середу, 30 серпня 2023 р.

Наш футбол ще не досяг дна, на жаль...

 

До закриття трансферного вікна залишилось декілька днів. 1 вересня в Україні, як і у більшості країн Європи, вікно закриється. Залишаться лише вільні агенти. Говорити про трансфери Динамо – тема сумна. Тут не очікуєш нічого дивного. Так, в останні дні Динамо буде всіляко намагатись прилаштувати Сідклея і Гармаша. Цілком можливо, що і інші гравці можуть піти в оренду. Царенко, Біловар, Малиш, Нещерет, Кабаєв, Рамадані і інші. У кожного своя мотивація. Хтось готовий ще почекати. Хтось, цілком можливо Вівчаренко, дійсно чекає на трансфер. У Динамо є група гравців, яким тренерський штаб не дає можливості грати. Хоча тримає в обоймі і випускає в окремих матчах на лічені хвилини. І є такі, які програли конкуренцію і шансів не матимуть. Луческу використовує вкрай обмежену обойму. При цьому легко побачити, що він не задоволений рівнем багатьох гравців. Тому трансфери можуть бути.


Закриття трансферного вікна буде активним. Самий цікавий із можливих трансферів – відхід із Ліверпуля Салаха. Ще тиждень тому – здавалось нереальним. А зараз, як кажуть, все на фінішній прямій. Ліверпуль залишать гравці, які нещодавно створили відродження цієї команди. Саудіти просто руйнують устрій футболу. Заробітні плати по 200-300млн євро на рік, сотні мільйонів підйомними. І все це анархія. ФІФА повинен включати механізми чесної гри. Клуби повинні витрачати не більше, ніж заробляють. В Іспанії це працює. А в Саудівській Аравії – ні. Всі повинні бути в рівних умовах.

Чи підпише Динамо нових гравців? Чи залежить це від результату матчу із Бешикташем? Все можливо. Бо буде ще 1 день після. Хоча особисто я не розумію підписання гравця для 6 матчів групового раунду. А от для підсилення рівня гри на певній позиції – да. Зараз така полоса в обороні. З наявних гравців лише Попов для тренерського штабу є конкурентним. І дійсно він додав у цьому сезоні. Хоча, можливо це все на фоні менш конкурентних партнерів. Полоса, коли м’яч прилітає в руки у штрафному майданчику – дійсно полоса. Це не є закономірністю. Напевно таке буває. І за однією полосою на стане інша. Хоча надійність в обороні важлива завжди. Розповідають, що в Динамо в обороні не вистачає дядьки. Такого собі 30-ти річного оборонця, який би на всіх кричав, все контролював і була б дисципліна. Може і так. Тільки от таких лідерів на дорозі не знайти. Вони всім потрібні. Штучний товар.

Скажу свій прогноз. Безумовно Динамо, підписавши Ярмоленка, зуміло посилити атаку саме такою людиною. Справжнім лідером. Чи потрібна така людина в захист? От у шахти пара Чигринський і ракицький знову поєдналась. Хоча у шахті основною була пара рак і Кучер. Так вже склалось, що ставка свого часу на український захист зараз може допомогти із налагодженням оборони. Обидва гравці вкрай досвідчені. І не обов’язково їх випускати у парі. Тут і для ротації є місце. Поряд із досвідченим гравцем можна награвати молодь. У Динамо досвідчених гравців у захисті немає. У Динамо вибір не такий і великий. Бо свого часу у центрі захисту грали Хачеріді, Драговіч, Віда і Кадар. Із більш свіжих гравців – Шабанов і Бурда. Двоє останніх Луческу списав. Хачеріді давно завершив кар’єру. У Кадара маленька дитина і він точно в Угорщині прекрасно себе почуває. Драгович відмовив Динамо. А Віда – Віда. Йому потрібні великі гроші. Він по суті є єдиним варіантом, який Динамо могло б спробувати активувати. Може і пробувало. Може пробує зараз. Та не думаю, що Домагой поїде в Динамо зараз. Хоча можливо він є тим варіантом на 1 вересня, якщо ми потрапимо в єврокубки. Підписання же молодих хорватів, бразильців – робота на перспективу. Можливо, що хороша робота. Однак, скоріше за все, перспективних у нас і самих багато. Потрібні зрілі і майстерні.

Дякую ЗСУ за збиті під ранок ракети і можливість писати про футбол!

14 коментарів:

Parker сказав...

