четвер, 3 серпня 2023 р.

Новий сезон, нові надії

 

Початок сезону – завжди хвилюючий момент. Війна триває. І футбол живий. Легко побачити, що адаптація людей до війни доволі успішна. Звикаєш жити в умовах повітряних тривог, роботи ППО. Навіть до жахливих наслідків обстрілів, відключення світла  і інших моментів – звикаєш. Футбольна система також адаптувалась. Саме тому цього літа легіонери знову поїхали в Україну. А клуби почали офіційно витрачати гроші на трансфери. Рік тому здавалось, що наш футбол буде виключно з власних гравців, здебільшого молоді, яка отримає шанс. Тепер молоді знову буде важче пробитись. Футбол адаптувався до війни.


Ставка на молодь в чемпіонаті від більшості клубів минулого сезону – дійсно було світло. Саме тому наша молодіжка так вдало виступила на Євро. Бо кількість молодих гравців із практикою на дорослому рівні величезна. Та цього сезону все починає повертатись. Динамо буде знову робити ставку на досвід. І шахта частково також. Молоді будуть лише легіонери. Ставка знову на них. У шахти скоро вся обойма буде з молодих легіонерів і досвідчених українців. Для перспективи клубу – чудово. Для Збірної – сумнівні перспективи. Динамо повернуло в ворота Бущана, знову грає Шапаренко, повернувся і Ярмоленко. Тепер шукають досвідченого центрального захисника. У підсумку з молоді шанси грати будуть у Ваната, Вівчаренка і, можливо, Бражка і Нещерета. Всі інші матимуть епізодичні шанси. Без стабільного великого часу. Лише травми і дискваліфікації – шанси для молоді.

Тренер будь-який безумовно, знає, що стабільний результат і багато молоді несумісні. Важко вивести молодого гравця на високий рівень. У Динамо ж поки 2002 рік єдиний доводить, що є найуспішнішим в новій історії. Забарний, Вівчаренко, Бражко, Нещерет, Ванат. По суті це дійсно є єдине покоління, якому перепав шанс проявити себе. Особисто я плекав надію, що Динамо і далі робитиме ставку на молодь. Та тренер хоче собі гарантувати результат. Тому нові трансфери, якщо вони і будуть, це все буде ставка на досвід. В короткостроковій перспективі – можливо правильне рішення. Але якщо дивитись на перспективу далеку, коли Динамо не зможе собі дозволити купувати якісних гравців, які коштують багато, то тут єдина ставка була саме на вихованців. Тільки вони в об’єктивних поточних умовах могли б дати можливість клубу зберігати високий рівень футболу на міжнародній і внутрішній арені. Краще просісти сезон, два і побудувати систему з балансом молоді і досвіду. Зробити так, щоб молоді гравці легко адаптувались і мали достатньо ігрового часу для прогресу.

Яким буде сезон сказати важко. Вже видно, що Зоря цього року має іншу атмосферу, іншого тренера, інший набір гравців. Обойма маленька. Її намагатимуться заповнити або гравцями Динамо, або новими легіонерами. Новий тренер – свої гравці на підписання. Зоря може сильно здати. Дніпро 1 залишається без Довбика. І для них – людина, навколо якої будується вся гра. Важко спрогнозувати новий сезон і новий чемпіонат. Цілком можливо, що Динамо буде домінувати. А можливо провалиться ще гірше ніж у попередньому сезоні. Хоча це об’єктивно малоймовірно. Боротьба за золото буде між Динамо і шахтою. Серед інших команд об’єктивно вже зараз виділяється Полісся. Бо вони підсилились якісними гравцями. І будуть ще намагатись підписати декілька якісних гравців. Вони реальні претенденти на зону єврокубків.

