понеділок, 29 липня 2019 р.

Чому про це треба писати? Бо нас би за таке журналюги знищили...


Емоції бувають різними. І взагалі багато що вирішує початковий заряд. Більшість із нас, в тому числі і я, вкрай негативно налаштовані на Хацкевича. І це ж не просто так, не через якусь особисту неприязнь до Олександра Миколайовича. Нам банально не подобається той футбол, у який грало Динамо минулого сезону. А я взагалі не розумію тактичних рішень. От якщо подивитись на вчорашній матч. Так, можна сказати, що одразу 3 гравці групи атаки були травмовані. Хацкевич каже, що Русін також травмований зараз. Але в Одесу його чомусь не повезли. Тому Дуелунд, Соль і Циганков вчора ще не були готовими грати. Та стартовий склад по суті був оптимальним для даного матчу.


Не думаю, що Кадірі неготовий був грати. Тут скоріше було тактичне рішення. Для нього це був би дуже складний матч, бо він не знає рівня суперника. А так він подивився на матч, багато для себе зрозумів. Стартовий склад говорив про те, що Хацкевич не збирався грати першим номером. Минулого сезону були матчі, де він так грав із Шахтою, з позиції сили. Чому? Я знову таки думаю, що через відсутність Циганкова. Все ж Віктор – той гравець, який може тягнути за собою команду. Саме тому і в центра поля трикутника був Гармаш. Тактика гри другим номером – також тактика. Знову таки ми неналаштовані позитивно на Динамо. Але є така штукенція, як тактика. І ми всі і далі продаємо Сидорчука і Гармаша, а Хацкевич і далі грає із ними. Вчора його ставка спрацювала. Бо Гармаш забив переможний гол. Безумовно і більш висока гра, більш високий відбір вимагає кращого функціонального стану, ігрового тонусу. Це все прийде із матчами. А от чому Шапаренко так і не потрапив в заявку і чому там опинились одразу Кадірі і Сидорчук? Це тактичний прорахунок. Хоча взагалі тактика стала вирішальною.
Хацкевич же переграв тактично Каштру. Шахтар намагався грати високо, активно зустрічати суперника, нав’язувати відбір. Тому їх вистачило на 25 хвилин у першому тайм і на 20 у другому. Коли забили на 82 гол, то коментатор пообіцяв, що будуть жаркі 10 хвилин. Але ніякої жари не вийшло. Функціонально Шахтар не витримав матч. Не вистачило їх на 90 хвилин. Саме тому ми і забили після швидкої атаки, де у нас була спочатку чисельна перевага. М’яч був переведений з флангу на фланг. Ісмаілі, як і очікувалось, не встиг повернутись. Тете ж не захисник. І відпрацьовувати у підстраховці його ще не навчили. Тому він не встиг закрити зону. Якщо ж подивитись на момент Гармаша об’єктивно, то насправді всі зони були закриті. Все вирішила індивідуальна майстерність одного гравця. Він прийняв і пробив. В цьому весь цимес Дена. Він міг стати видатним гравцем. Але так і зумів досягнути цього. Виблискує він лише епізодично, нажаль. Більше запам’ятовується емоціями і балачками. І в цьому матчі він провалив перший тайм, коли не закривав моментами свою праву зону. Але тут вирішив епізод фантастичним за якістю рішенням і виконанням.
По тактичним змінам. Хацкевич дійсно підготувався під нову модель Шахтаря від Каштру. Добротно інсайдери попрацювали. Що в цій моделі особливого? У тому, що донецька команда повністю почала грати із фуллбеками. Обидва захисники діють по всьому флангу. А група атаки насичує центр. По суті вся гра крутиться в середині, куди зміщуються з флангів при позиційній атаці Марлос і Тайсон. І потім іде різкий перевід на фланг. Динамо ж зіграло вперше дуже вузько. Віддавши фланги захисникам. Забігайте туди але в центр нічого не пройде. Тому Караваєв і Вербіч також грали ближче до центру. А 4 захисників у лінію грала у ширину в 3-4 метри між собою. Через це і створилось враження, що Шахтар щось створює. Так було задумано, щоб втікати в контратаку. У підсумку втекли і забили.
По суперечливим моментам. Я впевнений, що багато хто роздивився помилки у першому таймі на 16 хвилині у другому десь на 70-й. Два не поставлені пенальті. Вони вже були активно обговорені багатьма. В тому числі і мною. У кожного може бути своя думка, та там потрібно було ставити пенальті. Це моя думка.


Як ми бачимо, що у першому епізоді  Болбат програє позицію. Вербіч прокидає м’яч у вільну зону. Накрити його там не встигають. І захисник Шахтаря виставляє руку, блокує прорив гравця. Це 100% пеналь.