Вітаю, ViAne!
Так, погоджуюсь, що прямо на сьогодні, а скоріше - ще на позавчора, критично проблемною ланкою виступає центр захисту. І тут у мене особисто претензії до нашої селекційної служби та до надмірних амбіцій власника клубу: ще на кінець попереднього сезону вже мали бути напрацьовані варіанти підсилення, а Ігорю Суркісу треба спуститися з небес на грішну землю і нарешті зрозуміти, що в "Динамо" більше не можливо запрошувати гравців калібру Віди чи Драговича. Без зовнішніх спонсорів ми самотужки їх фінансові апетити задовольнити не можемо, Ліги чемпіонів у якості привабливої перспективи нема, тож треба бути скромнішими і ставити реальні цілі. Для початку непогано було б сформувати команду, яка б не програвала "Чорноморцю" і не виглядала жалюгідно у захисті проти "Оболоні".
Також звертає на себе увагу суттєвий брак гравців з високим футбольним інтелектом: ми запрошуємо достатньо вікового Ярмоленка через те, що ті, хто є в наявності на цій позиції (та й на протилежному фланзі також!) не в змозі наповнити якісним змістом атакувальні дії команди.
Про це ж свідчить і минулорічний провал у чемпіонаті, який у значному ступені був пов'язаний з травмою Шапаренка. І сьогодні, вважаю, академія "Динамо" має зосередитися саме на вихованні футболістів з розумом, а не тільки "бігунків" з швидкістю та м'язами. Дуже сподіваюсь на те, що Шапаренко буде здоровим та максимально готовим грати, адже заміни йому на сьогодні в клубі не існує. А придбати гравця схожого профайлу нам буде вкрай складно і дуже дорого.

З повагою, Parker.

ViAn сказав...

Parker, доброго вечора!
У Динамо є Антон Царенко. Футболіст із прекрасним футбольний інтелектом і технічним рівнем гри, швидкістю рішень. Я б порівняв його із Мунтяном за багатьма компонентами. Коли він грав, то всім було це видно. Та йому не дають ігрового часу. Немає довіри. Стосовно дубля, то там є Давид Білий. Для більшості - невідоме ім'я. Але для футбольних фахівців це вже ім'я.

Стас сказав...

Ну,что? Как я и говорил совершенно закономерный вылет из ЛК!

ViAn сказав...

Не забиваєш ти, забивають тобі... Все було в ногах Волошина, але він не виконав пас на Ваната. А Абубокар показав майстерність досвідченого форварда. Бо досвід на такому рівні в окремих епізодах вирішує.

Динамо без трансферів на 99%.

Parker сказав...

Привіт усім!
Ну що, відмучились... Навряд слід критикувати когось з гравців, хоча в ситуації з пропущеним голом трійця оборонців була обіграна аж занадто легко.
Проблеми почалися ще в минулому році, коли без оновлення складу та привнесення нових ідей команда посіла четверте місце в чемпіонаті, що й обумовило досить довгий і дуже ризикований шлях до групового етапу єврокубків. У літнє міжсезоння висновків зроблено не було, підписання Ярмоленка пожвавило гру в нападі, але не виправило ситуацію кардинально. Наявність лише одного форварда, безальтернативність Буяльського та Шапаренка (Царенка поки що повноцінною заміною будь-кому з них не вважаю!), відсутність якісного досвіченого захисника, який би міг керувати діями партнерів призвели до закономірного результату. Провина, на мою думку, лежить на керівництві клубу та команди. Якщо Суркіс не хотів/не міг підсилювати склад, Луческу потрібно було про це голосно волати і спокійно йти, аби не ганьбитися у подібний спосіб.
Більшою мірою переконаний, що Суркіс з різних причин не хоче нікого підписувати. Та от з наявним складом команду може очикувати сценарій минулого чемпіонату.

З повагою, Parker.

Стас сказав...

ViAn ,думаю оно в любом случае было бы без трансферов!Если команде нужно выигрывать а она в створ ворот первый раз попадает на 83 минуте...То...Чего же ждать от такой команды? Этой команде не только центр защ нужен и центр форвард.Этой команде нужен хотя бы один толковый игрок в центр поля. А Шапаренко...Если будут предложения я бы продавал.Ничего кардинально большего он команде не даст.

ViAn сказав...

Стас, я можу повторитись. Динамо потрібен інший тренерський штаб, інший підхід. Луческу - чудовий тренер. Але часи йдуть. Як показала свого часу історія, що молодий Ребров настільки зумів змінити гру, освіжти, що ми навіть з групи ЛЧ впевнено вийшли в 1/8. Тому потрібен молодий тренер, який освіжить гру і склад. Не потрібні дорогі трансфери. Потрібна свіжа ідея. Зараз все пахне нафталіном...

Стас сказав...

ViAn,некорректное сравнение.Состав у Реброва и нынешний состав при Луческу это две кардинальные разницы.

Parker сказав...