Об’єктивно, цілком можливо, що тренер бачить те, ще не бачимо ми. І що рівень гравців занизький? Можливо. Юнацький футбол і дорослий – велика різниця. Хоча Антон Царенко, у тих матчах де грав за основу, був кращим гравцем серед дорослих. Та тренер шукає стабільність і надійність. Вчора шахта показово втратила очки. І все це через нового тренера, який ліпить нову команду на свій лад. Тому так може статись, що Динамо може стати головними фаворитами сезону. Майже все для цього є. І ситуація із психологічною ямою, переїздами і великою кількістю травмованих вже не буде поясненням для провалу.

Дякую ЗСУ за можливість писати про наш футбол!!!

13 коментарів:

Стас сказав...

Посмотрим удасца ли купить квалифицированного центр защя.Я так понимаю если купят то только на флажке.Если вообще купят...

Стас сказав...

Я смотрю центр защ кровь из носа нужен!!!

ViAn сказав...

Потрібно дати більше часу Бражку. Сидорчук провалює зону. Сьогодні у нього був найгірший матч в 2023 році. Не встигав він закривати зону, чистити. Оборона - гра всієї команди, а не тільки центральних захисників. Плюс Жора сьогодні був розконцентрованим.
А Динамо зіграло якісно в атаці. Але опорника треба міняти. Це без варіантів.

Стас сказав...

Динамо працює над підсиленням лінії атаки.

За ексклюзивною інформацією італійського порталу Numero Diez, український клуб хоче підписати гравця Ювентуса Марко П'яцу, який не входить у плани головного тренера туринців Массіміліано Аллегрі. Кияни ведуть перемовини про оренду 28-мирічного хорвата з правом викупу.

Динамо намагається підписати Марко П'яцу.

ViAn сказав...

Стас, безумовно може бути все. Хоча, на мою думку, П'яца після провальних 2-х сезонів в орендах вже нікому не цікавий. Рівень зп у нього точно високий. А от рівень гри для Серії А слабенький. Однак для УПЛ він безумовно може бути непоганим варіантом. Бо хоча і є лівим вінгером, та останні сезони грав здебільшого в центрі або під нападником, або нападником. Такий собі шанс на перезавантаження. Кранчара вже свого часу проходили.

Стас сказав...

ViAn,ну с Кранчаром я сразу же предупредил что ничего хорошего из этого не выйдет...Меня другое интересует ничего про центрального защя не слышно!

Стас сказав...

И потом если он левый вингер то...Кабаева я так понимаю могут куда-то отдать.Чему я кстати не удивлюсь совсем.

ViAn сказав...

Центральний захисник - ми побачимо. Нам форвард треба. Хоча Пономаренко в дублі запалює по повній.

Анонім сказав...

ВіАн, не розумію твою позицію: в минулому пості ти писав в коментарях що Яремчук тільки витіснить Ваната, (щодо чого є сумніви), а зараз пишеш що потрібен форвард. Щодо молоді не згоден, в основній обоймі зараз є Ванат, Волошин, Бражко, Церанко, Вівчаренко, Дячук, Малиш. Це тільки ті, яких я згадав одразу, звичайно хтось менше грає і гратиме, хтось більше. Але це нормально. Тому говорити що Луческу зараз не працює на майбутнє ну як мінімум не доречно. І останнє, не розумію цих розмов про Сидорчука. Ну вже навіть Смоловий порівняв його статистику з Бражком, де чітко видно різницю і вона далеко не на користь Бражка. Поки що. Я згоден що він талановитий і йому треба грати, але все буде. Наразі він не може замінити капітана рівноцінно, тому Луческу випускає його, доречі стандартно вже після 55 хвилини, коли результат вже не так залежить саме від дій гравця на позиції капітана. Якщо ти не читав Смолового аналіз, дуже раджу це зробити щоб не писати типу «сидорчук не тягне, його треба міняти, всі проблеми саме в ньому». Ну камон.
З повагою, Кто-то.

ViAn сказав...

