середу, 2 вересня 2015 р.

Трансферне безумство

Нарешті трансферний ринок закрився. Можна було б підвести якісь підсумки. Спробувати виявити тенденції. Я так знаю, що пан Мішель Платіні веде боротьбу за прозорість, за помірність ц грошах. Це літо не було таким вже над потужним на трансфери. А двома найдорожчими трансферами стали перехід Де Брюйне та Ді Марії. Реал цього літа не здивував жодним трансфером. Найпотужнішими гравцями на ринку стали ПСЖ, Ман Сіті і МЮ. А в Іспанії найпотужнішу компанію провели Валенсія та Атлетико. Динамо ж хоч і придбало вільних агентів, роздало багато гравців по орендах, а великий трансфер був лише один. Як і одне велике придбання. Команда збережена. Трішки збільшили лавку. Але за рахунок кількості. Якість лавки не покращилась ні на йоту. Хіба що вилікувався Гармаш і Макаренко, що безумовно у перспективах великого сезону дасть змогу краще керувати складом. Сьогодні я спробую оцінити загальний стан і тенденції трансферного ринку.


Треба починати із останнього трансферу, який вчора здійснив МЮ. Антоні Мартіал - 19-ти річний гравець, який на вищому рівні провів 50 матчів, у яких забив 15 голів був придбаний за 50 млн. євро. А за словами директора Монако, разом із преміальними, підйомними і іншими складовими, сума трансфера склала 80 млн. євро. Особисто я аплодую менеджменту Монако. І не розумію куди котиться футбол. Коли Барса придбала Неймара за 100 млн., то на той момент бразилець вже виграв стільки індивідуальних, командних трофеїв, він довів багатьма роками виступів на найвищому рівні те, що є гравцем світового рівня. А тут. Впевнений, що більшість з нас взагалі про Мартіала нічого не знає. Бо він не є на сьогодні гравцем світового рівня. Це непоганий талант, яких у Європі не один десяток. Він не забив жодного потужного гола у своїй кар’єрі. Всі голи – вільні м’ячі без особливого спротиву у контратаках. Але, кожен гравець коштує стільки, скільки за нього заплатили. Хоча для мене 80 млн. євро – гравець рівня Агуеро, Роналду, Мессі. Гравець, який роками довів свою спроможність приносити результат. А талант, який зіграв один непоганий сезон, більше 10-15 млн. євро коштувати не може. І це брутальне розкидування величезними грошима. Бо Ван Гаал поставив себе у безвихідь, коли продав Чічаріто і Ван Персі. Потрібен форвард. І от так він був придбаний. Як на мене, то це підриває всі ринкові механізми. Бо не може жоден гравець, який нічого і ніде не виграв, стільки коштувати.
Багато з нас сперечаються по Ярмоленко. Я вже написав, що кожен гравець коштує стільки, скільки за нього заплатили. Але, є все ж таки певні якісні характеристики. Коли є такий гравець, який на протязі багатьох років у всіх турнірах, де він бере участь, демонструє стабільність – показник якості. Якщо ми візьмемо гравця групи атаки, то це якість індивідуальних проходів, вміння вигравати силову боротьбу, забивати голи і віддавати гольові, точні передачі. Є потенціал гравця. Навіть самий талановитий гравець на ріні ЛЧ не зможе себе проявити якщо у нього не буде якісних партнерів. І чим якісніші партнери, тим сильніше буде проявляти себе якісний гравець. Бо під його передачі будуть відкриватися гравці, які швидше думають, із більшою ефективністю реалізують моменти. Ці ж гравці краще відкривають зони, краще віддають передачі. Ефективність якісного гравця у якісній команді тільки покращується. Коли я думаю про Ярмоленко і Евертон, Тоттенхем, Сток Сіті, то треба вивчати команди. Бо є такі команди, як Суонсі. Це команди, які грають дуже потужно, командно. Все вибудовано за рахунок виключно фізики і командної динаміки. Індивідуально сильним гравцям не завжди легко грати у таких командах. У Евртоні у Андрія було би лише два партнери елітної якості – Лукаку і Барклі. І дійсно для Евертона Ярмоленко у складі – була б можливість піднятись на ще вищий рівень і сперечатися за зону ЛЧ. Те ж саме стосується Тоттенхему. До двох гравців світового рівня Ерікссона та Кейна вони отримали б 3-го гравця. Але Тоттенхем, і це для мене не є несподіванкою, також пішов шляхом шаленого витрачання коштів.
Можна привести приклад ще декількох трансферів. Найдорожчий – як раз Тоттенхем. За 30 млн. євро вони придбали корейця Хонг Мін Сона. І це гравець, який набирає 1 активне гольове очко приблизно за 200 хвилин. І це статистика вперта, бо вона за багато сезонів. Я не оцінювач, я лише показую цифри. Не вартує гравець із такою статистикою таких грошей. 15 млн. євро – приблизна ціна гравця такої якості.  Бо Челсі проявив розум і за 27 млн .євро придбав Педро, який за своїми якісними показниками набагато сильніший. От і виходить, що Тоттенхем витратив більше, а якість трансфера суттєво нижча.
Я не хочу втомлювати цифрами. Але, як для мене, самим одіозним трансфером літа став перехід Андре Грая із Брентфорда у Барнлі. 24-х річний форвард, який у 50 матчах забив 18 голів на рівні Чемпіоншипу, якого рік тому Брентфорд придбав за 600 тисяч євро, цього літа затягнув на 12,5 млн. євро. Я здивований, бо його статистика для Чемпіоншипа посередня, там є набагато кращі гравці нападу. Розум давно покинув футбол. Занадто багато грошей викидається на посередніх гравців. І мій розум відмовляється це розуміти.
Хоча, можливо я дійсно зовсім не тямлю у футболі.