А удар коліном Степаненко в коліно Гармашу – так само 100% пеналь. 2 не поставлені пенальті. І ще й помилка при голі у ворота Динамо і там же теж Тарас учасник процесу.
Я хочу розібрати перший пропущений нами гол. Як і писав, що все розпочалось із штрафного, якого не було. З нього витиснули кутовий. А от кутовий….
 



Да, я ж не випадково роблю акцент на Степаненко. Момент можна побачити лише з однієї камери. Вона чітко показує, що Миколенко випереджає Тараса. Він повинен був бути першим на м’ячі. І тут він кладе руки на спину і відверто, брудно штовхає Віталю. Це фол. Це 100% фол. VAR би ніколи цей гол не зарахував. І чому цей епізод не розібрали? А навіщо? У них же Романов класно відсудив. А Степаненко залишається без прикриття, вистрибує вільно, прокидає м’яч далі у небезпечну зону.. Миколенко таки встигає трохи завадити, але якби його не виштовхали, то саме він був би першим на м’ячі. Ніякого голу і близько б не було.
Ейфорії не повинно бути. Видатної гри Динамо не показало. Так, перемога здобута. Доречи вперше вольова над Шахтарем. Ми давно не здобували саме вольову перемогу над ними. Це плюс. Центр поля буде змінюватись. Фактор Кадірі далеко не єдиний. Команда показала, що вміє терпіти і виконувати тренерську задачу. Але поки все це дуже далеко від того, щоб захоплюватись. Хоча треба подякувати хлопцям. Кожен титул, навіть такий, вписується в кар’єрні досягнення. Чи є привід для оптимізму? Є! Та тепер побачимо як воно буде із Карпатами.
Дякую за увагу!

12 коментарів:

Leonidas B сказав...

Спасибо ViAn за статью! После матча и обговора его здесь, наткнулся в ютубе на матч Реал-Динамо (2-2), в том розыграше ЛЧ Динамо на волоске прошло Байер, а во втором групповом турнире Реал на волоске прошёл Динамо, в последствии Реал и выиграл ту ЛЧ, в Мадриде Динамо переигрывало Реал и только чудо помогло им отскочить, незабитый пенальти Ребровым, но тут и Рауль тоже не забил один из двух и нереализованные убойные моменты у Кардаша, аж две штуки, Деметрадзе. Если сравнивать то и это Динамо, то даже по сегодняшним меркам, то Динамо наголову сильнее сегодняшнего, по игре, тактической выучке, быстроте принятия решений и т.д. Короче правильный тренер это гораздо больше половины команды, а ХАН тоже в том матче играл и даже гол забил. Для Динамо фильтр его возможностей это август месяц, попадание или непопадание в ЛЧ, матчи в первенстве с Шахтёром и другими, будет видно что Хацкевич наваял и чем купил ИМСа на третий шанс в Динамо, созрело ли Динамо для чего то большего чем второе место в ЧУ и игр в ЛЕ. В этом матче с Шахтой могли и проиграть и выиграть более убедительнее. Но забили те кто это нечасто делает, Бурда один два гола за сезон, Гармаш в своём нынешнем состоянии. А так для начала ждём спарки с Брюгге и между этой вилкой встречу с Шахтой.

Стас сказав...

Я очень надеюсь что до серьёзного по Соболеву не дойдёт!

ViAn сказав...

Леонід, це дуже важко оцінити. Щоб зрозуміти реальну силу того Динамо проти цього треба зробити машину часу. Та ми ж не будемо сперечатись із тим, що Хацкевич - далеко не Валерій Васильович Лобановський. Були інші часи. Тоді гроші не мали такого визначального значення. Коли Реал легко купує гравців за 100-150 млн і не одного за сезон, та і не тільки Реал... Зараз відверті аутсайдери Прем'єр Ліги дозволяють собі трансфери по 25-35 млн. Той же Бетіс легко придбав Фекіра за 19,7 млн. Спартак купує Шюрле за 22 млн, а Зеніт хоче купити за 35 млн гравця. А Динамо де? Давайте бути реалістами. Без великих трансферів, виключно на вихованцях і таких гравцях як Кадірі ми дійсно будемо лише рідкими гостями в груповому раунді ЛЧ. А скоро можемо і не бути, бо з наступного сезону в ЛЧ може бути у нас лише 1 команда.

ViAn сказав...