Смоловой - людина, яка викручує цифри так, як хоче. Цифр дуже багато. Але можна взяти сухий набір і відштовхнутись від них. Але ці цифри не покажуть розривів між захистом і півзахистом, не покажуть те, як гравець встигає перекривати зону і накривати суперника. Вони не розкажуть про те, як гравець зупиняє м'яч і наскільки якісно бачить поле, як швидко приймає рішення і як розвиває атаки. Круто, коли відібрав і віддав на захисника. Брак мінімальний. Але от розвиток атаки також. Якщо віддати назад і поперк 40 передач за матч, жодної загострюючої, то брак 0. Круто все виглядає на цифрах Смолового. А от коли більше граєш в атаку, приймаєш швидше рішення, то безумовно більше твої передачі перехоплюють. І брак вищий і цифри гірше. Але свій рівень Бражко показав у першому матчі між Динамо і Зорею минулого сезону, де він вчисту виніс Сидорчука. І Зоря саме завдяки Бражку була за грою кращою командою минулого сезону. А Смоловой і його адепти - робота на сухих цифрах, без розумяння футболу без цифр, але із результатом, із думкою і із якістю індивідуальної майстерності.

Parker сказав...

Вітаю, ViAne!
От прямо зацікавився, що ж там за цифри у Смолового? Передивився досить багато його повідомлень, він аналізує не тільки захисні метрики, але й передачі у останню третину, передачі з просуванням, ключові передачі і т.д. Бражко виглядав ефективніше за Сидорчука тільки тому, що саме на нього було покладено функцію розвитку атаки, а у нас це завдання виконує умовний Шапаренко. Плюс, володіння у "Зорі" значно відрізняється від володіння у "Динамо". Зовсім інший стиль побудови атакувальних дій. А сидорчук, доречі, у дуже багатьох випадках демонструє високі показники саме в атакувальних метриках. Я не маю на увазі удари по воротах, а участь у ланцюжках передач, що передують таким удара і тому подібні речі.
Також слід нагадати, що саме на науковому підході і цифрових покажчиках був заснований метод Зеленцова-Базилевича-Лобановського. Поставив прізвища саме у такому порядку тому, що саме Зеленцов займався отими усіма обчисленнями, Лобановський втілював все це на футбольному полі, а Базилевич був таким собі містком між наукою та практикою.

З повагою, Parker.

ViAn сказав...

Parker, доброго дня!
Можливо я якось неправильно дивлюсь на футболістів. Сидорчук - гравець, який непогано грає проти команд, де Динамо володіє м'ячем 80% часу. Але проти команд, які нав'язують високий темп, грають агресивно, накривають високо, не дають вільних зон, то тут вспливає той самий Сидорчук. Гравець, у якого проблеми із швидким прийняттям рішень. Який приймає м'яч обличчм до власних воріт і від цього його легко накрити. У 10 швидкісних контратаках, коли м'яч ми перехопили і швидко біжимо в атаку, Сидорчук у 9 випадках зупиниться і віддасть поперек, назад чи дуже неточно, неякісно вперед. Бо його технічний рівень не дозволяє на високій швидкості віддати якісний, розрізаючий, загострючий пас.


Сидор - хороший хлопець. Але дуже повільний гравець для швидкісного сучасного футболу.

Стосовно ВВЛ і його філософії футболу, то цифри там - об'єм роботи на полі, агресія, високий пресинг і фізика, фізика і фізика, щоб у такому темпі грати.

Анонім сказав...

Я все зрозумів, в принципі нічого нового. Футбол у нас не розуміє взагалі ніхто, окрім автора блогу. Та ще й цифри виявляється брешуть і їх можна крутити як собі зручно. ВіАне, ну це ж не законодавство, там можна крутити. Цифрами не вийде. Твої слова про Смолового демонструють лише одне - ти не читаєш те, що він пише, бо тоді б ти не написав тої дурні, яку написав. Пояснювати не буду, ти футбол краще знаєш.
З повагою, Кто-то.