понеділок, 28 вересня 2015 р.

До Хайфи за перемогою!

Настав час розмови про Маккабі. Цього року я отримую справжнє задоволення від підготовки до перших матчів у ЛЧ. Роботи по другим матчам вже будуть зовсім не такі. Особливо це стосується таких команд, як Маккабі. Паралельно із вивченням команди можна знайти цікавих гравців для підсилення Динамо. Чи є такі гравці у Маккабі? Всі ж знають, що вже рік до Динамо сватають одного з гравців цієї команди. Даремно, чи ні ми побачимо вже скоро. Треба робити акценти на командних діях майбутнього суперника. А особистості випливають із загальної картини. Є розклади на папері, на словах, а є те, що буде відбуватися на полі. Є багато таких чинників, які можуть допомогти слабшій команді здобути прийнятний результат. І навпаки, сильніша команда може довести переконливо свою перевагу. Моя справа зробити аналіз майбутнього суперника, виявити його сильні сторони, його слабкості. Зрозуміло, що я не фахівець професійного рівня. Тому маю те, що маю.


Очолює команду з літа Славіша Йокановіч. Цікавий, молодий тренер. Його основний досягненням є те, що він вивів Уотфорд до Премєр Ліги. Однак я не думаю, що він зумів за декілька місяців передати новій команді свій стиль. Та й трансферів клуб здійснив лише два. По суті на сьогодні Маккабі – зіграна команда. Більшість гравців вже багато років грають разом. Команда досвідчена. Її середній вік приблизно 28 років. Деякі з гравців пограли у непоганих лігах. Однак справжніх зірок тут немає. Більшість гравців середнього рівня. Середнього рівня не європейського, а ізраїльського. Є збірники, але більшість з них провела по 8-10 матчів у збірній. І це зважаючи на поважний вік команди. Тобто загальна риса така, що це гравці із досвідом, але це гравці досить посередні.
В останні дні літа Йокановіч підписав молодого і талановитого воротаря. Із Предрагом Райковичем клуб пов’язує великі надії. Дійсно на сьогодні це самий молодий гравець основи. Талановитий, але без досвіду. Без сумнівів до Маккабі Райкович пішов до тренера. Склад Маккабі є досить прогнозованим. Четвірка захисників передбачувана. Це правий захисник Спунгін, центр Таль Бен Хаім 1 і Тібі, зліва Бен Харуш. Досить потужний захист. Але і досить важкий. Компактний, але не швидкісний. Виділяти когось неможливо. Так, є варіанти, коли тренер змінює склад під більш атакуючу схему. В останньому матчі в центрі захисту зіграв іспанець Гарсія. Але, скоріше за все тренер дійсно готувався до матчу із Динамо, тому деякі вікові гравці основи відпочивали. Про захист в цілому я буду писати трохи нижче.
Основа півзахисту – трійка руйнівників. Треба сказати, що клуб має непоганих, універсалів у цій лінії. Це гравці сучасні, які розуміють футбол так, як це вимагають тенденції. Хвильоріз Альберман дуже схожий із Канкавою. Але він не маю удару Джаби, техніки, об’єму роботи. Однак він руйнує, наповнює захисну лінію. Участь в атакуючих діях майже відсутня. А от два його напарники як раз працюють і в атаку, і в захист. Основні півзахисники – нігерієць Ігієбор та серб Мітровіч. Ці хлопці якісні у силовій боротьбі, мають гарну бігову функцію, бо встигають підтримувати темп атаки. У Мітровіча гарний перший пас. І це для Маккабі є визначальним у їх структурі гри. Ігієбор травмований. Мені не відомі строки його повернення, однак останні тижні він не грає. Це типовий нігерієць у центрі поля. Він може видати гарну гру, може провалитись. Вміє хлопець вести боротьбу, вміє відібрати м’яч та розігнати атаку. Замість Ігієбора може зіграти декілька гравців. Як правило це Дор Перез. Це ще один універсальний молодий гравець із гарним першим пасом. Але він дуже не надійний, бо поки що не вміє грати один в один.
Основою гри Маккабі є швидкісні фланги. Як правило там діють Рікан та Таль Бен Хаім 2. Саме останнім начебто цікавиться Динамо. І дійсно саме правий фланг є основним у Маккабі. Але саме правий фланг і провалюється активніше за лівий. Рікан - універсальний боєць. Для підсилення атакуючої потужності Макабі використовує декілька варіантів. Первинний для основи – використання Рікана в захисті, а на його місце виходить Вермоут. Всі флангові гравці мають непогану швидкість, гарний проникаючий пас.