Вітання!
Погоджусь з ViAnom в тому, що безідейного Блохіна змінив Ребров з його іспанським вектором. Тобто не було жодної цікавої думки і тут вона з'явилася.
Але і у словах Стаса є сенс, оскільки на той момент у Реброва була команда, яка здатна реалізовувати його тренерські ідеї.
А істина, мабуть, десь посередині: ідей у Луческу нема, і його треба міняти. Але при підборі тренера необхідно виходити з того, що він має працювати з тими, хто є у наявності плюс молодь плюс 2-3 точкових придбання.
Вчора, доречі, дуже кидалося у вічі, що наші гравці абсолютно не вміють грати на контратаках, грати другим номером. Переважна більшість матчів в УПЛ проходить за володіння "Динамо" у 60+ відсотків, вчора ж цей показник був меншим за 50%. А це зовсім інші налаштування. І Луческу до цього сценарію команду не підготував.

З повагою, Parker.

ViAn сказав...

Модель Луческу працює. Але для неї необхідно мати гравців високої індивідуальної майстерності. Так, це саме та бразильська система. Саме тому він і в Динамо взяв Вітіньо. Але не просто на бразильцях. На гравцях високої індивідуальної майстерності. В чемпіонський сезон в Динамо у нього були такі гравці: Де Пена, Вербіч, Циганков, Родрігес. В той сезон роозкрився на новій позиції молодий Шапаренко. Розкрився забарний. Ще були Миколенко і Кендзьора. Хороший, конкурентний склад. Є в історії Динамо багато паралелей. Можна легко згададти про те, як розкрились при одному москалі Милевський, Алієв, Нінковіч, Міхалік. Плюс трансфери Бангура, Родріго, Діакіте, Єрьоменко.

Динамо потрібен тренер, який внесе зміни. Перезавантажить колектив. Зараз у команди застій. Серйозний. Багато гравців мають тривалі контракти і не розвиваються. Молодь є. І Луческу награє. Та все це без свіжих ідей. Напевно Лучесу вже не може вижати з цього складу результат. Тому я чекатиму на ступного літа новий тренерський штаб. І, треба вірити, що сезон без єврокубків дасть команді можливості якісніше зіграти в чемпіонаті.

Стас сказав...

Parker ,правильно.Какой состав оставил после себя Блохин?! Чем закончил Ребров в ДК?! Можно с большой долей правдивости предположить о списках игроков как на вход,так и на выход.ИМС ему этого обеспечить не захотел.Или не мог.И Ребров ушёл.

Parker сказав...

Вітаю, колеги!
2ViAn: якщо у Вас в руках замість автомата - тенісна ракетка, то це не означає, що Ваша стратегія працює. Це як замах на вбивство з непридатними засобами - злочинець бажає скоїти вбивство і передбачає негативні наслідки свого діяння, але використовує для цього водяний пістолет.

2Стас: Так, у Реброва був дуже непоганий набір виконавців. Сьогодні такого і близько нема. Але у тренера і ідеї відсутні. Чомусь думаю, що більш молодий (хоча у порівнянні з Мірчею будь-хто буде молодим!) та гнучкий тренер перебудував гру команди таким чином, щоб з наявним ресурсом демонструвати якіснішу гру. Мені не подобаються усі ці заклики типу "Григорчука/Вернидуба в "Динамо!", але гадаю, що вони хоча й значно менш титуловані, ніж Луческу, але більш гнучкі та готові сприймати нові ідеї, не соромляться експерементувати. Чесно, я не відстежую ринок тренерів, але хотілося б якогось молодого німця. При цьому йому треба було б надати максимальну автономність від президента і розраховувати на його роботу мінімум протягом 3-5 років.
Ех, мрії, мрії...

З повагою, Parker.

Стас сказав...

За інформацією джерела, вірогідним кандидатом на пост керманича «Динамо» серед низки інших є наставник «Чорноморця» Роман Григорчук. Таку кандидатуру підтвердили особи, наближені до «динамівців».

Президент столичного клубу Ігор Суркіс дасть змогу допрацювати румунському фахівцю до завершення сезону-2023/2024. У «Динамо» сподіваються на успіх киян на чолі з Луческу в УПЛ, враховуючи виліт з єврокубів, який дає можливість зосередитись на внутрішньому чемпіонаті. До того ж клуб не має намірів звільняти румуна через велику компенсацію в разі потенційного розірвання угоди з тренером.

Варто взяти до уваги ще один прикрий факт — «Металіст-1925» не єдиний клуб чемпіонату України, у якого бізнес власників постраждав внаслідок обстрілів рф. До таких команд належить і «Чорноморець», тому вже найближчим часом «моряків» може очікувати різке скорочення у фінансуванні. Тож можливий відхід Григорчука після завершення сезону виглядає цілком закономірним…
Ну,как минимум,это очень логично!И то если ИМС не будет вмешиваться.

ViAn сказав...

Стас, Григорчук не буде тренером Динамо за жодних обставин. Все інше - фантазії різних експертів з аля татотаке, Вацко і Бурбас... Яким просто треба щось писати.

Проблеми Чорноморця... Їх власник під санкціями і санкції посилюються. Власник дійсно наближений до бізнеса Суркісів.

Металіст 1925, який там вже припинив існування, підписав сьогодні гравця шахти... Цікаве вмирання)))