, що в "Динамо" дуже професійні менеджери, скаути і т.д.
Тоді мова йшла і про генерального директора Резо Чохонелідзе і я зазначав, що людина невідомо чим займається, власне, як і купа віце-президентів клубу, які працюють не на "Динамо", а виключно на себе. Суркіс - дуже, м'яко кажучи, некомпетентний менеджер, який не вміє працювати у некомфортних умовах. Реформу в управлінні клубом потрібно було проводити ще у 2010 році, коли до влади прийшов Янукович і стало зрозуміло, що керівництво футболом в країні також переходить до рук наших головних конкурентів, а, отже, треба готуватися до жорстокої боротьби з напруженням усих сил та ресурсів.
Хочу відзначити, що сьогоднішні успіхи "Шахтаря" закладалися в епоху панування Григорія Суркіса в ФФУ та лояльної до братів Суркісів влади. Просто тоді Ахмєтов зрозумів, що це війна, в якій нема місця сантиментам та рожевим шмарклям. Управлінська вертикаль "Шахтаря" є достатньо жорсткою, без купи зайвих людей, чітко спрямованою на досягнення спортивних та фінансових результатів. І хоча наші та їх витрати скоротилися, вони продовжують домінувати, як у внутрішніх, так і у міжнародних змаганнях.
На місці Суркісів я б провів кардинальну реформу управлінської вертикалі, значно її скоротивши, перерозподілив обов'язки, наняв на роботу хоча й не топових, але кваліфікованих іноземних менеджерів та івідсторонився б від спортивної складової діяльності команди. Тренерський штаб запрошував би з Німеччини або Бельгії - їх футбол достатньо близький до українського за манерою, недаремно наші гравці непогано почувають себе у Лізі Жупеле.
Але хоча зараз і новорічні та різдвяні свята та дива не станеться, нажаль...

З повагою, Parker.

ViAn сказав...

Parker, добрий вечір!
Я думаю, що за часів Реброва особисто я бачив перспективи у менеджменті Динамо. Бо Станіславович вибудовував вертикаль. Так, це було на рівні головного тренера і далі до академії. Але це була чітка вертикаль, яка дала результати. Минулого року, коли прийшов Красніков, також була надія, що розпочнуться зміни. Але зміни не стались. Взагалі не розумію, що робить Красніков в Динамо... Та Реброву так і не вдлось пробити стіну далі. Впевнений, що бажання було. Краснікова схоже все влаштовує. ЗП то капає. Напевно для нього це важливіше системних змін. Тому наразі Динамо опустилось в повне дно, бо немає ні вертикалі, ні перспектив. Ситуація набагато гірше, ніж за часів Реброва.

Parker сказав...

Вітаю, ViAne!
Справа не тільки і не стільки у Реброві та його вертикалі. Ви ж пам'ятаєте, що слугувало причиною уходу Реброва з "Динамо"? А саме, те, що Суркіс грубо втрутився у тренувальний процес, фактично заборонивши продавати низку гравців та оновлювати склад таким чином, як це бачив Ребров та його помічники. І ніхто не дорікнув Суркісу з цього приводу - а ні Михайличенко, а ні Чохонелідзе, а ні скаутінгова служба.
Звісно, найбільша відповідальність лежить саме на ІМС, але й інші мають нести відповідальність за свою пристосуванську поведінку. Зараз (та й за часів Реброва!) у структурі клубу не було жодної людини, яка б мала сміливість висловити Суркісу своє невдоволення, незгоду з тим станом справ, який склався в "Динамо". Усі сидять у теплих кріслах і намагаються не дратувати власника своєю незгодою, адже заробітна платня нараховується і сплачується, і немаленька. А нічого іншого ці люди робити не вміють. Он той же Ребров не побоявся покинути достатньо хлібне місце і поїхати шукати кращої долі в Саудівську Аравію а потім в Угорщину. Не думаю, що у "Ференцвароші" фінансові умови є кращими, ніж в "Динамо", та там керівництво не втручається у діяльність тренера.