Стас, не думаю, що треба про це турбуватись. Про Родрігеса скоріше за все дійсно правда. Всі думають, що це трансферна знахідка. Побачимо. Може і так. Його головний плюс - мега універсальність. Він грає одразу на 6 позиціях на полі. І дійсно може грати центрфорвардом, так і форвардом у відтяжці. Таке в його кар'єрі було багато разів. І статистика саме як центрфорварда у нього цікава. Та інтерес до цього гравця - взагалі не робота селекції. Всі, хто бачив наші матчі, може розказати яке враження він справив. Особливо його Караваєв запам'ятав, якого він знищив на фланзі просто. Та я не вважаю зараз цей трансфер якісним. інтригуючим - да. Із певною вирогідністю того, що хлопець заграє - да. Та є і таке, що він пустишка. Все ж в 24 роки у нього немає досягнень. А в Японії він грає за відвертого аутсайдера.

Стас сказав...

ViAn,в трансферах должна прослеживаться логика! И логика пренепременно должна касаться выстраивания командной игры ДК имени Хацкевича! Я до сих пор не могу понять логики трансферов Че че и Буэно.Как это соотносится к тому что выстраивает Хацкевич в ДК? Нет,возможно эти два игрока подошли бы ДК имей команда главным тренером условного Маркевича...Тогда,да логика есмь,а так...Говорят/пишут,что цена вопроса за риск 2ляма.Что ж это не так уж дорого даже для нас нынешних.Посмотрим в сборной своей потенциал он свой показал.Сможет ли заиграть у нас,не знаю.

Leonidas B сказав...

Игра забывается, результат остаётся. Интересно смогло ли Динамо забить без удачного рикошета и если бы пенальти не дали, если судить по первому тайму то сомнение присутствовало, второй играли уже по результату чтобы без травм и лишнего напряга, Карпаты это позволили. Третьего августа там же во Львове, возможно и на этом же поле. Игра по идее с таким же креном будет на результат, ведь шестого выезд в Брюгге, возможно будет шире ротация. Сейчас пока так.

ViAn сказав...

Стас, він запам'ятався індивідуальними діями. Якими він регулярно зловживає. Саме через це така низька ціна. ККД дуже низький у нього. А кількість дій дуже велика. У матчах за збірну це дійсно залишило слід. А от у командному футболі, де кількість атак за матч не більше 30, транжирство через забагато індивідуалістики - дуже швидко посадить його на лавочку. Якщо ж він стане сугубо командним гравцем, то це перевчати його треба у 24 роки. Чим якісно відрізняється той же Циганков. Він робить багато корисної командної роботи. Працює на інших. А свої моменти, яких у нього буває 1-2 за матч, буває трохи більше, так он із свої 1-2 і витягує 1-2. Це той самий XG який так крутять всі статисти. І це той показник який надзвичайно високий у Соля. І надзвичайно низький у Родрігеса.

ViAn сказав...

Леонід, от ми і побачили те, за що більшість з нас так не любить Хацкевича. За граблі. За відсутність логіки. Ставити той же півзахист, який надзвичайно слабкий у конструктиві, проти ешелонованої оборони... Склад, який розрахований грати на швидкісні атаки, а не на комбінації, на нестандартні дії... Добре, що Караваєв двічи зіграв не стандартно і фаратнуло. І знову ті ж самі лише 2 креативних гравці в запасі. Сидорчук вийшов грати атакувального півзахисника на заміну... Все добре, коли воно має міру і логіку. А як би витягували результат, якби не забили в кінцівці першого тайму? Але ж можна було замість одного із захисників в запасі поставити туда Шапаренко чи Цитаішвілі. Це ж варіативність. Але по факту другий тайм провели легко, при позитивному рахункє. Тому витратили значно менше сил. І це плюс. Хацкевич - мінус.

Leonidas B сказав...

ViAn, а по другому быть не может для ХАНа, он понимает что за не выход в ЛЧ ему придётся отвечать за такой результат, поэтому ставка только на проверенных, возможно это даст результат на короткой дистанции, в данном случае в матчах со Львовом, в Брюгге, где скорее всего Динамо закроется в оборону и будет уповать на контры, на авось Вербич или Цыганков смогут убежать и забить. С Шахтой модель отработана, а вот на своём поле с тем же Брюгге и далее допустим если пройдём уже нужно что-то показывать.

Леший сказав...

Вербич- травма, есть шанс для Шапаренко?

ViAn сказав...

Леонід, я не думаю, що із Брюгге буде закритий футбол. У них команда в жодному компоненті не сильніша за Динамо. А півзахист далекий від ідеалу. Вони також люблять грати через швидкі атаки, а не через позиційну атаку. Тому не будуть вони грати в тотальний контроль. Буде точно цікава гра. І тут багато чого залежатиме від форми Циганкова і Соля. Бо вони вийдуть у старті скоріше за все.

ViAn сказав...

Леший, поки нічого не відомо. Він дійсно хромав після гри. Але будемо вірити, що там нічого страшного. Це шанс для Цитаішвілі. А може і для Родрігеса, який скоро буде в Києві. Вже сьогодні, я так розумію. А зі старту буде тоді точно грати де Пена.