Основною фігурою і лідером Маккабі є Еран Захаві. Капітан команди веде партнерів за собою. Я б порівняв його із Жуніором Мораєсом. Так, Захаві дуже сильний індивідуально гравець. Він вміє відриватись від захисників, вриватись у вільні зони. Технічний рівень досить високий, бо Захаві вміє реалізовувати моменти. Гарна швидкість, поставлений удар. І вся атака Маккабі побудована на знаходження у вільних зонах Захаві. Так склалось, що тренер знайшов для цього гравця його позицію. Хоч він і профільний плеймейкер, але під систему Маккабі, де треба оборонятись у півзахисті, він не підходить. Тому то й залишається на лавці запасних Бен Басат, гарний центр форвард. Динамо повинно накривати півзахист, щоб не було перших пасів на Захаві. А центральні захисники повинні відсікати Захаві від м’яча. Еран зовсім не приймає участі в оборонних діях команди. Це легко помітити. Він накопичує енергію для контратак. Елемент закидання на Захаві відпрацьований бо гравці вже не перший рік разом грають, відчувають один одного. Це головна зброя Маккабі, потужна зброя якщо не поставитись серйозно, якщо дати можливості вільно віддавати пас гравцям середини поля.
Тепер я трохи розповім про загальні риси гри Маккабі. Ізраїльська команда грає дуже компактно у захисті. При обороні йде перебудова на три центральні захисники. Як правило третім центральним стає лівий захисник Бен Харуш, чи хвильоріз Альберман. А Рікан зміщується на фланг оборони. Тоді гра йде у 5 захисників. Команда дуже сильно зжимається, оголюючи один із флангів. Бо основне – не пропустити гравців по центру. Тому то й регулярно оборона провалює з фланги. Але забити через центр дійсно важко, бо там все насичено. І тут потрібні якісні індивідуальні дії. Бо захисники дійсно повільні, вони не встигають за швидкісними гравцями і регулярно фолять. Взагалі Маккабі дуже груба команда.
Якщо команда переходить у позиційну атаку, то вихід здійснюється за нашою старовинною схемою. Маккабі не грає у сучасний вихід з оборони із контролем м’яча. Йде винос і боротьба за м’яч. Коли ж вдається зачепитись, то йде скидка на прорив. Тут можуть існувати три варіанти. На фланги, чи на Захаві. У позиційному нападі опорні півзахисники намагаються піджати майже під лінію штрафної, тоді як центральні захисники залишаються на власній половині. Зрозуміло, що будь яка обрізка призводить до величезних проблем. Тому Маккабі атакує так тільки тоді, коли програє. Крім того при атаках флангові захисники досить активно підключаються до атак. Це дає різноманіття атакам. Але опорні півзахисники не встигають перекривати зони. Тому фланги знову відрізаються. У більшості нас буде чекати контроль м’яча Динамо. В середньому десь 60 на 40 відсотків. І нас будуть намагатися спіймати на помилці, щоб провести швидку атаку. Отже, як на мене, то Маккабі непогано виходить із атаки в оборону, але зовсім погано повертається із атаки в оборону. Це є найслабше місце. Як і занадто компактна гра при позиційній обороні.
Я із повагою ставлюсь до Маккабі. Але за організацією гри і рівнем гравців це навіть не Зоря, це Ворскла. Чому Маккабі пройшло до ЛЧ? Бо Базель перебудовується. І у Базелі замість Фабіана Шара грає важкий Вальтер Самуель. Захаві і втікав тричі від нього. Цього вистачило. Для мене в цьому матчі крім перемоги інший результат не прийнятний. Так, це ЛЧ, так тут особливий настрій. І тут кожна команда, кожний гравець грає за межею власних можливостей. Тому можна чекати несподіванок від будь-якої команди. Що довели Динамо Загреб і ПСВ у першому турі. Однак, я чекаю саме від Динамо видатної гри. Бо ж навіщо виходити до ЛЧ, якщо у таких матчах не перемагати?

Дякую за Вашу увагу!

11 коментарів:

Leonidas B сказав...

Спасибо за материал ViAn! Всем добрый вечер! Похоже Динамо большую матча ждёт автобус, попытки сломить оборону! Желательно забить в начале матча и там будет полегче. Также быть внимательным, соперника не стоит недооценивать,а наши ляпы всем известны, плюс поддержка родных трибун и в Маккаби наверняка понимают, что Динамо их непосредственный конкурент за третье место. А так класс Динамо повыше, нужно просто показать свою игру и взять своё, все шансы для этого есть.
Похоже Беланда не полетел на матч в свете религиозных разногласий или же официальная позиция имеет быть место?

ViAn сказав...