З повагою, Parker.

Леший сказав...

Виан, очень точный заголовок. Трансфер из Тамбова это прорыв, ну если дно можно прорвать

IllyaGIP сказав...

Усім привіт
Всіх вітаю з прийдешніми святами!!!
І що це за трансфер , хто скаже?
Навіщо нам ще один вінгер? Чи може я щось не зрозумів)))

ViAn сказав...

Parker, добрий вечір!
Ребров пішов з Динамо виключно через те, що втратив мотивацію. Він втомився від тиску. І йому потрібно було дати більше карт-бланшу для награвання молоді. ІМС ніколи не втручається у тренувальний процес. Це міфи. А от стосовно того, що він відмовився продавати ряд гравців, то не думаю, що це стало вирішальним для Реброва. Скоріше навпаки. Саме те, що Ребров вимагав сезон на перебудову, щоб награти більше молоді. Бо потрібні йому трансфери Динамо дозволити не могло на той момент. Тому просто вирішили так. А наразі Ребров вже озвучив, що готовий повернутись в Динамо. І це багато про що говорить. Він переглянув свою позицію, відійшов морально від тиску. Цілком можливо, що ми можемо стати свідками його повернення влітку.

ViAn сказав...

Офіційна позиція Динамо по Беніто вже відома. Я так розумію, що Родрігеса дійсно будуть працевлаштовувати в інше місце. Тому клуб банально займається тим самим, що ми бачили рік тому по Де Пене. Вільні агенти. А тут гравець молодіжної збірної Нігерії. 21 рік. Може вистрелити. Прикладів багато. Саме такий вік, коли гравці вистрілюють. В цьому цимус африканських гравців. Тим більше, що він дійсно може грати і центрального форварда. Взагалі атака Динамо із темношкірими гравцями може змінитись, стати більш атлетичною. А сезон буде коротким. Матчів не так і багато. Я взагалі не роблю поспішних висновків по гравцям, яким 18-22 роки. А от по тим, кому 25 і старше висновки робити набагато легше. Тому я б не поспішал, не списував гравця. Але зрозуміло і і нше, що це не Мессі. І що Динамо змінює вектор розвитку з Шаблія на Селюка.

Leonidas B сказав...

Спасибо ViAn за поздравление с праздниками, нужно по жизни быть оптимистами, верить в лучшее, за темнотой всегда будет рассвет, тебя по жизни ждёт много приятных сюрпризов(фотография в прошлой теме), у меня племянница четыре года в ноябре стукнуло, всё это очень волнующе!
Что по Динамо то думаю вектора никакого нет, вот подвернулось так и взяли, да два африканца, один с прицелом на будущее-настоящее, другой не понять пока, сборы будут посмотрим как он впишется. Судя по всему Миха так и будет рулить следующие полгода. Насчёт Реброва в наших реалиях то думаю не лучший вариант, опять Динамо по кругу бегать будет. ИМСа может отодвинуть от процесса может только Шева, т.е. фигура скажем харизматично близкая к ВВЛ, он согласится на все его хотелки и даст картбланш по крайней мере на года два точно, также под Шеву можно будет найти и деньги. Вопрос в том захочет ли Андрей Николаевич сделать этот шаг. Думаю для Динамо приход Шевы будет шансом, чтобы оздоровить свою структуру, Шева наверняка приведёт свою команду и отодвинет тех кто тормозит Динамо! Но всё это при благоприятном стечении обстоятельств только после ЕВРО-2020, также как и альтернативный приход Реброва.

Гриша сказав...

Удачи Дену в Турции.одно можно сказать динамовец с большой буквы.

ViAn сказав...

Дена треба було відпускати роки 4 тому в ту ж Бельгію. Може він зараз би грав в Серії А. А так... Поїхав догравати по суті. Сумно.