Дякую за увагу!

5 коментарів:

Parker сказав...

Вітаю, колеги!
Авторе, дякую за роботу. На початку цього трансферного сезону ми з Вами регулярно дискутували щодо того, скільки може коштувати той чи інший гравець з Ваших трансферних пошуків. Тепер Ви самі відповіли на ці питання. Зверну увагу, що ми не придбали жодного гравця з провідних чемпіонатів. Причиною, на мій погляд, як раз і виступає трансферне безумство та щей помножене на специфіку нашого чемпіонату та клубу. За для придбання якісних виконавців з провідних чемпіонатів ми будемо вимушені викладати просто шалені кошти та пропонувати неймовірні умови контракту самому гравцю. В сьогоднішніх умовах це є неможливим, тому ми можемо користуватися ринками менш потужних європейських країн. А також треба вчитися знаходити молодих та перспективних гравців і доводити їх до прийнятного рівня - чи то для власної користі, чи то для продажу.

З повагою, Parker.

Parker сказав...

Вітаю, шановні добродії!
Візьму на себе сміливість висловити кілька думок щодо вчорашнього матчу національної збірної та динамівського десанту у неї.
1. Перший тайм був просто чудовим. Трійця наших півзахисників просто з'їла півзахист братів-білорусів. І дуже важливу роль у цьому процесі відіграв Денис Гармаш. Він встигав і захищатися і атаки дуже вправно підтримував.
2. Майстерність наших флангових нападників чи вінгерів є головною зброєю цієї збірної. Коноплянка та Ярмоленко провели чудовий перший тайм. В цьому контексті відсутність рівноцінного гравця на правому фланзі ДК просто кидається у вічі.
3. Кравець сьогодні виглядає краще за усіх нападників з українським паспортом.
4. Хачеріді виглядає нервово і в матчах за збірну.
5. Гармаш окрім гарних слів за свою гру заслуговує і гарного копняка за свою поведінку на полі. Отримати 2 попередження на рівному місці - це просто неприпустимо.
6. Рибалка лише бліда тінь себе минулорічного.
7. Гусєв на пристойному рівні, хоча до Ярмоленка з Коноплянкою дуже далеко.

З повагою, Parker.

Leonidas B сказав...

Вітаю також усіх з перемогою! Наша збірна змогла показати досить пристойну гру, особливо в першому таймі і переконливо перемогла білоруську збірну! Хоча напередодні вважалося шо білорусі здатні створити нам великі проблеми, а наша реалізація моментів не належному рівні! Особливо здивував Кравець, з першого разу зміг реалізувати свій момент, також збірна дуже добре була націлена на результат, буквально змяла захист білорусів, вони були в паніці, забій ще Коноплянка, та дай пенальті за гру рукою суперника і був повний розгром. Після перерви була вказівка засушити гру, щоб зєкономити сіли на словаків, але така гра не для нашої збірни, багато помилок! Зі словаким таке не пройде, там треба гасати від початку до кінця! Дивився матч словаків з іспанцями, з ними можна грати і перемогати, ця гра для нашої збірної майже віришальна, перемога дає нам гарний шанс війти напряму, чі з другого чі з третього місця, вже зараз ми краща команда на тртьому місці, вважаю що іспанці розберуться з македонцями. Гармаш знову стає на тіж самі граблі, самі нервові з Хачеріді. Ця його красна, може зіграти вирішальну роль. Дай бог щоб Рибалка зміг його замінити.

ViAn сказав...

Як на мене, то равноцінної заміни Гармашу у збірній немає. І дійсно це стане великою проблемою у Жиліні. Але, таке буває. Можливо, що ми таки побачимо Маліновського із перших хвилин. Особисто я вважаю, що на сьогодні - єдиний реальний кандидат на заміну. Проте, все розуміють, що скоріше за все ми будемо грати у трійку Степаненко - Ротань - Рибалка. Побачимо що із цього вийде.
А вчора був гарний матч. Команда приємно здивувала темпом. Словаки дійсно створили свєю грою багато запитань. Це така зараз форма у них ніяка, чи вони дійсно злили матч Іспанії. Ризиковано зливати, як на мене.
Тому я дивлюсь на вівторок із оптимізмом.

Антон сказав...

Многие Гармаша заклевали уже. Ведь он стал лучшим игроком матча. Единственное плохое в том, что он не сыграет со Словаками. А так по красной. Ну, бывает. На команду работал. Рискнул. Не прокатило. А прокатило бы и 4:1 выиграли. Лишним гол не был бы. Третье место уже забронировали. Теперь важно три победы в трех матчах и можно спокойно ехать на Евро. Правда я не думаю, что сегодня победим легко, и вообще вопрос в победе. Нет запаса у сборной. Мало игроков. Некем усилить с лавочки полузащиту. Разве что Олежка на опыте может 15-20 минут выдать. Сейчас на большее он уже увы не тянет. Поглядим. Сентябрь вот Голландию поломал, Хорватию надломил. За два тура во многих группах все перевернулось.