Leonidas B, я бы не называл это автобусом. Скорее всего нас ждет силовая борьба в центре поля. Ясно, что мы будем владеть больше инициативой, играть первым номером. Будем ли мы категорично доминировать - вопрос тактики. Ребров может сыграть осторожно и попытаться ловить как раз Маккаби на контратаках. Так как у них действительно тяжелая защита. По Беланда я точно сказать не могу. Тут все возможно. Но, это точно не штрафные санкции. Реакция Юнеса, когда он кидал бутылку, была из-за другого. Он просто был недоволен своей игрой, а не заменой.

Антон сказав...

Спасибо ВиАн! Так понимаю, что на удачку все молчат. Особенно любители ничейных и проигрышных прогнозов. Может и к лучшему. Настроение бодрячком. Маккаби - интересный противник, явно не уровня лиги. Поглядим как ДУ справится с таким средненьким соперником и после этого реально оценим в очередной раз качество прогресса команды. И потенциал бороться за плей-офф лиги.

Стас сказав...

Интересно другое...Кое кто написал что мы вот вобязаловку обязаны обыгрывать Порту в Киеве опосля продажи ихних звёзд!Напомнить кто сие написал или как?)))
Я так прямо вижу чтомы уже и Маккаби должны в гостях всенепременно...А почему?
А ежели 2-0 не в пользу ДК сегодня будет,то что? Уходи Ребров?! Или взаправду народ думает что будут играть так как с Челси? Святая наивность.Они наш соперник за третье место,выше ДК не поднимется.Почему? Да потому что очень слабое нонче! Вобщем,прогноз давать не буду,но ежели у кого есть желание прочитать между строк,то...Пожелаем ДК удачной...Удачного везения!

Стас сказав...

Антон,Маккаби не уровня ЛЧ? А ежели мы проиграем,то что,мы тоже не уровня ЛЧ?
Вот с этого момента поподробнее, можно?

ViAn сказав...

Эти все споры и разговоры. И так ясно, что есть расклад на бумаге. Об этом я в статье написал. На бумаге Динамо на порядок лучше Маккаби. В основе почти все игроки Динамо стоят в среднем 8 млн. евро. У Маккаби средняя цена 800 тысяч евро. И это показатель, который говорит сам за себя. Но, я снова написал, что ЛЧ - особый настрой. Команда, которая на порядок сильнее, должна выходить и доказывать это не на бумаге, а на деле. Команда аутсайдер, особенно дома, будет мотивированна и играть на сверх эмоциях. Так в первом туре Динамо Загреб переиграл Арсенал дома, а ПСВ МЮ. Поэтому есть расклад, есть настрой и есть развитие игры. Динамо сильнее по всем статьям, но это надо доказать на поле. Шансы на победу против Маккаби значительно больше, чем на победу против Челси или Порту. Просто надо выйти и доказать свою силу. Этого лично я сегодня жду. А как будет... поговорим после матча.

ViAn сказав...

Да, таки с Гармашем проблемы... удивительно, что Динамо не может подготовиться оптимально к таким матчам. А Маккаби играем с шашками наголо, состав мега атакующий. Что же, будет весело. Ярмоленко полный карт бланш сегодня, левый фланг Маккаби защищаться не умеет. Захави и Рикан... что же, значит тренер их таки решил рискнуть. Лично мне даже интересно посмотреть на такой обезбашенный Маккаби.

Анонім сказав...

40 лет за ДК
Добрый вечер!
Маккаби обезбашенный. А ДК 3 очка не хочет?
Так это во втором тайме запросто при такой игре.

ViAn сказав...

У Маккаби нет ни одного удара в створ ворот, а Динамо уже могло 3 забить. В отличии от полумоментов Маккаби у нас выходы 4 в 3. И во втором тайме Маккаби еще больше будет обрезаться. Жаль, что Сидорчук. С Гармашем мы бы больше отбирали, лучше выходили. И Кравца надо. Может и забьют они, но Динамо, как по мне, вчистую переиграло соперника в первом тайме.

Анонім сказав...

40 лет за ДК
Мне показалось, что играли хреновато. Временами очень.
Нахватанные карточки могут оукнуться. Зато наблюдатели
от "Ворсклы" остались с носом.
Всех с победой. Хочется поярче и посолидней.

ViAn сказав...

А что такое по солидней? Контроль мяча, два гола и соперник не создал ни одного голевого момента. Отличная игра. Ребров просто не рисковал и второй тайм действительно не выкладывались. Хотелось, понимаю. Но и 2:0 - нормально. Тем более Челси сегодня рвало Порту, а те на контратаках убедительно победили. И борьба в нашей группе обострилась до предела.